Vraag:
Hoe wordt de canoniciteit van afgeleide werken bepaald voor Star Wars?
MPelletier
2011-01-19 07:44:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voor alle soorten afgeleide werken, namelijk:

 • Films
 • Romans
 • Stripboeken
 • Andere geschreven werken (inclusief RPG-materiaal)
 • Cartoons
 • Videogames
 • Afgeleide films (zoals de beruchte Ewok-films en nog beruchtere vakantiespecial )

Volgens welke regels wordt iets " canon " en wie is verantwoordelijk voor de evaluatie van een gepubliceerd werk?

Drie antwoorden:
#1
+111
Valorum
2015-01-26 05:32:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Canoniciteit in het Star Wars-universum wordt sinds april 2014 bepaald door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Disney en LucasFilm, bekend als de Lucasfilm Story Group.

De primaire de aangebrachte verandering is dat het oude canonsysteem (G-Canon, T-Canon, enz.) uit de ruimte is verwijderd en alleen de zes originele speelfilms (de originele trilogie en de Prequel-trilogie, zoals te zien in de 2011 Blu-ray Edition), Star Wars: The Clone Wars TV-show, Star Wars: The Clone Wars-film en Star Wars: Rebels TV-shows worden beschouwd als onderdeel van de officiële Star Wars-canon .

Alle andere eigendommen, op een paar kleine uitzonderingen na, worden nu op één hoop gegooid onder een enkele vlag die bekend staat als " Star Wars: Legends ". Deze uitzonderingen lijken de film noviteiten te omvatten (waar ze specifiek ingaan op dingen die op het scherm te zien zijn) en de Star Wars-databank (die de oude Databank / Encyclopedia-website vervangt e).

"Hoewel Lucasfilm er altijd naar streefde om de verhalen die voor de EU waren gemaakt consistent te houden met onze film- en televisie-inhoud en ook intern consistent te houden, maakte Lucas altijd duidelijk dat hij dat was niet verplicht aan de EU. Hij zette de films die hij maakte als canon. Dit omvat de zes Star Wars-afleveringen en de vele uren aan inhoud die hij heeft ontwikkeld en geproduceerd in Star Wars: The Clone Wars. Deze verhalen zijn de onwrikbare objecten uit de geschiedenis van Star Wars, de personages en gebeurtenissen waarop alle andere verhalen moeten aansluiten. " Starwars.Com - THE LEGENDARY STAR WARS EXPANDED UNIVERSUM WORDT EEN NIEUWE PAGINA

Per definitie werden de andere eigendommen die oorspronkelijk werden beschouwd als 'G-Canon' en 'T-Canon' (de Star Wars-radiodramatiseringen, Star Wars Holiday Special, eerdere Star Wars: Clone Wars TV Show, Ewoks-films, Star Wars: DroidsTV-show en Star Wars: Ewoks TV-show), samen met verwijderde scènes (uit de theatrale films), eerdere theaterversies van de films, commentaren, interviewcitaten, making-of documentaires, documentaires achter de schermen, concept kunstboeken en eerdere versies van de scripts worden nu allemaal beschouwd als " Legends " -eigenschappen. Door fans gemaakte eigendommen en parodische werken (zoals de Star Wars Lego-serie en Family Guy-specials) blijven volledig buiten het canon-kader


Vooruitgaand, allemaal toekomstige eigendommen (films, boeken, strips, games en korte verhalen) zullen worden gelicentieerd en volledig voldoen aan de regels van de Star Wars Story Group met betrekking tot de canonstatus, tenzij expliciet vermeld. Dit sluit uiteraard toekomstige afdrukken van oude titels uit, die duidelijk zullen worden getagd met de "Legends" -banner.

Met uitzondering van de hierboven genoemde uitzonderingen, ziet de volledige lijst van canonwerken (verleden, heden en nabije toekomst) er nu als volgt uit.

