Vraag:
In welke volgorde moet ik de Discworld-boeken lezen?
blueberryfields
2011-01-28 20:33:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een aantal van de Discworld-boeken gelezen, en ze verwezen naar elkaar in een andere volgorde dan ik heb gelezen.

Als ik de chronologie wilde behouden en alle terugverwijzingen, in welke volgorde moet ik de boeken lezen?

Ik heb er tot nu toe maar elf gelezen. Ze lijken intern zelfvoorzienend, zodat u ze in willekeurige volgorde kunt lezen. Ze verwijzen echter naar gebeurtenissen die plaatsvonden in "vroege" romans, dus u krijgt een beetje meer als u ze in de juiste volgorde leest. IOW, lees wat je hebt terwijl je wacht op ontbrekende romans;)
@JackBNimble netjes!ook verwarrend.ook, netjes!
Ik begon rond Reaper Man (omdat dat het boek was dat was gepubliceerd toen ik de juiste leeftijd had om ze als cadeau te krijgen).Achteraf gezien zou ik willen dat ik vanaf het begin was begonnen en op orde was gegaan, om de ontwikkeling van de Schijfwereld te ervaren van een satire van fantasie naar een satire in fantasie.Nu ik ze allemaal heb gelezen, herlees ik ze in draadvolgorde (antwoorden hieronder)
Vijf antwoorden:
#1
+97
benstraw
2011-02-06 06:41:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een ding over Discworld dat belangrijk is om te beseffen, in de 35+ boeken zijn er echt 5+ verschillende threads die elkaar nauwelijks kruisen.

 • De heksenverhalen (die later verder worden uitgebreid in de serie van zijn kinderen - The Tiffany Aching -serie).
 • De tovenaarsverhalen met Rinzwind, aartsechanselier Ridcully en vrienden, waarvan sommige van de Rincewind-verhalen mogelijk zelfs een andere groep kunnen zijn.
 • The City Watch-verhalen met Vimes, Nobby, Colon en de patriciër.
 • The City-verhalen met Moist Von Lipwig, de recentere Going Postal en Making money .
 • The Death-verhalen met Death en zijn kleindochter Susan.

 • Er zijn er ook 2 of 3 die gewoon alleen rondhangen, zoals Omnia of Small Gods, en Pyramids, ze komen toevallig voor op Discworld.

Sommige mensen worden gewoon verliefd op een van die thema's en houden niet echt van de andere, dus als je er een leest en niet van heksen houdt, schakel dan misschien vooruit. Ik hou van ze allemaal, maar mijn persoonlijke favoriet is de stadswacht en het personage van Commander Vimes.

Deze afbeelding van de lspace-pagina vat het heel mooi samen.

Opmerking: afbeelding wordt up-to-date gehouden op deze Pinterest -pagina

enter image description here

Leuk punt over verschillende threads. Ik heb Rinzwind en de bibliothecaris echt gemist :)
Deze krijgt mijn stem voor A) met vermelding van de verschillende threads, B) met verwijzing naar lspace.org, en C) met Vimes. `:)`
Ik wil een vervolg op Pyramids, vooral omdat ik van Teppich houd.
Na Thud zou Snuff moeten komen.
Het is misschien de moeite waard om Strata te lezen voordat je aan de Discworld-serie begint.
Op die lijst ontbreken er een paar zoals ik middernacht zal dragen.
Ja, er ontbreken een paar latere boeken, en ik zou ook zeggen dat "Unseen academicals" niet veel te maken heeft met Rinzwind, die slechts twee keer op de achtergrond wordt beschreven zonder iets te zeggen.
Is hier een update voor?
Ja dat is er.Je kunt het vinden op de wikipedia-pagina van de Discworld-serie.Versie 3.0 op het moment van schrijven.https://en.wikipedia.org/wiki/Discworld#Reading_order
#2
+37
Mike Scott
2011-01-28 20:54:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De volgorde van schrijven is prima, en komt vrijwel overeen met de interne chronologie. Je vindt het hier. Maar vergeet niet dat de eerste twee, The Color of Magic en The Light Fantastic , werden geschreven voordat Pratchett echt zijn stem vond, en dat ze lichter en ongelijkmatiger van toon zijn. Misschien wil je beginnen met Equal Rites en dan later terugwerken naar de eerste twee.

