Vraag:
Wat is de aanbevolen leesvolgorde van de Ender Wiggin-boeken?
Bill the Lizard
2011-01-12 04:51:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De serie die begint met Ender's Game heeft een parallelle serie die begint met Ender's Shadow . De grafiek van de tijdlijn is ... nou ja ... gecompliceerd.

Ender Series Timeline

Is het logischer als je ze leest in de volgorde waarin ze voor het eerst werden gepubliceerd, of als je ze in chronologische volgorde van het verhaal probeert te lezen?

Afbeeldingsreferentie: Ender's Game (serie)

Ik zou beginnen met Ender's Game, en dan van daaruit vertakken. Je zult snel daarna je interesse verliezen. Niemand voldoet echt aan Ender's Game.
Speaker for the Dead, Xenocide en Children of Mind zijn heel anders dan de andere boeken in de serie. Ze zijn alleen echt afhankelijk van Ender's Game en ze kunnen zelfs erg leuk zijn als je Ender's Game niet leuk vindt. (En mensen die van Ender's Game houden, houden soms niet van de spreker-trilogie).
@DampeS8N: Ender's Game was een van mijn favoriete boeken toen ik opgroeide en ik heb het onlangs na meer dan 20 jaar opnieuw gelezen. Het houdt nog steeds stand. Het is zo'n hoogtepunt om vanaf te beginnen dat ik je geloof als je zegt dat geen van de anderen het waarmaakt.
Natuurlijk zijn er ook mensen die ZOWEL de Ender's Game ALS Schaduwboeken EN Spreker / Xenocide / Kinderen-trilogie leuk vinden. Ik zou niet aanraden om je geest tegen een van hen vooroordelen alleen omdat de subjectieve mening van iemand anders zo is. +1 voor de grafiek!
Wauw. Ik heb de belangrijkste Ender-serie gelezen, en een groot deel van de Shadow-serie, maar ik wist niet dat een van deze andere boeken bestond!
Ik ben een van degenen die het spel van Ender EN de Trilogie Spreker / Xenocide / Kinderen leuk vindt ... En ik * vind * de Schaduwboeken leuk ... een retconned grotere import. Ik vind ze nog steeds leuk, maar vind ze in sommige opzichten onsmakelijk.
-1
Ik vond Enders schaduw een beetje leuker dan Enders spel
Ik zou het sterk aanbevelen om Ender's Game en Speaker for the Dead te lezen, en vervolgens ** net te doen alsof alle andere boeken niet bestaan **.
Ik weet niet zeker of je [mijn antwoord] (http://scifi.stackexchange.com/a/108130/55866) onder alle andere hebt gezien, maar het wordt regelmatig bijgewerkt met elke roman, elk kort verhaal en elk stripverhaal.
Zie ook het veel latere duplicaat http://literature.stackexchange.com/q/28/139 "In welke volgorde moet ik de" Ender's game "-serie lezen?"
@Valorum en mis de schaduw van de reus !?
@Valorum Je bent te genereus;blijf bij de novelle uit 1977.
Tien antwoorden:
#1
+91
thelsdj
2011-01-12 04:55:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als iemand die elk boek heeft gelezen, denk ik dat de volgorde van publicatie de beste volgorde is om ze in te lezen, omdat dit de volgorde is die de auteur aan het universum heeft toegevoegd. Ze bouwen elk voort op alles wat voor hen is gepubliceerd en als je ze in een andere volgorde leest, krijg je niet dezelfde opbouw en het gevoel van ontdekking dat je zou krijgen als dingen waarover je je misschien in eerdere boeken hebt afgevraagd, in latere boeken worden onthuld. .

@BilltheLizard en thelsdj - om voort te bouwen op deze aanbeveling (waar ik het van harte mee eens ben), als je de originele "Ender's Game" -roman uit 1977 kunt bemachtigen, LEES DAT EERST.
Ik zou willen voorstellen om de novelle Ender's Game te lezen en daarna nooit andere boeken van hem te lezen.
#2
+43
Tony Meyer
2011-01-27 13:51:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het "officiële" antwoord van Orson Scott Card is:

eigenlijk maakt het niet uit, behalve dat je Xenocide moet lezen vlak voordat Children of the Let wel, want het zijn eigenlijk twee helften van een enkel doorlopend verhaal. In de meeste van mijn boeken neem ik alle informatie op die je nodig hebt.

