Vraag:
Wat was Asimovs bijdrage aan robotica in de echte wereld?
Goran Jovic
2011-01-14 22:34:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Isaac Asimov is een van de (zo niet de meest) belangrijke figuren van robotica in sciencefiction. Heeft hij invloed gehad op de ontwikkeling van echte robotica (in de wetenschap of de industrie)?

Is dit echt on-topic? Ik heb eerder ongelijk gehad over berichten, dus ik geef toe dat ik geen idee heb wat hier wel of niet op het onderwerp is. :)
@John: Het is een vraag over de invloed van specifieke sciencefictionwerken (die geschreven zijn door Isaac Asimov) op echte wetenschap en technologie. Ik denk niet dat het off-topic is, alleen omdat het op de een of andere manier verband houdt met de echte wereld. Als er een andere reden is waarom u denkt dat het niet over het onderwerp gaat, zeg dit dan.
@neilfein: Greatest, zoals in het belangrijkste. De invloed die het grootste aantal vooraanstaande wetenschappers en technologen diepgaand heeft beïnvloed; die werd beschreven of verfijnd in de meeste andere werken van science fiction of science papers; die een groot aantal industriële productiehallen over de hele wereld beïnvloedde ... Elk van deze statistieken is ok, zolang het maar relevant, relatief meetbaar is en geen 'omdat het echt cool klinkt' subjectief argument.
Deze vraag is nog alleen te beantwoorden met een mening. Het voldoet ook niet aan de meeste [criteria voor een goede subjectieve vraag] (http://blog.stackoverflow.com/2010/09/good-subjective-bad-subjective/).
@neilfein Zelfs in de originele versie was er niet veel subjectiviteit (een beetje over het respectieve belang van verschillende invloeden), en het voldeed wel aan richtlijnen # 1, # 3 en # 6. Mijn bewerking zou # 2 en # 4 moeten adresseren. Wat punt 5 betreft, het is altijd een goed idee, zelfs voor vragen die niet bijzonder subjectief zijn.
Eigenlijk is dat een meer te beantwoorden vraag. Geen reden waarom het niet ook om opheldering kan vragen over hoe en waarom. (Ja, ik weet dat deze stamt uit de tijd dat de site jong en naïef was. :) Vragen naar het "wat" in plaats van "de beste" is beslist meer een echte SE-vraag. Zou hier nu graag een meer diepgaand antwoord op willen zien.
Acht antwoorden:
#1
+25
morganpdx
2011-01-15 00:38:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om te beginnen bedacht hij de term 'robotica'.

BEWERKEN: ik zou ook willen toevoegen dat de drie wetten zeker tot eindeloze discussies hebben geleid op het gebied van robotica in relatie tot ethiek.

Ik zie niet in waarom dit antwoord wordt geaccepteerd. Het heeft veel stemmen, maar het is zeker niet een erg bruikbaar volledig antwoord. Het zou deel moeten uitmaken van een groter antwoord.
Voor wat het waard is, er zijn slechts 3 vragen over Asimov (op een totaal van 713 vragen) over de nieuwe Artificial Intelligence.SE: https://ai.stackexchange.com/search?q=Asimov+is%3Aquestion.Geen activiteit meer op Robotics.SE
#2
+17
Stu Pegg
2011-01-25 23:41:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou zeggen dat Asimov de eerste is die de uitdagingen en valkuilen van het debuggen van een systeem documenteert (vooral met betrekking tot black-box-testen), en de illusie van kwaadwillende naleving dat programma's (robotica of computers) lijken om van te genieten.

Ik denk vaak aan SPD (Speedy) als ik een bijzonder bizar gedragspatroon probeer te doorgronden.

#3
+15
aquaherd
2011-09-14 02:39:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Robots in SF die ouder waren dan Asimov, werden meestal gekarakteriseerd op een Frankenstein- of Golem-manier; Het vernietigen van de robot zou de dag redden en het verhaal afronden. Hij was daarmee een pionier in tolerantie voor niet-menselijke en niet-organische intelligentie.

