Vraag:
Waarom zou de Force zo mysterieus en niet herkend worden na slechts 20 jaar?
Stefano O.
2012-07-13 17:37:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb me altijd afgevraagd waarom admiraal Motti en gouverneur Tarkin in de film "A New Hope" (IV) insinueren dat de Force een oude, dode religie is?

Tarkin:

De Jedi zijn uitgestorven, hun vuur is uit het universum gedoofd. Jij, mijn vriend, bent het enige dat overblijft van hun religie.

Motti:

Probeer ons niet bang te maken met uw tovenarij, Lord Vader. Je droevige toewijding aan die oude religie heeft je niet geholpen de gestolen datatapes tevoorschijn te toveren, of je helderziendheid gegeven om het verborgen fort van de rebellen te vinden ...

Tarkin, als mens, moet rond de leeftijd van 50 zijn, dus als Luke in aflevering IV ongeveer 20 is, toen hij net aan het einde van aflevering III werd geboren, moet Tarkin rond de 30 zijn geweest, dus een perfecte jongeman in een melkwegstelsel dat Jedis kende, Jedi Council, Force etc ..

Waarom, twintig jaar later, ziet hij er gewoon uit als iemand die nog nooit een Jedi / Sith heeft gezien?
Naast Force sensitives (Obi-Wan, Yoda, Vader, de keizer), niemand anders ziet eruit alsof ze ooit van de Force hebben gehoord ... dat is echt raar, nietwaar?

De kracht is niet "vergeten" in de originele 3 films. Veel personages herkennen het wanneer Luke iets geforceerd doet. Jabba vertelt Luke bijvoorbeeld dat zijn hersentrucs niet bij hem werken. Als het oud en vergeten was, zou Jabba hebben gezegd "waarom praat je zo raar?". Zie het meer als een politieke raad die al twintig jaar geen machtspositie meer heeft, dat is iets waarvan ik gemakkelijk kan zeggen dat het "allemaal in het verleden" is. Stel je voor dat een vertegenwoordiger van een politieke partij die twintig jaar geleden uit elkaar ging, vandaag weer opdook.
Maar we hebben het over een ‘politieke partij’ die objecten verplaatst zonder ze aan te raken, die tijd voorspelt, enz. Ik bedoel, leden van deze ‘groep’ zijn onnatuurlijke wezens in vergelijking met dwangarbeiders. Ik kan nog steeds niet geloven dat iedereen ze gewoon vergeten is. Mijn enige redelijke antwoord dat ik kan vinden, is dat het rijk een censuurcampagne over de Force en de Jedi's promootte.
Zoals ik al zei, het is duidelijk dat iedereen ze niet is vergeten. Het was gewoon een populaire mening dat ze er niet meer waren.
@Stefano - voor de duidelijkheid, er is een onderscheid tussen een Moff ** die zegt ** dat het is en "oude dode religie" in het openbaar en hij herinnert het zich het niet in zijn hoofd :)
Dit stoorde me nadat ook de nieuwere films uitkwamen. In het bijzonder, als Chewbacca naast Jedi had gevochten en uit eerste hand had gezien wat ze konden doen, waarom zei hij dan nooit iets toen Han de Force een hoop onzin noemde?
Inderdaad. Hij vocht Yoda opzij tijdens het verraad van de Clones, hij moet de kracht van de Force hebben overwogen. +1
@Kevin - Chewbacca was zeer loyaal aan Han. Hij zou met zijn rug staan ​​bij een ruzie over het aantal vingers op een space slug-hand. (Die zijn er niet) Het was een levensschuld die hij verdiende toen Han Chewie's leven jaren eerder redde.
@Chad ja, hij zou Han's rug hebben, maar hij was ook niet bepaald bang om met Han te praten.
Vergelijk met China na de culturele revolutie, waar veel waardering en begrip van religie verloren is gegaan in een periode van ~ 20 jaar.
Houd in gedachten dat Motti begin dertig was. In zijn geval was het woord 'oud' overdreven, maar nog steeds iets dat er niet meer was sinds hij 10 jaar oud was.
Onze technologie line-up 20 jaar geleden omvatte America On Line. Ik bedoel maar'.
@corsiKa waar - de meeste mensen van in de twintig of dertig zouden tegenwoordig AOL- en inbelmodems zien als het overblijfsel van een oude beschaving.Jeetje, daardoor voel ik me oud.
Zelfs toen de Jedi aan de macht waren, waren hun aantal relatief klein.Het is gemakkelijk aan te nemen dat de meeste inwoners van de Oude Republiek hun hele leven geen Jedi persoonlijk hebben gezien.Het is niet moeilijk om aan te nemen dat ze snel zouden worden vergeten en dat velen de verhalen in de eerste plaats waarschijnlijk nooit echt hebben geloofd, omdat ze nooit een Jedi hun krachten persoonlijk hebben zien gebruiken.
Dertien antwoorden:
#1
+129
Martha
2012-07-13 21:43:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is belangrijk om te onthouden dat de Jedi altijd vreemd en mysterieus zijn geweest. Zelfs in de Oude Republiek, met de Jedi-raad op zijn hoogtepunt, is waarschijnlijk 99,9999% van de bevolking nooit in de buurt van een Jedi gekomen, en nog minder hebben ooit een Jedi meegemaakt met Force-krachten. Het is waarschijnlijk dat de 30-jarige Tarkin net zo minachtend tegenover de Force zou zijn geweest als de 50-jarige versie. Het is de fundamentele menselijke psychologie: als we iets niet weten, zijn we er ofwel bang voor of maken we het belachelijk.

