Vraag:
Wat zijn de ideeën over tijdreizen tot nu toe in Science Fiction?
Mnementh
2011-01-13 18:59:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn veel SF-verhalen over tijdreizen. Maar met tijdreizen komt de mogelijkheid voor een paradox. Voor zover ik kan zien, zijn er verschillende oplossingen uit verschillende fictieve werken. Misschien gebruikt een auteur zelfs een paradox als onderdeel van het verhaal.

Kan iemand een min of meer volledige lijst geven van deze oplossingen voor tijdreizen?

Het beste zou elk geïllustreerd worden met een voorbeeldwerk.

[Wikipedia] (http://en.wikipedia.org/wiki/Time_travel#Rules_of_time_travel) heeft een buitengewoon grondig artikel over het onderwerp.
Zeven antwoorden:
#1
+18
DampeS8N
2011-01-13 19:13:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn twee kampen met oplossingen voor het probleem van de paradox, en één aanvullende niet-oplossing.

Predestinatie

Predestinatie impliceert die geschiedenis, en de toekomst is trouwens onveranderlijk. Je kunt niet teruggaan en je opa vermoorden, omdat je kinderjaren die mogelijkheid al weerspiegeld zouden hebben. Een mooi voorbeeld hiervan zijn 12 Monkeys. Primer is een ander voorbeeld, maar het is veel moeilijker te decoderen.

Meerdere universes

Een scenario met meerdere universums houdt in dat elke sprong een alternatieve universe creëert waarin die veranderingen kunnen de toekomst beïnvloeden, van daaruit vooruit springen geeft je een veranderde toekomst. Dit is de enige manier waarop je de toekomst kunt veranderen zonder een paradox. De nieuwe Star Trek-film illustreert dit. Door terug te gaan en heel veel mensen te doden, wordt de hele geschiedenis van het universum veranderd. Hoewel het niet expliciet wordt vermeld, creëerde dit een alternatief universum waar de nieuwe film zich afspeelt.

Modderige gedachte

Back to the Future is een geweldige voorbeeld. Het komt er bijna aan, maar het 'vervagende' aspect suggereert een soort van probabilistische aard die niet echt bij elkaar blijft en niet wordt behandeld in de rest van de films, terwijl hun eigen logica ook wordt verslagen door Old Biff die kan RETURN naar de toekomst van waaruit hij vertrok om Young Biff de Almanac te geven. Hij had moeten terugkeren naar een door Biff geteisterde toekomst die nooit in de films was vertoond. Hij had Marty en Doc in de gelukkige toekomst moeten laten stranden. (Waar ze gewoon een andere tijdmachine konden bouwen) Zonder deze modderige dingen zou het weer een voorbeeld zijn geweest van een tijdreisfilm met meerdere universums.

+1 Ik zie dat je diepgaand over deze dingen hebt nagedacht :)
Weet u zeker dat Primer tot de eerste categorie behoort?
Je hebt het mis over de Muddy Thought, in ieder geval voor Back to the Future. De hoeveelheid tijd die is besteed aan het wijzigen van een tijdlijn in het verleden en de afwijking van de huidige tijdlijn is gerelateerd aan de tijd die nodig is om de toekomst te beïnvloeden. Het bewijs hiervan wordt getoond door het vervagen. Old Biff bleef een tijdje en zorgde voor een grote verandering. Marty bracht een kleine verandering aan en bleef een week.
@KevinHowell Ik volg het niet. Suggereer je dat de twee verschillende tijdlijnen (biff hell en normaal) op de een of andere manier samenkomen om dezelfde toekomst mogelijk te maken? Wat kan in de natuurkunde deze recombinatie verklaren? Old biff heeft de toekomst veranderd, dat betekent dat hij terug moet naar de toekomst van de wereld die hij heeft veranderd. Een 'vertraging' die de vervaging vertegenwoordigt, is zinloos, het zou zeker geen 50 jaar hebben gekost om te vervagen.
Ik denk dat ik het het beste heb uitgelegd in mijn antwoord hier http://movies.stackexchange.com/questions/1193/in-back-to-the-future-part-ii-how-could-old-biff-have-made- het-terug-naar-2015/1216 # 1216
* Back to the Future * heeft alleen een "rimpeleffect" waarbij de veranderingen je moeten "inhalen".Old Biff keerde terug naar het oorspronkelijke 2015 omdat Young Biff nog niet had besloten de almanak te gebruiken toen hij wegging.In feite overschrijft de nieuwe tijdlijn de oude, maar met vertraging.Een goed voorbeeld van een ** echt ** verknoeid "tijdregelboek" is * Looper *.
#2
+14
JuanZe
2011-01-13 21:59:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wikipedia's compilatie van Regels voor tijdreizen is een goede bron om dit onderwerp te controleren.

