Vraag:
Waarom was Gandalf bang voor de Balrog van Morgoth?
brain56
2012-03-03 14:46:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoals afgebeeld in de film, leek Gandalf geschokt en bang voor de Balrog van Morgoth, net zoals Saruman het zei. Waarom was dit zo? Hebben ze al eerder ontmoetingen gehad?

Gandalf * had * moeten vrezen; het heeft hem toch gedood.
Zou je dat ding niet gevreesd hebben? 0.o
Ik begrijp deze vraag echt niet.Waarom ** zou hij, of iemand anders, niet bang zijn voor een enorme demon die min of meer onsterfelijk is?
Waarom is Superman bang voor Zod?Waarom is een Samurai bang voor een andere Samurai?Waarom is Batman bang voor ... wacht, Batman is nergens bang voor ... Omdat hij BATMAN is!
Acht antwoorden:
#1
+196
Avner Shahar-Kashtan
2012-03-03 16:35:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Waarom zou Gandalf bang zijn voor de Balrog? Nou, het is een Balrog. Het is een beangstigend iets. :)

Serieuzer echter, de Balrogs waren angstaanjagende wezens, zelfs voor Gandalf en anderen met zijn machtsniveau. De Balrogs zijn ook Maia, net als Gandalf en de rest van de Istari. Zie hier uit de Valaquenta, het tweede boek van de Silmarillion:

Want van de Maiar werden velen aangetrokken tot zijn pracht in de dagen van zijn grootheid, en bleven in die trouw tot in zijn duisternis; en anderen bedierf hij daarna tot zijn dienst met leugens en verraderlijke gaven. Vreselijk onder deze geesten waren de Valaraukar, de plagen van vuur die in Midden-aarde de Balrogs werden genoemd, demonen van terreur.

Balrogs zijn niet alleen op dezelfde schaal als Gandalf, ze waren ook wezens van terreur en vuur om mee te beginnen, terwijl Gandalf, ondanks al zijn macht, geen krijger was. Hij wordt beschreven als 'Wijste van de Maiar', en als een dienaar van Manwë, en van Nienna, en van Lórien, de Valar van wijsheid en oordeel en genade en dromen, en niet van Tulkas of Oromë, de meer oorlogszuchtige Valar. / p>

Bovendien moet je onthouden dat in Tolkiens kosmologie ouder altijd beter is. De wereld is altijd in staat van verval. De wonderen van de Valar toen de wereld nieuw was, konden nooit worden overtroffen, zelfs niet door de grootste werken van de elven in het eerste tijdperk. Zelfs de Silmarils van Feanor waren slechts een echo van het licht van de bomen. Evenzo zouden de handen van de mens van de derde eeuw nooit werken kunnen produceren die zo mooi zijn als de Smiths of Eregion in de tweede eeuw, en zeker niet die van Feanor zelf.

Dus met dat in gedachten houden we onthoud dat de Balrogs de Kapiteins van Morgoth waren tijdens de oorlogen van de Eerste Era. Er was al de kracht van Ecthelion, Heer van de Fontein en een van de grootste kapiteins van Gondolin en elvendom voor nodig om Gothmog, heer van de Balrogs, te verslaan, en hij nam hem mee naar zijn dood.

Dus als Gandalf hoorde dat er nog steeds een Balrog op de loer ligt in de diepte van Moria, zou hij natuurlijk bang zijn. Een Balrog is een terreur van het eerste tijdperk. En iets dat in het eerste tijdperk een bedreiging vormde, zou een niet te stoppen terreur zijn in het derde.

