Vraag:
Wanneer kwamen de termen sciencefiction en sci-fi in onze volkstaal terecht?
Slick23
2011-01-20 22:34:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik weet dat er enige discussie is over wanneer 'sciencefiction' zelf een genre werd, maar ik ben benieuwd of iemand het weet: 1) wanneer de term sciencefiction werd bedacht en 2) wanneer sci -fi werd ook geaccepteerd.

De site [English Language and Usage] (http://english.stackexchange.com/) zou waarschijnlijk een meer diepgaand antwoord kunnen geven als je geïnteresseerd bent in de etymologie van de term.
Vier antwoorden:
#1
+26
Frédéric Grosshans
2011-01-21 01:39:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U kunt statistieken over het gebruik van termen verkrijgen via de Google n-gram-viewer. Je kunt hier zien en hieronder plotten dat science-fiction echt begon te worden gebruikt in de jaren vijftig (ongeveer even vaak als tegenwoordig neutrino ). science fiction vs neutrino.

Als je dezelfde tool gebruikt, kun je zien dat scifi en sci-fi veel minder worden gebruikt (minstens een factor 100), en pas echt worden gezien in de jaren 70 ( hier) scifi vs Sci Fi

Wauw, dat is echt gaaf.
Je kunt ook scientifiction uitzetten en zien dat de term nooit zo populair was als sciencefiction, zelfs niet in de jaren dertig. Het lijkt nu ongeveer net zo populair te zijn als scifi, maar ik denk dat het vooral gaat over heruitgaven en boeken over sciencefictiongeschiedenis. Wees sowieso voorzichtig met Google Ngram Viewer: het wordt al snel verslavend :-)
Wie schreef er in 1905 over sciencefiction?Wat is dat voor bliep?Het is niet zomaar een boek, maar het lijkt erop dat een van hen waarschijnlijk ook 'sci-fi' heeft gebruikt.
Zulke kleine blips zijn waarschijnlijk fouten in de database.Een onderzoek in Google-boeken geeft inderdaad moderne voorwoorden die zijn toegevoegd in een heruitgave van 1905-boeken, evenals zinnen waarin de woorden science en fiction toevallig dicht bij elkaar staan ('Boeken over wetenschap, fictie, geschiedenis, enz.')
-1
@TimB: ja, maar ik denk dat Jules Vernes nooit een woord heeft gebruikt dat lijkt op 'science fiction'
Ik dacht dat zijn overlijdensberichten en discussies over zijn werken na zijn dood een verklaring zouden kunnen zijn voor een piek in het gebruik.
#2
+20
Wooble
2011-01-20 23:56:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

The Oxford English Dictionary merkt op dat het gebruik van "Science-Fiction" teruggaat tot 1851 in William Wilson's A Little Earnest Book Upon A Great Old Subject

Ze merken ook op dat Britannica's Boek van het jaar 1955 vermeldt de samentrekking van Scifi, waarmee de populariteit van het genre wordt aangetoond.

#3
+12
Anna
2011-01-20 23:09:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Van Wikipedia gebruikte Forrest J Ackerman de term sci-fi bij UCLA in 1954.

En van aaai.org:

Sciencefiction, een term die in de jaren dertig werd bedacht om het genre te onderscheiden van de pulpfictie die toen populair werd.

Forrest J. Ackerman schijnt de term "sci-fi" in 1954 te hebben bedacht, maar ik zie niets op die Wikipedia-pagina om uw bewering te ondersteunen dat hij het "bij UCLA" gebruikte.
#4
+7
Dori
2011-01-22 12:07:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iemand moet hier Hugo Gernsback vermelden, dus ik denk dat ik het ben.

Van Wikipedia:

Gernsback begon het moderne genre van sciencefiction door het eerste tijdschrift op te richten dat eraan is gewijd, Amazing Stories , in 1926. Hij zei dat hij geïnteresseerd raakte in het concept nadat hij als kind een vertaling van het werk van Percival Lowell had gelezen. Zijn idee van een perfect sciencefictionverhaal was "75 procent literatuur verweven met 25 procent wetenschap." Hij speelde ook een sleutelrol bij het starten van sciencefictionfandom, door de adressen te publiceren van mensen die brieven aan zijn tijdschriften schreven. Dus de sciencefictionfans begonnen zich te organiseren en werden zich bewust van zichzelf als een beweging, een sociale kracht; dit was waarschijnlijk doorslaggevend voor de latere geschiedenis van het genre. Hij bedacht ook de term ‘science fiction’, hoewel hij de voorkeur gaf aan de term ‘scientifiction’.

en

The Science Fiction Achievement-prijzen, die elk jaar aan verschillende werken worden uitgereikt bij stemming van de leden van de World Science Fiction Society, worden de "Hugos" genoemd. Hij was een van de eerste inductees van 1996 in de Science Fiction and Fantasy Hall of Fame.

In 1960 ontving hij een speciale Hugo Award als 'The Father of Magazine Science Fiction'.

Gernsback's New York Times overlijdensbericht beschreef hem als "de vader van de moderne sciencefiction".

Blijkbaar heeft hij de term sciencefiction niet bedacht, want je ziet het in het 19e-eeuwse "A Little Earnest Book Upon A Great Old Subject" (zie het antwoord van @Wooble's). Maar hij speelde duidelijk een grote rol in de populariteit van de term, evenals in de betekenis ervan.
@Frédéric - Hmmm… misschien heeft Gernsback de versie zonder koppeltekens uitgevonden? Maar terug op dit punt: die regel is rechtstreeks geciteerd uit WP; Ik ben slechts de boodschapper.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...