Vraag:
Waarom hebben Yoda en Obi-Wan Darth Vader en de keizer niet vermoord? Waarom wachten op Skywalker?
user1027
2011-03-14 09:34:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gezien hun vechtkunsten in de prequels, lijkt het vreemd dat Yoda en Obi-Wan Kenobi besluiten te wachten tot de Skywalker-kinderen volwassen zijn. Kort na Episode III lijkt het erop dat ze Vader en de keizer helemaal alleen hadden kunnen sturen.

Obi-Wan had betere lichtzwaardvaardigheden dan Anakin, dus hij zou zeker Darth Vader kunnen verslaan. Yoda vocht Palpatine eerder tot een patstelling, misschien met de hulp van Obi-Wan die hij kon winnen.

In plaats daarvan wachtten ze decennia tot Luke en Leia volwassen waren, terwijl miljoenen leden onder de hak van het rijk. Waarom niet eerder aanvallen?

Gewoon als een simpele jongen gesproken, maar als ze doodgaan en Luke niet volledig in staat is als een Jedi, wie zal dan de mumbo-jumbo voortzetten?
@Luke Ik denk dat ze op dat moment vrij zouden zijn om een ​​winkel op te zetten door de Republiek te herstellen en een nieuwe Jedi Academy te creëren.
@Keen er is niemand om een ​​winkel op te zetten, Luke bedoelt als Yoda * et al. * Stierf.
@Pureferret Ah, ik begrijp het. Ik denk dat ze rond moeten rennen als Force-geesten die mensen trainen.
Het is niet gebruikelijk dat dictators door een duel worden afgezet. Hitler, Stalin of Saddam Hoessein waren beslist niet de beste worstelaars ter wereld (ze waren waarschijnlijk minder dan middelmatig), maar dit betekent niet dat een worstelkampioen een realistische kans had gehad om met een van hen een duel aan te gaan .
Je zou kunnen zeggen dat ze de keizer of Vader niet hebben vermoord om precies dezelfde reden waarom Luke dat niet deed, en dat ze niet zaten te wachten tot Luke volwassen zou worden en hem zou doden, ze wachtten op hem om de Jedi te herstellen alseen gemeenschap door de eerste te zijn van de nieuwe oogst van Jedi.Het doden van de keizer of vader is misschien nooit een doel geweest.Het is ook mogelijk dat de enige manier om de Jedi te herstellen zou zijn door de confrontatie tussen Luke en Vader, en als Vader dood was, kon dat niet gebeuren.
Hoewel ik begrijp dat er antwoorden zijn, ** is dit echt een van de grootste plotgaten in Star Wars. ** Ik bedoel ** Obi-wan kan eigenlijk al ninja rond de death star met Darth Vader erop **, wat zou kunnen zijnveiliger dan de death star?Sommigen zeggen ook graag dat Palpatine Yoda versloeg, maar het was Palpatine die wegliep van die strijd, niet Yoda. **
Twee antwoorden:
#1
+121
Nellius
2011-03-14 14:28:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Omdat tegen het einde van Episode III de keizer de hele Republiek controleerde (binnenkort omgedoopt tot Empire), terwijl de "goeden" in feite gewoon Yoda, Obi-Wan en de families waren die de Skywalker-tweeling grootbrachten. Ze waren echt niet in staat om zelfs maar bij de keizer te komen, laat staan ​​hem te bevechten in een duel, laat staan ​​hem te verslaan.

Toen Yoda tegen Palpatine vocht in Episode III, was het als een laatste kans om hem te stoppen voordat hij de controle over de Republiek volledig kreeg en er het imperium van maakte. Maar Yoda faalde en vluchtte, en er was geen manier om het echt opnieuw te proberen.

