Vraag:
Hoe oud moet je zijn als je met de Jedi-training begint?
Reinstate Monica - Goodbye SE
2011-02-04 17:23:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Anakin Skywalker was ongeveer negen jaar (zie scriptlink hieronder) tijdens "The Phantom Menace". Maar volgens verschillende mensen was hij te oud (of zelfs "veel te oud") om te beginnen met trainen als een Jedi:

  • QUI-GON : 'Ik ben bang van niet. Als hij in de Republiek was geboren, zouden we hem vroeg hebben geïdentificeerd, en hij zou ongetwijfeld Jedi zijn geworden ... hij heeft de weg. Maar het is nu te laat voor hem, hij is te oud.'
  • OBI-WAN : "De jongen zal de tests van de Council niet halen, meester, en dat weet u. Hij is veel te oud."
  • MACE WINDU : "Hij is te oud. Er zit al te veel woede in hem."
  • en zelfs ANAKIN zelf: "Ik ben met Qui-Gon ... maar ... ze laten me geen Jedi zijn. Ik ben te oud."

Alle bovenstaande citaten uit The Phantom Menace-script.

Tijdens "The Empire Strikes Back "Yoda noemt Luke's leeftijd (18 in hoofdstuk IV volgens het Star Wars A New Hope-script) als reden om hem training te weigeren nadat eerst zei dat Lu ke is:

  • te ongeduldig
  • te boos
  • niet klaar
  • is ongericht ("nooit zijn gedachten over waar hij was ") en
  • roekeloos

Allemaal van The Empire Strikes Back-script.

Ik had gedacht dat, als Anakin op 9-jarige leeftijd te oud was, Yoda Luke op 18+ zou hebben gezien en begon met te zeggen: "Geen kans, hij heeft".

Dus, wat is de leeftijd om met de Jedi-training te beginnen?

The Star Wars: Knights of the Old Republic breekt ook die regel, en die was ongeveer 4000 jaar vóór A New Hope, dus het kan niet alleen zijn dat ze van gedachten zijn veranderd na Anakin.
Te oud in een tijd dat er een volledig functionele Jedi Academy was met veel leden versus toen er ... een enkele Jedi (Yoda) was ...... Ja, groot verschil ... ik weet zeker dat hij dat niet deed ' Op dat moment gaf het niet om leeftijd ... het ging erom dat hij corrupt werd en naar de duistere kant ging.
Hij begon er niet mee, maar Yoda zei dit van Luke; kort voordat hij capituleerde: "Hij is te oud, ja ... te oud om met de training te beginnen"
@Borror0 in KOTOR, de Jedi Council kende de waarheid over je karakter.
bij MaceWindu - Ik snap niet het idee van "Hij is te oud. Er is al teveel woede in hem." - heb je ooit een kind van 18 maanden gezien die sap wil en het niet krijgt? Er is woede voor jou!
Het heeft even geduurd, maar ik heb een volledige canonbeschrijving van het Jedi-trainingsproces kunnen achterhalen in het Ultimate Star Wars-factbook.
Zeven antwoorden:
#1
+59
Nellius
2011-02-04 17:38:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hoewel het niet expliciet in de films wordt vermeld, impliceert dit dat training al op zeer jonge leeftijd begint, voordat kinderen de kans krijgen om te gehecht te raken aan familieleden, en dat training op jonge leeftijd kinderen in staat stelt zich te ontwikkelen zonder ( veel) liefde, woede, haat, enz.

De inconsistenties die u in uw vraag opmerkt, komen voort uit de situatie op het moment van elke film. In Phantom Menace functioneerde de Republiek als normaal en dus zou een kind van 9 zeker als te oud worden beschouwd om te beginnen met trainen, om de redenen die Qui-Gon gaf. In dit stadium is de leeftijdsgrens vooral een kwestie van bureaucratie.

In Empire Strikes Back is de Republiek allang gevallen en is Yoda in wezen de enige nog levende Jedi. De redenen die hij Luke geeft voordat hij zijn leeftijd noemde, zijn in wezen de redenen waarom ze geen oudere kinderen hebben opgenomen in de tijd van de Republiek.