Ik hou van je standpunt
Dit is verreweg het beste antwoord. Zie [hier] (http://scifi.stackexchange.com/a/9135/2242) voor meer informatie over de perceptie van de Force, zelfs voordat de Jedi viel. (En vooral de opmerking van DVK op dat antwoord)
keur dit goed, ik doe.
Hoewel, als we Clone Wars opnemen als canon (waarvan ik geloof dat het eigenlijk wordt beschouwd als ["canon"] (http://scifi.stackexchange.com/questions/19209/is-star-wars-the-clone-wars- geanimeerde-tv-serie-canon)). Tarkin was betrokken bij de Clone-oorlogen en had contacten met veel Jedi. Dus zeggen dat hij altijd afwijzend stond tegenover iets waarvan hij persoonlijk getuige was, zou in strijd zijn met de canon.
Zelfs als we Clone Wars niet als canon tellen, werd Tarkin aan het einde van aflevering 3 gezien met Sidious en Vader.
Dit, in combinatie met de waarschijnlijke politieke onderdrukking en historisch revisionisme bedoeld om de Jedi uit het publieke bewustzijn te vagen (om te voorkomen dat nieuwe Jedi-sekten ondergronds worden gevormd of individuen die zelf op zoek zijn naar kennis van de kracht), is het meest plausibele antwoord. DVK beschrijft in feite de sociale gevolgen van dit soort sociale en politieke omgeving. Ook werd Jedi geleerd om nooit hun bevoegdheden te misbruiken. Dus zelfs degenen die in de buurt van Jedis waren, zouden bijna nooit openlijke vertoningen van krachtkrachten zien. Wanneer Jedi's hun krachten in het openbaar moeten gebruiken, is dat meestal erg geheim.
De enige mensen die openlijke vertoningen van krachtvaardigheden zouden zien, zijn degenen die Jedi's in de strijd hebben geconfronteerd, wat betekent dat ze ofwel al weten hoe ze de kracht zelf moeten gebruiken of dat ze waarschijnlijk dood zullen eindigen kort nadat ze getuige zijn geweest van de ware krachten van een Jedi. Dus de 1% van de bevolking die Jedi's tegenkwam, zou hen alleen zien als lichtzwaardzwaaiende ridders / agenten van de geheime dienst, met alleen gefluisterde verhalen die hintten naar wat ze met de kracht konden doen.
WRT "waarschijnlijk 99,9999% van de bevolking is nooit in de buurt van een Jedi gekomen, en nog minder hebben ooit een Jedi meegemaakt met Force-krachten": Watto in Ep Ik herkent het niet alleen wanneer Qui-Gon de "you will ..." Jedi-geest doettruc, maar weerstaat het ook.Als het heel zeldzaam was om een Jedi tegen te komen, hoe komt het dan dat hij (niet bepaald een grote speler) niet alleen een van hun vaardigheden kon herkennen, maar er ook weerstand aan kon bieden?
@BCdotWEB - Hij vraagt of Qui-Gon denkt dat hij "* een soort Jedi *" is.Er zijn geen aanwijzingen dat hij denkt dat de Jedi echt zijn, noch dat hij actief probeert om mind-control te weerstaan.Hij denkt gewoon dat Qui-Gon een heel slechte onderhandelaar is :-)
Tarkin hing veel rond met Jedi (zie The Clone Wars), vooral Anakin en Obi-Wan.Hij keurde hun * methoden * af, maar ik zag hem nooit twijfelen aan het bestaan van de Force.
#2
+126
DVK-on-Ahch-To
2012-07-13 18:07:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jedi werden tot verraders van de Republiek verklaard. Het was politiek opportuun voor zowel de staat ALS voor individuen (vooral voor regeringsmensen) om ze zo ver mogelijk in het achterhoofd te plaatsen.

Het is alsof iemand in 1938 de monarchie in Sovjet-Rusland besprak. Ja, dat was het ook. slechts 20 jaar sinds de revolutie. Maar ...

