Vraag:
Wat aten Frodo en Sam toen ze te voet Mordor overstaken?
LincolnMan
2020-03-23 12:12:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als Sauron moeite had om aan genoeg voedsel te komen voor een groot leger, dan hadden Sam en Frodo misschien ook problemen om voedsel te vinden in Mordor.

Waar kwamen Sam en Frodo vandaan voedsel en water vinden tijdens de reis door Mordor?

Hun reis te voet heeft misschien maar een paar dagen geduurd, maar waarschijnlijk weken. Dat is lang genoeg zodat ze niet zomaar wat proviand kunnen meenemen voor wat ze dachten dat het een enkele reis was. Over proviand gesproken, Sméagol gooide hun elfenbrood over de rand van een klif, dus daar konden ze niet op vertrouwen.

Volgens een andere vraag hier was het land in de westelijke delen van Mordor grotendeels onvruchtbaar, slechts schaarse braamstruiken produceren. Het zuidelijke deel van Mordor, Nurn, was iets vruchtbaarder en vochtig genoeg om de binnenzee van Núrnen te dragen. Nurn werd enigszins vruchtbaar gemaakt omdat de as die uit Mount Doom werd geblazen zijn bodem rijk aan voedingsstoffen achterliet, waardoor landbouw op het droge mogelijk werd.

Volgens deze kaart van The Atlas of Middle Earth , het deel van Mordor dat ze doorkruisten was dor, niet semi-aride. Het was gewoon stof, zand en rots, die allemaal niet smakelijk zijn.

enter image description here

De TolkienGateway.net zegt dat de binnenzee van Núrn was zout, geen zoet water, dus ze hadden die zee niet als drinkwater kunnen gebruiken.

Boekvraag of filmvraag?De Atlas of Middle Earth is gebaseerd op de boeken, maar aan de andere kant lijkt het alsof je ze niet hebt gelezen, omdat ze je vraag in detail zouden beantwoorden.
Deze vraag is een beetje vreemd.De hoeveelheid tijd die de reis heeft geduurd, wordt * expliciet vermeld * in het boek;het is 12 dagen vanaf de ontmoeting met Shelob tot de vernietiging van de Ring.En er zijn ook genoeg discussies in het boek over wat ze onderweg aten;bijna uitsluitend lemba's.En tenslotte zouden ze nergens in de buurt van de zee van Núrnen zijn gegaan, dat is minstens 200 mijl van waar ze gingen.
Ook had Sauron geen problemen om zijn leger te voeden.Hij had gewoon iets dat Frodo en Sam niet hadden: een toeleveringsketen.
Merk op dat Sméagol hun elfenbrood over de rand van een klif dumpt, gebeurde in de film, maar niet in de boeken.
En in de film vond Sam het elfenbrood dat over de klif was gedumpt - denk je dat hij het daar gewoon achterliet toen hij terugging om Sméagol te confronteren?
Downstem omdat de OP het boek blijkbaar nooit heeft gelezen.Gollum gooide hun proviand NIET over de rand van een klif.
Kortom, dat hele gedoe met het ontmoeten van de elfen halverwege?Dat was Tolkien die deze vraag vermeed door ze magisch handgolfvoer te geven.
@Dewi Morgan: Niet echt.Het zou mogelijk zijn geweest (hoewel moeilijker) om een trektocht van die lengte te maken met gewone voorzieningen.
Betere vraag, gezien de huidige gebeurtenissen: hoe hebben ze hun achterkant schoongeveegd?
@jamesqf Zeker.En het zou betekenen dat je saaie logistiek moet schrijven.Magisch sprookjesbrood redde hem van dat alles en liet hem zich concentreren op het verhaal.
@chepner Hoewel de Orks in Mordor aantoonbaar niet veel voedsel of water nodig hadden als ze corrupte Elfen waren.
@JoelCoehoorn Misschien hebben ze voor ze vertrokken hoeveelheden toiletpapier uit de toiletten van Cirith Ungol gesmokkeld.:-)
@Joel Coehoorn: Vraag het aan een bedoeïen.Heb je je ooit afgevraagd waarom het in de Arabische cultuur als extreem onbeleefd wordt beschouwd om met je linkerhand te eten (of de meeste dingen te doen)?
Een antwoord:
#1
+289
Mark Olson
2020-03-23 17:51:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ze aten spullen die ze hadden meegenomen. Terwijl ze op het punt staan ​​de toren van Cirith Ungol te verlaten en Mordor binnen te gaan, grapt Frodo:

Ik kan niet helemaal rennen, Sam, 'zei Frodo met een wrange glimlach. 'Ik hoop dat je navraag hebt gedaan over herbergen langs de weg? Of ben je eten en drinken vergeten? '

