Vraag:
Waarom waren de Elfen zo goed in boogschieten?
DVK-on-Ahch-To
2012-02-05 19:35:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het lijkt erop dat er een onderliggende veronderstelling is (ik ken geen expliciet citaat om te bevestigen) dat Elfen in Midden-aarde uitzonderlijke boogschutters zijn, vergeleken met andere rassen.

  1. Heb ik gelijk in die veronderstelling? (wordt het bijvoorbeeld bevestigd door citaten van Tolkien?)

  2. Zo ja, worden er specifieke redenen / verklaringen voor dat feit gegeven? (bv. speciale boog / pijl materialen / technologie, extra training, leven in het bos, geschiedenis, geweldig gezichtsvermogen etc.)

Houd er rekening mee dat ik alleen geïnteresseerd ben in de informatie afkomstig uit de boeken, niet Peter Jacksonian "Elves at Helms 'Deep" / "Legolas in Hobbit" uitvindingen.

Het is direct relevant om onsterfelijk te zijn. Elfen schakelen op een bepaalde leeftijd over op boogschieten, vergelijkbaar met hoe we beginnen met golfen.
Elfen zijn kleiner = niet goed geschikt voor zwaarden of speren. Het elimineren van die bladeren, dirks en bogen. Bogen hebben ook een tweede gebruik bij de jacht.
@user1905 - Zijn Tolkien-elven echt kleiner?
@DVK - Ik kreeg hetzelfde gevoel. Dat hoewel ze misschien kleiner van bouw waren, ze over het algemeen een beetje groter waren dan mensen, niet kleiner.
Hier is een interessant vervolg: Is LotR de eerste instantie van Elves die goed is met Bows? Het lijkt vrij gebruikelijk in fantasie.
@tzenes - Ik denk van wel (bijv. Elph-archetype zijnde het boogschiettype WAY dateert van vóór Tolkien)
Niet zo veel kleiner in Tolkien, maar nog steeds niet zo sterk of duurzaam als mannen en dwergen en de boze rassen. Dus minder kans om hand in hand te overleven, een dood voor een elf is een groot probleem. Dus achterover leunen en bogen schieten is logisch.
@Oldcat - dat zou een goede aparte vraag zijn; voor nu zal ik alleen zeggen dat Tolkien Elves eigenlijk zowel sterker als duurzamer zijn dan mannen. (Dat Elfen zwakker zijn, is nog een andere D & Dism die ten onrechte is teruggestuurd naar Tolkien.)
@Dale - het wapen dat Gil-galad gebruikte in de strijd waarin hij stierf, was een speer. Elfen worden vaak beschreven als het gebruik van speren in de werken van Tolkien, hoewel voornamelijk in verwijzing naar oude gebeurtenissen.
Oefenen, oefenen, oefenen.Makkelijk als je onsterfelijk bent.Hoe dan ook, ze lijken niet veel anders te doen.
@RedSonja - Tuurlijk.Ze componeren liedjes.Eindeloos, eindeloos, duizelingwekkend aantal songzzzzzzz
@Oldcat Elfen in Tolkiens werken lijken * groter *, * sterker * en * duurzamer * te zijn dan mannen.Overweeg Glorfindel: hij duelleerde met een Balrog en doodde hem, een prestatie die een sterfelijke man dom zou zijn om te proberen;)
Elf antwoorden:
#1
+116
Iszi
2012-02-06 00:35:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik herinner me een bepaalde regel in Fellowship of the Ring (en, na wat Googlen, misschien in enkele van de andere films) die ons een goede reden kan geven:

ARAGORN: Legolas! Wat zien je elfogen?

Dit komt terug op verschillende andere plaatsen, zoals in de eerste helft van The Two Towers, waar Legolas en Gimli in het Fangorn-woud zijn:

'Maar hier zijn we - en keurig gevangen in het net,' zei Legolas. 'Kijk!'

'Kijk wat?' zei Gimli.

'Daar in de bomen.'

