Vraag:
Wie of wat was Tom Bombadil?
morganpdx
2011-02-04 01:14:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De meest iconische Middle-earth-vragen:

Wie of wat was Tom Bombadil?

Was hij een elf? Was hij verwant aan Gandalf, en een van de tovenaars? Was hij iets ... anders ?

Ik weet niet waarom iemand downstemde. Zelfs als het antwoord is "het is onmogelijk om te zeggen", moet deze vraag beantwoordbaar zijn.
De twee huidige antwoorden zijn uitstekend en fascinerend, maar er is een invalshoek die ze volledig onontgonnen laten. Tolkien putte zwaar en bewust uit verschillende bestaande mythologieën (met name Noors / Germaans); dus welke karakters in deze mythologieën zouden Bombadil kunnen hebben beïnvloed / geïnspireerd? Hij doet me een beetje denken aan enkele van de meer versluierde incarnaties van Odin (aards; plagend, maar welwillender dan een typische bedrieger) ... Ik weet hier niet genoeg achtergrond over om er een antwoord op te geven, maar ik zou het graag willen hoor wat meer goed geïnformeerde mensen in deze richting denken.
Op basis van wat ik over Bombadil las, had ik de indruk dat Tolkien Bombadil de personificatie van fauna en flora maakte. Bombadil is niet * afgedreven * (hij is niet erg geïnteresseerd in een of andere politieke agenda); is erg oud maar heeft een frisse geest (de levenscyclus); zeer krachtig als je alle fauna & flora bij elkaar brengt; en kent geen hebzucht (niet beïnvloed door de Ring).
Vond een interessant citaat in [dit antwoord] (http://scifi.stackexchange.com/a/140449/25836) waardoor het * mogelijk * leek dat Tom van dezelfde oorsprong was als de Ents - om te beschermen wat zichzelf niet kon beschermen, op verzoek van Yavanna aan Eru.
Ik weet dat het geen populair antwoord is, maar naar mijn mening zou "het meest irritante in de LOTR-trilogie" het juiste antwoord zijn.Echt geen fan van pitvruchten die midden in een proza-avonturenverhaal worden gedropt.Zoals ik al zei, mijn mening.
Ikzelf leef een Tom Bombadil-bestaan.Nadat ik mijn baan was kwijtgeraakt en mijn vrouw en kinderen me verlieten, heb ik een hut in het bos gebouwd.Ik haal water en vis uit een rivier, ik tuinier en pluk wilde wortels enz. Ik ben de tijd uit het oog verloren, en geen grapje, ik voel dat ik niet langer ouder word.
Hij is een irrelevante uitweiding van het verhaal.In mijn tweede lezing van LOTR Ik heb de Bombadil-aflevering overgeslagen en voelde dat de verhaalstroom stabiel bleef (in feite sloeg ik elk gedicht over en miste ze in het minst niet; ze zijn informeel nul).
Heeft iemand overwogen dat Tom Bombadil misschien is hoe Tolkien * zichzelf * in Middle Earth heeft ingebracht?Als de schepper van zelfs de goden van deze wereld zou hij onbeperkte macht hebben, maar om de wereld niet te verstoren, kon hij als het ware een gelofte van armoede afleggen en zijn macht alleen gebruiken om voor zichzelf een aangename tuin te onderhouden..Dit geeft ook een nieuwe interpretatie aan Gandalf's intentie om op het einde wat tijd door te brengen met Tom Bombadil.Het zou zelfs kunnen verklaren waarom de hele aflevering zo wegwerpbaar aanvoelt: hij probeert het verhaal niet echt te beïnvloeden met zijn aanwezigheid.
Vijftien antwoorden:
#1
+393
WOPR
2011-02-04 11:45:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

'En zelfs in een mythisch tijdperk moeten er enkele raadsels zijn, zoals altijd. Tom Bombadil is er een (met opzet). '

The Letters of J.R.R. Tolkien, nr. 144, gedateerd 1954

ah, je hebt me ervoor verslagen. Het meer gestemde antwoord is waardevol vanwege al zijn zeer goede ideeën en referenties. Dit is echter het juiste ** korte antwoord **. Tolkien geloofde niet dat eindige wezens (wij, de lezers) alles in het universum (of een ander universum) konden bevatten. Dus hoewel handig en nuttig in de plot, werd Tom Bombadil ook opgenomen, geloof het of niet, om Middle Earth ** realistischer ** te maken.
@PatrickKarcher Ik ben het eens met zowel het antwoord als uw opmerking, behalve dat Tom Bombadil aantoonbaar noch handig noch nuttig is voor de plot;veel LotR-fans en -lezers beschouwen hem in feite als totaal vreemd aan de plot, zo erg zelfs dat het personage volledig uit de Peter Jackson-films kon worden verwijderd zonder nadeel (wat de andere zonden van de film ook mochten zijn, dit was niet een van hen.Bediscussieerbaar.)
@AndresF.- Alsof de plot alles is wat er is om te genieten van het schrijven of lezen van een boek **: D ** - En na de bijna-ramp Hobbit 2 en 3 is het misschien niet de beste ondersteuning om Jackson als autoriteit aan te halenscriptie :)
@user23715 Ik ben het ermee eens dat The Hobbit-films kleine rampen zijn, en merk op dat ik Peter Jackson niet noemde als een * autoriteit *.Ik zei alleen dat hij de juiste keuze had gemaakt om Bombadil te verwijderen.Ik ben het ook eigenlijk met je eens: plot is niet het enige dat telt in romans.Dus Bombadil, die grotendeels irrelevant was voor de plot, zou er niet zo veel toe doen als hij niet ook een oninteressant, kinderachtig personage was.Telkens wanneer ik LotR herlees, irriteert Bombadil me weer helemaal :)
Tom Bombadil diende tenminste één nuttig doel: hij leverde de inspiratie voor Tim Benzedrine in "Bored Of The Rings" van The Harvard Lampoon.:)
@AndresF.waarschijnlijk eerlijk om erop te wijzen dat de BBC Radio-productie ging van "best go through the Old Forest" naar "Kijk, daar is Bree voor!"in één scène-verandering.Nogmaals, Tom wordt overgeslagen omdat hij het tempo sleept en afleidt van het verhaal.Persoonlijk hou ik van de eigenzinnigheid van die OldForest / Fog-hoofdstukken in het boek: ze geven me het gevoel dat niets heel veilig of voorspelbaar is, maar ja, Tom is ook gevaarlijk dichtbij irritant.Blij dat het uit andere media is weggelaten, waar het tempo misschien delicater is.
Ik bezit de BBC-radioversie op band!Een zwart met gouden doos met volgens mij 13 cassettes.Ik herinner me er niet veel meer van, behalve dat ik er van genoot en er een paar leuke Elfenliedjes op staan.Ik kon me niet herinneren dat het ook Bombadil overgeslagen had :)
Dit antwoord moet als juist worden gemarkeerd.
#2
+317
user366
2011-02-04 02:11:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tom Bombadil was geen elf: Frodo en Strider / Aragorn weten allebei genoeg van elven op het moment dat Tom Bombadil wordt geïntroduceerd om ze te herkennen, en ze gedragen en gedragen zich allebei alsof hij iets vreemds en vreemds is. / p>

Tom Bombadil was geen tovenaar (een lid van de Istari ): er waren er maar vijf gestuurd om de rassen van Midden-Aarde te beschermen en te begeleiden tijdens het derde tijdperk: Saruman de Witte, Gandalf de Grijze, Radagast de Bruine, en de twee tovenaars Alatar en Pallando.

