Vraag:
Hoe waardevol zijn C-3PO en R2-D2?
ThePopMachine
2017-05-24 21:16:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik stel deze vraag omdat er twee tegenstrijdige gebeurtenissen zijn met betrekking tot C-3PO en R2-D2:

 • In A New Hope zien we verschillende droids worden verhandeld door Jawas.
 BERU Luke, vertel Owen dat als hij een vertaler krijgt, hij zeker Bocce spreekt. LUKE Het lijkt erop dat we niet veel keus hebben, maar ik zal hem eraan herinneren. 

Ze zijn duidelijk niet zo waardevol omdat een de nederige vochtboer kan ze terloops gaan halen bij de rommelhandelaren. Het is niet alsof er een grote planning achter die investering zat.

 • Maar in Return of the Jedi :
 LUKE Met uw wijsheid ben ik er zeker van dat we een regeling kunnen uitwerken die voor beide partijen voordelig is en ons in staat stelt elke onaangename confrontatie te vermijden. Als blijk van mijn goede wil, geef ik je een geschenk: deze twee droids. 

Hoe kan Luke droids aanbieden aan een machtige Hutt en hopen dat hij in de gunst kan komen als ze niet van significante waarde?

(Ik zou eraan kunnen toevoegen dat Anakin op de een of andere manier C-3PO kon bouwen van reserveonderdelen, wat opnieuw suggereert dat droids niet zo waardevol zijn, maar laten we dat een speciaal geval noemen van het demonstreren van zijn technische vaardigheid, dus nogal dubbelzinnig.)

Ik denk dat * van de rommelhandelaars * het juiste deel van je vraag is waar je niet genoeg op gefocust bent.
Nou, een iPhone kost maar 100 $, maar als je hem goed presenteert ...
Als ik naar een maffiabaas ga en zeg: "Hier presenteer ik je deze golfkar als teken van mijn goede wil."dat gaat niet hetzelfde worden ontvangen als "Hier, neem deze Ferrari".Het punt is dat het ongerijmd lijkt.R2 en 3PO veranderden niet radicaal tussen de twee films (behalve wat opruimen) en de Jawa's zijn behoorlijk waardeloze rommelhandelaren als ze een golfkar niet van een Ferrari kunnen onderscheiden.Dus wat is het?Het kan niet allebei zijn.Tenzij er een verklaring is voor hoe het kan zijn.En zo ja, * dat * is een antwoord.
Waarom denk je dat Luke eigenlijk * probeerde * in de gunst te komen in plaats van meer stukjes op zijn plaats te leggen voor zijn reddingsplan?
@phantom42: Nou, dat was duidelijk het geval, maar currygunst moet een plausibele dekmantel zijn, of waarom zou Jabba ze accepteren?Je kunt niet eens beweren dat je iets als een token aanbiedt als het geen waarde heeft.
Dure tractoren kunnen het meeste kosten dan sommige goedkope Ferrari's.Waarom ga je ervan uit dat boeren geen dure investeringen kunnen kopen? Opmerking: als u gestolen goederen koopt, met name gestolen intelligente goederen die misschien kwalijk zijn als ze worden gestolen, krijgt u altijd korting.Het feit dat ze bereid waren om gestolen in plaats van nieuw te kopen, geeft aan dat droids duur zijn.
Allen: Na zorgvuldig alle antwoorden en redeneringen tot nu toe te hebben overwogen, ben ik tot de volgende conclusie gekomen: ** Dit zijn niet de droids die ik zoek. **
Opmerkingen zijn niet voor uitgebreide discussie;dit gesprek is [verplaatst naar chat] (http://chat.stackexchange.com/rooms/59323/discussion-on-question-by-thepopmachine-how-valuable-are-these-droids-really).
Een ding dat het vermelden waard is, maar niet echt een antwoord waard is: het is mogelijk dat Luke het geschenk van de droids bedoeld heeft als zo'n schamel geschenk dat het beledigend is.Zijn boodschap is een mengeling van zachtmoedig (verwijzend naar Jabba als Your Greatness) en bedreigend (zichzelf identificeren als een Jedi Knight, en impliceren dat het niet onderhandelen zou resulteren in een "onaangename confrontatie").Het aanbieden van een geschenk, maar een van relatief kleine waarde, kan bedoeld zijn als een verklaring dat Luke zichzelf als relatief machtiger beschouwt dan Jabba.Hoewel dat niveau van subtiliteit Lukas te boven gaat.
@Beofett, wat bedoel je?[Hij is een meester in subtiliteit.] (Https://www.youtube.com/watch?v=X66jntR0MVE)
Ik heb Jabba's lach altijd opgevat als een teken dat er iets anders aan de hand was.Jabba dacht dat het cadeau stom was, maar Luke is niet dom.Dus misschien heeft het een strategisch voordeel om zijn droids voor zijn aankomst te plaatsen, zoals we later leren wanneer R2 het lichtzwaard naar Luke schiet in het midden van de strijd.Een ander voordeel zou zijn om Jabba te misleiden om Luke te onderschatten.
@Scott Niet altijd zo.Misschien zijn droids in de backwoods-wereld van Tatooine moeilijk te vinden.De rommelhandelaren zijn misschien wel de gemakkelijkste bron, en net zo betrouwbaar als het gaat om kwaliteit.
Over wat deze droids eigenlijk waard zijn, weet ik niet zeker of het verhaal goede aanwijzingen geeft.
Tien antwoorden:
#1
+123
Mwr247
2017-05-24 22:24:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De rijkdom van een boer is opmerkelijk

