Vraag:
Waarom denkt iedereen dat de Millennium Falcon een rotzooi is?
Daniel Roseman
2016-01-01 00:33:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is een lopende grap in Star Wars: A New Hope (1977), en overgenomen in Star Wars: The Force Awakens (2015), dat de Millennium Falcon ziet eruit als een stuk rommel: Luke, "Wat een stuk rommel!" als hij het voor de eerste keer ziet, en Leia zegt later sarcastisch: 'Ben je in dat ding gekomen? Je bent moediger dan ik dacht. " En Rey verwerpt het aanvankelijk totdat haar alternatief wordt vernietigd.

Maar voor mij ziet de Falcon er niet slechter of gehavend uit dan alle andere schepen die we in een van de films zien. Wat is er mis mee?

(Merk op dat ik het niet heb over de hyperdrive-problemen, die alleen voorkomen in The Empire Strikes Back en hoe dan ook niet duidelijk zijn vanaf de buitenkant.)

Geen definitief antwoord van mij, maar vanaf de eerste * Star Wars * -film uit 1977 dacht ik dat Luke's lijn briljant is ... Als hij het voor de eerste keer ziet, is dat letterlijk de eerste keer dat wij als kijkers het zien.Onze reactie is eigenlijk: “Wauw!Kijk eens naar dit coole ding! "en zijn weerspiegelt diepere, impliciete kennis die botweg zegt: "Wat een rotzooi!"Ik denk altijd - en nog steeds - dat dit een briljant stuk was dat in vijf woorden en beelden * veel * zei dan welke expositie ooit zou kunnen.
Een ruimteschip is niet * echt * cool tenzij het een Oneindige Onwaarschijnlijkheidsdrive heeft.
@randal'thor: In welk geval het _infinitely_ cool is.
@CodeswithHammer Onwaarschijnlijk.
@Zommuter: Ja, maar eindeloos onwaarschijnlijk.
@CodeswithHammer Nee, het plezier met _infinite_ onwaarschijnlijkheid is dat het zo veel groter is dan 100% onwaarschijnlijk dat het teruggaat naar nul;)
Laten we niet vergeten "Ze is de snelste rotzooi in de melkweg" (Lando)
Zien we ter vergelijking ooit een "goed onderhouden" YT-1300 of een ander koopvaardijschip?Bijna alle schepen die in de films te zien zijn, zijn militaire schepen, en het verschil tussen goed onderhouden keizerlijke schepen en rebellenschepen met een beperkt budget is behoorlijk duidelijk.Ongeveer de enige half fatsoenlijke vergelijking met de MF die ik me kan herinneren is Slave 1, en zelfs dat schip ziet er beter uit dan de MF, vervaagde verfbeurt en zo.
Ik veronderstel dat het is zoals wanneer je een armoedige auto ziet, maar die is opgevuld en je verbrandt bij de verkeerslichten als je hem probeert in te halen.Het uiterlijk is bedrieglijk en dat is een terugkerend thema in Star Wars, denk dat Obi Wan er gewoon uitziet als een 'ouwe gek' voor Han, Yoda een klein irritant wezen voor Luke, ect.Dus je vraag wat er mis mee is, inderdaad niets, het is allemaal een kwestie van percepties, vooringenomenheid of vooroordelen, dat is wat George Lucas ons misschien wil laten begrijpen of confronteren.
Elf antwoorden:
#1
+252
DVK-on-Ahch-To
2016-01-01 01:01:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink
  1. De Falcon is een oud schip. Volgens EU / Legends werd het 60 BBY gebouwd.

    Hoewel het innovatietempo discutabel is, zouden de meeste mensen een gemiddelde vrachtauto uit 1955 in 2015 niet als een stuk rotzooi beschouwen. .

