Vraag:
Was het Gouden Pad in Dune echt nodig?
Jorge Castro
2011-01-22 09:42:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik probeer de reden te begrijpen waarom Leto III fuseerde met de zandforel in Children of Dune en waarom hij zo toegewijd was aan het Gouden Pad.

Ik heb net de eerste drie boeken en ik vrees dat ik het punt heb gemist waarom de voorkennis zo slecht is. Volgens het Wikipedia-artikel wilde Leto de mensheid een les leren om stagnatie te voorkomen, zo erg zelfs dat hij hen 3.500 jaar lang bestraft door een brutale keizer te zijn.

Wat mij niet duidelijk is, is hoe dit de mensheid daadwerkelijk redt? Gezien de verschrikkingen van Muad'Dibs heilige oorlog en Leto's heerschappij zou je denken dat het niet zo erg zou zijn om een ​​paar vooruitziende nobele mensen rond te laten rennen. En waarom moet hij fuseren met een zandforel en dan de zandwormen laten uitsterven om dit te bereiken?

Ik heb de miniserie Dune en Children of Dune bekeken in de hoop dat de 'made for TV' aspect zou de uitleg van Leto's toewijding vereenvoudigen, maar het is ook niet goed om dat uit te leggen, het lijkt gewoon een herhaling van Leto's toespraken over waarom het pad noodzakelijk is.

Hoe ben je gekomen om de God-keizer "Leto III" te noemen? Ik ben het eens met de term, gezien de moord op de peuter, Leto II, maar ik zie zelden dat de discrepantie wordt aangepakt.
De peuter was nooit hertog en regeerde nooit, dus het is niet correct om ze Leto II te noemen.Het nummeren van niet-regerende kinderen is gewoon iets Amerikaans.De God-keizer was Leto II.
@OrangeDog - Ik geloof dat ik daar vaag door beledigd ben.Met vriendelijke groet, PoloHoleSet I.
Trouwens, in het boek 'Children of Dune' verwees iemand naar Leto als Leto III en de priesters van IIRC Alia beschouwden dat als godslastering.
Zeven antwoorden:
#1
+77
user366
2011-01-22 10:22:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het gouden pad was nodig vanwege de gebeurtenissen die door de voorkennis worden gezien en pas volledig werden gerealiseerd na Chapterhouse: Dune .

Zonder het Gouden Pad stagneert de mensheid: het wordt steeds afhankelijker van melange en Arrakis, van de Spacing Guild, de Bene Gesserit en de andere krachten-die-zijn. Realiseer je dat, door de controle van melange en het Kwisatz Haderach-fokprogramma, de belangrijkste krachten van het Dune-universum letterlijk de voortdurende evolutie van de mensheid beheersen.

Paul Muad'Dib en Leto II voorzien beide de uiteindelijke vernietiging van de mensheid door een onbekende kracht vanwege zijn zelfgenoegzaamheid. Leto probeert dus zo'n haat bij te brengen tegen de gecentraliseerde machtsstructuur die de kern vormt van de stagnatie van de mensheid, zodat mensen er alles aan zouden doen om te 'verspreiden': naar de verste uithoeken van het bekende heelal gaan om te voorkomen dat ze aan één centrale Autoriteit. Dit zorgt ervoor dat de gevestigde machten hun greep op de vooruitgang en toekomst van de mensheid verliezen.

De verstrooiing heeft een belangrijk bijkomend effect: de ontwikkeling van het vermogen van de mensheid om voorkennis te vermijden, waardoor een deel van de mensheid aan de onvoorziene macht kan ontsnappen. in het universum dat ze uiteindelijk zal vernietigen. Deze bijwerking speelt een grote rol in het ongeschreven laatste hoofdstuk van de serie, later aangepast in Hunters of Dune en Sandworms of Dune .

Daarin gebruikt de onbekende kracht een vorm van voorkennis om elke mogelijke beweging die mensen kunnen maken te detecteren en de juiste teller te bieden. Dat wil zeggen, als ik weet wat je gaat doen voordat je het doet, kun je me nooit verslaan. Door het vermogen te ontwikkelen om voorkennis te vermijden, krijgt de mensheid een kans om tegen de onbekende macht te vechten.