Rijkdom hangt af van jouw standpunt. Hoewel we Tatooine kunnen bekijken en het als een slechte locatie kunnen beschouwen in vergelijking met de rest van de beschaafde melkweg, zijn er op lokaal niveau nog steeds mensen die als rijk en arm zouden worden beschouwd. Hoewel Luke een eenvoudige boerenjongen was, en waarschijnlijk geen rijke, is er geen indicatie dat hij ook een straatarme was.

Maar hun leven is hun vochtboerderij, wat veel betekent van wat ze hebben gaat om het te onderhouden. Als ze niet de gereedschappen en apparatuur hebben die ze nodig hebben om het werk te doen, verliezen ze op de lange termijn geld en betekent meer / betere gereedschappen en apparatuur meer geld. Bedenk hoeveel tractoren in de echte wereld kosten, en je zou het idee kunnen heroverwegen dat boeren niet in staat zijn om te betalen wat ze nodig hebben om hun werk te doen.

De waarde van een droid is contextueel

Laten we met dat in gedachten eens naar de situatie kijken. De Jawa's verdienen hun brood met de verkoop van gevangen droids. Gezien de aard van hun trawlvisserij in de woestijn, zou het redelijk zijn om aan te nemen dat vochtboeren een groot deel van hun klanten uitmaken. Dit betekent dat ze hun waren moeten prijzen op een manier die voor hen de moeite waard is, en toch betaalbaar voor de boeren. Ongeacht de 'galactische' waarde van een bepaalde droid, zal niemand het kopen als het hoger is dan wat ze zich kunnen veroorloven. Dit betekent dat zelfs enkele relatief schone droids van hoge kwaliteit, zoals R2 en C-3PO, zullen worden verkocht tegen de waarde van 'gebruikte auto's', tegen prijzen die passen bij de lokale economie.

Overweeg alles waar R2 toe in staat is en zijn oorsprong. Dienen aan boord van het schip van een koningin, een waardevolle droid gedurende de hele Clone Wars, en vervolgens in dienst op een "diplomatiek" schip. Op galactische schaal wordt hij duidelijk gezien als een waardevolle astromech. Hoewel de staat van dienst van C-3PO niet zo spectaculair is, is er geen reden (vooral niet met zijn gouden laagje en zijn vertaalvaardigheid) om hem slechts als een rotzooi te beschouwen. Allemaal opgepoetst op de galactische markt zouden ze ongetwijfeld een aardige cent halen.

Het geschenk aan Jabba is gewoon een teken (maar niet echt)

Een boer die zijn laatste kippen geeft aan een koning als eerbetoon is niet onbelangrijk. Rijkdom is relatief, en Jabba is zich zeker bewust van die van hemzelf en het gebrek aan anderen. Hoewel de droids meer waard zijn op de schaal waarop Jabba werkt, gaat het echt niet om hun waarde voor hem; het gaat over hun waarde van degene die geeft, en de betekenis die hulde heeft. Hij weet dat Luke geen rijke kerel is die een gunst van meerdere miljoenen probeert te krijgen. Hij is een arme man die een deal probeert te sluiten voor zijn vrienden door alles te geven wat hij van enige waarde heeft, als eerbetoon aan Jabba's "grootheid".

Maar dat is natuurlijk eigenlijk maar een opzet. Het echte doel was dat Luke de droids daar nodig had om zijn plan te laten werken, en dit was de meest trefzekere manier om dat te bereiken. Luke wist dat Jabba er weinig tot geen waarde in zou zien om Luke te sussen, dus het eerbetoon zou hem sowieso niet hebben beïnvloed. Jabba heeft geen reden om ze terug te sturen, en omdat hij niet vermoedt dat Luke in staat was hem echt kwaad te doen, besluit hij hem te bespotten door ze toch te accepteren. Zijn paleis is zeker groot genoeg voor hem om iets voor hen te vinden om te doen (wat hij doet), en dus is de val gezet.