Maar zou Gandalf niet ouder zijn dan Ecthelion?
Ouder? Ja, aangezien hij een Maia was, en vermoedelijk naast de rest van hen werd geboren of gecreëerd. Maar niet alle Ainur zijn gelijk gemaakt. Olórin, zoals Gandalf in Valinor bekend stond, was een dienaar van Manwë en Nienna, Valar bekend om hun wijsheid en genade, niet om hun kracht. Zijn Wikipedia-pagina beweert dat hij smeekte om niet onder de Istari te worden gestuurd, want het ontbrak hem aan de kracht om Sauron te weerstaan, maar ik weet niet waar dat vandaan komt.
'Maar Olorin verklaarde dat hij te zwak was voor zo'n taak, en dat hij bang was voor Sauron.' - uit "The Istari", gepubliceerd in "Unfinished Tales of Numenor and Middle-Earth".
Ah, daar is het citaat. Gracias. Ik had geen zin om door alle boeken te graven, en ik heb alleen de Silmarillion (en LotR) in elektronisch formaat. :)
Ik hou van dit antwoord. Veel beter dan een simpele "Balrogs are Maia".
Ik ben het er over het algemeen mee eens, maar oudere dingen zijn niet altijd krachtiger. De kracht van Sauron bijvoorbeeld nam toe en nam onder verschillende omstandigheden af: op bepaalde momenten groeide het enorm. Dus de macht van de Balrog had in de loop der jaren kunnen groeien, gevoed door wie weet wat, of gewoon door te piekeren in het donker - Tolkien is vaak vaag over hoe macht groeit. Wat betreft hun rangen, het is niet Stratego: soms kan een lagere rang een hogere rang verslaan, bijvoorbeeld stervelingen hebben de Heksenkoning gedood. Toch ben ik het eens met uw belangrijkste punt dat Balrogs oude en altijd buitengewoon machtige wezens waren, meer dan genoeg om Gandalf te terroriseren.
Wauw, geweldige inhoud maar dat is zo ironisch! Veel techneuten (programmeurs) zoals ik houden van Lord of the Rings, maar het onderliggende uitgangspunt is dat "technologie" of "magie" in het begin op zijn best was en alleen maar erger wordt. Helemaal in oppositie.
@zipstory.com Magie misschien, maar geen technologie (althans geen technologie van niet-mythische aard). Tolkien was een traditionalist en sommige analyses van zijn werk stellen Sauron gelijk aan industrialisme, in tegenstelling tot het landelijkheid waar Tolkien de voorkeur aan leek te geven. Sauron lijkt oorlogsmachines en "technologie" te gebruiken.
"* Hebben ze al eerder ontmoetingen gehad? *" - aangezien beide wezens waren die bestonden vóór de schepping van de wereld, en aangezien beiden deelnamen aan die schepping, is er een mogelijkheid dat ze elkaar * heel goed kenden * vroeger...!
Eigenlijk hadden ze een eerdere ontmoeting in de grafkamer in Moria. Gandalf verbindt zich om de deur met een spreuk af te sluiten en de zegt heel duidelijk dat hij bijna vernietigd was toen de Balrog ertegen reageerde. Deze scène ontbreekt volledig in de film, hoewel Gandalf achter hen aan blijft lopen en ze inhaalt.
Er kan ook op worden gewezen dat we meestal zien dat degenen die Balrogs neerhalen, vaak met hen mee vallen. Misschien wilde Gandalf de B niet onder ogen komen, wetende dat hij de Fellowship misschien zou moeten verlaten om dat te doen. (Hij kon niet weten dat hij zou worden teruggestuurd).
@BorhanMooz Nou, op dat moment was dit maar één keer gebeurd, met Ecthelion en Gothmog. Ik denk niet dat er een Kill a Balrog, Get a Deadly Tumble Down For Free deal gaande was.
@AvnerShahar-Kashtan Ook Glorfindel bij Gondolin.
Het idee van het verval van de generaties was heel gebruikelijk in de antieke wereld en is nog steeds gebruikelijk bij sommige religieuze groeperingen.
Ook voelde hij de kracht van de Balrogs toen hij in Balins kamer was, naar eigen zeggen had hij nog nooit zo'n uitdaging gevoeld en het vernietigde hem bijna.
Bovendien was Gandalf in de boeken zowel verrast als "uitgeput" toen hij tegenover de Balrog stond.
#2
+75
DVK-on-Ahch-To
2012-03-03 22:28:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iets dat in het antwoord van Avner niet wordt vermeld:

Hoewel Balrog en Gandalf beide Maiar zijn, zijn het verschillende:

  • Balrog heeft nog steeds de volledige macht van een Maiar

  • Gandalf verkeert in een sterfelijke vorm, opzettelijk ontdaan van het grootste deel van zijn macht, aangezien het zijn rol niet was om tegen Sauron te vechten, maar om mannen en elven te adviseren over de strijd.

    Gandalf < Olorin - onafhankelijk van hoe Olorin de Maia zich verhoudt tot Balrog de Maia.

