Vraag:
Waarom heet het "Han eerst geschoten"?
Reinstate Monica - Goodbye SE
2011-03-08 16:26:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Na het lezen van deze vraag:

In canon, schiet Han Solo eerst?

Ik vraag me af waarom het heet " Han eerst geschoten". Als Han schoot, was hij de enige die opnamen maakte aangezien Greedo toen dood was.

Is er een reden hiervoor?

Met excuses aan iedereen die denkt dat dit te triviaal is om te vragen. Het irriteert me gewoon ...
Zes antwoorden:
#1
+50
Nellius
2011-03-08 16:55:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik haat het om de vraag te beantwoorden met een Wikipedia-citaat, maar hier gaat het (vanaf de pagina die je hebt gelinkt):

Dus de zin "Han shot first" is een antwoord op regisseur George Lucas 'expliciete cinematografische bewering dat "Greedo eerst schoot".

Zo simpel is het. Het is het tegenovergestelde van "Greedo shot first" in plaats van een daadwerkelijke beschrijving van wat er in de originele release is gebeurd.

Ik miste het deel dat het een "antwoord" was (weet niet waarom!). Dus dit was toen een opzettelijke 'tongue in cheek'-reactie. Bedankt.
@Wikis - Ja.Je kunt het zien als de eerste poging van de fans om het SW-universum van Lucas weg te worstelen.
#2
+31
Mufasa
2011-09-15 18:54:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In de Special Edition veranderde George Lucas de cantinascène, dus Greedo vuurde maar miste wild, en een fractie van een seconde later raakte Han's schot (in de originele beelden) Greedo. Dit verlamde het gevestigde karakter van Han, die oorspronkelijk werd geschreven als een schurk met een sterk gevoel van zelfbehoud.

Dus "Han schoot eerst" is hoe we klagen als reactie. Het is gemakkelijker / sneller dan te zeggen: "Han heeft Greedo bij de eerste gelegenheid neergeschoten om zichzelf te redden, want dat is wat een smokkelaar die wegrent voor een misdaadbaas die hij bedroog, zou doen. Een professional (hoewel onervaren - zie de Tales from the Mos Eisley Cantina book) premiejager niet zou missen als hij ging zitten met een blaster recht gericht op het slachtoffer dat nog steeds 60 cm verderop zit. "

In plaats van te klagen dat dit meer een tirade is dan een antwoord (ondanks dat het een tirade is waar ik het mee eens ben), heb ik een poging gedaan om je eerste alinea te herschrijven om dat te veranderen. Zet mijn bewerking terug als ik de markering heb gemist.
@neilfein: Eerlijk genoeg. Ik hou van je wisselgeld. :)
Eigenlijk manipuleerde Lucas in de SE Solo in de film, zodat zijn hoofd met een ruk opzij schudde; hij ontwijkt letterlijk een kogel, wat tegelijkertijd een excuus geeft om terug te schieten en hem zo veel meer een badass maakt. Maar de originele roman, geschreven door Lucas zelf, zegt dat Han schiet voordat Greedo de kans krijgt; de andere klanten in de bar wisten dat Greedo een idioot was omdat hij Solo zijn handen onder de tafel had laten leggen.
Bovendien willen we hem zien zijn belachelijk geweldig uitziende blaster uit zijn holster te halen.
@KeithS, De Star Wars-roman die aan George Lucas wordt toegeschreven, is geschreven door Alan Dean Foster IIRC.
#3
+15
Jeff
2011-09-16 06:58:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er kwam vandaag een gedachte bij me op die het helpt verklaren.

Het alternatief voor "Han Shot First" is "Greedo Never Fired".

De tweede is absoluut nauwkeuriger: Greedo NIET afgevuurd in de originele theatrale versie. Dat gezegd hebbende, was de verontwaardiging van de fans gericht op het opwekken van een meer algemene verontwaardiging of op zijn minst ervoor te zorgen dat iedereen wist WAAROM de fans verontwaardigd waren.

Greedo is een minderjarig personage dat minder dan 5 minuten op het scherm doorbrengt, maar dat is nauwelijks waarnaar in de EU wordt verwezen, had geen memorabele regels en valt alleen op omdat hij een complete idioot is.

Han werd gespeeld door Harrison Ford. Hij was in alle drie de films. Hij heeft een uitgebreide aanwezigheid in de EU. Zijn lijst met citeerbare regels is langer dan de arm van een kind. Hij stond op vrijwel elke poster. Han wordt bijna net zo algemeen erkend als zijnde gebonden aan Star Wars als het lichtzwaard.