+1 om erop te wijzen dat de impact van een token gerelateerd is aan de waarde voor de aanbieder, niet noodzakelijk de ontvanger.
Luke koos niet echt voor "arme boeren" -routine met Jabba, meer als "krachtige bedreigende Jedi-ridder".Het werkte duidelijk niet zo goed, maar ik betwijfel of zijn gaven bescheiden moesten zijn.https://www.youtube.com/watch?v=qSVCvC-jU68
Tokens hoeven voor beide partijen ook niet zoveel intrinsieke waarde te hebben om gewaardeerd te worden.Bijv.als Mark Hamil zou komen opdagen en je een gesigneerde RotJ Blu-Ray zou geven, zou je er waarschijnlijk best blij mee zijn.Dat klopt, ook al is een Blu-Ray slechts ongeveer $ 20 waard.Skywalker kwam opdagen en gaf hem een waardevol geschenk als teken van respect.Het maakt niet uit * hoe * duur de droids zijn, ze zijn duur genoeg om respect te tonen.
@rs.29 Wanneer hij de geschenken geeft, vernedert hij zichzelf heel erg ("_Ik weet dat je een krachtige, machtige Jabba bent ..._").In de scène die je linkt (wat een andere scène is), is het niet langer nodig om Jabba ervan te overtuigen dat de droids geen valstrik zijn, dus gaat hij voor de meer directe geestentruc-aanpak voor het geval het werkt.Zo niet, dan betekent het gewoon terug naar het hoofdplan.
Ik denk dat dit antwoord nog beter zou zijn als je het "effectief gestolen" aspect van de waren van de Jawa opmerkt dat in de commentaren op de vraag wordt genoemd.Als rs.29 zegt: "zijn geschenken moesten nederig zijn", bedoelen ze ook dat de geschenken waardevol en daarom * genereus * moesten zijn.(Iemand die nederig is, is iets anders dan een object dat nederig is.)
@Mwr247 Luke stuurde eerst droids met zijn holoboodschap, kondigde zichzelf aan als Jedi-ridder en bood ze aan als een geschenk.Hij dreigde niet in het bericht, maar hij smeekte ook niet.Hij probeerde zichzelf in dezelfde klasse te plaatsen als Jabba, daarom zei hij ronduit dat hij een Jedi is.Zoals jpmc26 zei, Luke is nederig maar bedelt niet, zijn cadeau is niet nederig, maar genereus.
@jpmc26 Niets dat ik heb gezien, impliceert echter dat ze gestolen goederen verkopen.het zijn aaseters die rommel en restjes verzamelen en anders achtergelaten dingen.Als ze dieven waren, denk ik dat vochtboeren er moeite mee zouden hebben om hun eigen spullen constant terug te verkopen en weigeren met hen te handelen.Geen melding gemaakt van diefstal op http://www.starwars.com/databank/jawa of http://starwars.wikia.com/wiki/Jawa
Het zou ook nuttig zijn om te wijzen op de andere rijkdom die de familie Lars heeft.De speeder was veel geld waard totdat de nieuwe serie uitkwam.Ze hebben een mooie woning met meerdere units met waarschijnlijk moderne apparatuur.Luke heeft zelfs zijn speelgoed en hobby's.In vergelijking met Rey of zelfs de jonge Anakin, is de familie Lars niet rijk (en lijkt het recent een paar slechte jaren te hebben gehad), maar is ze in ieder geval een solide middenklasse.
@GenericGeek We weten niet genoeg om te zeggen hoe rijk ze werkelijk waren, daarom heb ik een eenvoudige boven- en ondergrens gegeven.Elke beschrijving van hun huis in het script gebruikt woorden als 'groezelig', 'groezelig' en 'versleten', en we hebben al opgemerkt dat het veel geld kost om geld te verdienen als boer (voor apparatuur zoals de speederen droids), dus uit die samen kunnen we vaststellen dat ze waarschijnlijk niet rijk zijn, maar zeker ook niet blut.Landbouw is een levensstijl met vrij lage winstmarges, dus ik ben tevreden met geen verdere veronderstellingen over waar ze in het klassensysteem vallen;)
#2
+75
Valorum
2017-05-24 22:39:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Luke zegt niet dat ze " waardevol" zijn, hij garandeert dat ze hardwerkend sterk zijn >, en dat ze een teken zijn van hoe serieus hij is om te beginnen onderhandelingen voor Han's leven.

Ik zoek een audiëntie bij Your Greatness, om over zijn leven te onderhandelen.

Merk op dat de droids niet de kosten zijn van Han's vrijlating, maar alleen de prijs om een ​​publiek te winnen met 'Mighty Jabba "om de voorwaarden van zijn vrijlating te bespreken.

" Als blijk van mijn goede wil, presenteer ik je een geschenk: deze twee droids. Beide zijn hardwerkend en zullen u goed van dienst zijn. "

Voor elke werkgever die de reputatie heeft in een alarmerend tempo door droids te gaan, is de presentatie van twee stalwerkers moeten op zijn minst een wenkbrauw optrekken waard zijn. Omdat Jabba er geen enkel belang bij heeft om Luke te ontmoeten, beschouwt hij het als een geschenk zonder verplichtingen.

Eerlijk gezegd denk ik dat dit het beste algemene antwoord is.Hoewel WIJ weten dat Luke ze op hun plaats kreeg voor de grote ontsnapping, is zijn voorgestelde doel gewoon een teken van respect dat Jabba erkent als een krachtig wezen.
** Waardevol ** betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze veel geld waard zijn.(Ja, de eerste definitie van Google is dat, maar de tweede is * buitengewoon nuttig of belangrijk *) Nu, het onderscheid wordt hier volgens mij een beetje overbelast.Als droids alledaags zijn of niet erg duur (volgens de normen van Jabba), dan kan hij gemakkelijk gelijkwaardige droids kopen (hij is rijk en krachtig).Dus ongeacht de geldwaarde, vraag ik hoe ze * van waarde * *** zouden zijn voor Jabba ***.
#3
+35
Jared K
2017-05-24 23:57:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naast wat anderen hebben gezegd, wil ik er ook op wijzen dat er een verschil is tussen persoonlijk vermogen en zakelijk kapitaal. Hoewel oom Owen misschien niet genoeg verdient op zijn boerderij om een ​​lichtzinnig besteedbaar inkomen te hebben, betekent dat niet dat de boerderij als bedrijf failliet is.