Welnu, ik raad ten zeerste af om de schaduwboeken uit hun natuurlijke volgorde te lezen. Of Xenocide vóór EG + Speaker
Natuurlijk zou ik niet verwachten dat het officiële antwoord zou zijn: 'Nou, hoewel het technisch gezien logisch is om mijn romans in chronologische volgorde te lezen en ik ervoor heb gezorgd dat je ze begrijpt, zijn mijn prequels echt waardeloos en het zou zonde zijn als je voordat je Ender's Game leest. " Dus hoewel ik dat officiële antwoord vond voordat ik hier kwam, was het echt niet wat ik zocht;)
Dat is volgens Card de verkorte versie.Zijn langere antwoord [is hier te vinden] (http://www.hatrack.com/research/questions/q0125.shtml).
#3
+33
ewindisch
2011-01-19 09:57:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De Ender-serie bevat drie grote bogen. Dit zijn, in volgorde van publicatie: Ender-serie, de Shadow-serie en The War of Gifts.

Normaal gesproken zou men lezen in de volgorde van publicatie, maar je zou deze bogen in elke volgorde kunnen lezen. Ender's Game, Ender's Shadow en The War of Gifts zijn parallelle romans die op hetzelfde moment in de tijd plaatsvinden, vanuit verschillende perspectieven. Hun bogen wijken dan af van dat punt, vanuit die unieke perspectieven. In feite zou je zeker op een min of meer chronologische manier kunnen lezen:

Ender's Game, The War of Gifts, Shadow series, Ender series.

Het voordeel van inlezen een chronologische volgorde is dat de directe sequels van Enders game duizenden jaren in de toekomst plaatsvinden en qua plot behoorlijk ver verwijderd zijn van Enders game. Bij chronologisch lezen evolueert het verhaal op een meer vloeiende en directe manier.

De boeken onder elke boog zijn als volgt ...

Shadow Series:

 • Ender's Shadow
 • Shadow of the Hegemon
 • Shadow Puppets
 • Shadow of the Giant
 • Schaduwen tijdens de vlucht

Ender-serie:

 • Ender's Game
 • Ender in ballingschap (alleen chronologisch is dit het meest recent gepubliceerde boek)
 • Spreker voor de doden
 • Xenocide
 • Children of the Mind

Geschenkenoorlog:

 • A War of Geschenken: An Ender Story
Ik ben het eens, met deze uitzondering: wat je ook interesseert, lees eerst Ender's Game. Het geeft zoveel informatie voor de rest van het universum dat het eigenlijk moet worden beschouwd als het "hoofdknooppunt" van de verhaallijn. "Spreker", "Xenocide", "Kinderen" zijn echt een volledig aparte trilogie, en moeten samen gelezen worden - maar het hoeft echt niet precies te zijn nadat je "Ender's Game" gelezen hebt; je kunt van daaruit doorgaan naar elk ander verhaal - ik zou hierna "Shadow" lezen.
Ik weet niet zeker of ik "War of Gifts" zou karakteriseren als een "grote boog". Het is een kort verhaal waarin Ender alleen als een nogal incidenteel personage voorkomt (tot het einde).
Er zijn verschillende andere verhalen die niet in dit antwoord worden vermeld. Sommige zijn prequels op E.G.
War of the Gifts is een eenmalig kort verhaal.(Net als de andere tien korte verhalen die u uit deze lijst hebt weggelaten.) Het is in geen geval een "grote boog".
#4
+21
Allen Gould
2011-06-27 20:05:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lees eerst "Ender's Game" - het is het kernboek en bepaalt de setting.

Dan zou ik "Ender's Shadow" lezen, dat dezelfde periode bestrijkt vanuit verschillende gezichtspunten.