  2. De Falcon is een vrachtvervoerder . YT-1300 is een bekend model.

    Stel je voor dat je een gewaagde ontsnapping zou maken, en iemand stelt voor je een lift te geven op een van deze :

    enter image description here

  3. Het was niet eens een nieuw schip in de zin van de originele romp. Het was een herbouwd gerenoveerd model ("Millenium Falcon" EU-boek)

+1 voor het specifiek aanpakken van de * waarneembare * redenen waarom mensen de Falcon onmiddellijk als niet-ruimtelijk zouden zien.
Stel je voor dat iemand je een lift heeft gegeven in de [USS Nimitz] (https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Nimitz), op 41-jarige leeftijd.Het vergelijken van ruimteschepen met zeevarende schepen is waarschijnlijk een eerlijkere vergelijking dan ruimteschepen met vrachtwagens.Schepen vertegenwoordigen een duurdere investering dan vrachtwagens, en worden doorgaans beter onderhouden en ontvangen gedurende hun hele leven upgrades (hoewel de Millennium Falcon waarschijnlijk niet veel upgrades heeft ontvangen).
@Snowman- Eigenlijk had de Falcon nogal wat upgrades.Dat is zowel in de EU en Han zei het zelf in A New Hope: "Ik heb zelf een paar wijzigingen aangebracht".Er is een Wookiepedia-artikel over de Falcon met de aangebrachte wijzigingen.
Op punt 2 is het ook vermeldenswaard dat als iemand uit een technologisch tijdperk voordat zelfs die truck er was (zeg 1800 of zo), ze waarschijnlijk het duidelijke verschil tussen deze en modernere voertuigen niet zouden zien, net zoals wij dat niet doenzie de "duidelijke" verschillen tussen Star Wars-schepen.
@MartianInvader - Dat was precies het punt dat ik maakte in [mijn antwoord] (http://scifi.stackexchange.com/a/113002/20774).
Ik geloof de Nimitz-analogie niet.Een 3-persoons vrachtschip lijkt in niets op een vliegdekschip.
Een geschiktere vergelijking zou een 50 jaar oude C-130 versus een moderne F / A-18 Super Hornet zijn, maar ik begrijp uw analogie.
@Snowman Ik ben het eens met de andere kritieken.De * Falcon * is geen opgeknapte Star Destroyer;het is dichter bij een herbouwd [Liberty Ship] (https://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_ship) (of misschien zijn opvolger, het Victory Ship - een verouderd werkpaard met een vlekkerig veiligheids- en prestatierecord).
Overweeg een SR-71 Blackbird uit 1964.
#2
+145
Slipp D. Thompson
2016-01-01 05:33:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Even na Luke's "What a piece of junk!" regel zien we een goed voorbeeld van waarom het er zo rommelig uitziet:

Millenum Falcon blast hole; 52:21 in Star Wars (Harmy's Despecialized Edition)
52:21 in Star Wars (Harmy's Despecialized Edition)

Een groot ontploffingsteken, direct naast de instaphelling. Het lijkt dieper dan "koolstofscoring" - er lijken blootliggende mechanische elementen doorheen te gluren. Als je je daardoor niet helemaal onveilig voelt om door het diepe koude vacuüm van de ruimte te vliegen, leef je in het verkeerde sterrenstelsel.

Het is sindsdien een doorlopende grap geworden , maar het lijkt erop dat Lucas oorspronkelijk bedoelde dat de staat van verval van het schip duidelijk en onbetwistbaar was.

Geweldige vondst !!!Volgende vraag: WAT werd er geraakt met die explosie?Is er iets belangrijks achter die plek?Zoals hyperdrive motivator misschien?
Ik heb geen bronnen, met betrekking tot je laatste zin herinner ik me dat ik las dat Lucas 'richting voor de film was om het publiek te laten horen "elke losse bout die in de motoren rammelt" of zoiets voor de Falcons-scènes.
Toen ik naar je foto keek, was mijn eerste gedachte "UGH, een enorme spin!"
@DVK: Gezien hoe vaak de _Falcon_ is gemodificeerd, is er geen manier om te weten wat er is geraakt, of dat er volgende week iets vitaals op die plek zal worden teruggeplaatst.
Mooi antwoord, kort maar eenvoudig.Wat zou je zeggen van een premie van 100 herhalingen ervoor?:-)
@randal'thor Bedankt.Uh ... tuurlijk, waarom niet?Meer rep is meer beloning die ik kan doorgeven aan anderen.
Grappig verhaal, maar de Stormtrooper mikte eigenlijk op een Jawa.
#3
+104
Valorum
2016-01-01 01:01:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hoewel het een beetje rond is, is de reden waarom iedereen denkt dat het een stuk rotzooi is omdat het er echt waardeloos uitziet . Luke's eerste indrukken van het schip zijn heel leerzaam:

De gehavende ellipsoïde die alleen losjes als een schip kon worden bestempeld, leek te zijn samengesteld uit oude rompfragmenten en componenten die door andere vaartuigen als onbruikbaar werden weggegooid. Het wonder ervan, peinsde Luke, was dat het ding werkelijk zijn vorm behield. Als hij zich dit voertuig als ruimtelijk voorstelde, zou hij in hysterie zijn ingestort - ware de situatie niet zo ernstig. Maar om te denken aan een reis naar Alderaan in deze zielige…

"Wat een rotzooi," mompelde hij ten slotte, niet in staat zijn gevoelens meer te verbergen. Ze liepen de oprit op naar de open haven. "Dit ding kan onmogelijk in hyperspace komen.

Star Wars: A New Hope - Official Novel

Net als de gedachten van Rey en Finn erover.

Hij wees naar een vervallen, schijfvormig Corellian vrachtschip dat was een van Plutts persoonlijke clunkers. 'Hoe zit het met dat schip? Het is dichterbij - en als er niets anders is, kunnen we uit het zicht verdwijnen. "

" Dat is rotzooi. We hebben iets nodig dat beweegt, niet alleen maar van de grond komt, "zei Rey.

Star Wars: The Force Awakens - Junior Novel

Je moet niet vergeten dat deze mensen leven in het Star Wars-universum. Net zoals jij of ik het verschil zouden kunnen zien tussen een luxe auto en een vreselijke auto, zijn hun ogen eraan gewend om het verschil te zien tussen een luxe schip en een mindere.

Er is ook het feit dat hij het heeft laten slopen en met opzet , althans volgens de (niet langer canon, maar nog steeds uitstekende) Star Wars: Incredible Cross Sections

enter image description here

Dit antwoord, hoewel het de romans citeert, is grotendeels een "Ik weet het als ik het zie" -antwoord.Het zegt niet veel over * wat ze zien *, waardoor ze zo'n snel oordeel vellen.
@bignose - Vervallen, gemaakt van oude onderdelen, rompfragmenten, enz
@bignose - re: Luke - Luke geeft toe met verbazing dat de Falcon zichzelf zelfs bij elkaar kan houden omdat het een zeer fragmentarisch ogend schip is - een schip gemaakt van onderdelen die 'onbruikbaar' zouden zijn voor andere vaartuigen en stukken die 'oude rompfragmenten' bevatten".Stel je voor dat iemand je een lift geeft in een auto die eruitziet alsof hij een motorkap heeft van de ene auto, deuren van een andere auto en een zijspiegel aan de bestuurderskant van nog een derde auto.Zelfs als de auto bewijst dat hij een uiterst veilig voertuig is (en dat is de Falcon ook), is het fragmentarische uiterlijk alleen al voldoende om je af te vragen.
@bignose - re: Finn en Rey - Finn merkt op dat de Falcon zich in een "vervallen" staat bevindt.Het ziet er kapot uit en valt uiteen ... door ouderdom of verwaarlozing ... of beide.In dit geval beide.
Zelfs met de Star Wars-normen ziet Falcon er glanzend uit ...
@Aith - als je mijn antwoord ziet, het vermeldt de reden voor "stukje bij beetje" - bovenop Han's upgrades, werd het basisschip volledig herbouwd / opgeknapt na een grote samenzwering.Stel je een auto voor die is opgeknapt na een zware crash.
@bignose: Het "ik weet het als ik het zie" maakt echt deel uit van de diepte en allure van het Star Wars-universum, als je erover nadenkt, zoals aangegeven in de laatste regel van dit antwoord.
Re "Omdat het er echt waardeloos uitziet", maar niet meer dan elk ander schip, zoals de vraag aangeeft.
Ik denk dat je een mooie auto hebt en een vreselijke auto in de verkeerde richting.De beroemde gele bestelwagen met drie wielen is beslist superieur aan ... wat dat oranje ding ook is.
Lol @Richard, Ik las dit zonder naar de naam van de poster te kijken, maar wist meteen dat jij het was toen ik de bron "jr. Novelization" zag.
@ryan - Oh, laat me niet beginnen.Ik ben er echt in geslaagd om de graphic novelisations, cine-manga's en twee nieuwe geautoriseerde "young-reader" -romans te vinden die ik de komende weken in mijn antwoorden zal gaan verwerken.
#4
+92
Kyle Jones
2016-01-01 05:33:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Afbeeldingen verklaren het het beste.