Merk ook op dat het Discworld is, niet disk-world. Pratchett is Engels, en dat is hoe we "disc" spellen. Ik heb uw vraag aangepast om dit weer te geven.

Als je echt van plan bent ze allemaal te lezen, dan is beginnen met * The Color Of Magic * de gebruikelijke aanbeveling.
Ik ben het ermee eens, Equal Rites is veel beter dan de eerste twee, en je mist niet veel door ze over te slaan en later terug te komen.
#3
+26
Jack B Nimble
2015-09-14 23:16:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Onlangs is er een leesgids uitgebracht voor Discworld.

opmerking: de website lijkt regelmatig ontoegankelijk te zijn en er zijn enkele opvallende typefouten in de infographic, zoals van januari 2016 (zie tweede antwoord voor een semi-regelmatig bijgewerkt / gecorrigeerd ventilatoralternatief)

Begin voor de volgorde van publicatie bij het driehoekspunt dat leidt naar "The Color of Magic."

Voor onderwerpspecifieke leesvolgorde is er een kleurgecodeerde gids om verschillende karakters / groepen te volgen.

 • Wizards - paars
 • Heksen - roze-paars?
 • Heksen / Tiffany Aching - roze
 • Death - blauw
 • Ancient Civilizations - limoengroen
 • City Watch - groen
 • Industriële revolutie - oranje
 • Wetenschapsromans - geel

enter image description here

Dat beeld is echt verwarrend!Maar up-to-date .....
Hoe officieel is die leesgids?Afgezien van de titel _claiming_ to be, zie ik geen enkel bewijs.En het spelt de naam van het allereerste boek verkeerd ("kleur" versus "kleur"; ik weet dat de eerste Amerikaanse spelling is, maar de titel is op de Britse manier gespeld).
@SQB Nou, nu is mijn hart vol twijfel.
Geen idee over de afbeelding, hoewel deze beweert afkomstig te zijn van de uitgever, maar het lijkt erop dat het slechts een kopie is van de leesvolgorde terrypratchettbooks.com (plus een hoop extra complexiteit).Die eruitziet als een officiële site.
@SQB - letterlijk de eerste regel van de uitleg is dat "we deze gids hebben samengesteld".Tenzij teamEpicReads een speciale band heeft met de uitgever, denk ik dat ze een beetje liberaal zijn geweest met de term 'officiële gids'
Het spreuken * The Fifth Element *.Ik ben nieuw bij Pratchett, maar ik denk dat dat * The Fifth Elephant * zou moeten zijn
#4
+12
John K
2011-01-28 22:22:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn aanbevelingen voor meerdere mogelijke startplaatsen op

Discworld Reading Order Guides

en er zijn aantekeningen bij de verschillende boeken in die algemene omgeving op

The Annotated Pratchett File, v9.0

Tweede link: http://www.lspace.org/books/apf/index.html
#5
+3
Chris Johns
2016-06-17 03:58:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je er al een paar hebt gelezen en je bent van plan alles te lezen, dan raad ik je aan ze te lezen in de volgorde van publicatie. Het is waarschijnlijk dat je dan misschien terug wilt gaan om een ​​aantal groepen samen opnieuw te lezen, maar de volgorde zoals gepubliceerd geeft een mooie verscheidenheid aan inhoud en laat je ook zien dat de stijl van TP evolueert, en het verandert veel naarmate de serie vordert . Ik zou zeggen dat er voor de eerste 10 boeken een objectieve verbetering is en later in termen van thema's afwijkt, dus het kan zijn dat er enkele verhalen zijn die je meer aanspreken. Ik beoordeel Lords and Ladies nog steeds als een van de beste aller tijden.

voor mij zijn de echte klassiekers:

 • Piramides
 • Lords and Ladies
 • Men at Arms
 • Hogfather
 • Jingo
 • The Truth
 • Thief of Time
 • Nachtwacht
 • The Wee Free Men
 • Post gaan
 • Plof


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...