nu wil ik de hele serie herlezen. Goed antwoord!
De ontwikkeling van onzichtbaarheid tot voorkennis was geen bijwerking van de verstrooiing; het was iets waar Leto bewust voor gefokt heeft. In God Emperor zegt ze tijdens het ontwaken van Siona dit: "Maar ik zag nog iets! Je kunt mijn sporen niet volgen!", Waarop Leto antwoordt: "Daarom moet je dit fokken en bewaren."
@technophile is precies correct. Het belangrijkste punt van de wrede tirannie is dat mensen proberen hem te vermoorden. Leto was vooruitziend, dus hij zou weten dat het hem was gelukt toen hij erin slaagde een mens te fokken die * in staat * was hem te vermoorden.
@technophile slechte woordkeuze van mijn kant: ik bedoelde dat het een bijwerking zou betekenen als het door een waarnemer werd bekeken, niet dat het onbedoeld was. Gemaakt.
Ook belangrijk is dat de nieuwe standaard zowel beter in staat is om uiteenlopende omgevingen te overleven en ook immuun is voor zelfkennis, waardoor hun vermogen om onderworpen te worden aan hydraulisch despotisme wordt verminderd, en dat hun product (specerij) dus van meer nut is voor de mensheid in het algemeen door niet zo gemakkelijk vernietigd worden, en daardoor kan hun product (specerij) op meer plaatsen geproduceerd worden zonder door de voorkennis gezien te worden.
@user366 Het woord is "voorwaarde".
#2
+25
friggle
2014-02-12 09:22:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De antwoorden op je vragen zijn allemaal te vinden in God Emperor of Dune , wanneer Leto II Siona meeneemt naar de woestijn.

Is het Gouden Pad noodzakelijk? Hij zegt tegen Siona:

"Zonder mij zouden er inmiddels nergens mensen zijn geweest, helemaal geen mensen. En de weg naar dat uitsterven was afschuwelijker dan je wildste fantasieën."

Is de voorkennis echt zo slecht? Hij geeft haar geconcentreerde kruidenessentie en observeert haar specerijenspoor, denkend aan wat ze ervaart:

Ze zou daarna voor altijd de heldere beelden, geluiden en geuren met zich meedragen. De zoekmachines zouden er zijn, de geur van bloed en ingewanden, de ineengedoken mensen in hun holen, zich er alleen van bewust dat ze niet konden ontsnappen. . . terwijl de mechanische beweging steeds dichterbij kwam, dichterbij en dichterbij en dichterbij ... harder ... harder!

en nadat ze wakker wordt, en begint te accepteren de visioenen:

net als de vreselijke machines van dat apocalyptische visioen, zou het roofdier elk wezen kunnen volgen dat sporen achterliet.

Leto II stelt dat de menselijke soort al zou zijn uitgestorven zonder hem. Zijn heerschappij heeft dit voorkomen, maar zijn doel bij het verwijderen van voorkennis is om de mensheid voor altijd tegen deze specifieke bedreiging te beschermen.

De Brian Herbert-romans verwarren dit punt. De dreiging waarvan hij hen heeft gered is niet van buitenaf, maar zou van binnen het bestaande rijk zijn gekomen. Zijn strikte controle over het bekende universum verhindert dat mensen technologie uitvinden om machines vooruitziend vermogen te geven terwijl ze nog kwetsbaar zijn. Zijn fokprogramma zorgt ervoor dat het nooit kan worden gebruikt als het is uitgevonden.

Een dikke +1 van mij omdat ik het enige antwoord ben dat daadwerkelijk de God-keizer citeert.
Moesten het niet Ixan malafide jagerszoekers zijn?Ik denk dat er zo'n extra detail werd genoemd ...
#3
+15
John Anderson
2011-09-06 06:24:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het Gouden Pad is de enige manier om de mensheid te redden van uitsterven.

Dit heeft verschillende mogelijke verklaringen, samen of apart. Het is jammer dat Herbert stierf voordat de laatste twee afleveringen door hem werden geschreven. Zijn zoon schiet tekort, naar mijn bescheiden mening.

Ik geloof dat het belangrijkste doel van het Gouden Pad is om te voorkomen dat een enkele macht het menselijk ras controleert. Mensen zullen tot dusver wijdverspreid zijn in het universum om systematische vernietiging te voorkomen en dat ze niet zullen worden gecontroleerd door één middel of talent.

Onzichtbaarheid voor de voorkennis is een verdedigingsmechanisme om te voorkomen dat vooruitziende waarnemers de toekomstige menselijke geschiedenis beheersen. Het Ixian-navigatieapparaat doorbreekt het monopolie van de Spacing Guild op ruimtevaart. De Tleilaxu "axlotl tanks" voorkomen een melange-monopolie. Bovendien kunnen de nieuwe kruidenwormen in veel verschillende omgevingen overleven.

Het lijkt erop dat Herbert ook bedoeld was voor de terugkeer van denkmachines, als een bedreiging voor uitsterven. Ik zou in Herbert teleurgesteld zijn als dat het enige doel van het Gouden Pad was. De overlevende machines van de Butlerian Jihad ontsnappen naar een verre wereld om een ​​enorme ruimtevloot op te bouwen. Gedurende duizenden jaren van constructie zullen ze terugkeren om de mensheid uit te wissen.