'Waar? Ik heb geen elfogen. '

En even later (nadruk van mij)

Het leek Legolas, terwijl hij zijn vooruitziende blik ogen , dat hij een glinstering van wit ving

Dit geeft een sterke implicatie dat Elfen een bovenmenselijke gezichtsscherpte hebben, waardoor ze natuurlijk beter zouden zijn in het gebruiken van elk soort bereik wapen - bogen inbegrepen.

Opgemerkt moet echter worden dat de film niet zou worden beschouwd als een eersteklas bron voor citaten met betrekking tot het OP.
@TobyAllen Als je een citaat uit een boek kunt vinden dat deze logica volgt, bewerk dit dan in het antwoord. Ik ben zelf niet erg bekend met de boekdelen.
Het is ook waar in de boeken dat Legolas een uitstekend zicht heeft. Na het uiteenvallen van de Fellowship, wanneer Legolas, Aragorn en Gimli de orks door Rohan volgen, wordt er een paar keer verwezen naar Legolas 'heldere zicht. Ik herinner me de specifieke zin * Wat zien je elfogen * niet uit de boeken, maar het kan er zijn.
Hoewel ik het genoeg eens ben om dit een +1 te geven, maak ik bezwaar dat bogen * alleen * afstandswapens zijn. In de films (zowel LOTR als The Hobbit) geniet ik er echt van om de boog te zien die wordt gebruikt als wapen op korte afstand.
#2
+109
Andres F.
2012-02-05 20:41:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Buiten het universum ben ik het eens met het antwoord van Schroedingers Cat: de boog is een sierlijk wapen.

In het universum denk ik dat Elfen waarschijnlijk elk wapen kunnen beheersen dat ze hebben kies, het is gewoon dat Legolas de elf is die we het meest kennen, en hij gebruikt een boog.

Elfen hebben een extreem lange levensduur en hebben een grote behendigheid en zintuigen. Een elf kan dus een groot boogschutter worden, maar ook een meesterzwaardvechter of speervechter. Er zijn aanwijzingen dat er Elfen waren die goed waren met andere wapens, zoals de machtige Gil-Galad, de laatste Hoge Koning van de Noldor:

"Gil-galad was een Elven-koning.
Van hem zingen de harpers droevig:
De laatste wiens rijk eerlijk en vrij was
Tussen de bergen en de zee.

Zijn zwaard was lang, zijn lans was scherp sterk>.
Zijn stralende roer in de verte werd gezien.
De talloze sterren van het hemelse veld
Werden weerspiegeld in zijn zilveren schild. "

(nadruk van mij)

Ik ben het ermee eens dat ze heel goed zouden zijn in alles wat ze probeerden. Ziekmakend dus. Bogen lijken een goed wapen te zijn voor hun levensstijl, dus dit kan een voorkeur zijn in het stadium dat we ze in LotR zien.
Verder: in het universum is Legolas een boself van het soort dat open oorlogsvoering vermijdt en hun grenzen door stealth beschermt. De elfen waarop het meest gefocust is in de Silmarillion zijn bijvoorbeeld de Noldor die erg oorlogszuchtig zijn en erg zware wapens en bepantsering hebben. De Noldor had een nauwe affiniteit met Aule de Smith.
En het kost natuurlijk veel tijd, veel werk en geduld om zelfs maar een oorlogsboog te gaan gebruiken - bekwaam en meesterlijk worden is nog meer. Natuurlijk hebben de elven van Tolkien dat allemaal in schoppen - en veel tijd om dat te doen.
#3
+69
Schroedingers Cat
2012-02-05 19:58:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Buiten het universum past boogschieten erg goed bij de elegantie van de elfen, het is een elegante vaardigheid. Het komt ook overeen met hun verlangen om grotendeels verborgen te blijven - het is een afstandswapen. En, in tegenstelling tot veel andere wapens, is het niet zozeer een impulswapen, dat past bij hun imago.

Meer in het universum past de sluipende aard van het wapen bij hun heimelijke karakter, en het feit dat veel groepen leven in het bos, het is een van de beste wapens om in het bos te jagen. Ze zijn gemaakt van het hout van de bomen en de pijlen kunnen gemakkelijk worden geïmproviseerd, dus terwijl ze in het bos zijn, kunnen ze waarschijnlijk een nieuwe boog en pijlen maken van het materiaal om hen heen.