Tom Bombadil vertoont echter een aantal merkwaardige kenmerken die een leidraad kunnen zijn voor wat hij is of dat hij in de rest van de wereld past. Mythologie van de Midden-aarde:

 • Iedereen die hem lijkt te kennen, gelooft dat hij al heel lang bestaat, mogelijk al meerdere leeftijden.
 • Hij noemt het oude bos, een uitloper van de bossen die ooit Midden-Aarde bedekten en de thuisbasis waren van de Ents, zijn thuis en de meester ervan lijkt te zijn.
 • Bovendien kan iedereen die hem te kennen gelooft dat hij machtiger is dan enig ander wezen dat ze kennen (en de mensen die hem kennen kennen ook een heleboel echt machtige wezens)
 • Hij is volledig onaangetast door de Ene Ring (terwijl wezens als Sauron, Gandalf en Saruman zijn)
 • Evenzo lijkt hij zich weinig zorgen te maken over de politiek van de wereld om hem heen.

Een theorie is dat hij maakt deel uit van de zogenaamde Ainur : directe vertegenwoordigers van Ilúvatar (de maker). Afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, zijn Ainur goden en halfgoden of iets vergelijkbaars met engelen; maar pantheïsme, waar de Ainur slechts verschillende aspecten van Ilúvatar zijn, beschrijft de mythologie van Middle Earth nauwkeuriger.

De Ainur zijn onderverdeeld in twee groepen:

 • The Valar , die bestaan ​​uit de belangrijkste agenten van Ilúvatar (denk aan het Romeinse of Griekse pantheon), waaronder onder andere Lórien, Mandos, Manwë en Morgoth / Melkor.
 • De Maiar , die bestaan ​​uit dienaren en assistenten van de Valar (denk aan halfgoden of aartsengelen). Tot de Maiar behoren figuren als Sauron (de rechterhand van Morgoth) en de Istari.

Er wordt gespeculeerd dat hij een Maia is, omdat hij onsterfelijk lijkt te zijn, niet een genaamd Vala, en zou mogelijk de agent van Yavanna (Vala van de natuur) kunnen zijn. Andere Maiar waaraan we worden blootgesteld, lijken echter volledig in staat te zijn om te bezwijken voor de kracht van de Ene Ring op een manier die Tom Bombadil niet is.

Andere theorieën zijn onder meer dat hij een incarnatie van een Vala is. Het is echter niet duidelijk wat de incarnaties van Valar take zijn: tijdens Tolkiens werken, Valar, wanneer ze willen communiceren, agenten sturen of rechtstreeks als zichzelf communiceren.

In werkelijkheid definieert Tolkien nooit wat Tom Bombadil is: niet in The Lord of the Rings of in The Adventures of Tom Bombadil . Het dichtst bij een definitie die Tolkien van Tom geeft, is dat hij extreem oud is, en gewoon is.

Hiertoe is de derde en laatste theorie, dat Tom Bombadil een incarnatie van Ilúvatar zelf, vindt plaats. Ilúvatar zou beslist niet onderhevig zijn aan de corruptie van de Ene Ring, zou veel machtiger en ouder zijn dan zelfs de machtigste van de Ainur, en zou weinig geven om de dagelijkse strijd van de sterfelijke en onsterfelijke rassen. Ten slotte is het kenmerk dat Tom Bombadill eenvoudig is is vergelijkbaar met hoe Yahweh, de god van Abraham en Mozes, zichzelf typeert: Ik ben .

Maar het is het beste om er niet te diep over na te denken. Tolkien had een hekel aan allegorieën en toespelingen, zeggende van The Lord of the Rings :

Wat betreft elke innerlijke betekenis of 'boodschap', het heeft de bedoeling van de auteur geen. Het is niet allegorisch noch actueel. [...]

Maar ik heb een hartelijke hekel aan allegorie in al zijn verschijningsvormen, en dat heb ik gedaan sinds ik oud en behoedzaam genoeg werd om de aanwezigheid ervan te ontdekken. Ik geef de voorkeur aan geschiedenis, waar of geveinsd, met al zijn gevarieerde toepasbaarheid op de gedachten en ervaringen van lezers.