Zie het schip van koningin Amidala dat lijkt te zijn gemodelleerd naar de Lockheed SR-71 Blackbird.

amidala's ship on tatooine

Zie Millennium Falcon , die op zijn minst apocrief is gebaseerd op een hamburger met een augurk aan de zijkant.

millennium falcon on tatooine

Naast elkaar geplaatst Falcon ziet eruit alsof het nog in aanbouw is, ondanks de afbeelding van het schip van Amidala van meer dan 20 jaar geleden.

Hoe ben je erin geslaagd om THE ONE lensflare te vinden in de volledige 2 trilogieën?:) groot contrast, tussen haakjes, +1
Mooi antwoord, maar om eerlijk te zijn, de ene is de persoonlijke cruiser van de koningin van een hele planeet en de andere is een vrachtschip ... Ferrari's zien er altijd beter uit dan Honda Civics
"op basis van een hamburger met augurk" oh, daar zeker een +1 voor!
@DVK Ik zie geen lensflair.Ik zie een zeer glanzende romp die een heldere lichtbron weerkaatst (d.w.z. een zon of twee).
Ik heb nog steeds de voorkeur aan de Falcon.Seks op benen.
@TylerH _ ^ Cadillacs_ zien er altijd beter uit dan Honda Civics.Maar het is niet altijd gemakkelijk te zeggen of een bepaalde Honda Civic gewoon een oude fabrieksvoorraad is, of een slaper (standaard exterieur; 300 + HP Acura / VTEC / turbo / enz. Onder de motorkap).
@SlippD.Thompson Ew, Cadillacs ??Gaud op wielen.Hoe dan ook, we hebben het in deze vraag over de buitenkant, niet wat er onder de motorkap zit (want onder de motorkap is de Falcon duidelijk een eersteklas schip, als het bij elkaar blijft)
@TylerH Ja, maar het is een gebruikelijke keuze voor een staatsauto, samen met Rolls-Royces en Mercedes.Of in ieder geval _ lang geleden_.En de Nubische J-type 327 van Amidala is zelf vrij opzichtig, waarbij hij de grimmige hoeken van het ontwerp van de SR-71 overtreft.Als de SR-71 een Ford Mustang uit de jaren 70 is, is de J-type 327 een Mustang uit de late jaren 90 / begin jaren 00.
@TylerH En ik had het over zowel de buitenkant als wat er onder de motorkap zit, aangezien ik denk dat de analogie met auto's op die manier beter klopt, en het staat buiten kijf dat de Falcon zo snel is als de hel.Bepaal het argument zoveel je wilt;Ik hou van analogieën met een bredere toepasbaarheid.
#5
+86
Wad Cheber stands with Monica
2016-01-01 10:24:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

TL; DR: Mensen denken dat de Millennium Falcon een rotzooi is omdat ... nou, omdat de Millennium Falcon een rotzooi is .


Update: Disney Canon:

De verschrikkelijke canonreeks Aftermath werpt hier enig licht op. Norra Wexley was een rebellenpiloot en escorteerde de Millennium Falcon in en uit de tweede Death Star tijdens de Slag om Endor. Ze vloog ernaast in een Y-Wing en was enorm onder de indruk van de Falcon.

In Star Wars: Aftermath: Life Debt vindt ze zichzelf aan boord van de Falcon , zittend in Chewbacca's stoel, en ze is absoluut geschokt.