Daarom moest hun mantra Han bevatten.

Ten tweede is "Han Shot First" een actieverklaring. - het zegt iets over het personage. Het is een duidelijke actie die hij ondernam, en het is duidelijk genoeg om impliciet naar de scène te verwijzen. "Greedo Never Fired" zegt eerder wat een personage niet deed. Het geeft ons geen duidelijk beeld van het karakter van Greeo, het zegt niet wat hij zou hebben gedaan, het zegt gewoon dat hij niet heeft geschoten.

De keuze tussen een actieverklaring en een passieve verklaring is helder. Mensen houden van actie, niet van passiviteit. "Han Shot First" is gewoon een sterkere uitspraak, en het is veel gedenkwaardiger.

#4
+2
fdec01
2017-09-23 01:28:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De 'eerste' in Han Shot First zou kunnen worden geïnterpreteerd als een verwijzing naar de twee films, de theatrale release en de speciale editie. Dus beide als geheel genomen, dan Han Shot First, Greedo schoot de tweede keer (SE). Dit is een manier om de "eerste" in het populaire gezegde te rationaliseren.

#5
+1
DaaaahWhoosh
2017-09-22 23:03:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat er twee verschillende manieren zijn om de uitdrukking "Han schoot eerst" te ontleden:

  1. Van de vele wezens die hun geweren afvuurden, was Han de eerste.

  2. Er waren meerdere wezens die hun geweren wilden afvuren, Han was de eerste die dat deed.

Je leest het op de eerste manier, maar als je het op de tweede manier leest, is het logisch. Han en Greedo wilden allebei elkaar neerschieten, maar Han was er als eerste. Je zou dit in veel andere gevallen kunnen zeggen; Ik zou bijvoorbeeld naar de kantine gaan voor wat gratis donuts, maar alle anderen waren er eerst. Dat wil zeker niet zeggen dat ik nog een donut heb.

Merk ook op dat hier een mogelijke dubbele betekenis is. "Han shot first" zou een verwijzing kunnen zijn naar de 'eerste' versie van de film, waarin Han de enige was die fotografeerde. Met andere woorden "aanvankelijk schoot Han alleen, maar later schoten zowel Greedo als Han".

Eh, wat?De gevestigde betekenis van `Han schoot eerst` is dat Greedo niet als eerste heeft geschoten in de oorspronkelijke release.In feite is de scène * minder * logisch als Greedo eerst fotografeert, op een blanco bereik en ontbreekt.Daarom is het zo omstreden
@Machavity Ik ben het met je eens.Ik zie het conflict niet.Hoe ben je het niet eens met mijn antwoord?
Omdat je het grotere argument voor een eenvoudige ontleding van woorden negeert.Het devalueert het kernargument (dat George Lucas de scène onbeschaamd heeft teruggekeerd) en laat het klinken alsof dit allemaal over semantiek gaat.
Dit * is * alles over semantiek.Het OP vond niet dat de zin "Han schoot eerst" correct was omdat niemand hem achterna schoot.Ik zeg dat het niet uitmaakt dat niemand de volgende keer heeft geschoten.De context is ook belangrijk, en dat wordt behandeld in een ander antwoord, maar waar ik me op concentreer, is het feit dat de zin in zijn huidige vorm kan worden gelezen op een manier die nog steeds logisch is.
#6
-1
Brandon
2013-11-04 00:36:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zonder analytisch over te komen, toen de originele Star Wars de confrontatie tussen Greedo en Han liet zien, ging het gesprek over het aannemen van zijn geld:

Han: Over My Dead Body

Greedo (terwijl hij een pistool op hem richt): Dat is het idee. Ik heb hier lang naar uitgekeken.

Han (terwijl hij stiekem zijn wapen onder de tafel uit de schede haalt): ik wed dat je het hebt

En Han schiet hem onder de tafel.

Het is een coole scène en geeft Han geloofwaardigheid in een situatie waarin honden een hond eten.

Als je het verandert en waardeloze CGI gebruikt om Greedo eerst te laten schieten, ontwijkt Han en beantwoordt het vuur. is zelfverdediging. Het portretteert hem anders en maakt de scène ZO veel minder cool.

Waarin verschilt wat u zei van wat Mufasa zei?
Ook hoe gaat dit met de vraag om?


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...