Bovendien vermoed ik dat Yoda in Empire opzettelijk probeert Luke af te schrikken, om zijn vastberadenheid te testen. Hij weet heel goed wie Luke's vader is, en dat hij een zeer krachtige Jedi zou worden op basis van zijn midichlorian-telling. Ik vermoed dat hij Luke aanvankelijk meer afwijst om te kijken hoe Luke omgaat met afwijzing dan iets anders. Als Luke boos of gewelddadig was geworden, zou Yoda zijn training om die reden hebben afgewezen; maar in plaats daarvan slaagt Luke erin Yoda ervan te overtuigen dat hij "rechtvaardig" genoeg is om Yoda's laatste kans te zijn om de Jedi-orde gaande te houden.

In het geval van Luke is het niet alsof Yoda veel andere opties had ... het was Luke (of Leia) of niets. Je normen worden doorgaans breder als je wanhopig bent.
Zoals iedereen die ooit bij sluitingstijd nog in een bar is geweest, kan beamen :)
Ik moest echt de neiging weerstaan ​​om te stemmen omdat ik Luke's midichlorian-telling noemde.
Midichlorians ... vragen zich af of ze zijn geëvolueerd naar de mitochondriën van vandaag (waarvan wetenschappers geloven dat het oorspronkelijk vreemde organismen waren). Als dat zo is, zijn we misschien allemaal jedi.
AilinihsmkCMT Of Sith ...
@MikeBrown Bij de UK Census van 2001 registreerden 14 mensen in Schotland zichzelf als Sith.
#2
+8
Umbrella Corporation
2011-02-24 03:52:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back zei Yoda: " Je moet afleren wat je hebt geleerd ".
Plus, naarmate we ouder worden, leren we automatisch van de omgeving ( alsof we geen stenen van een afstand in de lucht kunnen tillen).
Dus, de leeftijd zou ongeveer 2 of 3 moeten zijn als de geest fris is. & leeg om mysterieuze dingen te leren. Voor elk kind is het anders, omdat sommigen langzaam beginnen met het leren van &. Dus zelfs kinderen van 2 of 3 jaar moeten worden beoordeeld door de Jedi-raad.

#3
+6
Timwi
2011-02-27 06:02:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hoewel ik niet kan beweren de details van het Star Wars-universum te kennen, lijken de uittreksels uit de dialoog die je hebt aangehaald mij niet erg tegenstrijdig.

Je gaat ervan uit dat er een specifieke leeftijd waarop alle kinderen als "te oud" worden beschouwd, maar dit hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn. Het kan een begrip zijn dat voor elk kind individueel is. Het zou best zo kunnen zijn dat als ze zeggen dat Anakin “te oud” is, ze bedoelen dat hij eerder had kunnen worden opgeleid, maar nu is het te laat voor hem; maar wat het ook is dat Anakin op 9-jarige leeftijd "te oud" maakte, was misschien niet op dezelfde leeftijd van toepassing op Luke.

Het feit dat er verschillende verwijzingen zijn naar "te veel angst / woede" enz. lijkt om dit idee te bevestigen. Anakin zou "te oud" zijn (= te gewend) om deze dingen af ​​te leren, maar Luke misschien niet.

Dit is voor mij heel logisch.Anakin was opgegroeid als slaaf;Luke groeide op als een vrij man (zij het onder het juk van het rijk).We weten niet welke pijn Anakin al had gehad, of zijn moeder had zien doormaken;De grootste pijn (en bron van woede) die Luke had meegemaakt, zou vrijwel zeker het verlies van zijn tante en oom zijn, iets dat vrij recent gebeurde.
#4
+3
Valorum
2015-06-08 05:12:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volgens het (volledig canon) feitenboek Ultimate Star Wars zou je training bijna vanaf de geboorte moeten beginnen.

Zoals de meeste Jedi, Obi-Wan wordt binnen zes maanden na zijn geboorte geïdentificeerd en begint onmiddellijk met zijn training zodat hij op jonge leeftijd kan leren om emoties als angst en woede te beheersen.