Daarna hangt het er echt van af welk plot je wilt volgen. Er zijn twee trilogieën en ze gaan in zeer verschillende richtingen.

De spreker-trilogie (Speaker for the Dead, Xenocide, Children of the Mind):

volgt Ender nadat hij de aarde heeft verlaten, en vindt plaats in de verre toekomst. Het heeft de neiging zich te concentreren op "zin van het leven en universum" onderwerpen.

The Shadow books:

blijf in het "heden" op aarde, in navolging van Bean, Peter, Valentine en de andere ondersteunende personages, en verkent de nasleep van "wat er gebeurt als een stel tieners de wereld redden". Deze boeken zijn wat politieker en realistischer.

De korte verhalen zijn meestal momentopnames en zijn pas echt nodig als je echt verslaafd bent geraakt.

"Investment Counselor" laat je bijvoorbeeld kennismaken met Ender's AI, maar het werkt perfect als een flashback in plaats van dat in chronologische volgorde te lezen. War of Gifts is vergelijkbaar, in die zin dat het de geschiedenis vult zonder de plot vooruit te helpen.

'(En legt indirect uit' ... wat?
Wauw. Bijna vier jaar en niemand heeft dat eerder opgemerkt. En helaas weet ik niet meer precies wat ik in gedachten had, dus haalde ik het zinsdeel eruit. Bedankt voor de vangst!
#5
+21
ibid
2015-11-18 13:09:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

BIJGEWERKT MET NIEUWE GRAFIEK, MOET NA 2020 NAUWKEURIG ZIJN

Over het algemeen gaan de boeken ervan uit dat je alles hebt gelezen dat eerder is uitgebracht. De nomenclatuur evolueerde ook door de serie heen, en het verlaten van de volgorde van publicatie zal iemands leeservaring verminderen. Dit maakt niet zo veel uit met betrekking tot de korte verhalen, maar zou idealiter gevolgd moeten worden met betrekking tot de belangrijkste boeken.

De onderstaande tabel die ik heb gemaakt, laat zien welke boeken vóór elk ander boek moeten worden gelezen.

enter image description here

Benadrukt moet worden dat vrijwel elk boek in de serie een totaal andere toon en stijl heeft. Als je een boek leuk vindt (of niet leuk vindt), wil dat nog niet zeggen dat je een ander boek leuk of niet leuk vindt. Als je merkt dat wat je leest je niet bevalt, leg het dan neer en ga naar een andere sectie.

Ender's Game was het eerste boek en is verreweg het beroemdste. Het is absoluut de aanbevolen plaats om te beginnen met lezen. Dat gezegd hebbende, Ender's Shadow en Earth Unawares kunnen elk op zichzelf als uitgangspunt fungeren.

Spreker voor de dode trilogie

 • Spreker voor de doden
 • Xenocide
 • Children of the Mind
 • Investment Counselor (kort verhaal)

Dit is het originele vervolg op Ender's Game, hoewel er een tijdsverschil van 3.000 jaar is, en de boeken een behoorlijk andere toon en cast van karakters hebben. Het korte verhaal "Investment Counselor" kan direct na Speaker worden gelezen.

Shadow Saga

 • Ender's Shadow
 • Shadow of the Hegemon
 • Shadow Puppets
 • Shadow of the Giant
 • Shadows in Flight
 • Messenger (kort verhaal)
 • The Last Shadow (TBA)

Ender's Shadow is een roman die parallel loopt aan Ender's Game , en vertelt veel van dezelfde gebeurtenissen vanuit het standpunt van Bean. Het kan eigenlijk worden gelezen voorafgaand aan Ender's Game, hoewel het achteraf beter is. Hegemon , Puppets en Giant vormen een trilogie op aarde die veel van de personages uit Ender's Game en Ender's Shadow volgt. Het is een geopolitieke thriller als een groot risico.

Er zijn twee open verhaallijnen aan het einde van Shadow of the Giant . Een daarvan wordt gevolgd in Shadows in Flight , de andere wordt behandeld in Ender in Exile . Messenger en (aanstaande) The Last Shadow volgen op zowel Shadows in Flight en Children of the Mind , terwijl ze ook enkele elementen van Ender in Exile .