Tom Bombadil leek een beetje anders te worden gedefinieerd, afhankelijk van welke herziening van Tolkiens werken men bekeek.
U vermeldt dat andere Maiar die we zien, in staat zijn te bezwijken voor de macht van de Ring. De enige andere Maiar die we echter strikt in LotR zien, zijn Gandalf en Saruman (en in het kort Radagast) die een menselijk lichaam hebben gekregen en alle daarmee gepaard gaande zwakheden. Met andere woorden, hun bevoegdheden zijn beperkt. Ik zit in het 'Bombadil is a Maia'-kamp, ​​zoals het het meest logisch lijkt. Hij wordt niet genoemd op het appèl van de Valar in de _Silmarillion_, maar Tolkien vermeldt wel dat veel Maia naar Middle Earth kwamen.
@ElendilTheTall wordt ons verteld in * The History of Middle-Earth * dat Sauron ook een Maia is. Ik koop het Istari-wezen in menselijke lichamen niet echt als een reden waarom ze corrupt zijn, aangezien Tom Bombadil zelf ook een menselijk lichaam lijkt te hebben. Ik ben van het "hij staat in het boek voor één hoofdstuk, tot welke groep hij behoort is niet zo interessant", maar als ik moest kiezen, zou ik waarschijnlijk ook Maia zeggen, want de anderen zijn te extreem.
@Mark @Elendil Ik vind de Maia-theorie het leukst, maar de Ilúvatar-theorie is zeker overtuigend, vooral de correlatie tussen zijn 'gewoon zijn' en Jahweh's 'Ik ben'. Ook bedankt dat je me aan al die namen herinnert ... god, het is een tijdje geleden!
@morganpdx Ik denk dat ik ergens heb gelezen dat zei dat Iluvatar nooit was geïncarneerd.
Ik denk dat het "corruptie" -probleem voor Maia anders is dan voor anderen - het is meer een soort van "verleiding met macht" ding dan de effecten die het heeft op lagere rassen. D.w.z. Gandalf is bang voor de Ring omdat het hem veel macht zou geven, en aangezien hij betrokken is bij de zaken van de wereld, is hij bang dat hij ernstig in de verleiding zou komen om het te gebruiken voor datgene waarvan hij denkt dat het goed is, maar dat zal hij niet doen wees snel zo goed voor anderen. Omdat Tom Bombadil zich niet al te veel met dergelijke zaken bezighoudt, wordt hij niet verleid door de Ring en heeft hij geen reden om er bang voor te zijn - voor hem is het eigenlijk een stuk speelgoed. Dit past goed bij de Maia-theorie.
het feit dat Tom Bombadil Maia is, wordt eigenlijk direct genoemd in de bijlage van de Return Of The King
Dit antwoord is erg gedetailleerd en geeft veel informatie, maar bijna te veel. In een van zijn brieven stelt Tolkien botweg dat we niet mogen weten wat Tom is. Tolkien verliet hem opzettelijk als "een van de mysteries van de wereld".
@Mark: Ja, Sauron is duidelijk een Maia, maar hij is ook de Lord of the Rings, dus hij kan ze natuurlijk gebruiken; in feite controleert hij ze. Hoewel Tom een ​​menselijke vorm heeft, lijkt dat mij slechts het 'kleed' dat hij draagt, en dat hij, net als elke andere Maia, zou kunnen veranderen als hij dat wilde, terwijl de Istari in de meeste opzichten vrijwel menselijk zijn, d.w.z. ze kunnen fysiek sterven. Ik hou van de theorie van StasM.
Of het nu Maia of Vala was, ik hield echt van dat stukje bij de Raad van Elrond, toen iedereen zich afvroeg of ze hem gewoon de ring moesten geven om aan vast te houden. 'Misschien zou hij dat doen, ..., maar hij zou de noodzaak niet begrijpen. En als hij de Ring zou krijgen, zou hij hem snel vergeten, of waarschijnlijk weggooien.' Dus, wat hij ook is, en hoe krachtig hij ook is, ik vond het altijd grappig Bombadil is ook een beetje een ditz. :)
De Maiar in LOTR, voor zover ik me herinner: Gandalf, Radagast, Saruman, Sauron, de Balrog. Geen van deze bezit ooit de Ring. Gandalf vermijdt het ding zoveel mogelijk, Sauron en Saruman willen het, en Radagast en de Balrog hebben er nooit interactie mee. De drie genoemde Istari zijn afgenomen van de volledige Maia-status en Sauron heeft door de eeuwen heen veel vermogen verloren: na de vernietiging van zijn vorm in de val van Numenor was hij nooit meer in staat om een ​​mooie vorm aan te nemen.
@www0z0k Kunt u iets vinden om dat te ondersteunen?
@morganpdx kon het niet vinden, het lijkt erop dat ik het me verkeerd herinner. btw http://www.cas.unt.edu/~hargrove/bombadil.html
@otherchirps: Ja, ik denk dat dat het aspect van Bombadil is dat vrijwel alle genoemde theorieën uitsluit. Hij is gewoon een gelukkige kerel die zich niet bekommert om de wereld buiten zijn bossen, en hij is dus niet in staat de vertakkingen van de ring te begrijpen. Elk ander wezen dat in deze thread wordt genoemd, zou die gevolgen zeker begrijpen en zou zich waarschijnlijk zorgen maken over de wereld buiten hun achtertuin. Gecombineerd met Tolkeins koppige aandrang dat Bombadil een mysterie is, sluit het vrijwel alle He's-an-X-theorieën uit.
Tom Bombadil Eru Illuvatar? nee. Valar? er wordt expliciet gezegd dat ze allemaal in Valinor bleven. wat overblijft is ofwel Maiar OF een ander 4e ras dat niet genoemd wordt in de vroege stadia van de wereldcreatie;)
Tom was in MIJ toen 'het duister onder de sterren onbevreesd was - voordat de Heer van het Duister van buiten kwam', wat betekent dat hij niet een van de Ainur kan zijn (volgens Lost Tales was Melkor de eerste van de Ainur die arriveerde), een Elf, a Man, a Hobbit, a Dwarf, en de brieven van Tolkien sluiten uit dat hij Illuvatar is.
Ik wilde alleen maar toevoegen dat het feit dat Bombadil zingt voor Old Man Willow die hem in slaap zingt, doet denken aan de muziek van de Ainur die het universum creëerde dat voor mij alleen het soort kracht lijkt dat een Ainur heeft.
@otherchirps, zou in elk geval de theorie versterken dat Tom Bombadil Ilúvatar is. Wat zou Ilúvatar kunnen schelen voor zoiets kleins als de Ring?
@Kyralessa Dat negeert het probleem dat de enige duidelijke verklaring die Tolkien ooit over Toms aard gaf, was dat hij NIET Iluvatar was.
Als hij een van de Ainur was, zou hij zijn voorliefde voor zingen verklaren. Hoewel, om eerlijk te zijn, zijn liedjes niet helemaal zijn zoals ik me had voorgesteld dat de muziek van de Ainur zou klinken.
Ik denk niet dat hij een van de bovenstaande is. Naast de Valar & Maiar zijn er dingen in Creation, zoals Ungoliant. Misschien is Tom, zoals zij de Geest van de Duisternis gegeven vorm is, de Geest van de Natuur gegeven vorm. Misschien zelfs Arda zelf.
Ik wil er alleen op wijzen dat het citaat aan het einde van dit antwoord enigszins uit zijn verband is gehaald.Tolkien had het expliciet over de noties dat LoTR een allegorie was van gebeurtenissen uit de echte wereld, en specifiek over WO II.Ik denk niet dat Tolkien bezwaar zou hebben tegen het idee om het te analyseren op interne consistentie - het was tenslotte zijn eigen werk dat Noorse en Germaanse mythen op precies die manier analyseerde dat hem ertoe bracht zijn eigen mythen te schrijven.
@Shamshiel - De Tales, verloren of anderszins, worden ons (in het universum) gegeven via de Elfen.Dat ze zeggen dat Melkor "eerste" was, betekent alleen dat hij de eerste van de Maiar was die aan het werk ging in Eä.- Dat Tom Bombadil * er al * zat te kijken en te leren is ** niet ** daarmee in tegenspraak.- Tom kan Ainur zijn en ** niet ** Maiar, laat staan Valar.
@Omegacron - Niet alle Ainur waren Maiar of Valar, weet je?- Tom is nadrukkelijk geen "natuurgeest" of zelfs ** de ** geest van de natuur.- Tom is Ainur maar van welke volgorde wordt ons nooit verteld.- We weten niet eens hoeveel orders van Ainur er zijn.
@user23715: Er is geen bewijs dat Tom een Ainu is.Er zijn aanwijzingen dat hij een soort natuurgeest is.Ik weet niet zeker hoe u tot zulke nadrukkelijke conclusies bent gekomen.
@Shamshiel - Bewijs dat Tom Bombadil een Ainu is: Tom is veel machtiger dan wat dan ook in Arda, machtiger dan de Istari, niet verschuldigd aan enige Valar, en was gewoon * voordat * er 'natuur' was om een geest van te zijn.- Tolkiens wereld is geen kwantum - het effect kan de oorzaak niet voorafgaan.Tom is duidelijk ** geen ** een "natuurgeest", noch iets pantheïstisch.- Tom behoort tot de onbekende ordes van de Ainur is de enige logische keuze.- Logica, motor van mijn "nadrukkelijke conclusies".:)
@user23715: Logica die alle ongemakkelijke bewijzen van het tegendeel negeert, zoals Morgoth als eerste.En je hebt het eigenlijk mis dat tbc sterker is dan de Maiar;er wordt ons expliciet verteld dat tbc niet de kracht heeft om Sauron te weerstaan.Hij is gewoon van een andere * aard * die niet wordt beïnvloed door de Ring.* De macht om onze vijand te trotseren is niet in hem, tenzij die macht in de aarde zelf is. *
@Shamshiel - Melkor / Morgoth was de eerste van de Maiar die "afdaalde" in Eä.Tom was er ** al **.- Ik heb nooit gezegd dat Tom sterker was dan de Maiar.Waar heb jij dat van?- Je citaat over Tom's macht is van Glorfindel en uit zijn verband gehaald.De context van een eindig wezen dat commentaar geeft op iemand die veel groter is dan hij.- Tom lijkt buitengewoon ongeïnteresseerd bezig te zijn met de uitwerking van het Hooglied.Het zijn zijn zaken niet.Helemaal niet.Let op, hij zal maar doen wat hij niet zal doen, behalve als het hem op dit moment aangaat.- ** Tom is Ainu **, * Tolkien liet ons geen andere keuze *.
@user23715: Morgoth is geen Maia.Zelfs de basisfeiten kloppen niet;Ik weet niet waarom je denkt dat iemand naar je conclusies luistert.Niets uit de context over mijn Glorfindel-citaat (een elf die tussen de Ainur leefde). Ik weet niet waar dat over de voorafgaande natuur over gaat;De meeste mensen die ik verwacht zouden zeggen dat hij zou zijn ontstaan toen de Vlam in Arda werd aangestoken.Je zou de * decennia * aan essays over dit onderwerp moeten lezen die je ongelijk laten zien.Het commentaar van Maiar had betrekking op: * Zeg liever dat de Ring geen macht over hem heeft.[...] Maar hij kan de Ring zelf niet veranderen, noch zijn macht over anderen breken. *
@Shamshiel - Maiar krijgt de taak om, gedeeltelijk, het Lied van de Schepping in Arda uit te werken.* Melkor maakte deel uit van die groep * (pas later, na de vernietiging van de Pilaren en diefstal van de Silmarils, werd hij omgedoopt tot Morgoth).Hij was, zoals u zegt, de eerste die aan het werk ging.Hij was Maia.- Glorfindel leefde een tijd onder de Valar in Aman. Te zeggen dat hij leefde onder de Ainur is te inclusief - Tom is een Ainu, en samen met de rest van de Hostie van de Hemel, logisch (zo niet tijdelijk) voorafgegaan niet alleende schepping van Arda maar ook het Lied van de Schepping.Hij was ** niet ** Maia?* Zeker, dus wat? *
@user23715: Morgoth was een van de ** Valar **.Zelfs nadat u was opgeroepen, hebt u dit fundamentele feit dat u tijdens de discussie verkeerd had gekregen, niet op feiten gecontroleerd.Er is ook geen bewijs dat Tom Arda voorging.
@Shamshiel - Morgoth werd na de War of Wrath buiten de Walls of Night in de * Void * geworpen.Dat sluit hem uit om tot de Valar te worden gerekend.Er zijn er nu 14, was 15. - Valar is een titel, Maiar is "genetisch".Melkor / Morgoth is nog steeds een Maia maar geen Vala.Melkor heeft zijn titel verloren.- De Ainur zijn functioneel talloos (en, voor de kinderen als Illúvatar, meestal ook naamloos).Tom was eerste - "eerste" met ** geen ** kwalificatie.We moeten dus concluderen dat Tom behoort tot de ongenummerde ordes van de Ainur.- Zelfs onsterfelijke wezens geboren uit Arda vertonen verval.Tom toont geen * aantrekkingskracht van Arda *.
@user23715: Ik raad aan LotR, HoME en de Silmarillion te lezen voordat ik verder commentaar geef.Of u kunt hier vragen stellen en antwoorden krijgen.U vergist zich in te veel dingen om in opmerkingen te corrigeren en u draagt niets anders bij dan verkeerde informatie.
@Shamshiel - Zegt de persoon die ook geen referenties aanhaalt voor zijn beweringen.LOL: D * FWIW - Ik heb elk feit opgezocht voordat ik mijn eerdere opmerkingen typte. * - Bovendien is internet groot genoeg voor onze beide meningen.
Ik zou nog iets willen toevoegen: in de raad of Elrond vermeldt Gandalf dat Bombadil de ring niet zou houden tenzij, misschien, alle wezens in Middle Earth hem zouden vragen en zelfs als hij dat deed, vermoedde hij (Gandalf) dat hij dat wel zou doen.begrijp niet waarom en zou het misschien vergeten.Dat lijkt er naar mijn mening op te wijzen dat de Ilúvatar-theorie niet klopt.
Je zei ook dat andere maiar die figuur in de LotR lijkt te bezwijken voor de macht van de ring.Dat is niet waar, want er verschijnen geen maiar in dit boek, behalve de balrog, Gandalf de witte (misschien) en Saruman na zijn dood en geen van hen wordt blootgesteld aan de ring.Istari is niet hetzelfde als maiar.Ze zijn inderdaad maiar, maar ze zijn onderworpen aan een lichaam op een manier dat het ze verandert terwijl ze die vorm behouden.Bombadil zou een maia kunnen zijn.Hij is gewoon niet bezorgd over iets of iemand anders dat van bijzonder belang is voor de algemene mythos, behalve als een interessante uitzondering.
Waarom denkt iedereen dat de leden van de Raad de aard van Bombadil zeker kenden?Wat ze zeiden is precies wat ze dachten.Het is geen waarheid van de auteur.Wat de auteur ook zelf schrijft, is zinloos als het niet in de tekst staat.Alleen de tekst is belangrijk.En dingen die karakters zeggen, zijn gewoon gebaseerd op hun eigen beperkte kennis.
Ik denk dat de Illuvatar-theorie op Goldberry valt.Wie is ze dan?Ik denk dat de Maiar-theorie verreweg het meest haalbaar is.Waarom zou alle Maiar worden beïnvloed door de Ring?Dat zou betekenen dat Sauron de machtigste van hen is, wat niet noodzakelijk zo is.Er zijn veel Maiar die misschien krachtiger zijn: Eonwe, Gothmog, Melian, Arien.Het meest interessante was Melian, die ongelooflijk machtig was in haar eigen land, waar ze zelfs Morgoth, draken en balrogs ervan kon weerhouden om binnen te vallen.Maar ze had geen macht buiten haar eigen domeinen._Precies_ zoals Bombadil.
#3
+149
user8719
2013-12-27 20:45:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Buiten het universum heeft Tolkien twee opmerkingen gepubliceerd in Letters die uitleggen wie Bombadil zou moeten zijn; de eerste in Letter 19:

Tom Bombadil, de geest van het (verdwijnende) platteland van Oxford en Berkshire ...

En de tweede in Letter 144 , eerst de achtergrond (vrij zwaar uittrekkend):

Tom Bombadil is geen belangrijk persoon - voor het verhaal ... hij vertegenwoordigt iets dat ik belangrijk vind, hoewel ik niet bereid zou zijn om te analyseren het gevoel precies ... het verhaal is gegoten in termen van een goede kant, en een slechte kant ... maar beide kanten ... willen een mate van controle.

En dan die van Tom rol in dit alles:

Maar als je als het ware 'een gelofte van armoede' hebt afgelegd, de controle hebt afgezworen en je eigen plezier in dingen neemt zonder naar jezelf te verwijzen, kijk, observeren, en tot op zekere hoogte weten, dan zou de kwestie van de rechten en fouten van macht en controle voor u volkomen zinloos kunnen worden, en de machtsmiddelen geheel waardeloos. Het is een natuurlijke pacifistische visie, die altijd in de geest opkomt als er een oorlog is.

In het universum weten we dat hij niet Eru is uit brief 153, allereerst uit de intro:

Hij citeerde ook de beschrijving van Bombadil door Goldberry: 'He is.' Hastings zei dat dit leek te impliceren dat Bombadil God was.

Dan het weerwoord van Tolkien (ik heb hier veel weggelaten en verwijs je naar Letters voor de volledige discussie):

Wat Tom Bombadil betreft, ik denk echt dat je te serieus bent, behalve dat je het punt mist. (Opnieuw de gebruikte woorden zijn door Goldberry en Tom niet ik als commentator) ... Frodo heeft niet gevraagd 'wat is Tom Bombadil' maar 'Wie is hij' ... Alleen de eerste persoon (van werelden of wat dan ook) kan uniek zijn . Als je zegt dat hij er is, moeten er meer dan één zijn, en wordt er een gecreëerd (onder) bestaan ​​geïmpliceerd. Ik kan toch wel zeggen 'hij is' van Winston Churchill en van Tom Bombadil?

Afgezien van het "enigma" -citaat in Brief 144, is er nog een andere bron voor wie Bombadil kan zijn, en die wordt gegeven in het gepubliceerde Silmarillion , hoofdstuk 2, dat zelf is afgeleid uit een laat essay genaamd Of the Ents and the Eagles :

Zie! Wanneer de kinderen wakker worden, zal de gedachte aan Yavanna ook ontwaken, en het zal geesten van ver oproepen, en ze zullen tussen de kelvar en de olvar gaan, en sommigen zullen daarin wonen en in eerbied worden gehouden ...