Een elegant wapen ... uit een meer beschaafde tijd.
Het is niet alleen de heimelijkheid - een onsterfelijk ras zal zeker de voorkeur geven aan gevechten op lange afstand, om te voorkomen dat ze midden in het gevaar verkeren.
@Jefromi - dit zou een apart antwoord moeten zijn
Zijn Elfen heimelijk in Middle Earth?
Toen de reizigers Lothlorien binnenkwamen, waren ze eeuwenlang omringd door elven die klaar stonden om hen te doden. Dat lijkt me heimelijk.
+1 voor de opmerking over het gemak van het verzamelen van materialen. Ik zal er ook aan toevoegen dat een boog is gemaakt van natuurlijke materialen, en de Elfen zijn altijd nauw verbonden met de natuur.
Heimelijkheid werd een eigenschap verworven. Noldor die van Valinor kwam, was helemaal niet heimelijk. Als je de Silmarillion leest, worden de bogen als eerste wapen naar keuze alleen gebruikt door Groene Elfen en door elven van Nargothrond, voordat Turijn kwam. Merk ook op dat in Hobbit de zwaarden (Orcrist en Glamdring) die in de trollen schuilplaats werden gevonden, afkomstig waren van Gondolin, wat de elvenstad was.
Galadriel's mantels zijn erg heimelijk. Vermoedelijk zou elke elf iets soortgelijks kunnen krijgen.
En het complete debacle dat het gevolg was van de Noldori's bezerker-aanval op Morgoth in de Silmarillion zou zeker een goede les zijn die een beetje stealth de volgende keer zou kunnen opleveren.
Ik denk niet dat Elfen in het algemeen bijzonder heimelijk zijn.Degenen in Lothlorien bewaken ijverig een verzegeld koninkrijk, een laatste reduct tegen de machten van de duisternis.Maar in het algemeen?Nee. Ze waren niet heimelijk in de War of the Last Alliance ...
#4
+19
Cascabel
2012-02-06 22:13:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ze zijn onsterfelijk, dus ze willen niet midden in een gevecht zitten. Met afstandsgevechten zoals boogschieten kunnen ze het risico minimaliseren en ook de kosten van het falen van de vaardigheid minimaliseren - als ze missen, kunnen ze hopelijk weer schieten. Als hun vaardigheid met een zwaard hen in de steek liet, waren ze misschien al dood. Als je nog een oneindig leven zou moeten leven, zou je dan je vijand niet willen neerhalen voordat hij je zelfs maar kan aanraken?

Er worden nog andere dingen genoemd in andere antwoorden die boogschieten mogelijk maken voor hen: ze hebben een lange tijd om te leren het goed te doen, en misschien hebben ze er een scherpere zintuig voor. En het past bij andere aspecten van hun karakter, met name heimelijkheid. Maar dit lijkt de meest overtuigende reden om er in de eerste plaats voor te kiezen.

Maar Elfen in de War of the Last Alliance worden gezien met behulp van polearms.Er wordt gezegd dat ze speren gebruiken.En het zijn zeker geen lafaards.Ik denk gewoon niet dat Elfen de voorkeur geven aan afstandswapens.
#5
+17
evilcandybag
2012-02-06 02:02:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Doorlopend in Tolkiens werken wordt er doorschemerd dat elven goed zijn in zo ongeveer alles wat ze doen, of het nu gaat om ambachten (Fëanor), oorlog (Gil-Galad) of zo ongeveer alles. Tolkien zegt nooit expliciet waarom dit zo is (tijd is waarschijnlijk een factor, zoals Mike Scott zei), maar het gevoel dat ik krijg bij het lezen van de werken is dat ze simpelweg beter zijn omdat ze (in de meeste opzichten) superieur zijn aan mannen.

