Vraag:
Waarom is de bestemming van de Discovery in 2001: A Space Odyssey Saturnus in het boek en Jupiter in de film?
PearsonArtPhoto
2011-01-12 05:32:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dus in het boek uit 2001 staat dat de monoliet rond Saturnus is, en in de film zegt het dat het rond Jupiter is. Ook zijn ze het er in 2010 allebei over eens dat het rond Jupiter is. Hoe komt dat?

+1 voor het toevoegen van goede trivia aan het systeem met een q / a-combo.
Mensen: Een geweldig boek dat veel vragen beantwoordt over de ontwikkeling van de roman en de film is 'The Lost Worlds Of 2001'.Het bevat het originele korte verhaal 'The Sentinel' waarop het concept van beide was gebaseerd, vroege hoofdstukken die nooit in het verhaal zijn verwerkt (maar overgedragen als ideeën en structuur) en geeft inzicht in hoe de roman en de film elkaar voedden.knutselen
Vier antwoorden:
#1
+53
PearsonArtPhoto
2011-01-12 05:36:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het boek en de film zijn tegelijkertijd geschreven. Het oorspronkelijke plan was dat beiden naar Saturnus zouden gaan. Op dat moment hadden ze geen geschikte afbeeldingen van de ringen van Saturnus om voor de film te gebruiken. De ringen maken heel erg deel uit van het beeld van Saturnus voor het publiek, en ze zien er heel anders uit wanneer ze van dichtbij worden bekeken zoals een maan van Saturnus zou hebben. Om Jupiter te gebruiken, konden ze een telesoop gebruiken om de planeet goed genoeg te fotograferen, en men zou niet het verschil kunnen zien in waar de opname was gemaakt.

Wat 2010 betreft, vond Authur C. Clark de idee dat Europa mogelijk leven zou hebben, zoals onlangs was vastgesteld door de Voyager Missions, dat hij besloot om zowel het boek als de film op Jupiter te brengen.

In het boek 2001 gaan ze naar Saturnus, in de film naar Jupiter, maar in het boek 2010 gaan ze naar Jupiter en is er een inleiding die de verandering uitlegt; tenminste in mijn versie van het boek. Is er op de bestemming een boek uit 2001 met Jupiter gepubliceerd?
@ J. Pablo Fernández - Niet dat ik heb gezien. Alle vier de boeken komen voor in hun eigen onderscheiden continuïteit, zo legt Clarke het uit.
Dit is gedeeltelijk onjuist; het boek en de film zijn min of meer tegelijkertijd samen geschreven. Ze ontwikkelden zich gewoon op verschillende manieren. Ik zal proberen hiervoor een citaat op te halen.
@Pearsonartphoto - Je punt over het hebben van hi-res foto's van Jupiter en niet van Saturnus in die tijd (dat zou tussen 1964 en 1968 zijn) is fascinerend; kunt u voor deze of meer informatie een bron geven?
@neilfein: Goed punt, ik zal mijn antwoord aanpassen zodat het beter past.
#2
+16
Goodbye Stack Exchange
2011-03-18 22:26:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit is een vraag die niet noodzakelijk een eenvoudig antwoord behoeft.

Uit de aantekening van de auteur in 2010:

De roman 2001: A Space Odyssey is geschreven in de jaren 1964-1968 en werd gepubliceerd in Juli 1968, kort na de release van de film. [...] beide projecten verliepen gelijktijdig, met feedback in beide richtingen.

Van het Wikipedia artikel over de film:

De productie was niet in staat om een ​​overtuigende vertolking van de ringen van Saturnus te ontwikkelen; vandaar de overstap naar Jupiter.

Clarke bevestigt in zijn 2010 notitie dat het filmen van Saturnus moeilijk zou zijn geweest (hoewel Douglas Trumbull later een manier bedacht om Saturnus te filmen in Silent Running , op basis van zijn ervaring bij het uitvoeren van de speciale effecten voor 2001 ). Hij schrijft ook:

Stanley Kubrick vermeed wijselijk verwarring door de derde confrontatie tussen de mens en Monolith tussen de manen van Jupiter te plaatsen.

Sir Arthur geeft op deze pagina's ook aan dat veel van zijn beslissing om 2010: Odyssey Two te baseren op de manen van Jupiter, het resultaat was van de invloeden van de Voyager vliegt door Jupiter en de opmerkelijke hoeveelheid informatie die we nu weten over het Jupiter-systeem.

Bij het lezen van de fragmenten uit de dagboeken van Arthur C. Clarke in The Lost Worlds of 2001 , was Stanley Kubrick buitengewoon enthousiast over het bijhouden van het huidige wetenschappelijke denken over ruimtetechnologie, zo lijkt het mogelijk dat hij Jupiter en niet Saturnus op het scherm zou willen laten zien, uit een verlangen om niet achterhaald te zijn. Het punt van Dit antwoord over het baseren van de bestemming op de foto's van welke planeet beschikbaar was, is haalbaar, hoewel ik denk dat het verlangen naar een vereenvoudigd verhaal mogelijk een rol heeft gespeeld.

Het boek en de film van 2001 zijn min of meer samen ontwikkeld, een unieke gebeurtenis voor zover ik weet, en Clarke en Kubrick namen beslissingen die volgens hen geschikt waren voor de media van de film en het geschreven woord.

In het algemeen vermoed ik dat de beslissing om de bestemming van de Discovery One naar Jupiter te verplaatsen voor de film waarschijnlijk gebaseerd was op een aantal factoren, waaronder speciale effecten, nauwkeurigheid en verhalende eenvoud. Ik zal dit updaten als ik meer informatie vind in The Lost Worlds of 2001 . (Ik had nog een boek over het maken van de film, maar dat deel viel jaren geleden helaas uit elkaar.)

Het is geen uniek gebeuren volgens Orson Scott Card, die parallellen trekt tussen het en zijn roman van _The Abyss_.
#3
+12
Bill the Lizard
2011-01-12 05:40:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Stanley Kubrick wist dat als hij zou proberen beelden te verzinnen van hoe Saturnus er zou kunnen uitzien , zijn film in slechts een paar jaar al een slechte datum zou hebben. Hij koos er wijselijk voor om in plaats daarvan recente NASA-afbeeldingen van Jupiter te gebruiken.

#4
+5
CodexArcanum
2011-03-19 01:02:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volgens Wikipedia (over de film Silent Running) waren er ook enkele problemen met de speciale effecten:

In een interview met het tijdschrift Starlog in de Eind jaren zeventig was Douglas Trumbull ...

Trumbull was betrokken bij het creëren van effecten voor 2001: A Space Odyssey. Regisseur Stanley Kubrick wilde dat de Stargate-sequentie van die film gecentreerd was rond Saturnus, maar er waren technische problemen om de speciale effecten ervoor binnen de beperkte tijdspanne af te krijgen. Het idee van Saturnus werd geschrapt en Kubrick verving in plaats daarvan Jupiter. Trumbull ontwikkelde de reeks na productie en werd opnieuw gemaakt voor Saturnus in Silent Running.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...