Vraag:
Waarom gebruiken ze in de Dune-serie geen computers en programmeergerelateerde technologieën?
PearsonArtPhoto
2011-01-12 05:27:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb dit van de serie nooit helemaal begrepen. Ze hebben ruimtereizen, maar de meeste andere dingen in hun universum lijken primitief vergeleken met de onze.

Veel machines op IX.https://en.wikipedia.org/wiki/Ix_(Dune)
Ze gebruiken ze wel, maar pas op dat ze niet te ver gaan.
Negen antwoorden:
#1
+85
StasM
2011-01-12 05:30:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het houdt verband met de Buthleriaanse Jihad - de kruistocht tegen computers en AI-technologieën waardoor ze universeel werden verboden. De straf voor overtreding is de dood.

Uit de woordenlijst in de originele Dune:

Jihad, Butlerian: (zie ook Great Revolt) - de kruistocht tegen computers, denkmachines en bewuste robots begon in 201 BG en eindigde in 108 B.G. Het belangrijkste gebod blijft in de O.C. Bijbel als "Gij zult geen machine maken naar de gelijkenis van een menselijke geest."

We zijn nog steeds comfortabel verlegen om dat bevel te overtreden.
@Bill Dus het doden van AI.SE was niet echt vanwege vragen op laag niveau? (-;
* Je krijgt me nooit in leven! *
@MateenUlhaq * "Wij, eh, waren niet van plan? Het hele plan was om je uit te voeren ..." *
#2
+28
Elzo Valugi
2011-01-12 16:14:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ze gebruiken mentats , het menselijke equivalent van een computer, die werd geleverd met analytische mogelijkheden - het equivalent van programmeren en met geheugensteuntjes - het equivalent van computergegevensopslag (databases).

Voor ruimtevaart gebruiken ze navigators , die ook een equivalent zijn voor een gespecialiseerde navigatie- en voorspellingscomputer.

Ik ben benieuwd of de mentats uit het universum van Fallout uit Dune komen?
@Teknophilia Ja, het is een duidelijke referentie.
#3
+24
Tangurena
2011-01-12 05:38:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een van de prequelboeken van Herbert's zoon: Machine Crusade, vult het verleden waarin computers de vroege planeten overnamen die door de mensheid waren beslecht. De opstand om de computer / cybernetische / robotbeschaving omver te werpen werd de Butlerian Jihad genoemd (een van de laatste veldslagen betrof het verglazen en steriliseren van de aarde). Het was zo traumatisch dat na de vernietiging van de computers, het hebben van computers, of zelfs machines die werkten als de menselijke geest, verboden waren.

Ik vond die boeken leuk, maar vond dat ze het doel ernstig misten.Toen ik Dune als kind las, stelde ik me voor dat de Butleriaanse jihad een politiek en filosofisch iets was.Dan gaat Brian Herbert een canon uit waarin er letterlijk een oorlog tegen robots is.Dit is slechts een van de redenen waarom ik het werk van Brian Herbert nooit volledig heb gekocht.
#4
+13
Goran Jovic
2011-01-12 05:29:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Spoilers vooruit, zweef om ze te zien:

Omdat machines die denken tijdens Butlerian Jihad zijn gedoofd omdat ze een perverse imitatie van de menselijke geest vertegenwoordigen. Ze gebruiken in plaats daarvan mentats (menselijke computers). Als ik me echter niet vergis, overtreden Ixians deze regel, en andere werelden tolereren dit vooral omdat ze hun technologie nodig hebben.

Nauwelijks een spoiler ...
#5
+13
WolfOdrade
2012-02-07 12:12:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De reeks romans is niet helemaal consistent over wat precies een computer is en wat voor soort beperkingen worden opgelegd door de Butlerian Jihad-verboden.