Zoals ik net schreef in mijn antwoord aan Gorchestopher, kan ik dit vinden als het enige logische antwoord op mijn vraag
Ook om erop te wijzen dat de Force een oude religie was die nu ook dood is, aangezien Darth Vader de laatst bekende tovenaar is. Ik neem aan dat de keizer nooit publiekelijk als Sith naar buiten kwam.
Dit is een rationaliserend antwoord. Het echte antwoord elke keer dat je iets ziet dat niet klopt in Star Wars, is dat het niet doordacht was, en het productieteam gaf oneindig veel meer om geld verdienen dan om een ​​plot zonder gaten. George Lucas zegt dat de films bedoeld zijn voor kinderen en dat mensen de plots niet zo serieus moeten nemen.
@user973810 - terwijl "Plot Hole" in bepaalde gevallen een acceptabel antwoord is (Zie [deze Meta-discussie] (http://meta.scifi.stackexchange.com/questions/957/usefulness-of-plot-hole-answers-comments) voor details), zijn onbeleefde "films gemaakt voor kinderen" -antwoorden niet echt in de geest van SFF. Het hele plezier van SFF is om door informatie in het universum te graven - met alle respect, iedereen kan erop wijzen dat iets dat niet klopt een vergissing is, dus dergelijke neerbuigende antwoorden laten geen specifiek onderzoek zien dat bewijst dat het geen retcon is. t bijdragen met waardevolle input.
Ik zou zeggen (en dit is een vermoeden van mijn kant), dat Lucas de tijdlijn niet volledig had vastgelegd toen hij dit schreef. Tarkin werd inderdaad als jonge volwassene aan de Jedi blootgesteld, dus hij wist dat het niet 'oud' was
@DVK Het moet echt variëren, afhankelijk van het werk waarmee u te maken hebt. Alle onderwerpen hier hebben betrekking op fictie, dus elk zal verschillende niveaus van contiguïteit hebben. Als een bepaalde auteur, of een groep auteurs, niet de moeite heeft genomen om consistente plots te hebben, dan moeten we niet doen alsof ze dat wel deden.
@user973810 Ik ben het er meteen mee eens dat Star Wars net zo vol plotgaten zit als de spreekwoordelijke Zwitserse kaas, maar deze verklaring is overtuigend - de zaak is precies analoog aan wat er in de Sovjetrepubliek is gebeurd (niet alleen met betrekking tot de monarchie; * religie * in de Sovjetblok is een nauwere vergelijking), en in een paar vergelijkbare totalitaire staten (Noord-Korea…). Bovendien lijken de Jedi's zelfs op het hoogtepunt van de Clone Wars een ietwat esoterische, exclusieve en afgezonderde sekte te zijn geworden, laat staan ​​dat ze hun enorme tempel in het midden van Coruscant hadden.
Is het mogelijk dat het woord 'Ancient' als denigrerende term zou zijn gebruikt?
AilibgxtmyCMT = ja
Om nog maar te zwijgen van het feit dat het al een hele tijd bestaat - lang genoeg voor een enorme academie voor jongeren als een prominent kenmerk van Couriscant. "Oud" kan verwijzen naar zijn leeftijd, in plaats van dat het een verre volgeling is.
Om eerlijk te zijn, dit is een plot-hole die specifiek is geïntroduceerd door de prequels. Oorspronkelijk waren er alle aanwijzingen dat Obi-Wan en Anakin al tot de laatste paar Jedi behoorden toen alle slechte dingen naar beneden gingen. Lucas veranderde de kennis aanzienlijk toen hij de prequels maakte.
Iedereen die een film voor kinderen zegt, kan plotgaten hebben, moet zijn vergeten hoe vaak ze de gaten zagen toen ze jong waren.
#3
+28
user2952
2012-07-20 00:00:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je gemiddelde persoon zou niet regelmatig met de Jedi te maken hebben gehad. Het waren geen rocksterren die constant in het openbaar rond paradeerden. Zelfs Nute Gunray vraagt ​​Hask: "Ben je ooit eerder een Jedi tegengekomen?" waarop de Vice-Roy van de Handelsfederatie "Nee" antwoordt. Zelfs in de dagen van de Oude Republiek hadden hoge hoogwaardigheidsbekleders vaak alleen van de Jedi gehoord, en zeker nog nooit een gezien.

We zien veel van de Jedi, en ze lijken overal te zijn in het Star Wars-universum, want dat zijn films / boeken over hen. Als er op Tatooine een film zou zijn gemaakt over vochtboeren, is de kans groot dat er helemaal geen melding wordt gemaakt van de Jedi.

Ten slotte denk ik dat mensen de neiging hebben om 20 jaar te onderschatten. Herinner je je nog goed dingen die zelfs 5 jaar geleden zijn gebeurd en waar je niet direct mee te maken had? Maak er nu twintig jaar van, en doe net alsof alle verslagen van die gebeurtenissen zijn vernietigd, mensen zijn gehersenspoeld, een nieuwe, radicaal andere orde is gevestigd, de geschiedenis is herschreven, enz. Om nog maar te zwijgen van een enkele publiekelijk zichtbare persoon (de Keizer leek niet erg zichtbaar) is het enige overgebleven bewijs dat zulke mensen ooit hebben geleefd. Het is niet zo moeilijk te geloven dat niemand gelooft dat de Jedi meer zijn dan een legende.

Watto in Ep Ik herkent het niet alleen wanneer Qui-Gon de "you will ..." Jedi-geestentruc doet, maar weerstaat het ook.Als het heel zeldzaam was om een Jedi tegen te komen, hoe komt het dan dat hij (niet bepaald een grote speler) niet alleen een van hun vaardigheden kon herkennen, maar er ook weerstand aan kon bieden?
Het verklaart waarom Watto in staat is om Jedi-geestentrucs in het uitgebreide universum te weerstaan, of legendes denk ik.Watto's ras is in het algemeen bestand tegen jedi-geestentrucs, hetzelfde geldt voor de hutten.
Ik vermoed dat de andere rassen (bijv. Hutts, wat Watto ook is) geen probleem hebben om in de Force te "geloven" en zich meer bewust zijn van Jedi en hun krachten.De meeste mensen kunnen heel overtuigend tegen zichzelf liegen, dus het zou me niet verbazen dat veel mensen niet geloven.Het zou echter vreemd lijken dat als de Jedi een vredeshandhavende arm van de Republiek waren, ze niet zouden publiceren / opscheppen over de Jedi.
"Brainwashing" is hier een geweldig concept.Het rijk zou in wezen alle eerdere ideeën / begrip van de oude republiek willen wegvagen.
#4
+16
Kyralessa
2012-07-14 04:29:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Afgezien van het 'Omdat George Lucas het verzon terwijl hij verder ging', volgen hier een paar gedachten:

  1. In onze wereld zijn er een aantal religies die nog steeds worden beoefend en die met recht 'oud' kunnen worden genoemd. "Oud" betekent "honderden jaren teruggaan", niet "ongehoord gedurende honderden jaren". Het christendom, de islam, het jodendom, het boeddhisme, het hindoeïsme en vele andere religies zijn oud.