' Red mij, maar zo had ik! ' zei Sam. Hij floot verbijsterd. 'Zegen me, meneer Frodo, maar je hebt me zo hongerig en dorstig gemaakt! Ik weet niet wanneer er voor het laatst een druppel of hap over mijn lippen is gegaan. Ik was het vergeten, terwijl ik je probeerde te vinden. Maar laat me nadenken! De laatste keer dat ik keek, had ik genoeg van dat waybread, en van wat kapitein Faramir ons gaf, om me een paar weken op mijn benen te houden. Maar als er nog een druppel in mijn fles zit, is er niet meer. Dat is hoe dan ook niet genoeg voor twee. Eten orks niet en drinken ze niet? Of leven ze gewoon van smerige lucht en vergif? '

' Nee, ze eten en drinken, Sam. De schaduw die ze heeft voortgebracht, kan alleen maar spotten, hij kan niet maken: geen echte nieuwe dingen van zichzelf. Ik denk niet dat het de orks tot leven heeft gewekt, het heeft ze alleen verpest en verdraaid; en als ze überhaupt willen leven, moeten ze leven zoals andere levende wezens. Vuile wateren en vuil vlees zullen ze nemen, als ze niet beter kunnen worden, maar geen vergif. Ze hebben me te eten gegeven, en dus ben ik beter af dan jij. Er moet ergens op deze plek voedsel en water zijn. '

' Maar er is geen tijd om ze te zoeken ', zei Sam.

' Nou, het gaat een beetje beter dan jij denk na, 'zei Frodo. 'Ik heb een beetje geluk gehad terwijl je weg was. Ze hebben inderdaad niet alles meegenomen. Ik heb mijn etenszak gevonden tussen een paar vodden op de vloer. Ze hebben het natuurlijk doorzocht. Maar ik denk dat ze het uiterlijk en de geur van de lemba's niet leuk vonden, erger dan Gollum. Het is overal verspreid en een deel ervan is vertrapt en gebroken, maar ik heb het verzameld. Het is niet ver van wat je hebt. Maar ze hebben het eten van Faramir meegenomen en ze hebben mijn waterfles in stukken gesneden. '

terwijl ze zich een weg naar het noorden banen vanuit Cirith Ungol, aten ze

Deelden een plak lemba's , en kauwden er zo goed mogelijk op met hun uitgedroogde mond. Frodo en Sam ploeterden verder.

toen vonden ze

druppelend water. Uit een geul aan de linkerkant, zo scherp en smal dat het leek alsof de zwarte klif was gespleten door een enorme bijl, druppelde het water naar beneden: de laatste overblijfselen, misschien, van wat zoete regen verzameld uit zonovergoten zeeën, maar ziek - gedoemd om eindelijk op de muren van het Zwarte Land te vallen en vruchteloos in het stof te dwalen. Hier kwam het uit de rots in een klein vallende stroompje en stroomde over het pad, en keerde zich naar het zuiden en rende snel weg om verloren te gaan tussen de dode stenen.

... Het water was koel maar niet ijskoud , en het had een onaangename smaak, tegelijk bitter en olieachtig, zo zouden ze thuis gezegd hebben. Hier leek het boven alle lof, en boven angst of voorzichtigheid. Ze dronken vol, en Sam vulde zijn waterfles weer bij.

Later aten en dronken ze weer

Daar gingen zitten en maakten zo een maaltijd als ze konden. Terwijl ze de kostbare lemba's achter zich hielden voor de boze dagen die voor ons lagen, aten ze de helft van wat er nog in Sams zak met Faramir's provisie zat: wat gedroogd fruit en een klein stukje gezouten vlees; en ze dronken wat water. Ze hadden weer gedronken uit de poelen in de vallei, maar ze hadden weer heel veel dorst.

Ze hoopten (meestal tevergeefs) voedsel te vinden en water in Mordor:

'Ik vind de dingen helemaal niet mooi,' zei Sam. 'Vrij hopeloos, noem ik het - behalve dat waar zoveel mensen zijn, er putten of water moeten zijn, om nog maar te zwijgen van voedsel. En dit zijn mannen, geen orks, of mijn ogen zijn helemaal verkeerd. '

Noch hij, noch Frodo wisten iets van de grote door slaven bewerkte velden verder naar het zuiden in dit uitgestrekte rijk, achter de dampen van de berg bij de donkere, droevige wateren van het meer Núrnen; noch van de grote wegen die oost en zuid naar zijrivieren liepen, vanwaar de soldaten van de toren lange wagons met goederen en buit en verse slaven brachten. Hier in de noordelijke streken waren de mijnen en smederijen, en het verzamelen van lang geplande oorlog; en hier verzamelde de Duistere Macht, die zijn legers als stukken op het bord bewoog, ze bij elkaar.

Tegen de tijd dat ze klaar waren om oostwaarts naar Mt Doom toe te slaan, zei Sam

'Nou, om nog maar te zwijgen van water, we moeten minder eten, meneer Frodo, of anders gaan we wat sneller bewegen, in ieder geval zolang we nog in deze vallei zijn. Nog één hap en al het eten is op, bewaar het waybread van de Elfen. '

Even later

Hij gaf Frodo water en een extra plak van het waybread, en hij maakte een kussen van zijn mantel voor het hoofd van zijn meester. Frodo was te moe om de kwestie te bespreken, en Sam vertelde hem niet dat hij de laatste druppel van hun water had gedronken en zowel Sam's deel van het voedsel had opgegeten als dat van hem.

maar toen

tot zijn vreugde ving hij het geluid van druppelen op. Toen hij een paar treden hoger klauterde, vond hij een klein stroompje donker water dat uit de heuvel kwam en een klein kaal bassin vulde, waaruit het opnieuw stroomde en vervolgens verdween onder de kale stenen.