Dit is IMO een geloofwaardige bron. Tom is klaarblijkelijk een natuurgeest, en deze bron verklaart de oorsprong van natuurgeesten in Midden-aarde (merk ook op dat alleen " sommigen daarin zullen wonen"; klaarblijkelijk zijn er andere die niet ).

Het enige dat is weggelaten is Toms claim dat hij "Oudste" is, en hier ga ik verwijzen naar een passage uit Brief 153 die ik eerder citeerde en zal ik opnieuw citeren:

de gebruikte woorden zijn door Goldberry en Tom, niet ik als commentator.

Dit is belangrijk, en het moet benadrukt worden: voor alle claims gemaakt over Tom, Goldberry zegt ze, Tom zegt ze, maar Tolkien is niet . Dit zijn woorden en beweringen van karakters in Tolkiens wereld, niet door Tolkien zelf. Dit is een punt waar Tolkien naar terugkeert in de context van Treebeard, ook in Brief 153:

Treebeard is een personage in mijn verhaal, niet ik; en hoewel hij een geweldig geheugen en enige aardse wijsheid heeft, is hij niet een van de Wijzen, en er is nogal wat dat hij niet weet of begrijpt.

Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt hier, en dat is dat woorden die worden uitgesproken of beweringen van een personage in het verhaal niet moeten worden gezien als een definitieve verklaring van de auteur, en hetzelfde moet in gedachten worden gehouden wanneer overweegt Tom.

Er zijn ook meer prominente bewijzen voor het bestaan ​​van andere "geesten" dan de Ainur, namelijk Ungoliant, die (om nog maar niet te spreken) zich vanuit de duisternis manifesteerde. Het is dus niet onaannemelijk dat Bombadil zich manifesteerde vanuit de natuur / de aarde, zoals je zegt.
@RyanReich - zojuist opgemerkt in de Valaquenta: "hetzij van de Valar en de Maiar, of van ** een andere order ** die Iluvatar naar Ea heeft gestuurd" (mijn nadruk)
Ik herinner me een oude prof van mij die Bombadil vergeleek met een voorloper van zowel de Asen als de Vanir.Superieur aan beide;maar niet het een of het ander.
Re @RyanReich - zijn commentaar en ** user8719 ** 's antwoord daar-op - het antwoord moet worden bijgewerkt om die weetjes op te nemen omdat ze ** het antwoord zijn.
Dit is een geweldig antwoord, behalve wanneer je Bombadil probeert in een van de gedocumenteerde categorieën (Yavanna's spirits) te brengen.Ze leggen de Ents en Eagles uit, maar JRRT is expliciet dat Bombadil opzettelijk onverklaard is.Hij is.
#4
+33
Aphaea
2011-07-29 20:55:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hier is een behoorlijk diepgaand essay over de mogelijke identiteit van Tom Bombadil, en het bevat ook veel interessante links: Wie is Tom Bombadil? door Gene Hargrove.

De conclusie is dat als Tom meer wil zijn dan een enigma, Tom óf een natuurgeest is, óf Aule, een van de Valar (of een manifestatie daarvan). Zijn meesterschap over de ring en gebrek aan het verlangen om aardse macht of dingen te bezitten, wordt aangeboden ter ondersteuning van de laatste positie. Na een langdurig onderzoek is de bottom line van het essay dit:

Als Tom echter Aule is, is er inderdaad een morele dimensie, een verhoogde, voor Toms verschijning in het verhaal , hoewel slechts een 'commentaar', dient als een scherp en duidelijk contrast met de twee kwaadaardige Maiar, Sauron en Saruman, die beiden eens zijn dienaren waren voordat ze zich tot het kwaad en de duisternis keerden. In tegenstelling tot hun voormalige meester volgden deze twee de wegen van Melkor: afgunst, jaloezie, buitensporige trots en het verlangen om te bezitten en te beheersen. Zoals Tolkien aan zijn proeflezer uitlegde, was het de taak van Tom om te laten zien dat er dingen waren die niet te maken hadden met dominantie en controle. Op het eerste gezicht lijkt deze kijk op Tom hem niets te maken te hebben met alle andere dingen en gebeurtenissen in Midden-aarde - inderdaad, abnormaal. Als Aule is Tom echter niet onverschillig en onverschillig, maar bevindt hij zich eerder in de kern van de moraliteit zoals die bestond in Midden-aarde, als het ultieme voorbeeld van de juiste morele houding ten opzichte van macht, trots en bezit. In termen van de morele eigenschappen die Tolkien het meest fascineerden, zowel als auteur als als geleerde, is Tom Bombadil het morele ideaal van Tolkien.

Ik vond het bijzonder interessant dat, hoewel Tolkien wat raadsels in zijn schrijven wilde achterlaten, hij waarschijnlijk ook een verklaring voor zichzelf had, aangezien hij graag "fouten" met elkaar wilde verzoenen. Dus het feit dat Tom Bombadil werd bedacht als een apart verhaal en later werd geïntegreerd in LotR, betekent niet dat hij geen idee had hoe Tom in het algehele universum past.

#5
+21
Lukekelly75
2011-08-03 03:07:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik geloof, nogal fantasierijk, dat Bombadil gewoon de geest van Midden-aarde is die zich manifesteert als een bewust, magisch wezen. Hij zou kunnen hebben opgetreden als bewaker van de oude plaatsen en aangezien deze plaatsen afnamen, nam ook de invloed van Bombadil toe. Hij zal echter altijd zo onaantastbaar en onkenbaar zijn als de aarde zelf!

#6
+11
Paul Draper
2015-05-12 11:45:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En zelfs in een mythisch tijdperk moeten er enkele raadsels zijn, zoals altijd. Tom Bombadil is er een (met opzet).

-Letter 144


Dat gezegd hebbende, ik denk dat we kunnen laten zien wat Bombadil is niet .

Tom is geen man, hobbit, elf of dwerg

... of enig ander soort "normaal" wezen.

De ring had geen effect op hem.

Tom is geen Maia

Gandalf was ook een Maia, maar hij werd verleid door de ring. Evenzo konden Saruman, de Balrog en Sauron verleiden door de Duisternis.

Daarentegen heeft Tom weinig interesse in de zaken of "politiek" van Middle Earth.

Tom is geen Valar

Voor zover wordt verteld, wonen de Valar uitsluitend in Valinor. Na de vernietiging van de twee lampen heeft de Valar nooit rechtstreeks contact gehad met de zaken van Middle Aarde. En nadat Númenóreans Valinor had bereikt, werd het verwijderd uit de rest van Arda.

Tom is niet Eru

Tom was niet almachtig, althans volgens aan de Rivendell-elfen:

"Maar in elk geval", zei Glorfindel, "zou het sturen van de Ring naar hem alleen maar de dag van het kwaad uitstellen. Hij is ver weg. het terug naar hem, onbespeeld, ongemarkeerd door enige spion. En zelfs als we zouden kunnen, zou de Lord of the Rings vroeg of laat te weten komen van zijn schuilplaats en zou hij al zijn macht ernaar richten. Zou die macht alleen door Bombadil kunnen worden getrotseerd? Ik denk het niet. Ik denk dat Bombadil uiteindelijk, als al het andere is overwonnen, zal vallen, als laatste zoals hij de eerste was; en dan zal de nacht komen. "

-Fellowship of the Ring

Natuurlijk zou Glorfindel ongelijk kunnen hebben.