De Falcon snijdt door hyperspace.

"Je ziet er zenuwachtig uit", zegt Han tegen Norra, zittend in de stoel van de copiloot - een stoel die erg diep zit en lager bij de grond is dan de andere. Een stoel die het meest wordt gedragen door een veel groter persoon.

Zoals bijvoorbeeld een Wookiee.

"Ik ben niet nerveus", zegt ze.

Ze is zenuwachtig. Het is moeilijk om niet te zijn. Ze heeft dit schip van verre bewonderd - hoe kon ze dat niet? Dit zou een onhandig, waardeloos vrachtschip moeten zijn. Maar ze heeft het zien bewegen. De manier waarop het door de chaos van de strijd zwiept en duikt, is iets om te aanschouwen - zo'n optreden steelt je adem als je ernaar kijkt. Ze volgde in haar Y-vleugel de Falcon - vervolgens bestuurd door Calrissian en zijn Sullustan-copiloot - in de mazelike ingewanden van de tweede Death Star. Het was iets om je over te verwonderen. Een gezicht dat ze nooit zal vergeten.

Dat is van buitenaf.

Van binnen? Ze is verrast dat dit ding bij elkaar blijft. Het heeft de structurele integriteit van een zak reserveonderdelen. Niets komt overeen. Dingen bungelen. Draden liggen bloot. Panelen komen niet overeen met hun ligplaats. De console ziet er op het schip niet eens origineel uit - het is alsof haar zoon hem in zijn werkplaats op Akiva heeft gebouwd. Bits zitten vastgelast aan andere bits of, erger nog, worden aan elkaar geplakt met opgewonden proppen hechttape en bedekt met glanzende epox.

Norra is bang dat dit ding zou kunnen binnendringen stukken hier in het midden van een raket door hyperspace.

Solo, van zijn kant, lijkt alsof hij de chaos ervan heeft omarmd. Soms gaat er een alarm af, of wordt een deel van het dashboard donker - en dan beukt hij erop met de zijkant van zijn vuist of schudt hij met de draden die eronder hangen. Dan komt het allemaal weer online. Hij grijnst en knipoogt.

Norra, om niet te praten over de orbitale vuilnisbrand waarin ze momenteel reizen , zegt: "We zijn zeker dat Aram ons goede informatie heeft gegeven?"
- Star Wars: Aftermath: Life Debt


Zelfs Chewbacca snapt het:

Toen de jongen uit Tatooine, Skywalker, de Falcon voor het eerst in Mos Eisley had gezien, had hij het beschreven als 'een stuk rotzooi'. Solo had het persoonlijk opgevat, maar de Wookiee begreep wel waarom Luke dat dacht. Hij was het er natuurlijk niet mee eens, maar hij begreep het. De Falcon zag eruit als een ander Corellian YT-1300 licht vrachtschip, en er moesten duizenden, zo niet honderdduizenden zijn. van hen in dienst door de melkweg. Haar cockpit was, om redenen die niemand anders dan de ontwerpers van Corell Industries kon begrijpen, aan stuurboord geplaatst en onder een vreemde hoek naar voren gestoken in plaats van op de middenlijn te zijn gemonteerd. Haar motoren waren overweldigd vanwege haar grootte, maar haar bedieningselementen waren zo gevoelig dat ze paranoïde was, wat betekende dat ze temperamentvol was en een piloot en copiloot nodig had om haar tijdens de vlucht te besturen. Zelfs toen liep ze het risico uit de hand te lopen als beide operators niet precies wisten wat ze aan het doen waren.

Dat was gewoon de YT-1300-serie als geheel.