  2. Wat betreft de uitspraken van Motti en Tarkin, ik denk dat we ons gemakkelijk enkele van Stalins luitenants kunnen voorstellen soortgelijke dingen zeggen over het christendom, ook al was het pas twee of drie decennia geleden sinds de Russische revolutie. Motti en Tarkin hadden de nieuwe realiteit volledig omarmd, waarin het Jedi-geloofssysteem er niet meer toe deed.

#5
+12
Nick Shaw
2012-07-13 17:42:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is niet zo raar. Vader is de enige bekende persoon op dat moment die ofwel Jedi of Sith is. De keizer had zich, voor zover ik weet, nooit aan de melkweg aangekondigd als een Sith Lord, die een undercoverstatus handhaafde. Yoda was in ballingschap op Dagoba en Obi Wan was in ballingschap op Tatooine. Al een jaar of twintig. Het is dus zeer waarschijnlijk dat mensen hadden aangenomen dat de Jedi-weg uitgestorven was, en dat Darth Vader de laatst overgebleven gebruiker van The Force was.

Oké, maar Jedi's hebben sporen van hun verleden achtergelaten in de geschiedenis van de Melkweg ... de Jedi-tempel op Coruscant, trainingsfaciliteiten. En hoe zit het met films, advertenties, hologrammen ... Jedi's moeten in het verleden beroemd zijn geweest, op hun gouden eeuw, zelfs ten tijde van de terugkeer van de Siths. Het is alsof we vandaag allemaal de Tweede Wereldoorlog zijn vergeten (60 jaar verschil, in de film slechts 20)
Er zijn blijkbaar tieners die denken dat de Tweede Wereldoorlog nooit heeft plaatsgevonden, dat het gewoon iets is dat Hollywood heeft bedacht voor films. Hetzelfde met het zinken van de Titanic.
Ze lieten sporen achter, ja, maar het was een duizend jaar oude 'religie' die twintig jaar eerder net volledig leek te zijn verdwenen. Het was op geen enkele manier * vergeten *, zoals Gorchestopher H al zei, het is gewoon geen Jedi meer gezien of gehoord in 20 jaar. Plus, zoals DVK aangeeft, zou het rijk waarschijnlijk actief zoveel mogelijk Jedi-manieren hebben verborgen of bedekt om de herinnering uit de hoofden van mensen te verwijderen, om het politieke gewicht van het rijk te vergroten - propaganda volledig aan het werk!
In de roman van Revenge of the Sith wordt heel duidelijk gesteld dat Anakin bekend staat als een held voor elk huishouden in de Republiek en er zijn overal op het HoloNet video's van hem die zijn Jedi-krachten gebruiken. Er is geen manier voor een hele bevolking om dat gewoon te vergeten, zelfs als ze worden gecensureerd om het überhaupt te noemen.
Ik vergelijk het met het Apollo-programma (maanlanding). Astronauten! midden tot eind jaren 60 wilde iedereen er een zijn! Niemand kende er een persoonlijk, maar veel mensen kenden iemand die iemand kende. Tijdens de jaren 70 en 80 begonnen mensen zich af te vragen of de landingen ooit echt hadden plaatsgevonden. Dan de shuttles. Astronauten! Iedereen wilde er een zijn? Niet zo veel. Berijd een raket de ruimte in en doe wat precies. Nu, er zijn een paar astronauten in het station en ... niemand kent een astronaut, en kinderen willen er een zijn? Niet zo veel.
@StefanoO.Ik vermoed dat als de nazi's WO II zouden winnen, we zelfs twintig jaar later een heel andere kijk op de dingen zouden hebben.
#6
+7
Chad
2012-07-14 01:27:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tarkin onderschat de kracht van de kracht omdat hij er in 20 jaar niet mee te maken heeft gehad. Tarkin en Motti geloven beiden dat ze tot de machtigste wezens in de melkweg behoren en willen niets liever dan de keizerlijke handhaver op zijn plaats zetten - onder hen. Een van de strategieën is om die dingen die voor zo iemand belangrijk zijn te kleineren.

Dit antwoord is in de trant van wat ik zou hebben geschreven. Wat Motti en Tarkin zeggen, is dat ze geloven dat hun strijdtoneel sterker is dan de Force. D.w.z. nu ze de Death Star hebben, hebben ze Vader niet nodig, omdat ze de Death Star krachtiger zien.
Het is moeilijk te zeggen dat Tarkin zijn kracht onderschat. Vader wurgt een onderofficier gedurende 20 seconden en dat is ongeveer het effect dat het vanuit zijn oogpunt heeft. Vader deed eerder in de show meer schade met zijn mechanische hand.
#7
+6
Stephen
2013-06-10 19:45:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het zou de belangen van de keizer enorm dienen als de meeste mensen de Force beschouwen als oude hocus-pocus.

Hoewel hij zijn best deed om de melkweg van Jedi te zuiveren, zou hij dat zeker weten. Elke dag werden krachtgevoelige mensen geboren. De beste manier om met die potentiële dreiging om te gaan, is als ze opgroeien in een omgeving waarin dwangmanipulatie werd gezien als een crank-overtuiging.

Hoewel ik niet geloof dat het canoniek is, kan ik Palpatine gemakkelijk zien deze mening subtiel aanmoedigend nadat de Jedi grotendeels verdwenen waren en zich geen zorgen maakten over de cognitieve dissonantie die werd ervaren door de weinige mensen die ooit getuige waren van hoe hij of Vader de Force gebruikte. In feite is het zo duidelijk, het zou me niet verbazen te horen dat het in feite canoniek was of ooit canon zou worden.

