Vraag:
Lord of the Rings geschreven om geconstrueerde talen te ondersteunen of andersom?
OpaCitiZen
2011-02-10 15:07:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb de bewering gehoord dat Tolkien The Lord of the Rings schreef, of in ieder geval begon te schrijven om de kunstmatige talen die hij op dat moment creëerde te ondersteunen (met een geschiedenis die culturele diepgang bood) .

Is dit waar, of was het andersom? Wat was er eerst, de talen of de fictie?

Drie antwoorden:
#1
+54
benstraw
2011-02-10 16:49:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tolkien begon met het maken van talen toen hij nog een jonge man was, lang voordat hij zijn carrière als auteur begon. Dit essay laat zien dat de talen op de eerste plaats kwamen en dat zijn talent als taalkundige leidde tot zijn verlangen om werelden te creëren waarin deze talen alledaags waren.

#2
+22
James Tauber
2011-02-14 10:14:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tolkien begon met het schrijven van het legendarium om zijn geconstrueerde talen te ondersteunen, en toen kwam The Hobbit , een kinderverhaal met het lengendarium als (verre) achtergrond. De uitgevers van The Hobbit vroegen Tolkien om aan een vervolg te werken en dat werd The Lord of the Rings .

Het legendarium is wat Christopher Tolkien heeft bewerkt samen om The Silmarillion te vormen.

Als ik me goed herinner, hield JRRTolkien van zowel Welsh als Fins en probeerde hij een taalgeschiedenis op te bouwen die een Welsh-achtige en Finse-achtige zou verklaren taal (respectievelijk Sindarin en Quenya) die een gemeenschappelijke oorsprong hadden.

#3
+12
Gulhir The Grey
2011-12-22 22:27:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tolkien zei ooit dat de reden dat hij Arda creëerde, was omdat hij een wereld nodig had waarin het woord Earendil tot zijn recht zou komen. Hierover staat geweldig materiaal op YouTube:

Christopher Tolkien over de talen van zijn vader

Een driedelige lezing die je gezien moet hebben: J.R.R. Tolkien: een fantasierijk levenDeze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...