"Want er wordt gezegd dat er na het vertrek van de Valar stilte was, en een tijdlang zat Ilъvatar alleen in gedachten. Toen sprak hij en zei: 'Zie, ik houd van de aarde, die een herenhuis zal zijn voor de Quendi en de Atani. Maar de Quendi zullen de schoonste van alle aardse wezens zijn, en ze zullen meer schoonheid hebben en zullen ontvangen en voortbrengen dan al mijn kinderen; en ze zullen de grotere gelukzaligheid in deze wereld hebben. Maar aan de Atani zal ik een nieuwe geven. geschenk. '"- Silmarillion - The Beginning of Days
#6
+15
Mike Scott
2012-02-05 22:45:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Denk aan de 10.000-uurregel van Malcolm Gladwell: je moet elke vaardigheid ongeveer 10.000 uur oefenen om meesterschap te bereiken. Voor een menselijke boogschutter in zijn beste jaren betekent dat dat hij twintig jaar lang tien uur per week oefent - dus hij moet redelijk toegewijd zijn. Een elf heeft misschien maar tien uur per jaar geoefend, gedurende duizend jaar, en hoeft dus geen grote toewijding aan boogschieten te doen om een ​​expert te worden (naar menselijke maatstaven).

Maar dit zou voor elk wapen gelden. Dus waarom specifiek buigen?
@Konerak: Ik denk niet dat Tolkien Elves een bijzondere voorkeur voor bogen gaf. Voor zover ik me goed herinner, gebruikten ze ook veel zwaarden. Legolas was echter een meesterboogschutter en de meest prominente elf in LOTR, wat misschien andere fictie zou hebben geïnspireerd, waaronder Tolkien-achtige elven om hen vaak boogschutters te laten zijn.
@Konerak, als de boog een hoger vaardigheidsplafond had dan andere wapens, dan zou het comparatieve voordeel van de elfen zich sterker manifesteren voor hen.
@AdrianPetrescu. De Engelse handboog heeft zeker een zeer hoog vaardigheidsplafond.
#7
+11
Evgeni
2012-02-06 16:55:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat de belangrijkste reden in hun ogen ligt. Gandalf vertelde een van de hobbits hoe een elf kleine vogels van elkaar kon onderscheiden over een zeer lange afstand (een mijl?). Het spijt me, ik kan me niet herinneren welke van de boeken dat was, noch de exacte bewoording.

Dit en hun algemene fysica (lichte en nauwkeurige bewegingen, verplicht voor het richten over lange afstanden) zou hen kwalificeren als superieure boogschutters.

#8
+7
Ottoman Archer
2013-04-18 16:59:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In de boeken (niet in de film) tussen Shire en Bree ontmoetten Frodo en hobbit-kerels (voor of na Tom Bombadil ik kan het me niet herinneren) een groep Elfen. Hun leider vertelde hen dat hij kon proberen bescherming te bieden tegen Nazgul, als hij een bataljon elfenboogschutters zou hebben zoals in de oudheid.

Volgens Silmarillion leefden Elfen in open velden, in sterke kasteelsteden en ook in bossen. Tolkien classificeert ze niet specifiek als "boselfen", noch vertelt hij dat Elfen altijd in de bossen leefden. Maar op het moment dat LoTR plaatsvindt, zijn Elfen zwak in aantal en beschaving, en daarom geven ze er de voorkeur aan verborgen te blijven in het bos.

Maar er zijn genoeg referenties in de boeken om ons te laten voelen dat boog een STANDAARD-wapen voor elfen, ongeacht waar ze woonden.

Onsterfelijkheid houdt niet alleen verband met die voorkeur voor persoonlijke keuze. Als een onsterfelijk ras zijn Elfen ook zeldzaam, en meestal in de minderheid, en strategisch beperkter in het "aantal slachtoffers", daarom is het voor hen duurder om hun leden te verliezen. Een succesvol gebruik van afstandswapens in de juiste combinatie is de veiligste manier om het aantal slachtoffers te minimaliseren, aangezien je veel betere boogschutters op grote schaal hebt.