Films

 • Episode I: The Phantom Menace (en de novellen van Terry Brooks en Patricia Wrede)
 • Episode II: Attack of the Clones (en de novellen van RA Salvatore en Patricia Wrede)
 • Episode III: Revenge of the Sith (en de novellen van Matthew W. Stover en Patricia Wrede)
 • Aflevering IV: A New Hope (en de novellen van Alan Dean Foster, Ryder Windham en Alexandra Bracken)
 • Aflevering V: The Empire Strikes Back (en de novellen van Donald F. Glut, Ryder Windham en Adam Gidwitz)
 • Episode VI: Return of the Jedi (en de novellen van James Kahn, Ryder Windham en Tom Angleberger)
 • Episode VII: The Force Awakens (en de novellen van Alan Dean Foster, Michael Kogge en Elizabeth Schaefer)
 • The Clone Wars (en de novelle van Karen Traviss)
 • Rogue One (en de novellen van Alexander Freed en Matt Forbeck)

Tv-programma's

Romans

 • Lords of the Sith door Paul S. Kemp
 • Tarkin door James Luceno
 • A New Dawn door John Jackson Miller
 • Servants of the Empire: Edge of the Galaxy door Jason C. Fry
 • Ezra ' s Gamble door Ryder Windham
 • Dark Disciple door Christie Golden

Strips

 • Kanan: The Last Padawan door Greg Weisman
 • Star Wars door Jason Aaron
 • Star Wars: Darth Vader door Kieron Gillen
 • Vader Down door Jason Aaron en Kieron Gillen
 • Lando door Charles Soule
 • Poe Dameron door Charles Soule
 • Shattered Empire door Greg Rucka
 • Han Solo Han Solo door Marjorie Liu
 • Chewbacca door Gerry Duggan
 • Princess Leia door Mark Waid
 • Star Wars Special: C-3PO door James Robinson
 • Darth Maul: Son of Dathomir door Jeremy Barlow
 • Erfgenaam van de Jedi door Kevin Hearne

Andere formaten

Er zijn ook zo'n 40+ romans, juniorromans en naslagwerken die zijn uitgebracht onder de vlag van Star Wars: Journey to the Force Awakens , Star Wars: Journey to the Last Jedi en een groot (en toenemend) aantal boeken dat wordt uitgebracht ter gelegenheid van de lancering van Star Wars 7, 8 en 9 en stand-alone Star Wars -films (Rogue One en Solo). Dit omvat een aantal factbooks zoals 'Absolutely Everything You Need to Know', 'Ultimate Star Wars', 'The Force Awakens: Incredible Cross-Sections', 'The Force Awakens: Visual Dictionary', 'Ships of the Galaxy' en 'Star Wars in 100 Scenes', samen met romans zoals 'Aftermath' en 'Lost Stars' en 'Before the Awakening', enz.

In grote lijnen kunnen alle boek of eigendom gepubliceerd na april 2014 wordt beschouwd als canon tenzij expliciet vermeld dat dit niet is .

Opmerkingen zijn niet voor uitgebreide discussie;dit gesprek is [verplaatst naar chat] (http://chat.stackexchange.com/rooms/60025/discussion-on-answer-by-valorum-how-is-canonicity-of-derivative-works-determined).
U vermeldt dat de TFA Visual Dictionary canon is.Hoe zit het met andere visuele woordenboeken?Ook canon naar analogie, of werden ze gedecanoniseerd in de grote canon-rejig?
@Randal'Thor - Degenen die na 2014 zijn geschreven, worden expliciet als canon genoemd.Die van vroeger zijn dezelfde soort rare * canon-zolang-als-het-eens-is-met-de-films * canon waar de novellen in lijken te passen.
#2
+16
Dori
2011-01-19 07:52:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is een Wikipedia-artikel over: Star Wars-canon.