Bekijk deze tractorprijzen Ze variëren van $ 300.000 tot $ 500.000, waardoor ze qua prijs vergelijkbaar zijn met luxe- en sportwagens, maar boeren die ze bezitten, kunnen zich zo'n auto niet veroorloven. Het bedrijf heeft kapitaal en koopt dingen omdat ze nuttig zijn. Maar een sportwagen is niet handig voor de landbouw. Het kan zijn dat de droids behoorlijk waardevol zijn.

U moet een deel van die informatie in uw antwoord opnemen, omdat links de neiging hebben om uiteindelijk dood te gaan.
Ah, de komma werd afgesneden door de schuifbalk omdat mijn browservenster opzij werd geklikt.Achteraf gezien lijkt $ 300 en $ 500 een beetje goedkoop: P.
Boeren sturen hun neef niet naar de hoek om terloops een tractor op te halen ter waarde van $ 300.000.
@ThePopMachine Hoe zeker bent u daarvan?
@ThePopMachine Nou, Owen ook niet - hij kwam * met * Luke.Hij heeft ze alleen aan Luke's zorg overgelaten om ze te onderhouden, wat zeker heel vaak gebeurt met landbouwmachines in de echte wereld :)
#4
+19
ThePopMachine
2017-05-25 21:28:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is veel goed bewijs en redenering in de andere antwoorden.

Laat me ook deze hypothese aanbieden:

De droid is eigenlijk heel waardevol.

maar

De Jawa's weten eigenlijk niet de waarde van de droids.

Waarom?

Jawa's zien nooit droids in deze goede omstandigheden. Het zijn junk-dealers, geen technici en zouden nooit zulke waardevolle droids tegenkomen. We weten van de arme R2-eenheid met een slechte motivator dat hun waren niet in goede staat verkeren. En waarom zouden zulke waardevolle droids ooit in de oksel van het kwadrant verschijnen om te worden opgeruimd?

Nu zijn mensen dat wel erop wijzend dat de waarde van een goed contextueel is. Dat is waar. Maar het opent ook een arbitrage -mogelijkheid. Als de waarde van deze goederen echt enorm varieert tussen Tatooine en andere locaties, dan zijn er handelaars die de goederen zouden kopen en ze elders zouden verkopen. We weten dat er bij Mos Eisley veel mensen zijn die de middelen hebben en op zoek zijn naar zakelijke kansen.

Aangezien de Jawa's duidelijk niet veel rekenen voor C-3PO en R2-D2 droids, moeten we concluderen dat het bijna nooit gebeurt. Dat is de enige manier waarop ze naïef genoeg kunnen zijn over de waarde.

Arbitrage vindt alleen plaats als de transactiekosten lager zijn dan het prijsverschil (als het meer kost om de droids te verzenden dan de verkoopprijs-koopprijs, gebeurt het niet. En 'verzendkosten' omvatten de kosten van het inhuren van bewakers, het omkopen van de Hutts, enz.).Er is ook een onbalans in de informatie: een * volledig functionerende * astromech is misschien veel meer waard, maar de kosten en alternatieve kosten van het triaging van de droids maken ook deel uit van de transactiekosten (als je $ 20k / maand kunt verdienen aan droids xor $ 20k / dag)op de aandelenmarkt, negeer de droids.)
#5
+14
rs.29
2017-05-25 07:53:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Droids kunnen van lage waarde zijn voor de vochtige boer, maar zeer waardevol voor de machtige misdaadheer . Stel je voor dat je een luxe sportwagen hebt in een arm land met alleen onverharde of anderszins slechte wegen. Stel je nu voor dat die auto wordt 'gekocht' en verkocht door duistere rommelhandelaren met een reputatie van 'losse' moraliteit en een voorliefde voor oplichting en regelrechte diefstal. Het is duidelijk dat de prijs veel lager zou zijn dan op de open wereldmarkt. Evenzo had Jawas geen toegang tot de melkwegbrede markt, ik betwijfel of ze zelfs vrij zouden kunnen verkopen in Mos Eisley, omdat daar imperiale aanwezigheid of een andere vorm van wetshandhaving zou kunnen zijn.

Konden Jawa's rechtstreeks aan Jabba verkopen? Waarschijnlijk niet, zoals gezegd Jawa's waren kleine oplichters, Jabba's mannen zouden hoogstwaarschijnlijk ofwel alles van hen afnemen wat ze maar willen, of in ieder geval veel betalen. magere prijzen. Ik vermoed dat Jawas beschermingsracket aan Jabba betaalde om zelfs op Tatooine te kunnen opereren. Het zou van hen verstandig zijn om uit de buurt van zijn paleis te blijven.

