Vraag:
Wat is de oorsprong van de uitdrukking "op de grijpende hand?"
Bill the Lizard
2011-01-13 05:14:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Waar komt de uitdrukking "aan de grijpende hand" vandaan en wat betekent deze in de context van dat werk, The Gripping Hand ?

Ik zal eraan toevoegen dat ik net klaar ben met het lezen van The Mote in God's Eye en dit is niet de oorsprong van de zin, zoals ik had vermoed.

Drie antwoorden:
#1
+41
user56
2011-01-13 05:39:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoals ik de geschiedenis begrijp, is het concept van een 'grijpende hand' afkomstig uit The Mote in God's Eye (gepubliceerd in 1974). Deze roman bevat buitenaardse wezens die drie handen hebben, een van hen aanzienlijk sterker dan de andere twee en vooral handig om vast te pakken.

Maar de uitdrukking 'aan de grijpende hand' kwam later, bedacht door mensen die hadden gelezen het boek. De vroegste verwijzing op Google Boeken is een tijdschriftartikel Byte uit 1986. Merk op dat de schrijver de behoefte voelt om het citaat indirect toe te schrijven.

Aan de pakkende hand, zoals de Moties zeggen, (…)

Google Books ook vindt een paar andere gevallen, maar het kunnen slechts citaten zijn uit The Mote in God's Eye die toevallig de zin vermelden, ik kan geen andere bevestigde citatie vinden.

Het is alleen later, in The Gripping Hand (1993), dat de uitdrukking een plotpunt wordt.

Het lijkt er dus op dat "aan de grijpende hand", oorspronkelijk een toespeling op the Mote in God's Eye , was een idiomatische uitdrukking geworden voor een paar Engelssprekenden (vermoedelijk SF-fans); Niven kwam toen op het idee (of gebeurde toevallig) om de aangrijpende hand meer bekendheid te geven in zijn vervolg uit 1993, en de uitdrukking groeide daarna in populariteit.

Goed gedaan om die referentie te vinden!
Het is waarschijnlijk vermeldenswaard dat de auteur van dat Byte-artikel Jerry Pournelle was, co-auteur van The Mote in God's Eye (en The Gripping Hand) - Jerry's column 'Chaos Manor' was jarenlang een vaste waarde in Byte, en hij was vaak maakte verwijzingen naar zijn werk met Niven.
Ter ondersteuning van de opmerking van @Shog9's bevat het fragment in Google Books niet genoeg context om het auteurschap te identificeren, tenzij u bekend bent met zijn column.De fragmenten zien er beslist uit als iets dat Pournelle zou hebben geschreven voor Chaos Manor, en de auteur noemt "Zeke II", een van de vele "genoemde pc's" die Pournelle bezat en die vaak werd besproken in zijn column.
In ** Mote ** zelf is er op een gegeven moment een discussie tussen een Motie en een mens waarbij de Motie het gebruik van de uitdrukking 'de andere hand' door de mens noemt en hij vervolgens met zowel 'andere handen' als met vragen zwaait - en dat is dit voor ons?Het is niet ver van dat te beantwoorden als de grijpende hand in plaats van de zwakke hand aan die kant.
#2
+11
R. Martinho Fernandes
2011-01-13 05:29:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit komt uit " The Gripping Hand", het vervolg op " The Mote in God's Eye". In het verhaal hebben de mensen contact met buitenaardse wezens die bekend staan ​​als Moties. De Moties hebben drie armen: twee behendige rechterarmen en een sterk gespierde linkerarm. De linkerhand is de letterlijke "grijpende hand".

De uitdrukking " op de grijpende hand" wordt gebruikt om de laatste van drie mogelijke keuzes op te sommen, volgens de structuur "op één hand X, aan de andere kant Y, op de grijpende hand Z ".

In het boek geven de mensen drie keuzes aan de Moties: enerzijds uitroeiing; aan de andere kant een krachtige opsluiting in hun thuissysteem; en aan de grijpende hand een genetische modificatie die hun explosieve voortplantingssnelheid vertraagt ​​en hen in staat stelt de melkweg met mensen te delen

Niet alleen de derde optie, maar de beste, ook al is het de beste van een reeks slechte keuzes.
Niet per se de beste, maar de optie die u moet nemen vanwege een of andere kracht of eis van buitenaf.
#3
+5
Anglin Photos
2011-01-13 05:25:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een cruciaal plotelement van het boek is het idioom "aan de grijpende hand", een driearmige variant van het idioom "Aan de ene kant X, aan de andere kant Y." Het gezegde is afkomstig van de buitenaardse Moties, die drie armen hebben, waarvan er één sterker is maar minder finesse. linktekstDeze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...