Mijn twee cent:

  • 1) Terugreizen in de tijd verandert de toekomst, zoals in A Sound of Thunder

  • 2) Terug of vooruit reizen in de tijd maakt deel uit van de huidige tijdlijn, zoals in Terminator of La Jetée

  • 3) Door in de tijd te reizen kun je veel verschillende werelden bezoeken, elk een variatie op de huidige tijdlijn, zoals in Voyagers! of Sliders

  • 4) "All You Zombies" door Robert Heinlein. Het verdient een unieke categorie :)

AYZ is een geweldig voorbeeld van een op predestinatie gebaseerd tijdreissysteem.
+1 voor `All you zombies`. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in tijdreizen.
Hmm, in Terminator is later de geschiedenis veranderd, dus dat verandert de toekomst. Ik ben er echter niet zeker van. De film die Twaalf apen inspireerde, is geschreven als het ware 'La Jeteé'.
@Mnementh Ik heb zojuist de spelfout van La Jetée gecorrigeerd
Onlangs stuurde ik [deze link] (http://abyss.uoregon.edu/~js/glossary/grandfather_paradox.html) door naar een vriend, All You Zombies ftw!
Ik denk dat er een aparte categorie moet komen voor "Tijd buiten de tijd"; "The End of Eternity" zou een dergelijk voorbeeld zijn.
De Terminator-films en tv-series vallen onder punt 1 (wijzigt de toekomst), aangezien de gebeurtenissen in elke film de Dag des Oordeels een paar jaar hebben teruggedrongen.
#3
+8
fabikw
2011-01-14 01:35:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is een essay van Larry Niven genaamd " The Theory and Practice of Time Travel ", waarin hij veel regels en verschillende soorten tijdreismogelijkheden noemt.

#4
+4
scope_creep
2011-01-18 01:51:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In " The Time Ships " van Stephen Baxter's, het officiële vervolg op HG Wells's " The Time Machine ', Gebruikt Baxter het concept van het vinden van het causale verband dat meerdere universums verbindt, zodat het causale verband in deze realiteit kan worden gebracht en in kaart kan worden gebracht en daardoor een circulair tijdreizen-paradigma om ervoor te zorgen dat zijn tijdmachine voldoende en van het juiste type brandstof heeft. , en een nieuwe route terug naar zijn geliefde in het jaar 800k iets.

Aangezien Stephen Baxter een in Cambridge opgeleide wiskundige en ingenieur is, is het allemaal gebaseerd op de huidige kennis van de wetenschap, zoals snaartheorie, kwantummechanica en verschillende actuele artikelen die hij heeft bestudeerd (die worden vermeld).