Maar de Falcon nam al die kenmerken en vermenigvuldigde ze exponentieel. Ze was gekneusd. Ze was gedeukt. Ze had verf en bijna constant onderhoud nodig. Gemakkelijk de helft van het geld dat ze binnenhaalden voor het doen van runs voor Jabba the Hutt of wie dan ook voor het onderhoud, nieuwe onderdelen, brandstof. Ze dronk brandstof alsof ze al weken zonder water door de Duinzee zwierf. Haar zwaartekracht-emulators hadden een vervelende - en, eerlijk gezegd, alarmerende - neiging om uit te vallen tijdens scherp manoeuvreren, waardoor je door de cabine zou worden gestuurd als je niet vastzat toen het gebeurde. De meerdere computers die ervoor zorgden dat alles op het schip in harmonie bleef draaien, hadden in de loop der jaren niet alleen hun eigen dialecten ontwikkeld, maar leken soms ook onderling ruzie te maken. En je wilde de Wookiee niet laten beginnen met de staat van de ionenfluxstabilisatoren, of de manier waarop de versnellingscompensatoren van Duvo-Pek niet alleen zouden proberen te compenseren, maar in plaats daarvan precies het tegenovergestelde zouden doen.
- Star Wars: Smuggler's Run: A Han Solo and Chewbacca Adventure


De Falcon is als een waardeloze oude vrachttruck uit 1910 met een waanzinnig aantal aanpassingen , en de motor van een moderne high-performance raceauto. Dit veroorzaakt allerlei problemen, die een eindeloze opeenvolging van reparaties en door de jury gemonteerde snelle oplossingen vereisen. Dit zou niet zo erg zijn als de man die verantwoordelijk was voor het meeste werk Han Solo niet was:

enter image description here

enter image description here

En Chewbacca is geweldig en zo, maar hij deed legde het hoofd van C-3PO achterstevoren een>.

enter image description here

Deze twee gasten zijn geweldige personages en geweldige piloten, maar ze zijn niet de beste mechanica in de melkweg.

enter image description here


In Universe:

Zoals eerder is opgemerkt, is de Falcon vaak in zeer slechte staat in de originele trilogie:

Hyperdrive mislukt:

Percussief onderhoud:

enter image description here

Percussief onderhoud wordt zo vaak gebruikt op de Millennium Falcon dat het een van de voorspellingen was in Darths And Droids: The Force Awakens Bingo.

Han Solo gebruikte [percussief onderhoud] om een ​​sputterende Millennium Falcon te repareren, in The Empire Strikes Back. Gezien de algemene toestand van het schip en Han's persoonlijkheid, is het een klein wonder dat hij dit maar één keer doet .

In het uitgebreide universum doet hij het vaak genoeg om hij en Lando (de vorige eigenaar van de Falcon en een van Han's beste vrienden) noemen het "Emergency Repair Procedure Number One" .
- TV Tropes

Han is niet de enige die de Falcon aan fysiek geweld onderwerpt in de naam van reparaties:

Chewbacca en Solo hebben uren besteed aan het aanpassen en sleutelen aan hun geliefde Falcon, door het te soep veel verder dan de oorspronkelijke prestatiespecificaties. Hoewel het onderhoud van de Falcon een liefdesarbeid was, ontketende Chewie vaak zijn legendarische humeur op het weerspannige vrachtschip en sloeg hij met zijn enorme harige handen tegen delicate componenten die weigerden zich te gedragen .
- iMDB

En er is veel werk verzet aan de Falcon, waardoor zowel Han als Chewie alle kansen hebben om in elkaar te slaan it:

Alle [de Falcon's] aanpassingen hebben een prijs. Ze zijn niet vakkundig geïnstalleerd en, hoewel Solo en Chewbacca over het algemeen grip op dingen hebben, hebben de enorme hoeveelheden componenten zonder vergunning gemaakt voor een schip dat bijna constant in onderhoud is .
- Screen Rant

Wat problemen veroorzaakt, omdat Han de slechtste monteur ooit is:

Han weet dat de enige dingen die de Falcon heel houden, ducttape en positieve gedachten zijn:

Leia: [tegen Han] We zijn de controle aan de zijkant kwijt!

Han: [tegen Leia] Maak je geen zorgen, ze zal bij elkaar blijven!