Er staat:

De Star Wars-canon bestaat uit de zes Star Wars-speelfilms, samen met alle officieel gelicentieerde, niet-tegenstrijdige spin-offs van de zes films . Zoals ooit gedefinieerd door Lucas Licensing:

We hebben wat we Canon noemen, dat zijn de scenario's, novellen en andere werken die rechtstreeks verband houden met continuïteit, en dan zijn er veel marginale dingen , net als de oude Marvel Comics-serie, dat we niet echt proberen om aan de continuïteit te werken wanneer we nieuwe projecten plannen. Zelfs de interactieve spellen van LucasArts hebben een uitgangspunt, een achtergrondverhaal met spelerspersonages die we proberen te koppelen aan de algehele continuïteit. Het is een soort van goddelijke onderneming. We creëren dit universum gaandeweg, maar iemand moet zijn vinger op alles houden wat ervoor kwam.
- Allan Kausch, van The Secrets of Star Wars: Shadows of the Empire

Later in het artikel is er een verdere uitsplitsing, tussen wat Lucas beschouwt als canon en het Expanded Universe, en een ander niveau gedefinieerd als G-canon, T-canon, C-canon , S-canon en N-canon.

Ik heb een ander antwoord geaccepteerd dat recente wijzigingen weerspiegelt. Merk op dat dit antwoord geldig was zolang het duurde.
Meerdere mensen hebben dit bericht vernield, tegen het beleid in: http://meta.scifi.stackexchange.com/questions/5229/is-it-acceptable-to-edit-in-this-answer-is-wrong-header-into-a-wrong-but-upvot Doe dat niet.
@user1027: Dat beleid heeft echt niets te maken met het "vandalisme" hier.Het is algemeen beleid om oude vragen / antwoorden te bewerken, zodat ze in de toekomst relevant blijven voor mensen.In dit geval was de bewerking alleen bedoeld om te verduidelijken dat het antwoord nu verouderd is en er niets grof of kwaadaardig aan is.Als er een ander beleid is over een betere manier om dat te bereiken (bijvoorbeeld het toevoegen van nieuwe informatie aan het bestaande antwoord en het converteren naar een communitywiki), prima.Maar ik heb er zelf geen gezien.
#3
+7
Rincewind
2016-05-13 17:36:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ging op zoek en vond een aantal dingen die je vraag zouden kunnen beantwoorden -

Canoniciteit

Als er meerdere "officiële" werken of originele media, kan de vraag wat wel en niet canoniek is onduidelijk zijn. Dit wordt opgelost door ofwel bepaalde media expliciet uit te sluiten van de status van canon (zoals in het geval van Star Wars), door verschillende niveaus van canoniciteit toe te wijzen aan verschillende media (zoals in het geval van Star Wars voordat de franchise door Disney werd gekocht) , door verschillende maar erkende mediabehandelingen als officieel te beschouwen binnen hun eigen continuïteiten, maar niet over hen heen of helemaal niet opgelost. Het gebruik van canon is van bijzonder belang met betrekking tot het opnieuw opstarten of opnieuw bedenken van gevestigde franchises, zoals de Star Trek-film uit 2009, vanwege de manier waarop het de kijkerervaring beïnvloedt.

The Star Wars canon bestond oorspronkelijk op verschillende niveaus. Het hoogste niveau waren de originele Star Wars-films en uitspraken van George Lucas; tie-in-fictie uit het uitgebreide universum van Star Wars had een ander niveau van canoniciteit. Het complexe systeem werd onderhouden door Leland Chee, een medewerker van Lucasfilm.

Nadat Disney de franchise had gekocht, werd al het materiaal gepubliceerd vóór 25 april 2014 dat geen van de Star Wars-films of de CGI-tekenfilm The Clone was Oorlogen werden uitgeroepen tot continuïteit van "Legends", waardoor ze niet langer de officiële canon waren. Al het daaropvolgende materiaal bestaat op hetzelfde canonniveau, waarbij de Lucasfilm Story Group wordt opgericht om geen tegenstrijdigheden tussen canonwerken te voorkomen.

Disney-acquisitie, canonrevisie en Star Wars Legends

Op 30 oktober 2012 werd Lucasfilm voor 4,05 miljard dollar verkocht aan The Walt Disney Company. Na de overname richtten Disney en Lucasfilm de Lucasfilm Story Group op, een commissie die tot taak heeft de 'canon' bij te houden en te definiëren in een poging om de films, strips en andere media te verenigen met de bestaande canon.