#5
+3
KeithS
2011-12-01 05:12:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De oplossingen voor de grootvaderparadox (wat zou er gebeuren als je in een tijdmachine terecht zou komen, terug in de tijd zou gaan en uiteindelijk je grootvader zou vermoorden voordat je vader werd geboren?), zoals gesteld door zowel theoretische fysici als sci-fi-auteurs gelijk zijn:

  • Closed loop: de tijdmachine kan je niet verder terug in de tijd brengen dan het punt waarop de tijdmachine voor het eerst bestond (of voor het eerst werd gebruikt). De redenering is dat de theoretische fysica achter tijdreizen ertoe leidt dat de tijdmachine in feite een kanaal is dat teruggaat naar het moment waarop hij werd gemaakt. Omdat je dus niet eens een tijd kunt bezoeken voordat je werd geboren (of zelfs nu, een uur voordat je de stroomschakelaar op de tijdmachine in je woonkamer omdraait), kun je je grootvader in een verleden tijd niet doden. Dit is gebaseerd op natuurkunde uit de echte wereld, maar voor zover ik weet is het niet geschikt voor sci-fi (want wat is het plezier van een tijdmachine die je niet terug in de tijd kan nemen?).

  • Alleen waarnemer: je kunt niets in de voorgaande tijd veranderen. Het kan zijn dat je in de afgelopen tijd niet eens in lichamelijke vorm "bestond". Veel verhalen en films (A Christmas Carol en Its A Wonderful Life zijn twee voorbeelden die in me opkomen gezien het seizoen) hebben deze vorm van tijdreizen gebruikt; je kunt zien wat er is gebeurd, maar je hebt er helemaal geen invloed op. Meestal wordt dit niet als "tijdreizen" per se gezien, maar in plaats daarvan gewoon terugkijken op herinneringen aan dingen uit het verleden, of een stap vooruit doen in een waarschijnlijke toekomst op basis van de huidige stand van zaken. Als zodanig kan je grootvader niet doodgaan door terug te gaan in de tijd, want dat kan niets beïnvloeden.

  • Preventie: hoewel je bepaalde dingen in het verleden kunt veranderen (of in ieder geval denkt dat je dat bent), zou je op de een of andere manier worden verhinderd door acties die in die tijd plaatsvinden om je grootvader te doden. De redenering hier is gebaseerd op een universum met één realiteit (een enkel vers). In een enkel couplet is alles wat er in het verleden is gebeurd zeker gebeurd, anders zou je niet doen wat je nu doet. Dit betekent dat alles wat je GAAT doen tijdens je tijdreis, je al GEDAAN hebt en de effecten hebt gezien van voordat je ooit vertrok. Omdat je grootvader bestaat, en dat doe je ook, kun je simpelweg niets hebben gedaan wat je zou doen waardoor je grootvader nooit meer je vader zou verwekken. Dit is over het algemeen de vorm van tijdreizen in het universum van Harry Potter; wat de personages, en dus de lezers, werkelijk 'weten' is gebeurd (zoals ze het hebben meegemaakt en niet alleen hebben afgeleid of aangenomen), verandert niet; wat wel verandert, is wat ze niet weten dat er is gebeurd, en gewoon hebben aangenomen. Dit leent zich voor zijn eigen paradoxen (die auteurs negeren) en impliceerde een fatalistische predestinatie van 'vochtige robots'; je kunt niets anders doen dan een tijdmachine bouwen en teruggaan en veranderen wat je maar wilde veranderen, want je realiteit is gebaseerd op het feit dat je al een tijdmachine hebt gebouwd, terug in de tijd bent gegaan en hebt veranderd wat je wilde.

