Vraag:
Asimov - Begin met Foundation of Robots
LudoMC
2011-01-19 04:23:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik wil de twee Asimov-series die ik heb beginnen en (deze keer) afmaken: de Foundation -boeken (in feite een trilogie) en de Robots -cyclus.

Is er een bepaalde volgorde tussen deze twee series of zijn ze totaal los van elkaar en kunnen ze in elke volgorde worden gelezen?

Het is een kleine persoonlijke plug, excuses, maar voor het geval het nuttig is, heb ik de publicatieopdracht op mijn website: http://www.andrewferrier.com/oldpages/asimov/publishing_order.html.
Gerelateerd: http://scifi.stackexchange.com/q/2335
Elf antwoorden:
#1
+73
Goodbye Stack Exchange
2011-10-15 22:52:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat noch de gepubliceerde volgorde, noch de chronologische volgorde de serie recht doet. Hier is de volgorde die volgens mij het meest logisch is voor maximaal plezier van de boeken. U zult merken dat ik er een paar heb weggelaten.

De serie was nooit helemaal af, dus ik denk dat een niet-lineaire benadering hier de beste keuze is. Dit stelt iemand in staat om de opbouw van thema's in de boeken te benadrukken, in plaats van individuele plotthreads. enter image description here

In wezen werken deze verhalen het beste wanneer ze zich richten op individuele mensen. Dit klinkt misschien vreemd, aangezien de robot- en Foundation-verhalen bedoeld zijn om grote delen van de geschiedenis te illustreren, maar naar mijn mening zijn de sterkste verhalen hier de verhalen die klein en intiem zijn. Denk aan Susan Calvin en de Mule en misschien begrijp je wat ik bedoel.

Ik heb de twee prequel foundation-boeken die Asimov schreef weggelaten. Hoewel ze goed zijn, dragen ze heel weinig bij aan de structuur van het verhaal en kunnen ze worden beschouwd als bonusleesmateriaal voor later. (Als iemand het er niet mee eens is, vertel me dan waarom; ik zou bereid zijn dit punt nog eens in overweging te nemen, maar ik heb die boeken niet gelezen sinds ze uitkwamen.)

Evenzo stellen de drie 'Empire'-romans zich op in de allereerste dagen van het rijk - ze hebben niet het kwaliteitsniveau dat de andere boeken bereiken, en kunnen veilig worden gelezen na het beëindigen van de hoofdreeks - of helemaal niet.

Andere boeken, zoals de "Caliban" -romans van Roger MacBride Allen, kunnen apart worden genoten, omdat ze de verhaallijnen van de rest van de serie niet echt naar voren brengen.

De reden voor deze bestelling is hieronder. Spoilers voor degenen die de serie niet hebben gelezen.

 • "I, Robot" is een korte, leuke lezing, zoals bijna alles wat Asimov schreef. Het was het eerste boek van Asimov dat ik las, en het is een geweldige introductie tot zijn werk.

 • Spring vervolgens vooruit in de tijd en lees de "originele" Foundation-trilogie.

De lezer zal onmiddellijk het gebrek aan robots in de menselijke samenleving opmerken - wat is er met de robots gebeurd tijdens de duizenden jaren tussen deze boeken?

 • Nu springen we terug in het verleden, iets na de gebeurtenissen in I, Robot, en lezen we de Robotromans.

We zien de schade die robots kunnen toebrengen aan een samenleving waarin ze worden gedwongen om koste wat het kost mensenlevens te redden.

 • De volgende stap is het lezen van de twee vervolg romans van Foundation.

Op de een of andere manier zit Daneel Olivaw al jaren achter de schermen. Maar hoe is dit bereikt? We zullen dit in het volgende boek ontdekken.

 • "Robots and Empire" is het enige boek in de serie dat alles met elkaar verbindt, dus dat is het volgende.

Aangezien Asimov de Foundations-serie nooit heeft afgemaakt, komt dit het dichtst in de buurt van een climax. Daarom heb ik het hier geplaatst, en niet na de Robotromans.

 • Onze epiloog van dit alles is "The End of Eternity". Hoewel het met de dunste draad gerelateerd is aan de serie, denk ik dat het aan het einde werkt omdat:

De belofte van de toekomst van de mensheid is nobel, optimistisch een waarvan we weten dat die onvolmaakt zal uitpakken. De grootse vergezichten van de tijd die zich aan het einde van dit boek uitstrekken, laten ons zien dat de menselijke geschiedenis cyclisch is, en dat de nobelheid van menselijke prestaties ligt in de daad van ons streven naar iets beters.