Maar Tom als Eru zou nogal inconsistent zijn met andere manifestaties van goddelijke wezens. Over het algemeen geldt dat hoe krachtiger het wezen is, hoe verder hij verwijderd is van Middle Earth. De tovenaars (Maia) konden niet rechtstreeks met Sauron vechten. De krachtigere Valar - inclusief Melkor - leefde helemaal niet in Middle Earth.


Handleidingen

Hoewel Tom en zijn afkomst opzettelijk een raadsel zijn, betekent dat niet dat er geen aanwijzingen zijn die een vaag idee schetsen.

Bedenk dat Glorfindel zei dat hij "Last as he was First" zou zijn.

In dezelfde vergadering zegt Galdor:

Glorfindel, Ik denk dat het juist is. De kracht om onze vijand te trotseren is niet in hem, tenzij die kracht in de aarde zelf is.

Dus de aanwijzingen:

 • Tom wordt niet beïnvloed door normale 'menselijke' emoties / ambities
 • Tom is heel, heel oud, zelfs 'eerste'
 • Tom geeft meer om de natuur dan om politiek of mensen
 • Tom wordt vergeleken met "de aarde zelf".

Tom Bombadil is een incarnatie van Arda, of misschien een rentmeester van Arda, of van Middle Earth. Hij is een soort "Moeder Aarde" / "Vader Tijd" -figuur. We kunnen het niet precies weten, omdat het een mysterie zou moeten zijn. Maar dat is de kern. Menselijke emoties hebben niet meer effect op hem dan op een boom of rots. Hij is zo oud of bijna zo oud als de aarde zelf, hij geniet van de natuur en hij zorgt ervoor. En hij is daar al heel, heel lang.

EDIT: ik vond dit essay over Tom Bombadil van Gene Hargrove, dat hem op dezelfde manier beschrijft als een Pan-achtige "natuurgod".

Goed gezegd. Lukekelly75 en Theorlok hebben voor u antwoorden gepost met vergelijkbare conclusies. Ik denk zelf dat hij * Ëa * is, dat wil zeggen, de belichaming van de schepping. Dat zou verklaren waarom hij vóór de rivieren en het bos op de wereld was, hoe hij zich "de eerste eikel" kan herinneren, en hoe hij daar was zelfs voordat de Valar en Maiar uit hun hemelse wieg kwamen om rond te hangen bij deze nieuwe schepping. ding.
Hoewel het nadrukkelijk waar is dat "Tom geen Maiar is", enz., Volgt daaruit niet dat hij daarom een "incarnatie van Arda" of zoiets is.Tom is zeker Ainur.- Wat onzeker is, is tot welke orde van Ainur hij behoort (indien van toepassing).- Tom's volledige natuur / doel kan grotendeels een mysterie blijven, maar dat laat geen ruimte voor hem om een Pan-achtige natuurgod te zijn.- @Junuxx - Tom is * ouder * dan Creation;ipso facto geen manifestatie daar van.
@user23715, waarom zeg je dat hij ouder is dan de schepping - dat wil zeggen, er was een tijd dat Tom bestond, maar "schepping" niet.
@PaulDraper - Slechte woordkeuze.- Ik * had moeten zeggen *, Tom staat logischerwijs vóór de schepping.- De schepping, in Tolkiens milieu, vindt plaats in het "midden van" de eeuwigheid.- Logischerwijs is er voorafgaand aan de schepping de tijd in de aanwezigheid van Eru Illúvatar (wanneer het scheppingslied wordt gezongen door de Ainur), en vervolgens de uitwerking van de schepping (waarbij de Valar en de andere Maiar die erop volgen) in de tijd, dan (na het einde der dagen) strekt zich een nieuwe eeuwigheid uit.- Ook spreken over "eeuwigheid verleden" en "eeuwigheid toekomst" is strikt van een tijdelijke POV ... eindige geesten en zo.
Te laat om te bewerken, maar in mijn vorige opmerking zou er moeten staan --- ... Logischerwijs is er voorafgaand aan de schepping de ** eeuwigheid ** in de aanwezigheid van Eru Illúvatar ...
@user23715, zeker, maar waarom denk je dat Tom in die tijd vóór de schepping bestond, in plaats van er gewoon gelijktijdig mee?
Omdat de schepping van Tolkien ** uitdrukkelijk niet ** pantheïstisch is.- Tom wordt gepresenteerd als een onsterfelijk bewust wezen terwijl hij niet wordt geassocieerd met de Maiar als een Valar of een verhuurder.Hij wordt niet gerekend tot de kinderen van Illúvatar.We weten dat er andere orden van Ainur zijn en dat niet de hele Hostie van de Hemel de taak had om de Creatie uit te werken door naar Eä te gaan.Toch vinden we hier Tom in Eä als "oudste" en van voldoende macht om niet alleen Maia in het algemeen te zijn, maar Vala in het bijzonder.- In wezen is Tom een mysterie dat niet moet worden opgelost, maar dat betekent ** niet ** dat alle mogelijkheden open zijn.
@user23715 ja, de schepping van Tolkien heeft één * oppergod.Maar dat is niet anders dan in de Griekse mythologie (oorsprong van de "Pan" -vergelijking), en in feite zijn er een aantal andere parallellen.https://en.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien%27s_influences#Greek_mythology
Tolkiens * Middle Earth * kan misschien het beste worden omschreven als pre-christelijk of pre-joods-christelijk.Het allerhoogste goddelijke in het legendarium van Tolkien - Illúvatar - is precies El Shaddai.- Eä was ** niet ** onderworpen aan henotheïsme;hoewel zeker een gedegenereerde vorm van vroomheid * die richting zou kunnen veranderen, was het een pad dat voortkwam uit leugens en niet "één optie uit vele gelijke".Het leek in niets op Griekse mythologie - met opzet en vanaf het allereerste begin.
@user23715 je tekent lijnen waar er geen zijn.Aanbidding - al dan niet georganiseerd - is zeldzaam tot niet aanwezig in de geschriften van Tokien.
@PaulDraper - Ik ben het ermee eens dat aanbidding zelden of nooit voorkomt in Tolkiens geschriften.Dat is echter op geen enkele manier in tegenspraak met of weerlegt mijn eerdere verklaringen.- Religieus was Tolkiens legendarium * heel licht * over doctrine en ritueel;Theïstisch in Tolkiens legendarium Illúvatar == El Shaddai.
#7
+9
Anonymous
2016-06-12 05:39:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Geen van de andere antwoorden vermeldt dit, maar ik vind het belangrijk op te merken dat Tom Bombadil van oorsprong een Nederlandse pop was van een van Tolkiens kinderen, Michael. Op een dag gooide Michael het in het toilet, maar het werd gered en het werd de hoofdrolspeler van een verhaalfragment dat Tolkien voor zijn kinderen had uitgevonden. Later schreef hij een gedicht over hem genaamd 'The Adventures of Tom Bombadil' (1934), lang voordat het schrijven van Lord of the Rings begon.

Bronnen:

Wie is Tom Bombadil?

Narratieve modellen in Tolkiens Stories of Middle-Earth

tba tokiengateway.net - Tom Bombadil

tba Wie of wat was Tom Bombadil?