De uitstekende (maar helaas niet langer volledig canon) Star Wars: The Jedi Path: A Manual for Students of the Force biedt ons ook behoorlijk solide inzichten over het vroege leven van een Jedi initiëren.

Jongeren die in de tempel zijn opgegroeid, hebben nauwelijks begeleiding nodig over wat ze moeten dragen. Je draagt ​​een uniform sinds je kon staan.

Het lijkt erop dat de normale leeftijd voor een nieuwkomer lijkt te zijn ruim voor de leeftijd van 2-3 jaar. Sommigen (zoals Ahsoka) kunnen pas om 8 of 9 uur arriveren, vermoedelijk afhankelijk van het niveau van Jedi-aanwezigheid op hun wereld, maar dit is ongebruikelijk en ongewenst:

Het verantwoord gebruik van macht vereist een heel leven om te perfectioneren, en daarom accepteert de Jedi Order slechts zelden leden die ouder zijn dan een paar jaar. De meesten van jullie kwamen als kleine kinderen naar de tempel.

#5
+1
Douglas
2012-09-02 21:30:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De Jedi wilden hun jongen in de kinderschoenen krijgen voordat de normale familiaire banden naar hun mening te sterk waren. Toen Anakin werd geïnterviewd door de Jedi Council, was dat een speciale overweging, omdat hij anders uit beleidsoverwegingen uit de hand was afgewezen. Ik heb me gekscherend een scenario voorgesteld waarin een Force-sensitive moeder haar kind ter wereld brengt. Yoda wil met de vroedvrouw daar de baby meenemen. Als het kind de wereld binnenkomt, laat de vroedvrouw het vallen! Gelukkig is de baby in orde, maar Yoda wendt zich af en mompelt: "te oud, het kind is ... te oud voor de training!"

#6
  0
Jedi Jaelin Brewer
2013-05-16 21:46:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je mist helemaal wat voor soort training dit is. Het was iemand die fysieke lichamen gebruikte, maar de essentie van de training was spiritueel (van de spirituele kracht).

Anakin had een oudere 'meer ervaren' geest dan wie dan ook die Yoda eerder had getraind, een geest die veel meer was zich bewust van de werking van de spirituele wereld dan enige van Yoda's discipelen, en misschien Yoda zelf.

Het was niet dat Yoda Anakins spirituele vermogen niet vertrouwde; Yoda realiseerde zich dat noch hij, noch zijn eigen stagiaires Anakin weinig te bieden hadden.

Anakin realiseerde zich zelfs, toen Obi-Wan hem begon te "trainen", dat hij voelde dat hij werd tegengehouden.

Wat dat te maken heeft met iemand die spiritueel meer bewust "volwassen" is dan hun Pastor of mentor, ze veranderen hun eigen Heilige Geest in hen om te vertrouwen op degenen die spiritueel zwakker zijn dan zij om hen te leiden.

Ik hoop dat ik de "te oud om te trainen" -kwestie op de spijkerkop heb geraakt.

"Yoda realiseerde zich dat noch hij, noch zijn eigen stagiaires Anakin weinig te bieden hadden." Waar baseer je dit op? Het voornaamste bezwaar dat Yoda tijdens de raadsvergadering uitte, betrof Anakins diepgewortelde angst.
#7
-1
BadOPCode
2015-06-08 04:48:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn mening, gebaseerd op de andere Star Wars-verhalen (niet de laatste drie films), is ongeveer 5 tot 9 jaar oud, de leeftijd waarop ze hen in de Jedi Academy introduceerden.

Ik denk dat het dat was Mace Windu die feitelijk kort na de geboorte werd ingewijd, maar dat was abnormaal.

Er zit hier een klein antwoord in, en heel veel tirade. We zijn hier niet echt gebouwd voor discussie. Als u uw antwoord kunt concentreren en enkele referenties kunt toevoegen, doet u het veel beter
@JasonBaker - Rant verwijderd. Antwoord behouden.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...