Ender in ballingschap

 • Ender in ballingschap
 • The Gold Bug (kort verhaal)
 • Governor Wiggin (kort verhaal)

Ender in Exile is een zeer uitgebreide versie en voortzetting van de laatste twee hoofdstukken van Ender's Game . Het boek rondt ook een deel van de plot van Shadow of the Giant af en bederft het, dus het is aan te raden om die eerst te lezen. Er zijn een paar korte verhalen die overlappen met Ender in Exile , maar de meeste zijn volledig in het boek zelf opgenomen en daarom niet de moeite waard om afzonderlijk te lezen. De uitzondering is "The Gold Bug", die een lange intro heeft die niet in het boek is opgenomen. "Governor Wiggin" is een kort verhaal dat Card enkele jaren later schreef, dat zich afspeelt in dezelfde periode van Ballingschap en daarna moet worden gelezen.

Formic Wars

 • Aarde niet bewust
 • Aarde in vuur en vlam
 • Aarde ontwaakt
 • De zwerm
 • De Hive
 • The Queens (TBA)
 • Derde trilogie (TBA)

Deze zes boeken zijn prequels en behandelen de eerste en tweede invasie. Deze zijn niet geschreven door Orson Scott Card, maar door zijn vriend en medewerker Aaron Johnston. (Card dient meer als een adviserende rol en helpt bij het uitwerken van het plot.) Johnston heeft gezegd dat hij van plan is om een ​​derde trilogie te schrijven nadat de tweede is afgelopen, die de personages in die boeken zal blijven volgen.

Fleet School

 • Children of the Fleet
 • Renegat (kort verhaal)

Dit boek volgt een nieuw personage en speelt zich grotendeels af in Battle School na de gebeurtenissen in Ender's Game. Het is geschreven als een aansluiting op een videogame die nooit is gebeurd, en daarom is het niet erg waarschijnlijk dat Card nog meer boeken met het personage schrijft. Children of the Fleet bevat ook enkele plotelementen uit Shadow of the Hegemon en Ender in Exile , en mag dus alleen na die twee boeken worden gelezen. Het heeft ook enkele kleine wereldopbouwelementen uit de Formic Wars-boeken, maar zou zonder begrijpelijk moeten zijn. Het korte verhaal "Renegat" zet het personage vele jaren later voort, maar mag pas na Spreker voor de Doden worden gelezen.

Korte verhalen

 • The Polish Boy (naar Shadow of the Hegemon)
 • Teacher's Pest (naar The Polish Boy)
 • A War of the Gifts
 • Ender's Stocking
 • Mazer in de gevangenis
 • Pretty Boy
 • Cheater

"The Polish Boy" en "Teacher's Pest" gaan over Enders ouders en kan het beste worden gelezen nadat hun karakters zijn uitgebreid in Shadow of the Hegemon . A War of Gifts en Ender's Stocking overlappen elkaar en zijn beide kerstverhalen. De overige drie kunnen overal in willekeurige volgorde worden gelezen, en geef gewoon een aantal prequel-achtergronden aan drie personages uit Ender's Game .


het officiële antwoord van de Orson Scott Card (vanaf 2009, dus niet over Formic Wars en Fleet School ) lijkt hier ongeveer op. Hij beveelt de publicatie van de romans aan, maar adviseert jongere lezers om de spreker-trilogie niet te lezen. Hij zegt dat we moeten wachten met de korte verhalen tot na Ender's Game.

Volledig citaat volgt (in spoilertekst omdat dit antwoord al lang is en sommige apparaten ongeopende spoilertekstblokken afkappen.)

De "voorkeursvolgorde" hangt af van wat je bedoelt met "voorkeur" en van wie de voorkeur uitgaat.

Er zijn twee belangrijke verhaallijnen. De ene begint met Ender's Game en gaat verder naar Ender in Exile (die overlapt met EG) en vervolgens naar Speaker for the Dead, Xenocide en Children of the Mind.