Het was effectief! Luke Skywalker, op het hoogtepunt van zijn Force-krachten tijdens de Rebellion, was waarschijnlijk minder indrukwekkend in zijn manipulatie van de Force dan Obi-Wan toen hij nog een Padawan was in de ijsgrot). En Leia bleef jaren na de dood van Palpatine in de Slag bij Endor nogal onhandig bij de Force.

Bedankt, DVK! Ik wilde alleen maar toevoegen, ik kan me voorstellen dat de reden waarom Vader de Force niet bagatelliseerde zoals andere imperiale leiders, is dat we weten dat hij diep in conflict was en vaak van plan was Palpatine omver te werpen. In het geheim haatte hij de enige persoon in de melkweg die mogelijk zijn vriend zou kunnen zijn, en hij ging waarschijnlijk denken aan de Force als zijn enige bondgenoot, en zijn gevoeligheid ervoor misschien zijn enige verlossende eigenschap.
#8
+5
Wad Cheber stands with Monica
2016-07-23 11:12:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

TL; DR: Tarkin is zich er volledig van bewust dat er Jedi waren - hij vocht naast hen in de Clone Wars. Maar het rijk was wanhopig om de Jedi uit het collectieve geheugen van de melkweg te wissen en investeerde enorm veel tijd en energie om dit mogelijk te maken. Het was grotendeels effectief.

Opmerking: cursief tussen alle aanhalingstekens is van het origineel; vet is van mij.


Problemen met de vraag:

Tarkin zegt of doet nooit iets dat zou suggereren dat hij niet in de Force gelooft, of niet weet niets van de Jedi.

De Jedi zijn uitgestorven, hun vuur is uit het universum verdwenen. Jij, mijn vriend, bent alles wat er over is van hun religie.

Hier zegt hij eenvoudig: "Vader, de Jedi zijn allemaal dood, en jij bent de enige persoon die de Force gebruikt ". Dit is waar, voor zover hij weet - en hij weet wat hij weet omdat hij heeft geholpen de Jedi uit te roeien . En hij is niet ver verwijderd van de waarheid - als hij deze zin uitspreekt, zijn er nog maar twee Jedi (Obi-Wan en Yoda) over in een melkwegstelsel dat wordt bewoond door tienduizenden mensen - en hij weet niet dat een van die Jedi nog steeds bestaat. levend, want ze hebben allebei 20 jaar ondergedoken gezeten.

En Motti zegt niet helemaal: "De Jedi zijn een mythe, en de Force bestaat niet".

Probeer ons niet bang te maken met de manieren van uw tovenaar, Lord Vader. Je droevige toewijding aan die oude religie heeft je niet geholpen de gestolen datatapes tevoorschijn te toveren, of je voldoende helderziendheid gegeven om het verborgen fort van de rebellen te vinden ...

Hij zegt eigenlijk "The Jedi bestaan ​​niet meer, en de Force is stom. De Death Star is veel beter dan alles wat je kunt doen met de Force. "


De melkweg als geheel en de keizerlijke rang- en-bestand:

In de Disney Canon-roman Star Wars: Lost Stars weten twee imperiale cadetten, de beste van hun klasse in de meest prestigieuze Imperial Academy in de melkweg, weinig of niets over de Jedi, ondanks de feit dat Order 66 pas ongeveer 10 jaar eerder werd uitgevaardigd:

Toch was het keizerlijk paleis een van de grootste en meest elegante bouwwerken op de hele planeet; blijkbaar was het ooit een soort tempel geweest.
- Star Wars: Lost Stars

De "tempel van sommigen soort "beschrijft het personage, nu het keizerlijk paleis, is de voormalige Jedi-tempel op Coruscant. Het was al duizenden jaren een Jedi-tempel, tot slechts 10 jaar eerder.

Zelfs eerder, slechts een paar jaar na Order 66, geloofde de melkweg al niet meer in de Force, en de Jedi leek niets meer dan een mythe:

Voor zover Ciena kon afleiden uit de weinige holo's die ze ooit had kunnen zien, geloofden de meeste mensen in de melkweg niet langer in de Kracht , de energie die mensen in staat stelde één te worden met het universum. Zelfs zij vroeg zich soms af of er ooit zoiets als een Jedi-ridder had kunnen bestaan. De verbazingwekkende verhalen die de ouderen vertelden over dappere helden met lichtzwaarden, die gedachten konden buigen, objecten konden laten zweven - dat waren toch maar verhalen .
- ibid

Later voegt de andere student - die sindsdien officier is geworden en vervolgens het rijk heeft verlaten nadat hij getuige was geweest van de vernietiging van Alderaan - zich bij de Rebellion, maar beschouwt Jedi and the Force nog steeds als dwaas bijgeloof. Dit is opmerkelijk, gezien het feit dat hij met Dak praat, die Luke eigenlijk kent:

Het was alles wat Thane kon doen om niet te kreunen. Alsjeblieft, niet meer bijgelovige onzin over de "Force". Volgens hem moesten de rebellerende troepen gemotiveerd worden door de harde waarheid over het rijk, niet door gekke religieuze overtuigingen.
- ibid

Dus de poging van het rijk om het feit te verbergen dat de Jedi ooit hebben bestaan, was buitengewoon succesvol, en dat succes kwam heel snel.


Grand Moff Tarkin:

Wat Tarkin zelf betreft, we kunnen kijken naar de Disney Canon-roman Star Wars: Tarkin . Tarkin vocht onder en naast Jedi - inclusief Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi - tijdens de Clone Wars. Hij kent hun geschiedenis. Hij vermoedt dat Vader en Palpatine Sith zijn. En hij weet zelfs - of is er bijna zeker van - dat Anakin Vader werd.