Leuk, attent antwoord!
Behalve dat het om de een of andere reden enorm verouderd is. Je hebt de twee prequels van de Foundation genegeerd - die, hoewel hun kwaliteit betwistbaar is, meer doen dan "Robots en Empire" om de twee series aan elkaar te binden, en de leugen uitdelen aan je op een na laatste spoiler.
@DanielRoseman - Lees de tekst van mijn antwoord en je zult zien dat ik die met opzet heb weggelaten.
Uitstekend antwoord. Hoewel ik de twee prequels van de Foundation leuk vind, ben ik het ermee eens dat ze moeten worden gelezen als "bonus" -materiaal. Dat gezegd hebbende, zou ik "I, Robot" vervangen door "The Complete Robot", wat een completere bloemlezing is van Asimovs korte fictie Robot.
@SystemDown - Ik dacht erover om dat te doen, maar ik denk dat het lezen van het originele boek met het kaderverhaal bijdraagt ​​aan de ervaring. Helaas is er geen manier om "I, Robot" echt te lezen en later de andere dingen te lezen; als ik het me goed herinner, is "The Rest of the Robots" verre van een complete niet-"I-Robot" verzameling van robotverhalen.
Ik heb dit antwoord ook enorm uitgebreid in [deze blogpost] (http://magnificentnose.com/2011/10/24/asimovs-robots-and-empire/).
Ik heb het internet afgezocht naar de beste leesvolgorde, en ik vind je antwoord het leukst. Ik veronderstel dat ik ze chronologisch of op gepubliceerde datum zou kunnen lezen, maar ze zijn zo niet-lineair als een serie, ik kon het niet helpen dat ik me afvroeg dat er misschien een andere manier was - een andere, meer systematische manier om de boeken te lezen. En ik denk dat dit het is. De grafiek helpt veel.
@Andrew - Bedankt! Voor iedereen die zich bezighield met de boeken die ik wegliet, heb ik de kaart een beetje bijgewerkt met een gedeelte "aanvullende lezing". (Ik hoor dat we binnenkort een paar Susan Calvin-romans krijgen; misschien moet ik dit nog een keer bijwerken.)
Bijgewerkt met de recente gelicentieerde I, Robot-roman.
Mijn vriend en ik handelen de laatste tijd in sciencefictionboeken en hoewel hij Isaac Asimov niet kent, ben ik dat wel. Onlangs ontdekte hij echter een boek met de titel "The Robot Trilogy", dat Caves, Naked Sun en Robots of Dawn omvat. Ik was me voorheen niet bewust van deze verhalen, omdat ik alleen een boek had met de I, Robot-serie. Uit het onderzoek dat ik heb gedaan, blijkt dat er een vierde boek zou moeten komen met de grotten, de zon en de dageraad, maar zoals gezegd, er zijn er maar drie in deze harde kaft. Ik vroeg me af of u de tijd zou nemen om deze verschillen te verhelderen. Je lijkt een passie te hebben voor deze serie.
@Bobert - Ik begrijp het niet. Wat hebben compilaties van oudere werken met leesvolgorde te maken?
@Bobert - Het "vierde" boek is * Robots and Empire *, en hoewel het chronologisch de Robot-trilogie volgt, is het een beetje te verschillend om er deel van uit te maken. Om te beginnen speelt het zich meer dan 200 jaar na Dawn af, dus Elijah (een van de twee hoofdpersonen in de trilogie) is allang dood en maakt geen deel uit van het verhaal. Het is meer een brugboek tussen de Robot-serie en de Empire / Foundation-serie.
Ik sta op het punt om The End of Eternity te gaan lezen na het volgen van deze lijst, en het was een heerlijke ervaring. Nadat ik de meeste boeken eerder had gelezen, nam ik de vrijheid om allereerst Prelude to Foundation te lezen, wat redelijk goed werkte om mijn eetlust op te wekken - het is onnodig te zeggen dat het een te grote spoiler zou zijn geweest als ik dat niet al had gedaan weten hoe het allemaal in elkaar past. Bedankt, @neilfein!
Vergeet de door Asimov goedgekeurde serie Robot City, Robots and Aliens and Robots in Time niet!
@Bergius - Ik ben blij dat je genoten hebt van de boeken. Ik zou graag willen horen wat je van * Eternity * vond.
wow geweldig antwoord.was al een tijdje op zoek naar deze informatie.
#2
+23
Jonny Blaze
2011-01-19 04:33:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Persoonlijk zou ik beginnen met Robots, het speelt zich af in hetzelfde universum maar eerder in zijn geschiedenis. Geoffc heeft echter gelijk, ze komen pas later in de Foundation-serie