Dat is goed.Voel je vrij om wat meer details toe te voegen, met name citaten, die overeenkomsten tussen de Bombadils aangeven.
Interessant antwoord buiten het universum.Ook ben ik waarschijnlijk gek, maar ik heb het gevoel dat dit bijna werkt als een * in-universe * antwoord: wie is Tom Bombadil?Hij is een pop van een kind, door Eru tot leven gewekt en duizenden jaren naar het verleden getransporteerd om te zingen en dansen in een bos!Kun je je nu een wezen voorstellen dat * minder * vatbaar is voor de kracht van de Ene Ring dan een kinderspeelgoed?Het is allemaal logisch!(Hoewel Pinocchio met de Ene Ring me zorgen zou maken ...)
Ik heb de vraag opnieuw beschermd.Je zou sowieso geen moeite hebben gehad om je antwoord te bewerken, denk ik, maar nu heb je> 10 reputatie, dus je bent klaar om te gaan als het om beschermde vragen gaat.
Is het oké als ik het op een later tijdstip bewerk?Alleen ik keek gewoon naar de klok en wat ik van plan was een commentaar van vijf minuten in één regel te zijn, nam in totaal bijna twee uur in beslag en ik heb morgen een afspraak ... Ik heb een paar ideeën om het uit te breidenmaar ik kom terug zodra ik wat vrije tijd heb.
Bewerk het zeker wanneer u maar wilt.Sorry dat dit proces zo lang duurt, maar bedankt voor je bijdrage.
@MolagBal ook hij is eeuwig omdat hij niet echt leeft ...
#8
+8
OpaCitiZen
2015-01-27 02:07:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het verbaast me dat Oldest and Fatherless: The Terrible Secret of Tom Bombadil , een van de interessantere fan-theorieën over Bombadil - geschreven door een zekere livejournal-gebruiker, km_515 - wordt hier nog niet genoemd. Dus hier gaat het. Al met al zegt deze duidelijk onofficiële theorie dat Bombadil een oud, bijna tijdloos kwaad is dat wedijvert met Sauron & Co., dat zijn tijd afwacht tot het kan terugwinnen wat het ooit regeerde. Ik zal je een citaat geven:

De spreuk die Bombadil aan zijn enge en vervloekte land bindt, werd eeuwen geleden ingevoerd door de Valar om mannen en elfen te beschermen. Het kan nog een paar decennia duren, misschien een paar generaties hobbitlevens. Maar wanneer de laatste elf uit de havens is vertrokken en de laatste spreuken van ringen en tovenaars ontrafelen, dan is hij verdwenen. En Iarwain Ben-Adar, de oudste en vaderloze, die heerser was over de duisternis in Middle Earth voordat Sauron was, voordat Morgoth daar voet zette, voordat de eerste zon opkwam, zal weer in zijn erfenis komen. En op een donkere nacht zullen de oude bomen naar het westen marcheren de Shire in om hun oude haat te voeden. En Bombadil zal onder hen neer dansen, eindelijk gekleed in zijn ware gedaante, zijn onbegrijpelijke rijmpjes zingend terwijl de bomen hun vloeken mompelen en de zwarte en verschrikkelijke Barrow-Wights om hem heen dansen en brabbelen. En hij zal glimlachen.

( bron, nogmaals)

Klik op de link en lees het hele ding voor de nogal intrigerende redenering . Houd er echter rekening mee dat de auteur ook schrijft:

Denk ik dat Tolkien dingen op deze manier heeft gepland? Helemaal niet, maar ik vind het een interessante speculatie.

:)

... aaen de reden voor de downvote is? :) Je houdt niet van de theorie, die expliciet niet-canon is, maar toch interessant en attent is?
Waarschijnlijk omdat je niet moet proberen om vragen te beantwoorden met iets waarvan je * weet * dat het fan-fictie is?Ik ben het er niet mee oneens, het is interessante speculatie / fan-fic;Ik ben het er niet mee eens dat het geschikt is als antwoord in scifi.se.
Een ander belangrijk probleem met deze theorie is dat Gandalf zegt dat de grenzen waar Tom binnen blijft, aan zichzelf zijn opgelegd.door een magische barrière.Het zou ook niet logisch zijn voor de Raad van Elrond om te overwegen hem de ring te geven als hij echt een gevaarlijke kwade kracht was.Ik hou echter van het out of the box denken
@AndresF .: Ik denk niet dat fanfictie noodzakelijkerwijs verboden terrein is, maar dat OpaCitiZen er niet in slaagt om aan te tonen dat deze specifieke fanfictie ook maar enigszins overtuigend is.Inderdaad, de auteur is het ermee eens dat Tolkien het niet zo heeft gepland, wat ik voldoende reden vind voor een ▼.
@PJTraill Fanfictie wordt * zeker * afgekeurd wanneer wordt geprobeerd een fictief werk te beantwoorden dat oorspronkelijk zelf geen fanfictie is, en waarvoor mogelijk een canoniek antwoord bestaat.Fanfictie als antwoord is ongeschikt, want wie zal zeggen of het het "juiste" antwoord is of niet?Wat als ik antwoord met een ander, tegenovergesteld fanfictie-antwoord?Wie heeft er gelijk?
@PJTraill Vragen * over * fan-fictie zijn oké (hoewel niet mijn kopje thee), omdat een antwoord canoniek kan zijn binnen het werk van fan-fictie zelf.
De reden dat Bombadil Barrow-Wights toestaat om in Old Forest te wonen, is precies omdat hij zo goedaardig is.Hij doet niemand kwaad, zelfs geen kwaadaardige wezens, tenzij en totdat hij ze expliciet moet schaden om te voorkomen dat ze iemand anders kwaad doen.
Er was zo'n 40-45 jaar geleden een specfictie die ik las.Er was de "wat als" -regel voor nodig van "wat als ze de ring naar Bombadil zouden verlaten in plaats van naar Mordor te gaan om het ongedaan te maken?"En het eindigde op dezelfde manier;De gastheren van Sauron verslaan de vijanden van Sauron een voor een nadat ze het leger van Aragorn voor de zwarte poorten hebben vernietigd.Wanneer de gastheren van Sauron Tom's Land bereiken, schrijdt Bombadil voort en, als oudste, haalt hij zoiets als de Gotterdamerung neer met de aarde die opkomt om zijn vijanden te vernietigen.Ik vraag me af of deze fanfictie-persoon dat ook had gelezen.
#9
+7
Theoriok
2012-12-18 18:25:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb ooit een redelijk overtuigende theorie gelezen dat Bombadil de manifestatie is van Arda , de wereld. Helaas kan ik het artikel niet opnieuw vinden om ernaar te linken.

Waarom werd dit naar beneden gestemd?
waarschijnlijk omdat het in wezen hetzelfde zegt als het antwoord direct hierboven door Lukekelly75
Alleen noem ik Arda, de wereld zelf, en Lukekelly75 noemt Middle-Earth, een continent op die wereld. Ik zou het in een commentaar op zijn antwoord hebben gezet, maar ik kan alleen commentaar geven op mijn eigen antwoorden.
Je hebt 50 reputatie nodig om overal te mogen reageren, voornamelijk om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Ik ben het ermee eens ... zoals Moeder Aarde ... maar Vader Aarde.
Het artikel was mogelijk dit: http://tolkien.slimy.com/essays/Bombadil.html
#10
+6
johnny tea
2012-12-22 20:49:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tolkien verklaarde in een van zijn brieven specifiek dat Bombadill niet Illuvatar is. Er is een verwijzing in Tolkiens eerdere geschriften naar natuurgeesten (Fays, Leprawns) en dergelijke, en mijn eigen gevoel is dat Bombadill er een van is - een wezen zo oud als de wereld waarvan het doel af en toe die van de Valar (en in in dit geval Sauron), maar die zijn eigen taak onder Eru uitvoert en weinig deelneemt aan de strijd van Elfen, Mannen en demonen. Toms opdracht heeft te maken met de aarde zelf en zijn macht en opdracht worden in overeenstemming daarmee behandeld. Hij staat buiten de 'politiek' van de volkeren van de aarde, maar is niet immuun als Sauron de natuur zelf verplettert. Hoewel geen maia ongetwijfeld Yavanna (zoals geïnstrueerd door Eru) zou weten van Bombadill, zijn makkers en hun modus operandii. Een van de ondeugende mensen; schijnbaar anarchistisch en een wet op zichzelf, maar ingebouwd in het weefsel van de wereld sinds het begin ervan door Eru (of een bijproduct van de dissonnanties tussen Melkors onenigheid en Eru's harmonie in de Grote Muziek, maar nog steeds aanwezig door de soevereine wil van Eru zelf en gegeven doel door Hem).