Tarkin realiseerde zich dat de huidige residentie van de keizer ooit het hoofdkwartier van de Jedi was geweest - hoewel praktisch alles wat er over was van Het elegante tempelcomplex van de Orde was het kreupelhout van vijf torenhoge torenspitsen, nu het hoogtepunt van een uitgestrekte amalgaam van blokachtige gebouwen met schuine façades.
- Star Wars: Tarkin

Tarkin weet niet alleen dat de Jedi hebben bestaan, hij vermoedt ook dat Vader en de keizer Sith zijn, en vraagt ​​zich af of Palpatine loog over de omstandigheden waaronder zijn gezicht misvormd was en Mace Windu (en drie andere Jedi Masters) overleden:

Er waren veel verhalen over wat er die dag in het kantoor van de kanselier was gebeurd. De officiële verklaring was dat leden van de Jedi-orde waren komen opdagen om Supreme Chancellor Palpatine te arresteren, en er was een woest duel ontstaan. De kwestie van hoe de Jedi precies waren gedood of het gezicht van de keizer misvormd was nooit tot ieders tevredenheid opgelost, en dus had Tarkin ook zijn persoonlijke gedachten over de keizer. Dat hij en Vader gelijkgestemde geesten waren, suggereerde dat ze allebei Sith zouden kunnen zijn. Tarkin vroeg zich vaak af of dat niet de werkelijke reden was dat Palpatine het doelwit was van arrestatie of moord door de Jedi .
- ibid

Zelfs voor Tarkin - die veel Jedi kende - lijken de Jedi een mythe te zijn, slechts 5 jaar na Order 66; hij begint ook uit te zoeken wie Vader werkelijk is:

Die blik opnieuw, dacht Tarkin - of in ieder geval die suggestie van een blik die hem altijd maakte het gevoel hebben dat Vader hem kende uit een vorig leven .

"We spreken niet langer over de Jedi," had Mas Amedda gezegd toen ze hadden gekeken hoe Vader zijn waarschuwingen gaf aan leden van de onderwereld van Coruscant. Het trof Tarkin nu dat de houding van de Chagrian niet beperkt was tot het hof van de keizer. In de vijf korte jaren sinds de Orde was uitgeroeid - Jedi Masters, Jedi Knights en Jedi Padawans weggevaagd door de clone troopers die ze hadden aangevoerd en naast gevochten - leken de Jedi al een verre herinnering.
- ibid

De diepte van zijn kennis van de Jedi wordt ook onthuld:

Tarkin had de Jedi gerespecteerd als vredestroepen, maar als generaals hadden ze mislukkingen bewezen. De Jedi-meester met wie hij het nauwst had gediend tijdens de Clone Wars was Even Piell, aan wie de kruiser van Tarkin was toegewezen. Bruusk en oorlogszuchtig blonk de Lannik uit in lichtzwaardgevechten en leek alles geïntegreerd te hebben. vechtstijl, maar ook hij had zijn tekortkomingen als strateeg. Als Piell tijdens hun missie naar Tarkin had uitgesteld om een ​​hyperlane-snelkoppeling naar door de separatisten bewaakte ruimte te onderzoeken, hadden ze misschien gevangenneming en opsluiting kunnen vermijden, en misschien hadden de Lannik het in ieder geval tot het einde van de oorlog overleefd.

De Force had de Jedi met wonderbaarlijke krachten begiftigd, maar hun grootste tekortkoming was dat ze de Force niet op alle mogelijke manieren hadden gebruikt om de oorlog snel tot een einde te brengen. Door trouw te blijven aan hun ethische code, hadden ze de oorlog laten voortslepen en neerwaarts spiraalsgewijs in een zinloos bloedbad terechtkomen. Het plotselinge einde van het conflict en het besluit van de Orde om de hoogste kanselier Palpatine af te zetten. had bijna iedereen verrast. Maar Tarkin vermoedde dat, zelfs als de Jedi zich ervan hadden weerhouden in opstand te komen tegen Palpatine op zijn moment van glorie, de esoterische Orde zichzelf tot uitsterven had gedoemd. Waar hun vlam duizend generaties lang helder had gebrand, was technologische macht de nieuwe standaard.
- ibid

Tarkin was zich al terdege bewust van Vader's affiniteit voor Mensen die dwang stikken, meer dan een decennium voor het incident aan boord van de Death Star:

Tarkin wist alleen door de hijgende geluiden die uit de Sugi begonnen uit te barsten dat Vader die duim uitvoerde -en-wijsvinger duistere magie van hem om de luchtpijp van de misdaadheer te verpletteren.
- ibid

En uiteindelijk kwam hij erachter - hoewel hij was er niet helemaal zeker van - wie Vader echt was:

Tarkin was het niet altijd eens met Vaders methoden om om te gaan met degenen die tegen het rijk waren, maar hij hield de Dark Lord hoog in het vaandel, en hij hoopte dat Vader hetzelfde voor hem voelde. Al heel vroeg in hun partnerschap - kort nadat beiden kennis hadden gemaakt met het geheime mobiele gevechtsstation - raakte Tarkin ervan overtuigd dat Vader hem veel beter kende dan hij liet merken, en dat er achter de uitpuilende lenzen van zijn gezichtsmasker alles overbleef van Vaders menselijke ogen keken hem met duidelijke herkenning aan. Meer dan wat dan ook waren het die aanvankelijke gevoelens die Tarkin het eerste vermoeden hadden gegeven over de identiteit van Vader. Later, toen Tarkin het rapport zag dat de Heer van het Duister deelde met de stormtroopers die hem steunden, en de techniek die hij toonde bij het hanteren van zijn karmozijnrode lichtzwaard, raakte Tarkin er steeds meer van overtuigd dat zijn vermoedens juist waren.