samen
Ik heb ze eigenlijk in deze volgorde gelezen en was best tevreden http://stason.org/TULARC/education-books/sci-fi-sf-written/19-Isaac-Asimov-s-Foundation-series-In-what-order -shoul.html
Ik ben het volledig eens met de gepubliceerde bestelling, maar er moet er een worden toegevoegd. U zult ook The End of Eternity willen lezen omdat het mooi aansluit. In theorie zou het eerst gelezen moeten worden omdat het "eerst gebeurt", maar het is leuker om het als laatste te lezen (een beetje zoals de Cube, Cube 2 en * dan * Cube 0 filmserie)!
#3
+7
Gelvis
2011-01-19 04:38:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je begint met de geldinzamelingsserie, eindig je met een blij gezicht (vanwege alle kleine spoilers op de robotserie).

Als je begint met de robotserie, heb je een lineal begrip van het asimov-universum.

#4
+5
Kevin Workman
2020-08-03 04:18:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb persoonlijk dit antwoord gevolgd, wat redelijk was.

Maar wat ik zocht toen ik deze vraag voor het eerst ontdekte, was een enkele plaats die de volgorde van publicatie samenvatte, in chronologische volgorde van het verhaal, en tot welke serie elk boek behoorde, allemaal zonder spoilers. Dus voor het geval iemand op zoek is naar hetzelfde, hier is een spoilervrije lijst:

Gepubliceerde bestelling:

published order

Sommige boeken staan ​​meer op zichzelf en kunnen op elk moment worden gelezen, dus ik zou aanraden ze te verplaatsen, zodat je niet zo vaak tussen de series schakelt. Dit is de volgorde die ik aanbeveel:

Aanbevolen volgorde:

recommended order

Deze volgorde is een compromis dat je de meeste gepubliceerde volgorde geeft, maar ook elke serie groepeert samen in meer samenhangende eenheden.

Ik raad niet aan om in chronologische volgorde te lezen, omdat die volgorde het mysterie en de verrassingen uit sommige verhaallijnen verwijdert. Maar om te vergelijken met de bovenstaande tabellen: hier is ook de chronologische volgorde.

Chronologische volgorde:

chronological order

Nadat je al het bovenstaande hebt gelezen, kun je overweeg om uit te breiden naar de "Second Foundation-trilogie", geschreven door andere auteurs. Chronologisch passen ze vóór het eerste Foundation-boek, maar ze werden allemaal gepubliceerd nadat Isaac Asimov stierf.

Hier is een completere lijst van boeken van andere auteurs, maar ik zou niet maak u er zich zorgen over totdat u de originelen hebt gelezen.

#5
+4
David
2012-04-10 01:24:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb het in twee richtingen gedaan en heb de voorkeur gegeven aan lezen in chronologische volgorde, behalve dat je de empire-serie wilt opnemen tussen de robot- en foundation-serie. Er zit veel tijd tussen robots en foundation en de weinige korte boeken van imperium vinden in die tijd plaats. Het geeft een beter begrip van hoe de aarde verloren is gegaan.

David is het ermee eens.Lees in chronologische volgorde voor maximaal plezier.
#6
+3
Stephen Collings
2012-06-27 23:08:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik beschouw de serie graag als het verhaal van R. Daneel Olivaw, waardoor ik een andere volgorde heb dan de meeste. Omwille van de eenvoud en focus worden de korte robotverhalen, de Empire-romans en de Caliban-trilogie weggelaten als interessant, maar niet-essentieel.

Ten eerste moeten de vier Robotromans worden gelezen voordat de Stichtingsromans, in chronologische volgorde / volgorde van publicatie:
A) The Caves of Steel
B) The Naked Sun
C) The Robots of Dawn
D) Robots and Empire

Na de Robotromans komen de romans van de Stichting: zeven van Asimov, plus de tweede trilogie van Benford, Bear en Brin. Sommige bevatten de tweede trilogie, andere niet. Ik geef er de voorkeur aan om er twee op te nemen, omdat ik merk dat ze het algemene verhaal van Daneel verbeteren. Foundation's Fear van Benford kan volledig worden overgeslagen; het is respectloos voor het bronmateriaal, voegt bijna niets toe aan het algemene verhaal en het is gewoon niet prettig om te lezen.

Zoals je zei, zijn de twee algemene aanbevelingen om deze ofwel in volgorde van publicatie ofwel in chronologische volgorde te lezen. Ik heb een derde aanbeveling: begin met de originele trilogie, lees dan de prequels en eindig met Edge en Earth.