In Dune was het eerst het lijkt erop dat de limiet stopt bij een wat we zouden herkennen als kunstmatige intelligentie die in staat is om een ​​ Turing-test te doorstaan ​​- in praktische termen waarbij een menselijke ondervrager die de proefpersonen niet kan zien, de verschillen tussen geschreven (of getypte) antwoorden niet kan zien op vragen die zowel aan een mens als aan een computer worden gesteld. Dit zou gegevensopslag, beslissingsbomen (if / else-statements) en geautomatiseerde controlesystemen met toestandsmachines mogelijk maken. Je zou denken dat dit nodig zou zijn voor signaalverwerking die op zijn minst nodig is voor interstellaire communicatie. Kortom, bij Dune lijkt het er niet op dat Turing Completeness met de doodstraf kan worden bestraft :-)

Herbert lijkt de lat hoger te leggen in God Emperor of Dune . Moneo (de luitenant van Leto II) wordt door Duncan Idaho waargenomen om afdrukken te verbergen voor iets achter een verborgen deur van wat Duncan aanneemt als een computer die alleen wordt gebruikt voor het opslaan van gegevens, wat Duncan ertoe aanzet te speculeren dat Moneo 'de grenzen van de Butleriaan test'. Jihad-verboden. Dit zou erop duiden dat elk soort digitaal opslagapparaat een computer vormt "naar de gelijkenis van de mens" ... nu zou HTML (in onze tijd) verboden zijn. Dit is tot nu toe prima, omdat het de prestaties van biologische en mechanische ingenieurs nog indrukwekkender maakt, en de reikwijdte van de technologieën die in het Dune-universum worden gebruikt, is op dit moment beperkt tot wat op Arrakis zelf te zien is, wat vrij primitief maar fascinerend is.

In het volgende boek neemt Frank Herbert echter een omweg in Heretics waar hij van de planeet af gaat en beschrijft hij apparaten zoals de T-Probe, martel- / ondervragingsapparatuur die in feite het bewustzijn van een proefpersoon kan vasthouden digitaal geheugen, en ondervragers kunnen de digitale representatie van bewustzijn bevragen en manipuleren en wijzigingen aanbrengen in het onderwerp. Deze riepen nooit vragen op of leken alarmerend qua concept, maar op dit punt bij Ketters hadden mensen belangrijkere dingen om zich zorgen over te maken ...

Dus het springt een beetje rond, maar Ik zou speculeren dat, net als onze eigen religies, de regels in de loop van de tijd door mensen anders worden geïnterpreteerd.

#6
+5
user64
2011-01-12 05:31:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voor zover ik me herinner, was er een computeropstand vóór de tijd van Paul Atreides, dus begonnen ze mensen op te leiden tot menselijke computers (Mentats).

#7
+5
user100501
2018-05-17 02:39:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is een van de meest interessante dingen over de serie. Zoals anderen in hun gedegen antwoorden hebben opgemerkt, resulteerde de Butleriaanse Jihad, die vocht tegen machines die probeerden de menselijke samenleving over te nemen, in een universeel verbod op wat we AI zouden kunnen noemen.

Desondanks is de planeet Ix, en in mindere mate Richese, worden gezien als leiders in technologie en worden enigszins gewantrouwd vanwege hun flirt met de grenzen van de anti-AI-regel. In de latere boeken ziet Leto de wedergeboorte van AI op Ix inderdaad als de mogelijke ondergang van de mensheid, maar hij verslaat ze niet volledig. Dancan Idaho (gereïncarneerd) denkt dat Leto niet anders kan dan gefascineerd zijn door de mogelijkheid van een gezamenlijke mens-machine toekomst.

Idaho: "Hij was gefascineerd door het idee van mens en machine. onlosmakelijk met elkaar verbonden, waarbij elk de grenzen van de ander test. "

Deze verkenning van het idee gaat echter ongeveer zo ver als het AI-aspect van Dune.

Het is een van de belangrijkste aannames van de serie dat er geen AI is, maar het komt wel semi-frequent voor. Door dit specifieke aspect van technologische vooruitgang te beteugelen, wordt het idee van een feodale samenleving met hertogen en baronnen, man-tegen-man oorlogsgevechten, concubines, enz. Geloofwaardig.

#8
+3
asawyer
2012-06-12 03:11:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik dacht dat ze gewoon niet nodig zijn. Peter De Vries zegt zoiets als

"Die dingen waren speelgoed vergeleken met mij. Jijzelf, Baron, zou ze kunnen overtreffen"

#9
  0
user111898
2019-02-19 01:07:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ze gebruiken computers, maar hun intelligentie is beperkt. Computers met AI (Artificial Intelligence) zijn verboden. Het is onmogelijk om geen computers in de ruimte te gebruiken en laserwapens en schepen te bouwen.

Het geaccepteerde antwoord noemt al Buthlerian Jihad.Voor ruimtevaart hebben ze de navigators.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...