Juist, het is meer dan alleen de kinderen die opgroeien. Gedurende die jaren ontstond de rebellie en ‘groeide’ ook op. Men zou met recht kunnen zeggen dat ze moesten wachten tot de populaire mening zich tegen het rijk keerde voordat ze een stap zetten.
Merk op dat 'verbergen voor andere dwanggebruikers' een duistere kant lijkt te zijn; de keizer doet het, maar de Jedi niet. Dat maakt het erg moeilijk om dichtbij genoeg te komen voor een moordaanslag; de slechteriken hebben alle ruimtevloten. (Merk op dat de opstand het nooit * lukt * om een ​​Jedi-huurmoordenaar te infiltreren; de laatste fout van de keizer is om Luke * bewust * dichtbij te brengen.)
Op het moment tussen de Revenge of the Sith en A New Hope zijn er meer "goeden" dan Obi-Wan, Yoda en de families die Luke en Leia hebben opgenomen. In feite vluchtten Obi-Wan en Yoda ondergedoken tijdens de Great Jedi Purge. Als de Jedi een gezamenlijk complot hadden gemaakt om Palpatine en Vader onder leiding van Yoda en Obi Wan neer te halen, hoe zou het dan zijn verlopen?
@Tynam Verbergen in de kracht is niet alleen een duistere zijmacht. Het wordt nogal wat gebruikt door de Jedi in de EU.
@xecaps12: Waar, maar het wordt alleen door Sith op het scherm gebruikt. Zelfs in de EU lijkt het vaker voor te komen bij gebruikers van dark side force - het lijkt erop dat velen van hen het tot op zekere hoogte kunnen, terwijl Jedi dat zelden doet. Het lijkt zeker onwaarschijnlijk dat de meeste EU-Jedi in staat waren zich voor de keizer te verbergen als ze zich daadwerkelijk in hetzelfde systeem bevonden, dus moord is niet levensvatbaar. (Als ze konden, hadden de Jedi zich niet zo vaak hoeven verspreiden en verbergen.)
Er was een Jedi-poging om de keizer neer te halen, maar ze konden het nooit eens worden over hoe, en toen kwam Vader opdagen en doodde de meesten van hen. Ik herinner me helaas niet van welk stripboek ik dit heb gelezen, maar Vader jaagde specifiek op de Jedi om dergelijke staatsgrepen en moordpogingen te voorkomen. Ik denk dat orbitale bommen nog niet waren uitgevonden. Of astroïde aanvallen.
@Jersey Oh, ze hebben genoeg orbitale bommen en asteroïde aanvallen. Maar ze hebben ook planetaire schilden die in staat zijn om de ontploffing van Death Star een fractie van een seconde te stoppen (zoals te zien is met Alderaan). Zelfs langdurige bombardementen door grote vloten van stervernietigers zijn niet genoeg om die te penetreren, vooral die op belangrijke planeten zoals Alderaan of Coruscant. Bedenk dat zelfs het relatief nietige schild op Hoth de rebellen in staat zou stellen te ontsnappen voordat ze door bombardementen werden gebroken. In feite is dat het hele militaire doel van de Death Star - om de planetaire schilden te omzeilen.
In het laatste seizoen van de `Clone Wars`-show zien we Yoda door enkele uitdagingen gaan, waar hij leert: 1) Hoe te communiceren met de levenden na de dood 2) Hoeveel hij bereid is op te offeren voor het grotere goed, en 3) Zijn lot om de Jedi-erfenis voort te zetten na de naderende ondergang.Door deze lessen begrijpt hij dat de Jedi als samenleving koste wat het kost moeten overleven.Ik geloof dat toen hij met Sidious vocht en besefte dat ze gelijk verdeeld waren, het duidelijk werd dat hij de hele toekomst van de Jedi-orde gokte op een vechtpartij die hij waarschijnlijk niet zou winnen.
Wauw.Nu zie je de persoonlijke ervaring (ja, ja, achteraf) en de betekenis achter: "Wel of niet. Er is geen poging."
#2
+37
JediWitness
2013-11-20 15:12:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Natuurlijk hebben ze het deden het geprobeerd, en slaagden ze maar half. Obi-wan slaagde erin Anakin te verslaan, maar toen hij de aankomst van de shuttle van de keizer voelde, wist hij dat hij daar snel weg moest. Ook had hij het gevoel dat hij Anakin ook niet mocht doden, ook al dacht hij erover na. Hij besloot te doen wat Qui-gon altijd had geleerd en te vertrouwen op de levende kracht. Hij bedacht ook dat Anakin zijn verwondingen misschien niet eens zou overleven, zodat hij zijn broer, vriend en student van wie hij hield, zou moeten afsnijden.