Sam proefde het water, en het leek goed genoeg. Daarna dronk hij diep, vulde de fles opnieuw , en draaide zich om om terug te gaan.

Sam realiseert zich dat ze in een hopeloze situatie verkeren wat betreft voedsel:

Het lijkt elke stap van vijftig mijl, 'mompelde hij somber starend naar de dreigende berg,' en dat duurt een week, als het een dag duurt, met meneer Frodo zoals hij is. ' Hij schudde zijn hoofd en terwijl hij alles uitwerkte, groeide langzaam een ​​nieuwe donkere gedachte in zijn hoofd. Nooit lang was de hoop in zijn onwankelbare hart gestorven, en tot nu toe had hij altijd nagedacht over hun terugkeer. Maar de bittere waarheid kwam eindelijk bij hem thuis: op zijn best zou hun voorziening hen naar hun doel brengen ; en als de taak was volbracht, kwamen ze daar tot een einde, alleen, dakloos, voedselloos te midden van een verschrikkelijke woestijn. Er was geen terugkeer mogelijk.

Toen ze naar het oosten gingen, hadden ze niets anders dan lemba's te eten, terwijl water erg moeilijk te vinden was:

De lemba's had een deugd zonder welke ze lang geleden zouden hebben neergelegd om te sterven. Het bevredigde het verlangen niet, en soms was Sams geest gevuld met de herinneringen aan eten en het verlangen naar eenvoudig brood en vlees. En toch had dit waybread van de Elfen een potentie die toenam naarmate reizigers er alleen op vertrouwden en het niet mengden met ander voedsel . Het voedde de wil, en het gaf kracht om te volharden en pezen en ledematen te beheersen die de mate van sterfelijke aard overstijgen. Maar nu moet er een nieuwe beslissing worden genomen. Ze konden deze weg niet langer volgen; want het ging oostwaarts de grote schaduw in, maar de berg doemde nu aan hun rechterkant op, bijna pal naar het zuiden, en ze moesten ernaartoe. Maar nog steeds daarvoor strekte zich een breed gebied uit van rokend, kaal, door as geteisterd land.

'Water, water!' mompelde Sam. Hij had zichzelf bekrompen, en in zijn uitgedroogde mond leek zijn tong dik en gezwollen; maar ondanks al zijn zorgen hadden ze nu heel weinig over, misschien de helft van zijn fles, en misschien waren er nog dagen te gaan. Alles zou lang geleden zijn opgebruikt als ze de orc-weg niet hadden durven volgen. Want met lange tussenpozen waren op die snelweg waterreservoirs gebouwd voor het gebruik van troepen die met spoed door de waterloze gebieden werden gestuurd. In een daarvan had Sam nog wat water gevonden , muf, vertroebeld door de orks, maar nog steeds voldoende voor hun wanhopige geval. Toch was dat nu een dag geleden. Er was geen hoop meer op.

Nu rechtstreeks op weg naar Mt Doom,

Sam gaf hem een ​​slok water; er bleef nog maar één hap over . Hij ging zonder zichzelf;

Had Gandalf hen daarna niet gered, zelfs als ze niet zouden sterven tijdens de uitbarsting van Mt Doom, zouden ze van de dorst zijn gestorven voordat ze hadden kunnen verhongeren.

Ik zou deze twee upvotes geven als ik kon.
Ik ga deze vraag opslaan en als iemand me vraagt wat een 5 * antwoord is op sci-fi-uitwisseling, pruim ze dan hier.
Dit is een van de beste antwoorden die ik ooit op Stackexchange heb gezien
Hoeveel van de 6 uur tussen het posten van de vraag en het plaatsen van uw antwoord heeft u gekost om dit te schrijven?Wauw!
Dat zijn allemaal erg aardige opmerkingen - bedankt!
Perfect, behalve misschien een briefje bij het begin waarin de bewering in de vraag wordt behandeld dat de lemba's verloren zijn gegaan.
Ahh, ik herinner me de dagen dat ik deze pagina's las.Het gevoel van hopeloosheid en strijd sijpelt gewoon door en het wordt moeilijker om bij elke pagina te lezen, maar op de een of andere manier wil je doorgaan, net zoals Sam en Frodo dat doen in het verhaal.
Ja, orks moesten eten en drinken, maar Tolkien heeft nooit aangegeven hoeveel.Gezien hun Elfen afkomst, is het redelijk om te zeggen dat ze niet zoveel voedsel en water nodig hadden als mensen.Hoe zouden anders zoveel Orks kunnen overleven in de verlaten mijnen van Moria, laat staan in Mordor?


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 4.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...