Wat is de werkelijke waarde van C-3PO? C-3PO is een protocol en een vertaaldroid, "spreekt vloeiend over zeven miljoen vormen van communicatie ". Hij was in diplomatieke dienst, bij Padme Amidala en Organas. Hij zou niet veel waard zijn voor de vochtboer, Owen Lars was van plan hem te gebruiken om vochtverdampers te bedienen. Aan de andere kant had Jabba wel een rechtbank, hij heeft zaken over de Galaxy. Vertaling en etiquette-droid zouden erg nuttig voor hem kunnen zijn, vooral omdat hij in het tijdperk van het rijk niet alleen op brute kracht kon vertrouwen.

Wat is R2-D2 echt waard? Astromech droid, niet echt waardevol voor de vochtboer. Owen kocht hem eigenlijk pas nadat een andere eenheid defect was, waarschijnlijk om hem te gebruiken als een standaard reparatie- en mechanische droid, verspilling van zijn ware capaciteiten. Aan de andere kant, Jabba is in de smokkelzaak, zijn schepen moeten door de melkweg reizen, vaak via de kortere wegen. Een van de belangrijkste functies van astromech droids is het berekenen van hyperspace-sprongen, erg handig als je controle door wetshandhavers of potentiële rivalen wilt vermijden.

Daarom, met al deze dingen in gedachten, is het geschenk van Luke helemaal niet waardeloos, vooral als het slechts een teken van goede wil is, iets om onderhandelingen te beginnen over een echte prijs voor de release van Han Solo.

Hoe zou je Jabba uitleggen die lacht om het geschenk?
@fredsbend Jabba gebruikte meteen droids, C-3PO werd zijn persoonlijke vertaaldroid.Daarom denk ik niet dat hij lachte om een geschenk.Waarschijnlijker lachte hij om Luke's bewering dat hij Jedi was (onthoud, ze waren niet veel te zien in Galaxy na Order 66) en om zijn gedurfde poging om publiek te winnen.Jabba wist waarschijnlijk niets van Skywalker af, voor hem was Luke niemand die uit het niets kwam.
@fredsbend - ik beschouw de lach zelf als meer een vertoning / houding - en laat Luke (en Jabba's trawanten trouwens) de machtspositie zien die hij over Luke en zijn vrienden heeft.Het maakt niet uit hoe hij de droids zelf waarneemt en / of ze nuttig voor hem zijn of niet.
#6
+6
mike
2017-05-25 13:06:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk niet dat je de waarde van deze droids samen kunt overwegen. De ene is veel waardevoller dan de andere.

C3-PO is een voorbeeld van wat een vrij algemeen apparaat moet zijn in een galactische samenleving. Die specifieke eenheid, terwijl het in dienst is gesteld van een galactische senator en vervolgens aan boord van een senaatskorvet, wordt gerecycled uit onderdelen die klaargemaakt zijn door een slavenjongen. Dus het moet een vrij lage waarde hebben.

R2-D2 is echter duidelijk een gewaardeerd model van Astromech - let op de verbaasde kreten van Anakins vriend:

KITSTER: Wauw, een echte Astro Droid ... hoe heb je zoveel geluk gehad? - Star Wars I-script

Misschien genieten Astromechs een "prestige" -status? Het Nubische scheepsmodel waarop R2-D2 voor het eerst diende, was in gebruik door royalty's en kon als luxe / klassiek worden beschouwd:

WATTO: Niet slecht ... niet slecht ... een Nubiër. - Star Wars I-script

dus ik zou denken dat de droids die waren uitgerust voor het schip in dezelfde mate zouden worden gewaardeerd. Het latere model Astromech BB-8 zou een relatief aardig bedrag voor Rey opleveren in The Force Awakens :

UNKAR: Hoe zit het met de droid?

REY: Hoe zit het met hem?

UNKAR: Ik zal voor hem betalen.

BB-8 vindt dit helemaal niet leuk. Rey is onhandig, maar nieuwsgierig.

UNKAR (VERVOLG): zestig porties. - Star Wars VII-script

Natuurlijk lijken de porties van Unkar in waarde te variëren, afhankelijk van zijn humeur, dus dat kunnen we niet gebruik dit echt als een meetlat.

Als landbouwmachines zijn R2-D2 en C3-PO misschien minder waard dan een ingehuurde boer. Owen kon het zich veroorloven de droids te kopen, maar ondanks Luke's wensen geen hulp in te huren:

OWEN: Oogsten is wanneer ik je het meest nodig heb. Nog maar één seizoen. Dit jaar zullen we genoeg van de oogst verdienen, zodat ik wat meer handen kan inhuren. En dan kun je volgend jaar naar de Academie. - Star Wars I-script

Maar als R2-D2 ontsnapt, weet Luke dat er "een hel is om te betalen" als hij erachter komt, en hij riskeert zelfs de woestenij van Jundland in om het te redden:

BEN: De woestenij van Jundland mogen niet lichtvaardig worden gereisd. Vertel me, jonge Luke, wat brengt je zo ver?

LUKE: Oh, deze kleine droid! - Star Wars I-script

Dus wat Owen Lars ook betaalde voor de droids, het was geen triviaal bedrag. Merk echter op, Luke vergat bijna de protocol-droid na het schrapen met de Sandpeople:

BEN: Ik denk dat we maar beter naar binnen kunnen gaan. De Zandmensen schrikken gemakkelijk, maar ze zullen snel terugkomen en in grotere aantallen.