Yoda probeerde natuurlijk Palpatine neer te halen, maar toen Palpatine probeerde Yoda opnieuw te raken met de krachtbliksem, het kostte alles wat Yoda nodig had om die ontploffingen af ​​te weren nadat hij zijn lichtzwaard verloor. Dit was eigenlijk een enorme schok voor Palpatine, want hoewel Dooku hem had verteld dat Yoda in staat was om krachtverlichting af te weren, iets waarvan geen enkele gebruiker van de lichtzijde ooit bekend was dat hij dat zou doen, had Palpy nog steeds niet verwacht dat Yoda dat zou zijn. in staat om iemand op zijn niveau af te leiden. Daarom had Palpatine een geschokte blik op zijn gezicht toen Yoda zich tegen de bliksem in begon te duwen. Dan is er de explosie waardoor ze allebei vlogen. Het kostte alles wat Yoda had om die bliksem af te weren. Ook al was Yoda zelfs voor een topsporter in een geweldige vorm, hij was toen nog 900 jaar oud en zijn energiereserves komen niet zo snel terug als toen hij jonger was.

Dus de krachtexplosie, in combinatie met het stoppen van de bliksem in de eerste plaats en de val, kostte hem te veel. De hele 501st Stormtrooper-divisie was ook onderweg om Palpatine bij te staan, wat Yoda voelde aankomen. Yoda was eigenlijk aan het voorbereiden om terug naar boven te gaan en de keizer binnen een minuut opnieuw in te schakelen zodra hij wat energie terug had. Maar met zijn huidige verzwakte toestand wist hij dat zelfs hij niet iemand zo sterk als de keizer, plus een hele divisie van Stormtroopers, kon opnemen en winnen.

Terwijl Yoda worstelde om de blikseminslag af te weren, kreeg hij een flits van inzicht van de kracht die hem vertelde dat Anakins erfgenaam degene zou zijn die Palpatine zou verslaan. Dus hij wist dat hij moest overleven om deze kennis terug te krijgen naar Obi-wan en om plannen te maken voor de toekomst van het kind, zodat Anakins nakomelingen, die minstens zo sterk zouden zijn als Anakin, zo niet meer, de keizer en Vader konden verslaan en haal het rijk neer. Natuurlijk weten we dat dit precies is wat er is gebeurd.

Obi-wan was eigenlijk niet beter dan Anakin. De enige reden dat Obi-wan zijn mannetje kon staan ​​tegen Anakin, was vanwege de duizenden uren die ze in de loop der jaren aan training besteedden. Ze kenden elkaars bewegingen zo goed dat geen van beiden echt bij elkaar kon komen. Maar volgens Lucas-bronnen had Anakin een krachtvaardigheidsniveau van 9 bereikt toen hij zich naar de donkere kant wendde, terwijl Obi-wan een 8 was, dus het was alleen omdat Obi-wan de bewegingen van Anakin zo goed kende, in combinatie met de grotere ervaring die Obi-wan had, waardoor hij uiteindelijk Anakin kon verslaan. Anakins arrogantie en overdreven inschatting van 'mijn macht' droegen ook bij aan de overwinning van Obi-wan.

Obi-wan had geen enkele kans om Palpatine ooit uit te schakelen. Yoda zei in het boek Revenge of the Sith :

Sterk genoeg om deze Lord Sidious onder ogen te zien, zul je nooit zijn. Je zult vreselijk en pijnlijk sterven.

Hoewel Obi-wan een groot krachtpotentieel had, had hij simpelweg niet de midi-chlorian-telling om iemand van Palpatine's niveau te evenaren. Omdat Yoda en Palpatine in feite een gelijkwaardige match waren, en met hun enige kans om de keizer weg te krijgen, wist Yoda dat de enige kans was dat iemand anders met het potentieel van Skywalker de keizer zou opnemen.

De Skywalker-lijn heeft tweemaal het potentiële vermogen van zelfs Palpatine, en dus mogelijk ook tweemaal het potentieel van Yoda. Hoewel Luke later machtiger werd dan Yoda, beschouwde Luke zichzelf nooit - althans voor zover we weten - als gelijk aan Yoda, die wordt erkend als een van de top 5 van machtigste Jedi Masters die ooit hebben geleefd (mogelijk zelfs in de top 3).

Luke was uiteindelijk in staat om kleine zwarte gaten te creëren met de kracht, en kon krachthologrammen van zichzelf creëren en ze kilometers ver weg projecteren, zelfs tot het punt waarop ze fysieke substantie hebben en kan zijn krachtkrachten op een ander gebruiken. Hij deed dit een keer tegen Jacen Solo / Darth Caedus. Voor Jacen leek het alsof Luke met hem op dezelfde Star Destroyer zat, maar Luke was eigenlijk een tiental mijlen verwijderd op een ander schip, en toch was Luke zelfs met iemand zo sterk als Jacen Solo / Darth Caedus in staat om nonchalant gebruik de kracht om hem vast te pinnen zodat hij niet kon bewegen, stel een ultimatum en laat dan gewoon zijn krachthologram verdwijnen.