Het doel van de Fish Speakers is om het universum te overspoelen met militaire expansie en uiteindelijk de machines tegen te komen. In het lange proces veranderen ze in de geëerde Matres. De geëerde Matres trekken zich terug om te fuseren met de Bene Gesserit.

Ik geloof liever dat de ultieme vernietiging van binnenuit komt: rot in de kern verspreidt zich naar buiten. Ik wil dat het machine-element secundair is, niet dat het noodzakelijk is. Merk op dat velen van ons in de moderne wereld worden bestuurd door machines. Het maakt het voor enkelen gemakkelijker om over velen te regeren.

Onderschat de rol van macht niet. Mensen verlangen het meer dan wat dan ook. De Harkonnens vertegenwoordigen het worstcasescenario van de machthebbers. Het doorbreken van mogelijke bronnen van ultieme macht is waar het Gouden Pad volgens mij over gaat.

#4
  0
Usul
2016-08-02 15:41:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben het eens met het meeste van wat er is gezegd. Een van de eenvoudigste verklaringen kan echter ook een geldig punt zijn. Het idee van een self-fulfilling prophecy is wat Paulus creëerde en wat leto probeerde te vermijden. Paulus 'jihad was volkomen onnodig en vond plaats vanwege de arrogantie van Paulus in zijn gedachte dat hij de toekomst kon beheersen. Wanneer Leto beschrijft waarom het gouden pad nodig is, zegt hij schaamteloos dat hij hoopt een wereld te creëren die vrij is van een vooraf bepaalde bestemming, een wereld die vrij is van de visie van één man. Dit lijkt mij te zeggen dat voorwetenschap, wanneer deze tot het uiterste wordt doorgevoerd van wat Paulus had, de "valstrik" is wanneer hij stelt dat de eerste stap om een ​​val te vermijden, is te weten dat hij bestaat. Kortom, het gouden pad is de uitroeiing van de voorkennis die het lot van de mensheid beheerst.

#5
-1
asawyer
2012-06-12 02:31:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In God Emperor of Dune beschrijft Moneo de gruwel die het gouden pad vermijdt door te zeggen dat het zo verschrikkelijk was dat de kennis hem bijna vernietigde / doodde. Ik moedig je aan om te blijven lezen! Het is een prachtige serie en naar mijn mening wordt het alleen maar beter na "Kinderen"

Ik moet eerlijk zijn.Ik heb de hele eerste serie gelezen.Ik heb nooit ontdekt wat het Gouden Pad probeerde af te wenden en hoe het het probeerde af te wenden, totdat ik het op dit forum las.Gewoon zeggen "jullie zullen allemaal doodgaan als ik je 3500 jaar lang niet leid en je niet de hele tijd slecht behandelen" is niet bevredigend. "
#6
-1
Frank Herbert Fan
2017-07-06 22:01:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De voorwetenschap liet hem zien dat de Ixians een "doodsmachine" gingen uitvinden die de mensheid zou vernietigen. Leto II annuleert deze toekomstige gebeurtenis door het rijk onder zijn controle te brengen. Door het kruid en de duin te beheersen, controleert hij alle groepen en hun machinaties. Hij gebruikt het fokprogramma ook om een ​​nieuw mens te ontwikkelen - immuun voor voorkennis. Hij kan Siona en haar nakomelingen niet zien en de doodsmachines ook niet. Dit is de essentie van het gouden pad. Hij offerde alles op om iedereen te redden. Hij is geen tiran, hij is een martelaar - een echte held! Mijn favoriete fictieve personage. Geen bar. Hij orkestreert trouwens ook zijn eigen moord ... een sluwe zelfmoord van een briljant en onrustig wezen. Arme Leto ... om alles en helemaal niets te hebben. Offer !!

Ik geloof niet dat de oorzaak van het uitsterven van de mensheid in de originele serie werd besproken.Bij de reboot (door zijn zoon) leren we dat de dreiging afkomstig was van Omnius, de kunstmatige intelligentie die de Butleriaanse Jihad moest vernietigen.
#7
-2
user91784
2017-10-31 22:12:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat wat iedereen mist, is wat naar voren is gebracht in de Brian Herbert-romans.

Leto had ook toegang tot het verleden van de mensheid en hij begreep de ware oorsprong van het menselijk ras; dat ze lang geleden waren ontsnapt aan de denkmachines die hen als slaven bestuurden. Bovendien, als resultaat van de verstrooiing, werden de geëerde Matres ontdekt door Ominous, die hen terugjoeg naar het oude rijk.

Dus terwijl het rijk dacht dat de geëerde Matres veroveraars waren, waren ze echt op de vlucht, wat betekent dat het Siona-gen niet hielp bij de geëerde Matres, maar wel hielp om Onheilspellend te ontwijken. Dit is hoe Leto wist dat de mensheid het gouden pad moest volgen om te overleven.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...