De andere verhaallijn begint met Ender's Shadow (die parallel loopt aan Ender's Game), en gaat verder naar Shadow of the Hegemon, Shadow Puppets en Shadow of the Giant. Uiteindelijk komen de twee draden samen met het boek Shadows in Flight.

De korte verhalen maken de zaken nog ingewikkelder. Ze mogen NIET in chronologische volgorde worden gelezen, want hoewel veel prequels zijn, krijgen ze pas hun volledige betekenis als je EG of ES al hebt gelezen.

The Polish Boy en Theresa (in First Meetings) zijn de verhalen van Enders ouders - wie ze zijn en hoe ze elkaar ontmoeten. Mazer in Prison (IGMS) is het verhaal van Mazer Rackham's rekrutering door Graff om deel uit te maken van de training van de toekomstige commandant van de vloot.

De verhalen Cheater en Pretty Boy zijn de verhalen van Han Tzu ( Hot Soup) en Bonzo Madrid toen ze nog kinderen op aarde waren, voordat ze naar Battle School gingen.

Goldbug (stand-alone strip en IGMS-verhaal) speelt zich af op de eerste wereld waar Ender naartoe gaat, waar hij de korf ontdekt koningin. Het glijdt midden in Ender in Exile ... ergens ...

Investment Counselor (First Meetings) vindt plaats na EG en Ender in Exile, en voor Speaker for the Dead.

Het verhaal War of Gifts (een novelle) speelt zich af midden in Ender's Game - een soort van een zijverhaal. Het kan op zichzelf staan. Er is ook een IGMS-verhaal genaamd Ender's Stocking dat overlapt met War of Gifts maar zich richt op een cruciale tijd in Peters leven.

De verhalen A Young Man With Prospects en Ender in Flight maken beide deel uit van Ender in Exile, dus als je die roman hebt gelezen, heb je die verhalen gelezen.

Je kunt de romans lezen in de volgorde van compositie: Ender's Game, Speaker for the Dead, Xenocide, Children of the Mind, Ender's Shadow, Shadow of the Hegemon, Shadow Puppets, Shadow of the Giant en Ender in Exile. (Dit vormt de uitdaging voor jongere lezers van de zeer spraakzame, filosofische en volwassen Spreker, Xenocide en Children of the Mind.)

Je kunt de romans als twee afzonderlijke threads achter elkaar lezen . Voor jongere lezers is het beste plan om Ender's Game en Ender's Shadow in willekeurige volgorde te lezen, en dan door de Shadow-boeken te gaan en dan alle kortere werken, Spreker, Xenocide en Children of the Mind te bewaren totdat je ouder.

Of je kunt moeite hebben om ze in chronologische volgorde van het verhaal te lezen, zoals hierboven beschreven.

Aan de andere kant, de Empire-boeken, de Homecoming-serie , en de Alvin Maker-boeken staan ​​absoluut in chronologische volgorde en zijn heel duidelijk. Ze hebben niets te maken met Ender Wiggin of Julian "Bean" Delphiki, maar je weet tenminste in welke volgorde ze zijn!


Strips

Ik weet het, de vraag leek gericht te zijn op de geschreven werken, maar ik dacht dat ik net zo goed de strips zou kunnen behandelen. De strips zijn gemaakt nadat de boeken al waren geschreven, dus de volgorde van publicatie doet er niet echt toe. Voor de strips zou ik kiezen voor een aangepaste chronologische volgorde, te beginnen met Ender's Game . Merk op dat Ender's Shadow arc niet nodig is om de andere strips te begrijpen.

