Vraag:
Onzichtbaarheid zou blindheid moeten veroorzaken: hoe gaat hard sf om?
Reinstate Monica - Goodbye SE
2011-01-31 00:23:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een probleem waar ik altijd aan heb gedacht met sciencefiction-personages die onzichtbaar worden, is dat ze blind moeten worden, omdat hun netvlies geen licht vangt.

Het is duidelijk dat veel zachte SF of fantasie zou schitteren over dit. Maar ik weet zeker dat harde SF-auteurs het hebben geprobeerd. Hoe kunnen onzichtbaarheid en zicht worden verzoend?

Uitstekende frackin-vraag! Ik had de implicatie niet overwogen.
Het is niet strikt Sci-fi, dus ik geef het niet als antwoord, maar de Joel Rosenberg 'Guardians of the Flame'-serie behandelt dit op een gegeven moment, met een tovenaar die niet alleen een onzichtbaarheidsspreuk uitspreekt (dat zou de ontvanger blind terwijl het actief was), maar een Advanced Onzichtbaarheids-spreuk, die in feite een of beide ogen herstelt.
Vijf antwoorden:
#1
+52
ElendilTheTall
2011-01-31 02:53:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

H.G. Wells ' The Invisible Man (het origineel) behandelde het. Het gelijknamige personage test zijn formule eerst op een kat, en de auteur merkt op 'er bleven twee kleine geesten van haar ogen'.

Ik meen me ergens van te herinneren dat hij zijn oogballen injecteert met iets om het effect te bereiken .

gekozen om dit antwoord te accepteren (beide zijn geweldig) omdat deze * The Invisible Man * noemt, het grote verhaal over dit onderwerp.
Precies ... je netvliezen zullen licht moeten opvangen, dus wees op zijn minst semi-ondoorzichtig. Soms hebben de oudere auteurs het goed!
Als je hierover nadenkt, zouden alleen de netvliescellen lichtenergie opvangen en niet uitzenden. Het ergste geval is dus dat je een veld van kleine vervormingen van celgrootte hebt ... maar bij die grootte zul je het waarschijnlijk helemaal niet kunnen zien. Dus ja, je zou in staat moeten zijn om te zien zolang alles wat je dankzij je netvlies hebt om licht te absorberen werkt ... aan de andere kant als je het licht om je heen vervormt ... je bent SOL tenzij je in staat bent om laat het licht bij uw stopcontacten niet kromtrekken.
@Adam Het is meer dan alleen het netvlies. Je visie zou helemaal niet werken zonder de focusseerbaarheid van de rest van de oogbal; de netvliezen zelf zijn slechts fotodetectoren.
In reactie op Ryan: het scherpstelvermogen van de oogbal (de lens) zou nog steeds functioneel zijn. Het wordt gedaan door een fysiek effect, dus onzichtbaarheid zou dat aspect niet beïnvloeden. De grootste zorg zou al het andere licht zijn dat door de ogen gaat zonder door de lens te gaan of te worden gefilterd door de iris.
#2
+24
Muad'Dib
2011-01-31 04:10:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In het Recluce-universum behandelt LE Modesitt Jr dit. zijn "Order Mages" kunnen licht buigen om onzichtbaar te worden. Als ze dat doen, zijn ze ook verblind omdat ze niet kunnen zien.

EDIT

Ik herinner me ook dat het tv-programma Invisible Man (ook bekend als I-Man) dit ook behandelde. de "I-Man" kon, wanneer hij onzichtbaar was, niet zien in het "normale" spectrum van licht. In de show veronderstelden ze dat hij in het infraroodspectrum 'zag'. Ze maakten vaak gebruik van dit "feit" in de show.

#3
+15
Martha F.
2011-02-01 06:27:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In Warren Ellis's Planetary behandelt hij dit specifiek met zijn versie van de Invisible Woman from the Fantastic Four. Ze heeft een speciale bril nodig om te zien - anders is ze blind terwijl ze onzichtbaar is.

Een variant is te vinden in de boeken Expendable en Ascending van James Alan Gardner. Een van de personages, Oar, is doorschijnend voor mensen. Het is echter duidelijk gemaakt dat dit alleen van toepassing was op de golflengten van normaal menselijk gezichtsvermogen, en ze is niet helemaal onzichtbaar.

#4
+14
Christian
2014-03-22 16:38:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Welnu, er is een soort onzichtbaarheid die het probleem verlicht. Als je het licht niet buigt maar absorbeert en opnieuw creëert aan de andere kant van het lichaam dat je wilt verbergen, dan kun je van binnen doen wat je wilt, inclusief de buitenwereld laten zien. Dit is mooi geïmplementeerd in Ghost in the Shell.

Ghost in the Shell invisibility thingy initializing

Je hebt nog steeds een manier nodig om het licht dat je raakt op te nemen, maar dat is aannemelijk met zoiets als gedistribueerde lichtveldtechnologie die in principe een groot aantal microscopisch kleine, lensvrije sensoren zou kunnen gebruiken.

Bedankt hiervoor. Zou zo iemand een schaduw voortbrengen?
@Wikis Als je naar de video kijkt, dan lijkt het antwoord voor het Ghost in the Shell-universum in ieder geval ja te zijn. Als de hypothetische weergavetechnologie die zo'n onzichtbaarheidsmantel bedekt echter perfect de intensiteit en richting van alle lichtstralen die erop vallen perfect zou reproduceren, dan zou dat geen schaduw werpen. In de praktijk heeft elk beeldscherm natuurlijk een maximale helderheid en is het oppervlak van de zon waarschijnlijk iets te helder voor bijna elk beeldscherm (laat staan ​​problemen met oververhitting en te goed zichtbaar zijn in infrarood). Dus een goede beslissing, Ghost in the Shell.
#5
+8
aquaherd
2011-10-18 01:23:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit is eigenlijk de clou van een kort verhaal (denk ik door Robert Sheckley, maar het kan ook Arthur C. Clarke's 'Tales From The White Hart' zijn). Het evolueert in een bar waar een gast aan een ander bekent dat hij ooit een alien van een ras heeft geholpen dat bekend staat om zijn vrijgevigheid met een paperclip en een wens krijgt ingewilligd. Hij vraagt ​​om eenmaal per dag een uur lang onzichtbaar te zijn en wordt door de andere gast overgehaald om te blijven totdat het gebeurt. Hij blijft aan een barkruk zitten en wordt uiteindelijk zowel onzichtbaar als blind.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...