Op 25 april 2014 hebben Lucasfilm en Disney alle werken van Expanded Universe uit de canon verwijderd. Ze kondigden aan dat de bestaande zeven films en televisieseries The Clone Wars de "onwrikbare objecten" zijn van het vertellen van Star Wars-verhalen. Eerder gepubliceerd materiaal is opnieuw gelabeld onder het label "Legends", en toekomstige inhoud zal een andere visie geven op mensen, plaatsen en gebeurtenissen na Return of the Jedi. Ze kondigden ook aan dat alle toekomstige Star Wars-verhalen met elkaar verbonden zullen zijn en op hetzelfde canon-niveau als de films, met begeleiding van de Star Wars-verhaalgroep. Bovendien werd aangekondigd dat de films van de vervolgtrilogie niet hetzelfde verhaal zullen volgen als dat van de werken uit het Expanded Universe die plaatsvinden na de gebeurtenissen in Return of the Jedi. De eerste officiële canonroman in de herziene continuïteit was Star Wars: A New Dawn van John Jackson Miller, een prequel-roman voor Star Wars Rebels. Het werd uitgebracht op 2 september 2014.

Canoniciteit bepalen (originele canon)

De Star Wars-canon werd voor het eerst gedefinieerd in een interview uit 1994 met Lucas Licensing's Sue Rostoni en Allan Kausch in nummer 23 van de Star Wars Insider :. Evangelie, of canon zoals we het noemen, omvat de scenario's, de films, de radiodrama's en de novellen. Deze werken komen voort uit de originele verhalen van George Lucas, de rest is geschreven door andere schrijvers. Tussen ons hebben we echter alles gelezen en met veel ervan wordt rekening gehouden in de algehele continuïteit. De volledige catalogus van gepubliceerde werken omvat een uitgebreide geschiedenis - met veel uitlopers, variaties en raaklijnen - net als elke andere goed ontwikkelde mythologie.

Dit beleid is in de loop der jaren verder verfijnd en uitgewerkt. De officiële Star Wars-website heeft ook de rol van canon-, uitgebreide universum- of "EU" -bronnen gedetailleerd en hoe deze passen in de algehele Star Wars-continuïteit. In een 'Ask the Jedi Council'-reactie uit 2001 van Steve Sansweet (directeur fanrelaties) en Chris Cerasi (destijds een redacteur voor LucasBooks) werd het volgende gesteld:

Wanneer het komt tot absolute canon, het echte verhaal van Star Wars, moet je je wenden tot de films zelf - en alleen de films. Zelfs novellen zijn interpretaties van de film, en hoewel ze grotendeels trouw zijn aan de visie van George Lucas (hij werkt vrij nauw samen met de romanschrijvers), laat de methode waarin ze zijn geschreven enkele kleine verschillen toe. De novellen worden gelijktijdig met de filmproductie geschreven, dus variaties in details sluipen van tijd tot tijd binnen. Desalniettemin moeten ze worden beschouwd als zeer nauwkeurige afbeeldingen van de fictieve Star Wars-films.

Hoe verder men zich van de films aftrekt, hoe meer interpretatie en speculatie een rol spelen. LucasBooks werkt ijverig om het voortgaande Star Wars-universum samenhangend en uniform te houden, maar stilistisch is er altijd ruimte voor variatie. Niet alle artiesten tekenen Luke Skywalker op dezelfde manier. Niet alle schrijvers definiëren het personage op dezelfde manier. De specifieke kenmerken van individuele media spelen ook een rol. Een stripboekinterpretatie van een evenement zal waarschijnlijk minder dialoog of ander tempo hebben dan een nieuwe versie. Een videogame moet een interactieve benadering hebben die de gameplay bevordert. Dat geldt ook voor kaart- en rollenspellen die bepaalde kenmerken aan personages en gebeurtenissen toekennen om ze speelbaar te maken.

De analogie is dat elk stukje gepubliceerde Star Wars-fictie een venster is op het 'echte' Star Wars-universum . Sommige ramen zijn wat mistiger dan andere. Sommige zijn beslist abstract. Maar elk bevat voor hen een klompje waarheid.