A) Stichting
B) Stichting en Rijk
C) Tweede Stichting
D) Opleiding tot Stichting
E) Stichting Angst (als het echt moet)
F) Stuur de Stichting door
G) Stichting en Chaos
H) Stichting Triumph
I) Stichting Rand
J) Stichting en Aarde

Dit geeft stilistisch een goed arrangement, waarbij de eerdere romans worden gevolgd door de latere. De schrijfstijl van Asimov verandert duidelijk in de loop van de tijd. Het geeft ook chronologisch een goede rangschikking, waarbij de prequels de laatste twee boeken voorafschaduwen, in plaats van dingen uit te leggen waarover je al hebt gelezen. (Dit kan worden vergeleken met de Machete-volgorde van het bekijken van Star Wars-films. Maar ik dwaal af.) En het beste van alles is dat je eindigt met de cliffhanger, in plaats van deze te lezen en vervolgens nog 2 tot 5 boeken die het niet oplossen.

En als de cliffhanger je stoort, heb ik een conclusie geschreven die erg geliefd lijkt.

#7
+2
geoffc
2011-01-19 04:30:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ze beginnen los van elkaar.

Ze beginnen echter samen te komen in de laatste paar sets boeken. Ik vergeet welke specifiek (5e Foundation? Die na Foundation's Edge denk ik). Een beetje zoals Heinleins universum-als-fictie-idee om al zijn boeken te verenigen. Maar Asimov deed het een beetje schoner denk ik.

#8
+2
Kin
2011-01-19 05:19:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ga voor publicatie-order. Zoals de anderen hebben gezegd, wordt het universum gevuld met latere boeken. En tegen de tijd dat je tegen het einde van de serie komt, begint het Asimov-evenement relaties aan te gaan met boeken buiten de Robots & Foundation-serie.

#9
+1
AgentS810
2017-02-24 22:26:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een opdracht die voor mij werkte, was om te beginnen met het einde van de eeuwigheid. Dat geeft je het basisbegrip van hoe en waarom het galactische rijk tot stand komt. Toen begon ik The Foundation helemaal als prelude. Ik heb de prelude als laatste gelezen om je meer terugverhaal over Hari te geven. Vanwege de verwijzing naar de robots in de laatste paar Foundation-boeken, denk ik dat het veel spannende stropdassen oplevert wanneer je de Robot-serie start. Van daaruit las ik de Empire-serie. En dan eindig ik bij Forward to Foundation.

#10
  0
Nicola01
2014-05-13 04:53:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn vader gaf me de boeken in een bepaalde volgorde. Ik las eerst de Robots-boeken (de serie met Daneel). Daarna las ik Foundation, Foundation and Empire, Second Foundation, Forward the Foundation, Foundation's Edge, Foundation and Earth en als laatste las ik Prelude to Foundation. Ik vond deze bestelling leuk, maar achteraf gezien zou ik de eerste paar Foundations opnieuw hebben gelezen voordat ik Prelude to Foundation las, gewoon om mijn geheugen op te frissen. Ik las End Of Eternity ergens tussen de Foundations in, maar ik denk niet dat dat er echt toe doet, want het is niet expliciet verbonden met het Foundation-universum, of het is niet nodig om de verhaallijn te begrijpen om deze link te begrijpen.

#11
  0
Algernon_Asimov
2014-05-25 04:14:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ga mijn eigen persoonlijke hybride aanbevelen, deels gebaseerd op de volgorde waarin de verhalen zijn geschreven en deels op de interne chronologische volgorde. Naar mijn mening geeft het een beter idee van de ontwikkeling van het verhaal en Asimovs richting dan simpelweg de chronologie of de schrijfvolgorde te volgen. Ik denk ook dat het verplicht is om 'Forward the Foundation' als laatste te lezen. Asimov "beëindigde" de serie door het terug te brengen naar het begin - ik vind het een leuke bijkomstigheid. Ook is de slotscène in dit boek een leuke manier om af te sluiten.

Dus ...

 1. Ik, Robot

 2. The Caves of Steel

 3. The Naked Sun

 4. The Robots of Dawn

 5. Robots en rijk

 6. The Currents of Space

 7. The Stars, Like Dust- -

 8. Pebble in the Sky

 9. Stichting

 10. Stichting en Empire

 11. Tweede fundament

 12. Foundation's Edge

 13. Foundation en aarde

 14. Prelude to Foundation

 15. Stuur de Foundation doorDeze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...