Vader zou heel goed Jedi Knight Anakin Skywalker kunnen zijn, met wie Tarkin had gevochten tijdens de Clone Wars, en voor wie hij een met tegenzin ontwikkelde waardering had ontwikkeld.
- ibid

De keizer was op de hoogte van de vermoedens van Tarkin, maar zag ze niet als een probleem, omdat Tarkin het duidelijk niet erg vond om geleid te worden door twee Sith:

Sidious nam aan dat Tarkin zich had afgevraagd dat Vader ooit Anakin Skywalker was geweest, onder wie Tarkin tijdens de oorlog had gediend. Tarkin heeft mogelijk ook vastgesteld dat Vader een Sith was. Als dat zo was, volgde dat hij accepteerde dat Sidious Vader's duistere kant Meester was. Maar Tarkins intuïties waren alleen belangrijk in de zin dat hij ze nooit openbaarde en nooit toestond dat ze zijn eigen ambities in de weg stonden.
- ibid

De keizer had lang geprobeerd een vriendschap tussen Anakin en Tarkin te bevorderen, maar het werkte pas nadat Anakin Vader werd:

Tijdens de Clone Wars had Sidious er alles aan gedaan om een ​​band tussen Skywalker en Tarkin te bevorderen, maar de relatie was nooit tot zijn volle tevredenheid verlopen . Toen kwam die zaak met de Togruta-leerling van Skywalker, Ahsoka Tano, die, hoewel het nog meer ontevredenheid had veroorzaakt bij Skywalker, ook een kloof had veroorzaakt tussen hem en Tarkin die misschien nog moest worden hersteld. Ja, ze waren een partnerschap aangegaan sinds het einde van de oorlog, maar - tot ergernis van Sidious - geen echte waardering voor elkaars talenten.
- ibid


Waarom Palpatine probeerde het bestaan ​​van de Jedi te verdoezelen:

Omdat zolang mensen in de Force geloofden en de ware waarde van de Jedi kenden, de Force zichzelf zou kunnen uitoefenen en het evenwicht zou herstellen - door Palpatine, het rijk en de Sith te vernietigen:

Darth Plagueis had ooit opgemerkt dat "de Force kan terugslaan". De dood van een ster deed het niet ' Het beperkt noodzakelijkerwijs zijn licht, en inderdaad kon Sidious daar soms zelfs in Vader het bewijs van zien - de kleinste flikkering van aanhoudend licht. Aanvallen zoals die gericht tegen de maanbasis van Tarkin [waar de Death Star in aanbouw was] en ontdekkingen zoals die op Murkhana waren afleiding voor zijn uiteindelijke doel: ervoor zorgen dat de Force niet kon toeslaan terug, en dat al het zwakke licht van hoop dat overbleef, voorgoed kon worden gedoofd.
- ibid

#9
+4
AncientSwordRage
2012-07-22 15:23:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De indruk die ik van Jedi kreeg, zelfs in de tweede trilogie (phantom dreiging), is dat de hooizolder van de Jedi allang voorbij is. Ze worden niet gezien als een sterke politieke partij. Ja, ze worden vertrouwd door een politieke partij, of een paar koninklijke waardigheden, maar hun functie is als adviseurs en lijfwachten, niet als speciale tovenaars die hun bevoegdheden voortdurend gebruiken.

Het publiek is zich terdege bewust van de raad, en de younglings en padawan die worden gedood, en de enorme klap voor de Jedi-orde. Vergelijk dat eens met de indruk die de meeste hoge edelen hadden van de orde: een raad en enkele ridders, misschien een of twee stagiaires, nauwelijks een bloeiende groep, en toch een die zelden hun krachten uitoefende.

Ik zou het vergelijken het aan boeddhistische monniken; voor zover ik weet zijn er misschien een of twee kloosters in het Verre Oosten die deze religie nog steeds beoefenen, terwijl ik me in werkelijkheid voorstel dat het er honderden zijn die ik nog nooit heb gezien of waarvan ik nog nooit heb gehoord.

Mijn punt Motti en Tarkin hebben de Jedi- en Sith-orders zelfs twintig jaar geleden misschien als oude, dode religies beschouwd.

#10
+2
ThePopMachine
2012-07-13 20:51:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zie niet wat de tegenstrijdigheid is. Je leidt het verkeerde af uit het feit dat Motti het "oud" noemt en dat Tarkin zegt dat Vader "alles is dat overblijft". Deze twee dingen zijn onafhankelijk. "Oud" en "dood" betekent niet lang dood.

"Oud" verwijst naar de oorsprong van de religie, net zoals het jodendom en het hindoeïsme "oud" zijn. Je zou honderden of duizenden Jedi kunnen hebben voor duizenden jaren, en dat maakt de religie "oud". Je kunt dan alle Jedi wegvagen, en vanaf de volgende dag is het een oude dode religie.