Han: [stilletjes, tegen de Falcon] Kom op schat, bij elkaar houden!
- A New Hope

Net als Lando:

Weet je, dat schip heeft mijn leven al een paar keer gered. Ze is het snelste stuk rommel in de melkweg!
- The Empire Strikes Back

En dit wordt bevestigd op de Star Wars Databank-website:

Ondanks haar bescheiden afkomst en armoedige buitenkant heeft de Millennium Falcon een rol gespeeld in enkele van de grootste overwinningen van de Rebel Alliance en de New Republic . De Falcon ziet eruit als een versleten jonkvrouw , maar onder haar romp zit ze vol verrassingen. Een opeenvolging van eigenaren, van Lando Calrissian en Han Solo tot Gannis Ducain, hebben speciale wijzigingen aangebracht die de snelheid, de bescherming en de vuurkracht van het vrachtschip tot indrukwekkende - en ronduit illegale - niveaus hebben verhoogd. De prijs van zulk knutselen? The Falcon kan onvoorspelbaar zijn, met haar hyperdrive bijzonder barstig .
- Star Wars-databank

En tal van andere sites, waaronder Wookieepedia:

De geplaveide aard van het schip leverde veel problemen op tijdens haar smokkeldagen en tijdens de Galactische Burgeroorlog. Systemen werden nauwelijks bij elkaar gehouden en hadden blijkbaar veel onverenigbaarheden, wat resulteerde in talloze storingen . C-3P0 merkte op dat hij niet helemaal zeker was waar het schip leerde communiceren ... Jaren na de Slag om Endor leken Han Solo en / of Chewbacca deze moeilijkheden te hebben opgelost, tot grote opluchting van Leia Organa ... De oplossing van die problemen kan een virtuele herbouw van haar interne besturingssystemen hebben betekend; dit is nooit in detail besproken.

In een poging om zijn uitgaven te verminderen en zijn privacy te behouden, paste Solo de Falcon aan zodat de meeste van haar belangrijkste systemen toegankelijk waren via de cockpit of het engineeringstation in het hoofdlaadruim. De talloze besturingsfuncties van het schip werden geleid door wat eens een Hanx-Wargel SuperFlow IV-computer was. Het is sindsdien aangepast met drie droid-hersenen, waardoor de Falcon schizofrene argumenten met zichzelf had.

Het onverzorgde interieur van de Falcon kwam overeen met haar vervallen buitenkant . De gangen in het interieur waren bezaaid met allerlei mechanische uitrustingen .
- Wookieepedia

In feite een echt ingenieursbureau heeft gezegd dat de onbetrouwbaarheid van de Falcon haar onderhouds- en onderhoudskosten astronomisch moet maken (geen woordspeling bedoeld):

SGS Engineering, een Brits bedrijf gespecialiseerd in hydraulica, deed de berekeningen en dacht dat Han Solo een aanzienlijk fortuin ergens opgeborgen.

Het ingenieursbureau haalde de Millennium Falcon uit zijn fictieve universum en behandelde hem als een echt voertuig in onze wereld. SGS kwam tot de conclusie dat het meer dan $ 3 miljoen (ongeveer £ 2 miljoen, AU $ 4,2 miljoen) zou kosten om het ruimteschip een jaar lang op de hoogte te houden van reparaties en onderhoud. En dat is voor een 'goed jaar', nog afgezien van de tol die wordt geëist door je te verstoppen in asteroïdenvelden of te vechten tegen de strijdkrachten van het rijk.

SGS haalt de reputatie van de Falcon als onbetrouwbaar aan met zijn leeftijd (meer dan 50 jaar) bij het uitzoeken van de kosten van onderdelen en arbeid om het te laten vliegen als het snelste schip in de melkweg. Het cijfer is gebaseerd op gegevens uit de jaarlijkse onderhoudskosten van commerciële vliegtuigen, straaljagers en arbeidsloon uit onze echte wereld.