 1. Ender's Game: Battle School
 2. Rekrutering Valentine 2
 3. Ender's Game: Command School
 4. Ender's Shadow: Battle School
 5. Ender's Shadow: Command School
 6. War of Gifts 2
 7. The League War 2
 8. Mazer in Prison 2
 9. Ender in Exile
 10. Gold Bug 2
 11. Spreker voor de doden
 12. Formic Wars: Burning Earth
 13. Formic Wars: Silent Strike

2 Dit zijn one-shots en kunnen gemakkelijk worden overgeslagen.

#6
+6
PearsonArtPhoto
2011-01-12 05:04:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou aanraden om ze in de volgorde van publicatie te lezen, of eerst de boeken uit de Ender-serie te lezen, gevolgd door de Shadow-serie. Het kan ook geen kwaad om af en toe van boek te wisselen om chronologisch te zijn, maar over het algemeen is de gepubliceerde volgorde waarschijnlijk het beste. Er zijn zeer weinig interacties tussen de twee sets (Shadow en Ender), dus de chronologische volgorde tussen sets doet er niet echt toe, behalve het eerste boek van elk (Ender's Game en Ender's Shadow)

#7
+4
booth
2013-05-08 11:42:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lees ze in gepubliceerde volgorde, zoals eerder vermeld, loop je waarschijnlijk het wonder van de serie mis door ze voor het eerst chronologisch te lezen. Als je verslaafd genoeg bent om ze een keer af te maken, ga dan terug en lees ze chronologisch! Ik ben op mijn DERDE doorlezing en lees ze weer in de volgorde van publicatie, omdat ik ontdekte dat het verhaal op die manier gewoon beter aanvoelt. Het schrijven van Card evolueert op een subtiele maar nog steeds merkbare manier naarmate de tijd verstrijkt en als je echt van de serie geniet, is het zeker beter om de evolutie te "voelen" naarmate het verhaal vordert.

#8
+2
Brandon
2013-11-03 22:56:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben dol op de Enders Game-serie en met betrekking tot de romans, vertel ik mensen elke keer dat ik ze raad ze te lezen, zich aan de tijdlijn te houden. Card gaf toe dat hij nog jong en onervaren was toen hij de originele sequels schreef. Als je "Enders Game" leest, dan de "schaduw" -boeken tot en met "Shadow of the Giant", dan "Ender in Exile", dan "Speaker for the Dead", enzovoort, is dat naar mijn mening het beste te lezen. Specifiek omdat er bekende personages in Ender in Exile zijn die je pas zou herkennen na het lezen van de schaduwboeken en technisch gezien gebeurt "Ender in Exile" vóór het einde van het originele "Enders Game" -boek.

#9
+1
chx
2017-07-24 15:21:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit zou misschien een opmerking kunnen zijn, maar het is misschien ook een beetje groter dan dat, dus ik zal een antwoord wagen - een antwoord dat heel erg persoonlijk is.

Toen ik een klein kind was, las ik een veel. Als vluchteling had ik eigenlijk geen vrienden (en veel vijanden - ik draag nog steeds de fysieke en emotionele littekens meer dan dertig jaar later) tussen mijn leeftijdsgenoten. In wiskunde liep ik ver voor op hen, in veel andere onderwerpen liep ik net voor genoeg om me op school te vervelen, maar ik dwaal af. Mijn computer en mijn boeken waren veel beter. Ik las letterlijk elk boek in de kinderafdeling van de plaatselijke bibliotheek. Onnodig te zeggen dat de meeste van hen geen diepe indruk hebben gemaakt. Enkele jaren na deze eetbui kwam echter naar voren dat ik onder hen een goed boek las. Ik wist niet eens waar het over ging, maar het was erg goed.

Dus ging ik terug en vond het boek door de omslag te herkennen. Dat was Enders Game. Bij deze tweede, veel diepere lezing als pre-tiener, verankerde het me en gaf het me hoop dat ik geen freak ben en dat er misschien anderen zoals ik zijn. Er is geen boek zoals het. Nu heb ik een lerarenopleiding en hoewel ik geen les geef, ben ik een van de oprichters en constante financiers van een heel kleine school. Het boek is nooit ver van mijn gedachten.

Ik heb de spreker-trilogie gelezen. Spreker voor de Doden was oké, Xenocide was raar en Children of the Mind kon ik nauwelijks afmaken. Card ging af op een filosofische invalshoek over, wat, ik weet niet eens wat. Het resoneert zeker niet met mij.