The Holocron

In 1996 hield Licensing een interne bijbel van referentiemateriaal, aangezien het volume van publicaties, feiten en cijfers tot zulke logge proporties groeide dat het moeilijk werd om alles te weten wat relevant was voor een bepaald project. Ze besloten uiteindelijk dat er iets moest gebeuren om de steeds grotere verzameling media te organiseren die het Star Wars-universum beschreven. Er werd een canonsysteem ontwikkeld dat de materialen organiseerde in wat wel en niet geschikt was voor het Star Wars-verhaal.

In 2000 benoemde Lucas Licensing Leland Chee om een ​​continuïteitsregistratiedatabase te creëren, de zogenaamde ' Holocron ".

De Holocron was opgedeeld in vijf niveaus (in volgorde van prioriteit): G-canon, T-canon, C-canon, S-canon en N-canon. Deze niveaus zijn niet meer in gebruik na 25 april 2014.

G-canon was George Lucas-canon: beschouwd als absolute canon, inclusief Episodes I-VI (de destijds uitgebrachte films) en alle uitspraken van George Lucas (inclusief niet-gepubliceerde productienotities van hem of zijn productieafdeling die nooit gezien door het publiek). Elementen die afkomstig waren van Lucas in de scripts, gefilmde verwijderde scènes, filmvernieuwingen, naslagwerken, hoorspelen en andere primaire bronnen waren ook G-canon als ze niet in tegenspraak waren met de uitgebrachte films. G-canon overschreed de lagere niveaus van canon toen er een tegenstrijdigheid was.

T-canon was televisiekanon: verwezen naar het canonniveau dat alleen de animatiefilm Star Wars: The Clone Wars en de twee televisieseries omvatte Star Wars: The Clone Wars en Star Wars Rebels. De voorrang boven de C-Level-canon werd bevestigd door Chee.

C-canon was Continuity-canon: bestaande uit materiaal uit het uitgebreide Star Wars-universum, waaronder boeken, strips en games met het label Star Wars. Games en RPG-bronnenboeken waren een speciaal geval; de verhalen en algemene achtergrondinformatie waren zelf volledig C-canon, maar de andere elementen zoals karakter- / itemstatistieken en gameplay waren, op enkele uitzonderingen na, N-canon.

S-canon was secundaire canon: hetzelfde medium als C-canon, het werd onmiddellijk vervangen door alles in hogere canoniveaus op elke plaats waar twee elementen elkaar tegenspraken. De niet-tegenstrijdige elementen waren nog steeds een canon-onderdeel van het Star Wars-universum. Dit omvatte bepaalde elementen van een paar N-canon-verhalen.

N-canon was niet-canon: 'What-if'-verhalen (zoals verhalen gepubliceerd onder het label Star Wars: Infinities), crossover-optredens (zoals de Star Wars-personage-optredens in Soulcalibur IV), gamestatistieken en al het andere dat rechtstreeks door de hogere canon wordt tegengesproken, komt hier terecht. N-canon was het enige niveau dat door Lucasfilm niet als officiële canon werd beschouwd. Al het gepubliceerde materiaal dat in tegenspraak was met dingen die in G-canon en T-canon waren vastgelegd, werd als N-canon beschouwd.

Dus om het samen te vatten - The Offical Cannon zijn de Star Wars-films en hun directe romans . Vanaf 25 april 2014 zijn alle werken, behalve de films en de Clone Wars-tv-show, nu gecategoriseerd als Star Wars Legends. Alle toekomstige Star Wars-verhalen zullen op hetzelfde canon-niveau als de films worden beschouwd.

Post-2014

Op 25 april 2014 heeft Lucasfilm de canon officieel herzien en versterkt, waarin staat dat alle eerder uitgebrachte werken van Expanded Universe omgedoopt worden onder de nieuwe Star Wars Legends-vlag, om een ​​vloeiende tijdlijn te garanderen met de release van de Star Wars-vervolgtrilogie. Ze kondigden ook aan dat toekomstige Star Wars-verhalen op hetzelfde canonniveau als de films zullen worden beschouwd, met begeleiding van de Star Wars-verhaalgroep.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...