Jacen schrok hiervan omdat hij dacht dat hij alles wist wat Luke kon doen en hoe krachtig hij was. Maar Luke had op de harde manier geleerd dat iedereen zich tot de duistere kant kan wenden, dus hoe minder ze weten over zijn echte krachten, vaardigheden en capaciteiten, hoe moeilijker het zou zijn om hem te verslaan als hij ooit de zijne zou moeten bevechten. Jacen (in de nu niet-canon Legacy of the Force-serie) was erg geschokt door wat Luke deed en hij moest zichzelf eraan herinneren dat:

De melkweg is bezaaid met de lijken van Sith, dictators en buitenaardse wezens die voortdurend de vaardigheden en krachten van Luke Skywalker onderschatten.

Aldus wist Yoda, vertrouwend op de levende kracht, dat de beste aanpak was om te wachten op iemand met hetzelfde krachtpotentieel als Anakin, hem door de levende kracht te laten trainen op een andere manier dan de Jedi hadden gedaan, en hij groeide op bij een liefdevol gezin en leerde wat hij van het leven moest leren. Later, wanneer de tijd rijp was, zou de strijdmacht ze allemaal weer bij elkaar brengen, eerst naar Obi-wan en later naar Yoda, zodat hij zijn training kon voortzetten om het rijk te verslaan.

Dit kan wat bewerkingen gebruiken om de externe informatie te verwijderen.
Ik vind er niets vreemds aan, omdat het allemaal relevant is voor de vraag in een of andere vorm, wat allemaal verklaart waarom Yoda en Obi-wan besloten op Luke te wachten. Ik geef graag een zo volledig mogelijk antwoord. Aangezien de meeste mensen niet alle boeken hebben gelezen die ik heb, is er een heleboel andere informatie, achtergronden en kennis die alle hiaten in de films opvult.
Hmm, zou je wat verwijzingen kunnen toevoegen aan je uitspraken?
Neverendingqs - Het staat in de boekversie van de film "Revenge of the Sith"
@JediWitness Bij het beantwoorden van een vraag is het echter een goede gewoonte om op deze site bronmateriaal te citeren om te onderbouwen wat u zegt.
John- ik begrijp het niet .. het is juist in de paragraaf waar ik het boek "Revenge of the Sith" noemde. De andere informatie, zoals de confrontatie tussen Luke en Jacen Solo, staat in een van de latere EU-boeken die ik nietherinner me niet onvoorbereid.
'Revenge of the Sith'-roman is echter niet langer Canon.
[midi-what ???] (http://www.latimes.com/entertainment/herocomplex/la-et-hc-jj-abrams-no-midi-chlorians-star-wars-the-force-awakens-20150805-verhaal.html)
Zelfs afgezien van de citaten uit de "boekversie" heeft dit bericht tonnen niet-gesourcete claims.-1
De Extended Universe-bronnen zijn ook niet-canon en zijn geen goede bronnen voor filmdiscussies.
En tot slot is dit antwoord buitengewoon uitgebreid.Dat is niet per definitie een slechte zaak, maar ik denk dat het deze vraag een slechte dienst bewijst.
Pepoluan - hoe kan het boek uit de film niet langer canon zijn terwijl de film zelf nog steeds canon is, zoals alle shows van de kloonoorlogen?Persoonlijk kan het me niet schelen wat Disney zegt, de boeken geven de grootste details en ze beantwoorden deze vraag perfect.Ik heb ook gezegd dat de andere verklaringen afkomstig zijn uit de EU-boeken die canon waren, maar veel te talrijk zijn om me te herinneren uit welk boek elk specifiek idee kwam, maar ik verzeker u dat ze allemaal uit de boeken komen, bronnen uit rollenspellen of anderemateriaal van Lucasgilm op het moment dat deze vraag werd beantwoord.
Wat is een '' vaardigheidsniveau van 9 ''?Heeft de kracht numerieke statistieken?Het klinkt als videogame en / of RPG-bs voor mij.Wat betekent dat ik absoluut geloof dat George Lucas dit zei, want hij is helemaal gek: P
"De enige reden waarom Obi-wan zijn mannetje kon staan tegen Anakin, was vanwege de duizenden uren die ze in de loop der jaren hebben besteed aan training."nee het was omdat obi een de hogere grond had
Klinkt als een standaard "X op 10" ding voor mij, @AndresF.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...