Ik heb het later toegevoegd, na de reacties, maar toch een +1 voor je. :)
@AvnerShahar-Kashtan - uw antwoord heeft een iets andere invalshoek. Je zegt dat hij minder krachtig is als een Maia (en terecht), ik zeg bovendien dat Gandalf niet zo krachtig is als Olorin de Maia, qua ontwerp.
Iets anders dat vrij voor de hand liggend lijkt, maar niemand heeft het gezegd. Gandalf was gewoon bang dat de Balrog de Fellowship zou doden en de Ring zou veroveren. Hij was niet bezorgd over zijn eigen persoonlijke veiligheid, alleen dat de zoektocht zou mislukken.
Afgezien van Gandalf
#3
+8
user1786
2012-03-03 21:12:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb geen referentie bij de hand, maar in de film werd in ieder geval gesuggereerd dat Gandalf wist dat we zouden sterven als hij naar Moria ging. Na zijn dood te hebben voorzien, leek de Balrog zeker de oorzaak te zijn. Het weerspiegelt zijn grote moed dat hij toch naar Moria ging, en dat hij zich tegen de Balrog verzette om de anderen tijd te kopen, hoewel hij wist dat het zelfmoord was.

Dat is slechts een toevoeging van de film.
@dlanod Er is ook een zekere mate van voorafschaduwing over de val van Gandalf in de boeken, alleen niet zo expliciet en direct. Voordat hij besluit door Moria te komen, zegt Aragorn: "Ik denk nu niet aan de Ring, noch aan ons anderen, maar aan jou, Gandalf. En ik zeg je: als je de deuren van Moria passeert, pas dan op!" en na de val "Zei ik niet tegen je: als je de deuren van Moria passeert, pas dan op? Helaas heb ik de waarheid gesproken!" hoewel er geen sprake is van een balrog totdat ze voor hen staan.
Ik heb dat persoonlijk gelezen omdat het Moria markeert als een gevaarlijke en gevaarlijke route in plaats van als een gevaar voor Gandalf.
@dlanod Ja, ik ben het met je eens, dat Aragorn geen voorteken van de dood vertelde, alleen een vage waarschuwing, maar gericht tegen Gandalf. Daarom zei ik voorafschaduwing. Maar ja, hoewel Peter Jackson Gandalf er bang uitziet, lees ik nooit enige vorm van angst in de echte Gandalf. Ik kon op dit moment geen snel citaat van de scène vinden, maar ik lees altijd dat Gandalf gewoon zoiets klaagt als "Een balrog ... nu ik moe ben?" als hij de Balrog ziet. Gezien de kracht van een Balrog, en dat Gandalf in sterfelijke vorm is, is dat absoluut geweldig en een krachtige houding niet een angstige suïcidale.
Het boek maakt het absoluut glashelder dat Gandalf NIET wist dat er een Balrog in Moria was. Hij realiseerde zich niet eens dat het een Balrog was nadat hij had gevoeld hoe zijn vreselijke kracht zijn sluitingsbetovering op een deur overwon. Pas toen ze bij de brug waren, kwam het eindelijk naar buiten dat hij het herkende. '' Een balrog, 'mompelde Gandalf.' Nu begrijp ik het. ''
Het is bekend dat Tolkien profetische woorden in de mond van verschillende mensen legt, zelfs als ze de details zelf niet kennen. Het lijkt gepast dat Aragorn een voorgevoel had dat Gandalf iets ergs zal overkomen, maar hij had geen andere keus.
@Nuno - hij zei: "Een balrog. Wat een slecht fortuin! En ik ben al moe."
#4
+4
Schroedingers Cat
2012-03-03 16:34:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

We kennen niet de hele geschiedenis van Gandalf. Maar hij weet hoe krachtig en gevaarlijk Balrogs zijn - waarschijnlijk meer dan de meeste andere wezens in ME. Ik vermoed dat het niets meer was dan een besef dat hier een vijand was die hem waard was.