Luke gaat rechtop zitten en wrijft over zijn hoofd. Artoo laat een zielige pieptoon horen waardoor Luke zich iets herinnert. Hij kijkt om zich heen.

LUKE: Threepio! - Star Wars I-script


Aan de andere kant , aangezien Luke's "teken van goede wil", Jabba's dienaren don ' Ik herken geen speciale waarde in R2-D2 en zet hem aan het werk met het serveren van drankjes op een zeilboot - misschien zou het een goed punt zijn om over te praten en opscheppen voor zakenpartners? Maar ze erkennen wel dat C3-PO meer waarde voor hen heeft:

NINEDENINE (voor een Gamorrean bewaker)

Bewaker! Deze protocol-droid kan nuttig zijn. Bevestig hem met een tegenhoudgrendel en breng hem terug naar de belangrijkste audiëntiezaal van Zijne Excellentie.
- Star Wars VI-script

Ik denk dat zelfs op Tatooine waar droids worden gemeden, de waarde van een droid hangt sterk af van uw eigen standpunt?

Kunt u bronnen voor uw antwoorden geven?(Ik ben op de hoogte van het citaat, maar een fragment uit het scenario zou beter zijn)
`` "wow, een echte Astromech-droid" -> Je weet zeker dat dat gewoon niet is zoals kinderen tegenwoordig een soldaat zien en "wow, kijk naar zijn pistool!"
60 Portions is op dit moment veel voor Rey, maar ik ben er niet van overtuigd dat dit duidt op een hoge waarde in het algemeen.Zelfs als Unkar "600 porties" waard zal maken in de doorverkoop van BB-8, hebben we het over maaltijden.Wat is een maaltijd waard?Zoals $ 8?$ 5K is goed geld, maar dat is voor veel mensen betaalbaar.
De porties van @fredsbend Unkar klonken niet als $ 8 maaltijden voor mij.Eigenlijk meer zoals die pakjes instant noedels.
Ik nam altijd aan dat het 'meer handen'-citaat meer droids was, aangezien er nooit enig bewijs was van andere mensen op de boerderij behalve Luke en zijn oom en tante.
Volgens de roman van Force Awakens wil Unkar BB-8 omdat hij weet dat de First Order een premie biedt, niet omdat hij echt een astromech droid wil.
#7
+4
Pharap
2017-05-25 10:01:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is aannemelijk dat de Jawa's niet wisten wat de werkelijke waarde van C-3PO of R2-D2 was.

Jawa's zijn aaseters die in de woestijn leven en er gewoon op uit zijn om snel geld te verdienen, en diefstal om dit te doen. Als zodanig kunnen ze goederen tegen lagere prijzen aanbieden en toch winst maken. Voor de Jawa's is een volledig functionerende droid die ze in de woestijn vonden, niets anders dan een middel om geld te verdienen. Ze willen een snelle verkoop voor het geval de echte eigenaren op zoek gaan naar de droids en al het geld dat ze verdienen is een winst, zodat ze het zich kunnen veroorloven om ze voor een lage prijs aan te bieden. Evenzo zullen criminelen in de echte wereld dure gestolen technologische apparatuur (zoals telefoons, camera's) voor veel minder verkopen om een ​​snelle verkoop te doen en vragen over de oorsprong van het apparaat te vermijden.

Jabba daarentegen is meer intelligent en beter geïnformeerd en zou in staat zijn om een ​​protocol-droid en een astromech-droid te herkennen en te weten wat ze waard zijn en meer specifiek wat ze voor hem waard zijn. Een droid die in staat is om als vertaler te fungeren en een droid die in staat is om eventuele schade aan zijn paleis te herstellen (en drankjes te serveren) zouden beide van ongelooflijk nut zijn voor Jabba. Sterker nog, vanuit het standpunt van Jabba werden beiden hem aangeboden als een geschenk in een vermeende poging om hem meer geneigd te maken een deal te sluiten, en in zijn arrogantie dacht hij er geen moment over na dat ze misschien deel zouden uitmaken van een uitgebreide plot om Solo te bevrijden.

Dus eigenlijk zijn geen van deze incidenten een goede indicatie van de prijs van deze droids.

Hun waarde aan de andere kant, zoals de waarde van elk technologisch apparaat, is in de ogen van de toeschouwer. Om een ​​contrast te maken met mobiele telefoons: sommige mensen zijn bereid $ 200 voor een telefoon te betalen omdat ze deze constant gebruiken en de krachtigste of meest trendy telefoon willen die er is. Voor andere mensen is $ 100 het hoogste bedrag waarvoor ze bereid zijn te betalen, omdat ze hun telefoon niet zo vaak gebruiken en het nut niet zien om er één te betalen.

Hetzelfde kan gezegd worden van auto's. Sommige mensen kunnen Aston Martins, Rolls Royces en Ferarris betalen en zijn bereid ervoor te betalen, sommige mensen zijn blij met een 3-deurs Mini omdat een auto voor hen gewoon vervoer is.

#8
+3
PoloHoleSet
2017-05-25 21:38:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat er een verkeerde nevenschikking van deze vraag bestaat.