Ik ken het verschil tussen ‘oud’ en ‘dood’, maar in deze situatie is het duidelijk dat Tarkin de kracht van Vader 'belachelijk maakt' als iets ouds en vreemds, iets te vreemds om te bestaan. En dat is het rare deel van alle discussie, want om de redenen die in het OP staan, kan hij het bestaan ​​van de Force niet negeren
Ja, natuurlijk is hij dat. voor Tarkin is Vader ALLES DAT ER OVER IS van die Ancient Dead-religie. Vader moet opgroeien en een Moff worden en ECHTE kracht uitoefenen. gah! gorgelen! ehhhhhhh.
#11
+2
JediWitness
2013-11-18 17:34:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In feite omdat, hoewel de Jedi-orde welbekend en beroemd was, de meeste mensen nooit een Jedi hebben ontmoet of ze ooit iets met de kracht hebben zien doen. Het is verwant aan de bijbel en het oude testament waar, aangezien niemand ooit God ooit een van de oudtestamentische mircales heeft zien doen, de meeste mensen het allemaal hebben gedegradeerd tot niets anders dan mythe, verhalen of dwingende verzinsels. Het is dus hetzelfde met de Jedi, de Jedi-orde en de kracht.

Hetzelfde geldt ook voor de Shaolin, chi en chi-gung, omdat er tegenwoordig zo weinig beoefenaars zijn die hun chi echt kunnen gebruiken, die de soorten vaardigheden, macht en capaciteiten hebben die je in oude tijden zou zien. school kung-fu films, en degenen die zulke dingen kunnen doen geen reclame of pronken niet ... de meesten denken dat ze nooit hebben bestaan ​​en dat het slechts overdrijvingen waren of verhalen, mythen, .. niet echt.

Veel van wat er in het Star Wars-universum gebeurt, is afkomstig uit zowel de geschiedenis van de Shaolin-monniken als de bijbelse profeten, dus daarom gebruik ik die parralellen.

De Jedi werden ook beschouwd als verraders van de republiek en de Palpatine en Vader stopten voor niets om zoveel mogelijk gegevens over hun bestaan ​​uit te wissen. Ook voerde Palpatine een enorme propagandacampagne tegen de Jedi tijdens de Clone Wars. Na bevel 66 werd iedereen die zelfs maar iets met de Jedi te maken had, bestempeld als verraders en gevangengezet of vermoord, dus dit maakte mensen bang om gewoon alles te vergeten wat ze wisten over de Jedi, ze niet te bespreken, erover te lezen, enz. waren ouder en hadden mogelijk een Jedi gezien of ontmoet die beter zou weten, maar de overgrote meerderheid zou via propaganda, door de staat gecontroleerde media, bewerkte tekstboeken en dergelijke worden onderwezen om te geloven dat ze niets meer waren dan een mythe en een legende.

Zelfs op Obra-Skai, de grootste opslagplaats van kennis in de melkweg, werden de meeste records van de Jedi, samen met hun kennis, trainingstechnieken en meer, weggevaagd. Luke was in wezen een wandelende bibliotheek met kennis van de Jedi-technieken, de enige die op dat moment bekend was.

Later vond Luke uiteindelijk de Chunthor ', een mobiel Jedi-trainingsschip dat hij vond neergestort op Dathomir. Hij was uiteindelijk in staat om trainingsschijven terug te vinden die de heksen van Dathomir hadden bewaard sinds Yoda er meer dan 300 jaar eerder heen ging. Dit zijn dingen die Luke van Yoda zou hebben geleerd als hij Yoda en Obi-wan niet ongehoorzaam was geweest en naar Bespin was vertrokken in een poging om Han en Leia te redden.

Er was dus absoluut een enorme gezamenlijke inspanning om alle herinnering aan de Jedi uit de hele melkweg te vernietigen, wat ongetwijfeld een grote bijdrage heeft geleverd aan de meeste mensen die geloven dat ze nooit echt hebben bestaan.

#12
+1
The Spooniest
2013-11-18 20:44:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is ook vermeldenswaard dat er een desinformatiecampagne gaande is. Vader is op dit punt in de serie in feite geen Jedi: hij deed afstand van hen om een ​​Sith Lord te worden. Maar zelfs extreem hoge functionarissen in het rijk gedragen zich alsof hij dat is, zo ver dat ze hem zo noemen, en hij corrigeert ze niet. De kans is groot dat deze functionarissen oprecht geloven dat hij nog steeds een Jedi is: Vader en de keizer zijn zowat de enige overgebleven mensen die hen anders zouden kunnen vertellen, en de rest zit zo diep ondergedoken dat zelfs als ze genoeg weten om Vader een Sith te noemen. , durven ze niet.

Dit kan twee doelen dienen. Vader is misschien wel de meest gevreesde persoon in het rijk, en door hem te blijven associëren met de Jedi, helpt het om vast te stellen dat de Jedi, en iedereen die zou proberen over hen te leren, gevreesd en gewantrouwd moeten worden. Het helpt ook om het bestaan ​​van de Sith te verbergen: ze zijn niet altijd een geheime orde geweest, maar ten tijde van de films zijn ze dat zeker wel. Toch moeten de krachten van Vader nog steeds op de een of andere manier aan de mensen worden uitgelegd, en zijn oude religie, nu een handige zondebok, zorgt voor een goede camouflage.

#13
  0
JMD
2012-07-13 23:15:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zonder "Slecht schrijven" te zeggen, zou mijn eerste reactie zijn te zeggen dat de keizer en Vader alleen maar krachtiger zijn geworden naarmate de tijd verstreek, terwijl de andere overgebleven Jedi, Kenobi en Yoda, zwakker zijn geworden. Het was het doel van Vader en de keizer om alle sporen van de Jedi uit te roeien, zowel als volk als als herinnering. Misschien waren ze in staat om hun eigen krachten over de kracht uit te stralen om de manier waarop alle intelligente wezens zich bepaalde gebeurtenissen herinneren daadwerkelijk te veranderen.

Heck, maar als dat waar was, hadden ze iedereen het erover eens kunnen maken dat het rijk was super geweldig en er was geen rebellie nodig.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...