+1 om de -1 zonder rechtvaardiging te annuleren: uw antwoord lijkt mij niet verkeerd, hoewel minder onderzocht.
@haylem - "We kennen niet de hele geschiedenis van Gandalf." is niet alleen niet goed onderzocht, het is verkeerd
Maar dat doen we niet. We kennen veel van de geschiedenis, maar er zijn zeker delen van zijn leven die niet gedocumenteerd zijn. Tijdens welke hij wellicht Balrogs is tegengekomen. Of informatie over hen.
@DVK: nr. Zonder me zelfs maar bewust te zijn van het hele "universum", betwijfel ik echt dat alle boeken en aanvullende ondersteuningen elke minuut van Gandalf's schijnbaar zeer lange leven beslaan. Dat is gewoon pedant.
Dus ergens binnen zijn onderzoek was de kans groot dat hij tegenkwam wat balrogs waren, en dus kende hij het gevaar dat ze opleverden.
Zowel Gandalf als de Balrog bestonden van vóór de wereld, beiden hadden affiniteit met vuur (in het geval van Gandalf, zie 'Ik ben een dienaar van het geheime vuur'), ​​zou Gandalf op zijn minst van hen hebben geweten van de oorspronkelijke val van Utumno ( hij kan er zelfs aan hebben deelgenomen) (hij kende zeker de Sindarin voor Utumno: "vlam van Udun"), en hij zou ze ook hebben gekend uit de Oorlog van Toorn (evenzo kan hij hebben deelgenomen) - * natuurlijk * Gandalf is zich terdege bewust van Balrogs en hun aard.
Hij werd niet de wijste van de maia genoemd vanwege zijn kennis over hobbits, natuurlijk wist hij precies wat een balrog was
#5
+2
user13428
2013-03-29 03:17:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hij zou de aanwezigheid van de Balrog hebben geweten omdat het "Durin's Bane" was: de dwergen zochten te diep en maakten de Balrog wakker die hen in de eerste plaats uit Moria verdreef. Ook denk ik dat er ergens is gezegd dat Manwe de Istari verbood om, gekleed in macht, naar Middle-Earth te gaan om tegen Sauron te vechten, maar om de volkeren van Middle-Earth te inspireren om zich te verenigen.

Dat een of andere machtige zaak Moria vernietigde en de dwergen van Moria verdreef, was bekend. Dat dit ding een Balrog van Morgoth was, wist niemand totdat Gandalf hem ontmoette en 2 en 2 samenvoegde.
@Oldcat - Technisch gezien was het Legolas die twee en twee samenvoegde.Hij was de eerste die Durin's Bane herkende voor wat het was: "Ai! Ai! Een Balrog! Een Balrog is gekomen!"
#6
+1
Ron Meyers
2014-10-13 15:04:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

niet alle maia zijn gelijk gemaakt (en nog minder dan alle vala) ... gandalf was bijvoorbeeld niet enthousiast over zijn missie om de wil van sauron te betwisten, omdat hij bang voor hem was (sorry, kan niet onthoud de pagina waarnaar ik verwijs), en hij (olorin ... iemand die alleen droomt) nam de opdracht met tegenzin aan ... net als de andere onwillige helden in het boek: frodo (apacifist die geen heldendom zoekt, aragorn, die als tweede - raadt zijn keuzes, Sam, die alleen gewapend is met zijn loyaliteit ... de boodschap van tolkien lijkt te zijn dat de zachtmoedigen de aarde zullen erven (of op zijn minst redden). Gandalf is waarschijnlijk een oudere oergeest dan de balrog, maar zijn zijn rol is eerder aan te moedigen dan te vechten ... hij offerde zichzelf op voor het bedrijf, omdat hij geloof had in het plan van Iluvatar om zijn schepping niet af te wijzen. Voor dat geloof werd hij teruggekeerd en verhoogd.

#7
-1
KingRedmurk
2013-07-19 19:21:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gandalf zou waarschijnlijk van de Balrog hebben geweten, maar hij was dingen eerder vergeten in de loop van het verhaal. Hij herinnerde zich de geschriften van Isildurs over de inscriptie pas jaren nadat hij de Ring kende. Weet je nog dat hij, in het boek tenminste, Bilbo zelfs op weg hielp door een flits toe te voegen aan zijn verdwijning op het langverwachte feest? Dus hoe weten we dat hij dit ook niet zomaar vergat? Ik kan me tenslotte mijn huiswerk van gisteren niet meer herinneren als ik het zou proberen, stel je voor hoeveel moeilijker het zou zijn op zijn leeftijd!

Dus hij zou waarschijnlijk van de Balrog hebben geweten, maar was het vergeten - en daarom was hij er bang voor?
#8
-4
holosim
2013-01-11 22:20:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gandalf had een visioen gezien dat we zouden sterven door de handen (hoeven?) van een balrog. De waarschuwing dat hij in Moria zou eindigen, werd een duidelijk kruispunt toen hij zich realiseerde dat er een balrog op komst was.

Ik neem aan dat dit uit de film komt. Waar gebeurt dat? Ik kan het me niet herinneren.
Kunt u alstublieft uw referenties noemen?
-1, filmonzin, niet relevant voor het echte verhaal.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...