Het soort droids dat een woestijnboer kan verwachten te verkrijgen van de junk-trading Jawa's is waarschijnlijk van minimale waarde. Het soort droid dat een troep opruimende Jawa's kan verwachten te vinden, achtergelaten op een verlaten planeet als Tatooine, is waarschijnlijk van minimale waarde.

Deze droids kwamen echter terecht op de plek waar ze zich bevonden, nogal buitengewoon omstandigheden die aanvankelijk onbekend waren bij de Jawa's of wie dan ook. Dit gebrek aan kennis over hun oorsprong, hun minder dan stellaire uiterlijke toestand door de omstandigheden van hun ontsnapping en gebrek aan onderhoud waarover ze beschikten, droegen bij aan de aannames / vooroordelen die anderen hadden aangenomen.

Deze droids waren in feite van voldoende hoge kwaliteit dat ze persoonlijk of door het gevolg van planetaire royalty's waren. Dat zou duiden op een waardevolle droid.

Dus hun basiswaarde is waarschijnlijk behoorlijk hoog. Een Jedi-ridder die goed onderhouden droids aanbiedt die waardig zijn om door royalty te worden gekocht, hoeft niet per se als Jawa-junk te worden beschouwd.

Plus, weet je, kwaliteit en waarde is een relatieve beoordeling.

Ik denk dat je een aantal van dezelfde ideeën tegenkwam die ik tien minuten eerder naar voren bracht ...
@ThePopMachine - Ja, ik dacht "misschien had ik meer tijd moeten nemen om de reacties te lezen voordat ik erin ging duiken" toen ik de jouwe zag.
#9
+1
PStag
2017-05-25 23:18:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Toevoegen aan de vraag naar waarde. Anakin verkocht C3-PO niet voor de vrijheid van hem en zijn moeder of voor voedsel. De roman vermeldt dat ze dicht bij de broodgrens staan ​​met een citaat over qui-gon, aangezien ze zich zorgen maakte over het voeden van extra hongerige monden.

Als de Jawa's verkochten aan mensen die niet meer konden betalen dan daar is een goede kans dat ze in plaats daarvan de droids van de wereld zouden verkopen, aangezien er een redelijk transportnetwerk lijkt te zijn.

Van de droids die Jawa's verkopen wordt aangenomen dat ze van goede kwaliteit zijn, aangezien Owin boos was toen de eerste gekochte astromech kapot ging naar beneden. Hij heeft de droid niet eerder geïnspecteerd en nam de droid in vertrouwen.

De enige verklaring die ik kan bedenken is dat deze droids als verzamelobjecten worden beschouwd. Vooral R2D2 was nauw betrokken bij de vernietiging van de Death Star.

#10
  0
Jared K
2018-03-07 05:15:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jabba waardeert de droids als mensen, niet als apparatuur.

Jabba heeft een ernstig personeelsprobleem en Luke beveelt de droids aan als goed personeel

Jabba is gefrustreerd, professioneel in verlegenheid gebracht en ten einde raad omdat hij geen bekwaam personeel met de juiste kwaliteiten kan vinden (hierover later meer) Omdat individuele droids fundamentele persoonlijke kwaliteiten hebben (daarover later meer), en Jabba's personeel veeleisende banen, (en Jabba is kieskeurig en temperamentvol) heeft hij de juiste individuen nodig, niet alleen bepaalde modellen van droids. Hij heeft geen individuele droids kunnen vinden die bij hem passen. De Droids prikkelen Jabba omdat Luke getuigt van hun geschiktheid en suggereert dat ze zijn probleem zouden kunnen oplossen:

 "Beiden werken hard en zullen je goed van dienst zijn." 

Op Tattooine worden de droids alleen gewaardeerd om hun ondergeschikte arbeid, en hun persoonlijke kwaliteiten worden genegeerd.

De Jawa's hadden de tijd kunnen nemen om in te zien dat R2 de pittige , snel denkende leeuwenhartige held is hij en vond een betere koper en een betere prijs, maar ze wilden de verkoop gewoon snel maken. Owen interviewt ze niet (snijdt zelfs Threepio's elevator pitch af) omdat de meeste mensen ondergeschikt boerenwerk kunnen doen of snel kunnen leren.

Droids hebben individuele kwaliteiten

Iedereen op aarde zou kunnen worden beschouwd als een 'Menselijk MK1' schepselmodel. We zijn allemaal van dezelfde soort, dezelfde uitrusting. Toch hebben individuele mensen een heel andere waarde dan een meester. Toen slaven in de geschiedenis van de aarde werden verhandeld, werden ze niet allemaal even gewaardeerd. Zelfs onder twee mannen van gelijke fysieke kracht zou iemand met een reputatie voor hard werken en jarenlange ervaring veel meer gewaardeerd worden dan iemand met een ongehoorzame geschiedenis en geen toepasselijke vaardigheden.