Bijna tien jaar later kwam Ender's Shadow uit. Ik vond het zo leuk dat ik het naar het Hongaars probeerde te vertalen, zodat anderen het kunnen lezen. Ik kwam alleen bij het Anton-hoofdstuk en kon niet verder, die lezing en herlezing was emotioneel te veel voor mij. Maar het boek is heel, heel goed en voor mij, terwijl Ender's Game me vertelde dat er anderen zijn zoals ik, liet Ender's Shadow zien dat er vele anderen zijn die net zo wreed zijn als mijn leeftijdsgenoten. Het helpt zeker bij het afstemmen van de jonge "alle mensen zijn aardig" houding ten opzichte van de echte wereld. Het is wreed. Maar een dosis realiteit, ook al is die erg bitter, is nuttig.

Weer een paar jaar later was ik de enige Europeaan op EnderCon in Utah in 2002. Ik was nog niet de wereldreiziger die ik later zou worden, het was best een groot avontuur voor mij.

Ik las de andere Shadow-boeken. Ze hadden Shallow not Shadow moeten heten. Eerlijk gezegd herinner ik me er nauwelijks iets van. Ik zal toegeven dat ik me niet eens druk maak over de prequels.

Mijn advies gebaseerd op bijna dertig jaar lezen en mezelf gedeeltelijk definiëren door hen is dit: lees Ender's Game en Ender's Shadow. Lees ze vooral als je een pre-tiener (12-13) of een tiener bent. Vergeet de rest.

#10
  0
regionalsky
2020-04-07 23:36:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoals gevraagd, overgezet vanuit een duplicaat: ik heb nu het geluk gehad uw vraag twee keer te zien! Bedankt voor de OSC-inhoud.

Dit is een leuke vraag waarover veel wordt gedebatteerd en waarover echt geen overeenstemming is. Om simpelweg nee te antwoorden, u heeft de meeste boeken niet nodig om Xenocide te begrijpen. Om echt te begrijpen wat er aan de hand is, zou ik Ender's Game , Ender in Exile en Spreker voor de Doden aanraden, in die volgorde. Al het andere is alleen voor extra plezier.

De chronologische volgorde van de boeken is erg ingewikkeld. Hier is een overzicht met de meeste boeken en korte verhalen: Chronological Order

Ik zou echter aanraden dat voordat je aan iets begint in de Enderverse, of het nu prequels of begeleidende romans, die u Ender's Game leest. Er wordt constant naar verwezen in de latere romans, en het is waar alle zes de prequels aan werken. (Ja, er zijn zes prequels, drie voor elke Formic War.)

Naast de prequels en het Ender Quintet is er de begeleidende serie die normaal gesproken de Shadow-serie wordt genoemd. Het eerste boek, Ender's Shadow , speelt zich gelijktijdig af met Ender's Game en concentreert zich op Enders tweede in bevel, Bean. De Shadow-serie volgt de verhaallijn van Enders broer, klasgenoten en een van de enige menselijke schurken in de Enderverse, Achilles. De Shadow-serie zal veel logischer zijn als je Ender's Game leest, omdat alle personages er uit komen en een groot deel van de plot komt voort uit het feit dat ze met Ender in gevechtsschool zaten. Ender is echt niet apart van de Shadow-serie na het eerste boek, maar er is het aankomende boek Shadows Alive (alles TBA) waar hij vermoedelijk bij betrokken zal zijn (of zijn "nakomelingen", Peter en Jane / Val.)

De website van Card, Hatrack River, is verouderd en bevat alleen een vaag artikel. Ik heb het hier gelinkt als je dat wilt bekijken.

Je zou ook willen opmerken, en het feit dat deze grafiek klaarblijkelijk voor deze site gemaakt is, willen vermelden in [ibid's antwoord] (https://scifi.stackexchange.com/a/108130/98028) op deze vraag.
Broski, je kunt eraan toevoegen dat als je wilt, ik zojuist een vraag heb beantwoord die onder een van mijn bekeken tags stond.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...