Vóór Asimov werden goede robots geïntroduceerd door [Otto Binder] (http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Binder) in zijn korte verhaal ["I, Robot"] (http://en.wikipedia.org/wiki / I, _Robot_ (short_story)) in de [uitgave van januari 1939] (http://www.isfdb.org/cgi-bin/pl.cgi?56361) van * Amazing Stories *.
Geweldige vondst! Ik neem aan dat het vervangen van 'pionier' in mijn bovenstaande antwoord door 'verdedigd' of 'gepopulariseerd' uw acceptatie zou kunnen vinden?
Sorry, het was niet mijn bedoeling om kritisch te klinken - Asimov was natuurlijk ook een "pionier" - ik wil gewoon niet dat de veel minder bekende Binder helemaal vergeten wordt.
Het door @user14111 genoemde tijdschrift is [beschikbaar op archive.org] (https://archive.org/details/Amazing_Stories_v13n01_1939-01.Ziff-Daviscape1736)
#4
+7
Adam Davis
2011-01-25 20:43:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Door intelligente, mensachtige robots te presenteren, ontwikkelde hij het denkveld over wat een robot is, hoe hij zich verhoudt tot mensen en zijn eigen menselijke aard, en welke rol AI in de mensheid moet spelen.

#5
+6
Chad Levy
2011-11-27 16:11:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik geloof dat zijn bijdrage erg lijkt op die van Roddenberry of een andere succesvolle sci-fi-maker:

Hij inspireerde mensen om wetenschappers te worden, om te helpen bouwen aan de toekomst die alleen voorheen bestond in fictie.

Hij droeg dus alleen indirect bij.Zijn bijdrage was meer aan de mensheid, die zich vervolgens (via wetenschappers) aanpaste aan zijn ideeën.
#6
+1
Anonymous Type
2012-02-28 18:17:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Grote hond, DARPA-auto's, gedeeltelijk mensachtige bots uit het oosten, eindeloze vormen van miniaturisatie - ze hebben allemaal sporen van Asimov.

Maar het soort dat Asimov in gedachten had? Ik denk niet dat deze vraag momenteel volledig kan worden beantwoord. We zijn bijvoorbeeld nog niet eens op het punt aangekomen waarop een van de drie wetten van de robotica zelfs maar relevant is.

#7
+1
Shokhet
2015-03-21 00:43:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoals hierboven vermeld, bedacht hij de term "robotica".

Asimov bedacht de term "robotica" in zijn verhaal uit 1941 "Leugenaar!", hoewel hij later opmerkte dat hij toen geloofde dat hij slechts een bestaand woord gebruikte, zoals hij in Gold ("The Robot Chronicles")

( Wikipedia )

Maar dat lijkt het wel te zijn. In datzelfde essay in Gold schrijft Asimov (pagina 167-168 in mijn (eerste, 1995) editie van Gold)

Ik heb zelf nooit echt met robots gewerkt , nog nooit zo vaak als ik heb gezien, maar ik ben er nooit aan blijven denken.

Maar hij droeg op andere manieren bij aan het gebied van robotica:

Joseph F. Engelberger, die in de jaren vijftig aan de Columbia University studeerde, kwam I, Robot tegen en werd voldoende aangetrokken door wat hij las om vast te stellen dat hij zijn leven aan robots ging wijden.

[...]

Ik heb andere robotici ontmoet, zoals Marvin Minsky en Shimon Y. Nof, die ook opgewekt de waarde toegaven van hun vroege lezing van mijn robotverhalen.

( zelfde essay, pagina 167 )

Het essay (volgens het boek) was auteursrechtelijk beschermd in 1990, twee jaar eerder zijn dood in 1992, dus het is twijfelachtig of hij op dat late moment met robots begon te studeren.

#8
  0
Avner Shahar-Kashtan
2012-02-28 20:13:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Probeer op Google Scholar een zoekopdracht uit te voeren naar ' drie wetten van robotica' en kijk wat er naar boven komt. Hoewel geen van de feitelijke technologie (of, om precies te zijn, techno-gebabbel) die Asimov gebruikte, vandaag de dag nog aanwezig is ('positronisch brein' werd bedacht als een toneelstuk op 'elektronisch', als positron <-> elektron), de basis concepten komen nog steeds ter sprake wanneer mensen praten over autonome systemen en hun verantwoordelijkheid jegens hun operators en omstanders.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...