Droids van hetzelfde model hebben verschillen laten zien in ethiek, temperament, persoonlijkheid en mentale neigingen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat deze eigenschappen niet willekeurig opnieuw kunnen worden geprogrammeerd. Wanneer R2 ruzie maakt met Jabba's Chief of Cyborg Operations, EV-9D9, gebeurt deze regel:

 "Je bent een pittig kleintje, maar je zult al snel enig respect leren" 

Merk op dat ze niet zegt:

 "Je persoonlijkheid is buiten de specificaties gedreven en pittig geworden. Ik zal gewoon dit Perl-script uitvoeren om je gehoorzaam. " 

Het temperament van een droid kan niet gemakkelijk worden veranderd. Net als een persoon maken de individuele kwaliteiten van een droid het meer of minder waardevol voor bepaalde meesters. En die regel brengt een ander punt naar voren:

Droids kunnen leren

Wat betekent dat sommige droids beter geschikt zijn voor een baan vanwege hun ervaring. Kennis en vaardigheden zijn niet altijd voldoende. Ervaring uit de echte wereld is belangrijk. Net als een persoon is een droid meer waard dan een andere van hetzelfde model als hij betere ervaring heeft.

Dus net als een persoon (of slaaf) hangt de geschiktheid van een droid voor een bepaalde taak af van het individu van een droid kenmerken en loopbaanervaring. De droids waren van gemiddelde waarde op Tatooine omdat niemand zich realiseert of geeft om hun individuele potentieel. Maar voor Jabba, die probeert een misdaadsyndicaat te leiden,

"Een goede droid is moeilijk te vinden"

Jabba wil dat de droids voor zijn rechtbank dienen, waar zijn vrienden, zakenpartners en vijanden (die elkaar niet uitsluiten) de politiek en de georganiseerde misdaad komen spelen, soms met een thermische detonator in de hand. Overweeg een koning die een hoveling inhuurt of Al-Capone die een assistent inhuurt. Zelfs onder de mensen met de juiste ervaring op hun cv, kan het moeilijk zijn om een ​​goede match te vinden. Veel persoonlijke kenmerken - zelfvertrouwen, kalmte, temperament, gedrag, sluwheid, empathie (of gebrek daaraan) - moeten nauwkeurig worden afgestemd om het goed te doen in een dergelijke positie. Je hebt iemand nodig met voldoende ervaring om met gevoelige politiek om te gaan en onder druk te werken, maar je hebt ook iemand nodig die in zijn persoonlijke kwaliteiten de waarden (krachtig, georganiseerd, meedogenloos) van jou en je bedrijf weerspiegelt wanneer je je tegenstanders van de ruimtemobilist onder ogen ziet.

Jabba's heeft een zowel chronisch als urgent personeelsprobleem

Hij haat de meeste van zijn huidige en voormalige personeel. De laatste tolk was uiteengevallen en er worden veel andere droids gemarteld in de kerker, vermoedelijk omdat ze hem kwaad hadden gemaakt. De enige droid die comfortabel lijkt in de handel in ruimtekartels is hun folteraar, en Jabba's Chief of Cyborg Operations, EV-9D9, die de zeldzame kwaliteiten heeft van scherp autoritarisme, meedogenloos professionalisme en wrang sadisme. De meeste droids hebben, zoals de meeste mensen, waarschijnlijk niet de juiste persoonlijkheid, ethiek, temperament en bedrog om te werken voor de rechtbank van een prikkelbare hedonistische ruimtereis. Hoewel hij zich waarschijnlijk elk model van droid vele malen kan veroorloven, heeft hij moeite om de juiste individuen te vinden.

Jabba's constante disfunctioneren met zijn begeleiders is een ramp

Jabba verliest zijn kalmte en woedt op zijn helpers in het volle zicht van de rechtbank. De louche klanten en spionnen zien het disfunctioneren en cirkelen als gieren. Jabba weet niet eens zeker of hij zijn weerzinwekkende majordomo, Bib Fortuna, kan vertrouwen. Jabba is ten einde raad en probeert en faalt om de juiste mensen te vinden, droids te vernietigen en zelfs dansers te doden in ergernis en woede. Door disfunctioneren lijkt hij boos maar onbekwaam. Dit is allemaal een slechte look voor een misdaadsyndicaat en hij weet het waarschijnlijk.

Luke lijkt de remedie te bieden voor Jabba's meest woedende en gênante probleem.

Het is mogelijk dat Luke op de hoogte was van deze situatie. Maar zelfs als het een gelukkige gok was, lijken de droids een perfect getimede redding van Jabba's ellende. Dit chronische probleem is net tot een hoogtepunt gekomen nu hij zijn laatste tolk heeft uiteengevallen en een dringende vacature heeft. Nu hebben C-3P0 en R2 ook niet echt de juiste persoonlijkheden (3P0 is onhandig en gemakkelijk in de war, R2 is te pittig) maar Jabba weet dat niet meteen. Jabba is prikkelbaar, maar ook prikkelbaar. Als Luke zegt:

 "Beiden werken hard en zullen je goed van dienst zijn" 

Hij raakt opgewonden omdat Luke lijkt te zeggen dat deze droids de juiste kwaliteiten en ervaring. Het lijkt aannemelijk omdat ze een opstandige politicus en een machtige Jedi hebben gediend. Het zouden ijzersterke, slimme, op rebellen getrainde agenten kunnen zijn die hem zullen helpen de controle over zijn hof terug te krijgen.

Zoals het idioom luidt: "Het is tegenwoordig onmogelijk om goede hulp te vinden".Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...