  • Alternatief universum: je KUNT je grootvader vermoorden, maar als je terugkeert naar je huidige tijd, zou het langs een alternatieve tijdlijn zijn. Dit is gebaseerd op een universum of multiversum met meerdere realiteit, waar op elk moment in de tijd waarop dingen anders hadden kunnen gebeuren, ze dat deden, zodat er een oneindig aantal stabiele 'alternatieve realiteiten' bestaat. Je bestaat nog steeds, omdat je bent geboren in een ander universum van het Multiversum, en je grootvader is dood omdat je hem in dit nieuwe universum hebt vermoord. Het is echter alsof je Mickey Mouse uit de celluloid van een tekenfilm knipt en in Avatar plakt; je hebt geen verleden dat met iets in deze realiteit zou samenvallen, wat ongetwijfeld vroeg of laat vragen zou oproepen wanneer de bewoners van deze realiteit probeerden te achterhalen wie je bent en waar je vandaan kwam. Dit is heel gebruikelijk in sci-fi, met of zonder het potentieel om ongedaan te maken wat je hebt gedaan. De Star Trek reboot-film uit 2009 maakt gebruik van deze oplossing; alles in alle eerdere Star Trek-shows en films is echt gebeurd, en in feite leidden die gebeurtenissen ertoe dat de Narada terug in de tijd ging. Maar nu de Narada terug in de tijd is gegaan, is de tijdlijn verschoven en bevinden we ons nu in een alternatief universum waar bepaalde dingen heel anders zijn gebeurd (zoals Kirk die zijn vader nooit kende, de vernietiging van Vulcanus en de dood van Spock's mens). moeder).

#6
+1
Gray Gaffer
2012-01-16 02:50:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

AYZ - gedetacheerde (vijfde?) Een must om te lezen, een juweel van het genre. Heinlein doet anderen, met name de voorloper uit 1941 "By His Bootstraps", en later enkele aspecten van "The Cat Who Walked Through Walls".

Enkele andere waarvan ik dacht dat het redelijk goede ideeën waren die de gevolgen van de onderliggende what-if:

1: Alleen informatie kan terug in de tijd worden doorgegeven, zodanig dat deze kan worden gebruikt om de toekomst te veranderen. Het geweldige James P. Hogan-verhaal "Thrice upon a time" is een goede illustratie van deze trope.

2: Blijf in een tijdlus totdat je het goed hebt gedaan. "Groundhog Day" bijvoorbeeld (ook een Xena rip-off die niet zo erg was).

3: Ga terug om iemands lichaam in het verleden te bezetten, bijv. "Peggy Sue Got Married", of een recente aflevering van Warehouse 13. Ik herinner me slechts één geval waarin de impact hiervan op het oorspronkelijke bewustzijn diepgaand werd behandeld, maar vergeet de titel - ??

Ik beschouw parallelle werelden niet echt als tijdreisthema's.

Er is een lijst met 213 aan tijdreizen gerelateerde films op Wikipedia.

De meeste ideeën van Hollywood over tijdreizen zijn nogal dom.

(2012 ) Hier is een 700+ lijst met films met een Time All Time Travel-element, dat aanzienlijk uitbreidt naar de tropen van Time Travel: All Time Travel-films, 1896-2015.

#7
+1
Tacroy
2012-01-19 01:17:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is één oplossing voor paradoxen over tijdreizen die tot dusverre niet is behandeld: het soort waar tijdreizen theoretisch mogelijk is, maar het universum is zo geconstrueerd dat wanneer iemand de theorie in praktijk probeert te brengen , rampen lijken altijd te gebeuren. Paradoxen worden volledig vermeden, omdat iedereen die op weg is om een ​​arbeidstijdmachine te bouwen, in wezen ongelofelijk veel pech krijgt totdat hij het opgeeft.

In het korte verhaal (en niet in de krant) Roterende cilinders en de mogelijkheid of Global Causality Violation Larry Niven verkent die formulering; in dit specifieke geval, wanneer een beschaving probeert een halfgebouwde tijdmachine te voltooien, ervaart een beschaving een reeks onverklaarbare tegenslagen waarvan aanvankelijk wordt aangenomen dat ze het werk zijn van vijandelijke agenten.

Het is ook voorgesteld als een eerder een ironische uitleg ( origineel artikel) voor de verschillende problemen die de echte Large Hadron Collider heeft ondervonden, aangezien het mogelijk is dat sommige van de deeltjes die het creëert kon terug in de tijd reizen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...