Elk lid van een ras dat de boogvaardigheid beheerst, zou gaan erna. (Mensen en Orks hebben ook afstanden tot stand gebracht) Elfen hebben echter als samenleving meer reden, meer ecologische druk en hebben meer middelen (tijd, materiaal, vaardigheid enz.) Om bogen standaardgevechtswapen te maken, hoe goed ze ook zijn op andere wapens.

Ik deel de mening niet dat Elves "klein formaat" een punt is. Grootbogen hebben trekkracht nodig, en boogschutters zijn in de echte geschiedenis zeker grote, lange, sterke mannen, die ook zeer sterke tegenstanders waren in close combat, vaak dodelijk met een ruw slagwapen, een dolk, een bijl of hamer. Specilisatie in gevechten van dichtbij vereist niet "meer lichaams- en spiermassa" dan boogschieten, maar gewoon andere tactieken, uitrusting en vaardigheden.

In de echte geschiedenis zijn bogen echt wapens die het meest afhankelijk zijn van vaardigheden. De reden waarom de bogen van het slagveld verdwenen, zelfs voordat moderne geweren zo nauwkeurig en dodelijk werden, is het probleem van de trainingstijd. Je kunt een stel boeren voor een paar maanden trainen om een ​​standaardeenheid van musketiers te hebben. Een boogschutter die een lange boog (composiet of niet composiet) effectief en veilig kan gebruiken in de strijd, vereist een training van minimaal 10-12 jaar, en een 'zeeboogschutter' of een 'bereden boogschutter' kan niet eens goed genoeg worden met de wapen vóór 20-25 jaar. Verloren musketiers kunnen gemakkelijk worden vervangen, terwijl verloren boogschutters dat niet kunnen. (Van Ottomaanse boogschutters werd verwacht dat ze 'aan het touwtje trokken en de boog zetten' om kracht te ontwikkelen en inzicht te verwerven in de grenzen van de boog, het touw en hun armen. Ze mochten zelfs geen pijl afschieten voordat ze een paar jaar in hun initiële opleiding.)

#9
+4
Gulhir The Grey
2012-02-25 19:32:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Niet alle elven waren meesterboogschutters. Legolas was bijvoorbeeld van de Sindar Elves, maar rekende zichzelf tot de Silvan-mensen (met name degenen die zich ten oosten van Anduin in Mirkwood vestigden). Als boselfen zou het beheersen van boogschieten als een noodzaak op zich kunnen worden beschouwd. Ze zijn ook nauw verwant aan de Lothlórien-elfen, die de mooiste bogen maakten in Middle Earth (Legolas ontvangt zo'n boog van Galadriel wanneer de fellowship vertrekt vanuit Lórien).

#10
+2
Jason Hutchinson
2014-10-31 01:30:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Handboogtraining duurt erg lang om onder de knie te krijgen. Een antwoord op de History SE-site heeft een goed antwoord met betrekking tot handboogtraining.

https://history.stackexchange.com/a/15336

Omdat de elfen onsterfelijk waren, hadden ze de tijd om hun boogvaardigheden te ontwikkelen. De grootte en trekkracht van de boog hebben ook een grote invloed op het bereik, de nauwkeurigheid en het penetratievermogen.

De meeste andere rassen hadden simpelweg niet de kracht of hoogte om een ​​handboog te hanteren.

#11
+1
Swordblaster
2012-02-06 06:25:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Elfen zijn eigenlijk een tandje lager dan engelen in de wereld van Tolkien, zeker 'superieur' aan mannen. Gezien dat en hun levensverwachting, zou ik denken dat elke elf die maar wil, alles onder de knie kan krijgen.

Maar zouden ze * willen * de kunst van het zwaard hanteren onder de knie krijgen? Ze zijn geen oorlogszuchtige mensen.
@user1905, las "The Silmarillion", daar is een verklaring voor. Toen Morgoth uit zijn band werd verlost, beïnvloedde hij Elfen en dacht hij aan het maken van wapens. Merk op dat er verschillende soort Elfen waren. Vanyar en Teleri waren niet oorlogszuchtig, maar Noldor wel.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...