Heb je een citaat uit de letters re: not being Eru?
Hoe kon Tolkien zo zeker zijn :)?
#11
+5
Karl
2013-01-22 14:39:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hij was er vóór al het andere, maar hij is niet Iluvatar - dat laat alleen de echte schepper van die wereld over - dus voor mijn geld is TB Tolkien

Is er een manier om dit antwoord te verwijderen? Illuvatar "is" de "echte" schepper van Eä, de wereld tenminste.
@Earendil je bekijkt het vanuit een universum-perspectief, waar Karl in feite beweert dat Tom Bombadil een "Mary Sue" is voor J.R.R. Tolkien.
@Monty129 Tolkien schreef echter niet in die stijl
#12
+5
jacen.garriss
2013-05-12 00:59:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bombadil moet een Maia zijn. Hij zei zelf dat hij leefde voor de Big People. Wie zijn elfen en mannen. Tolkien zei dat Bombadil niet Eru was in zijn brieven. Er was niets anders in de Silmarillion vóór de elven dan Eru, de Valar en de Maiar.

Oudste, dat is wat ik ben. Let op mijn woorden, mijn vrienden: Tom was hier vóór de rivieren en de bomen; Tom herinnert zich de eerste regendruppel en de eerste eikel. Hij maakte paden voor de Grote Mensen en zag de kleine Mensen aankomen. Hij was hier vóór de koningen en de graven en de kruiwagens. Toen de Elfen westwaarts trokken, was Tom er al, voordat de zeeën waren gebogen. Hij kende het donker onder de sterren toen het onbevreesd was - voordat de Heer van het Duister van buiten kwam.

~ The Fellowship of the Ring

Heb je een citaat uit de letters re: not being Eru?
Hij had geen Maia moeten zijn! Behalve de Ainur waren er misschien nog andere dingen in Arda.
@MadTux En wat zouden die zijn? Ik kan me niets herinneren dat behalve de Ainur op Arda was voordat de elven kwamen.
@jacen.garriss - Ainulindale: "Maar Manwe was de broer van Melkor in de geest van Iluvatar, en hij was het belangrijkste instrument van het tweede thema dat Iluvatar had opgeworpen tegen de onenigheid van Melkor; ** en hij riep vele geesten tot zichzelf zowel groter als kleiner **, en ze kwamen naar de velden van Arda en hielpen Manwe, opdat Melkor de vervulling van hun werk niet voor altijd zou verhinderen, en de aarde zou verdorren voordat het bloeide '.
@DarthSatan zouden die grotere en mindere geesten de Maia zijn? Het lijkt een beetje dubbelzinnig.
@jacen.garriss - het is alleen dubbelzinnig als je de zin afzonderlijk leest. Als je het eigenlijke volledige boek leest, is het duidelijk. Volgens de Valaquenta kwamen de Valar en Maiar allemaal tegelijkertijd Arda binnen ('degenen van de Ainur die het verlangden, kwamen op en gingen de wereld binnen aan het begin van de tijd') - met de duidelijke uitzondering van Tulkas - maar deze geesten kwamen later .
@DarthSatan Oké, wanneer waar deze geesten dan creëerden? Ik kan me niet herinneren dat ze werden gemaakt toen de Valar en Maiar werden gemaakt.
@jacen.garriss - dat zou een goed onderwerp zijn voor een aparte vraag; voor nu laat ik het staan ​​bij: "wie zei dat ze tegelijkertijd met de Ainur zijn gemaakt?"
Robert Foster (The Complete Guide to Middle Earth) pleit ervoor dat Bombadil een Maia is die inheems is geworden.
Eigenlijk is het juiste antwoord - * Bombadil moet een Ainur * zijn.De Maiar hadden een bijzondere taak bij het vormen van Eä en de Valar zijn hun leiders, maar niet alle Ainur zijn Maiar.
#13
+2
Mike
2017-05-18 02:03:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat Tom een ​​belichaming is van de muziek van de Ainur. Al zijn kracht komt voort uit zang - hij heeft een lied voor de oude wilg en een voor de Barrow Wight. 'Tom's liedjes zijn sterkere liedjes ...' Wanneer Goldberry wordt gevraagd wie hij is, antwoordt ze 'He is ....' Dit is een echo van Iluvatar's "Ea 'wanneer hij Middle earth creëert op basis van de muziek van de Ainur.

Kunt u enkele van de citaten waarnaar u verwijst, toevoegen om dit te ondersteunen?
#14
+1
please delete me
2014-07-12 05:10:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou er een theorie aan willen toevoegen: Tom Bombadil is het ego van Tolkien.

Vanuit psychologisch standpunt dook Tolkien diep in zijn onderbewustzijn om het verhaal te creëren. Hij regisseerde het niet opzettelijk, maar liet het zichzelf vertellen.

Maar zelfs hier is Tolkien ('s ego) nog steeds meester en kan hij alles doen. Om het Hobbit / LotR-universum te verlaten zoals het is, kon hij niet te veel betrokken raken, maar hij zou het kunnen bezoeken en het zou geen macht over hem hebben. Hij kan ook helpen wanneer daarom wordt gevraagd . Hoewel hij zelf niets onderneemt.

Ik had dit in gedachten toen ik naar het boek luisterde en vond het logisch voor mij.

Aangezien het ego van Tolkien het verhaal maakte dat Sauron vernietigde, lijkt het niet goed te passen als de manifestatie ervan ongeïnteresseerd in de ring wordt verklaard en onverschillig om ervan af te komen.
Hij verdiepte zich in zijn onderbewustzijn en ontdekte dat het verhaal 'gebeurt' zoals men doet in een lucide droom. Ook bij lucide dromen zorgt het krachtig veranderen van het verhaal voor destabilisatie en een ontwaken. Tolkiens ego kon de ring niet vernietigen, omdat het een te sterke inval zou zijn en de wereld zelf zou destabiliseren. Zijn desinteresse in de ring was dat hij geen macht over hem had en dat hij niets kon doen. Het was gewoon interessant voor hem om het grootste probleem in de wereld aan te pakken.
#15
+1
antlersoft
2015-01-29 12:12:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het was duidelijk dat Tolkiens bedoeling was om Tom een ​​mysterie te laten zijn, maar als we een interpretatie toestaan ​​die buiten de bedoeling van Tolkien valt, heb ik een theorie die suggereert dat ik in overeenstemming blijf met alles in de teksten, en die niemand anders hier nog heeft stelde voor: Tom was het prototype van Iluvatar, dat Iluvatar in Arda creëerde om te oefenen voordat hij de kinderen creëerde . Hij heeft een vorm die lijkt op die van mannen of elfen, maar niet al hun kenmerken of zwakheden. Hij is de oudste van alle dingen die in Arda zijn geschapen, en is eraan verbonden, maar is uniek. Goldberry en haar vader de rivier en soortgelijke wezens kunnen geesten zijn die worden opgeroepen door de ontwaakte gedachte van Yavanna, maar Tom is duidelijk te onderscheiden. Zijn kracht komt voornamelijk doordat hij de oudste is; hij is gemaakt voordat alle regels van de natuur definitief waren en staat er een beetje buiten.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...