"Alles wat mechanisch is dat bekend staat als een stuk rotzooi, duur zijn in het onderhoud ", merkt SGS-eigenaar en oprichter Andy Wyatt op. "We beweren niet dat dit definitieve berekeningen zijn, er zit een zekere mate van gissing in - er is tenslotte niet veel om een ​​vervangende hyperdrive op te baseren - maar ze geven wel een goed idee van hoeveel van een financiële last die de Millennium Falcon zou hebben gehad op Solo. "
- CNET


Out of Universe:

Mensen denken de Falcon is een stuk rommel omdat het eruitziet als een stuk rommel, en zo ziet het eruit omdat Lucas het wilde. Hij wilde niet nog een ongerepte sciencefictionfilm maken, hij wilde dat zijn wereld er echt uitzag en leefde; het vrachtschip van een smokkelaar in zo'n wereld zou er gehavend en in elkaar geslagen uitzien, niet aardig en mooi.

[Lucas] wilde niet dat er iets [in Star Wars] zou opvallen, hij wilde het allemaal echt en gebruikt hebben. En ik zei: "Eindelijk doet iemand het op de juiste manier." Alle sciencefiction daarvoor waren erg plastic en domme uniformen en Flash Gordon-dingen. Niets was nieuw. George ging daar regelrecht tegen in. Mijn eerste gesprek met hem was dat ruimteschepen dingen zouden moeten zijn die je in garages ziet met druipende olie en ze blijven ze repareren om ze gaande te houden, want zo is de wereld. Dus we hadden het gesprek en ik werd aangenomen. Ik was in feite de derde persoon die in Star Wars werd aangenomen.

De Millennium Falcon was moeilijk, omdat ik propmannen moest trainen om straalmotoren in stukjes schroot te breken en ze vervolgens allemaal in verschillende categorieën onder te brengen. en plak ze aan de muren.
- Interview van Esquire met Roger Christian, die de Falcon ontwierp

Het was altijd de bedoeling van Christian dat de Millennium Falcon 'eruitzag als een oude auto die vaak is gerepareerd , robuust en druipend van de olie. " En bij het maken van Solo's tweedehands smokkelschip, nam hij een zeer letterlijke benadering.

"De cockpit was de eerste set die we ooit hebben gebouwd", zegt Christian. "Ik moest steeds meer rotzooi kopen. Het at het op. ... Toen gaf ik de set een spray om het er groezelig uit te laten zien.
- interview van CNN met Roger Christian

Dit is een essentieel onderdeel van de "Used Future" die Lucas hielp creëren, zoals TV Tropes uitlegt:

Natuurlijk definieert Star Wars min of meer deze trope, waar elk schip is bedekt met deuken en krassen, en [de trope is] belichaamd door de Millennium Falcon, die eruitziet alsof hij bijna uit elkaar kan vallen. Dit strekt zich ook uit tot het geluidsontwerp, blijkbaar George Lucas 'instructies waren dat hij elke losse bout in de motoren wilde horen.
- TV Tropes


1 "Percussief onderhoud" is een ironische term die wordt gebruikt om het 'repareren' van iets te beschrijven door er zo hard mogelijk op te slaan.

De hyperdrive-storing werd niet veroorzaakt door de toestand van het schip;het was sabotage.
@Daniel Griscom IIRC, de mislukking waar Wad naar refereerde was net na de slag bij Hoth - zeker vanwege de toestand van het schip, aangezien ze er al een tijdje waren en er geen (kanon) saboteurs in Hoth waren.Later mislukt de hyperdrive na het verlaten van de Cloud City of Bespin, en even later vertelt Vader ons dat de hyperdrive is gedeactiveerd.Er is de sabotage.
@SlippD.Thompson ... denk dat ik de video had moeten bekijken, hè?(bedankt...)
@DanielGriscom - Zoals Slipp zei, je verwart de hyperdrive-storing waar ik het over heb met degene die gebeurde nadat de hyperdrive op Bespin was gesaboteerd.Mijn hyperdrive is mislukt omdat de Falcon een stuk rommel is (zij het een heel snel en geweldig stuk rommel);degene waar je het over hebt is anders, en gebeurde omdat het rijk listig en vals is, net als Hobbitses.
@WadCheber: Geweldig antwoord, en +1 voor het verwijzen naar de canon.Ik zou eraan toevoegen dat Luke en Rey het een junker * lijken te noemen voordat * het in actie zag.
Ik ben niet zo zeker van de reparatie- / onderhoudscijfers.Het klinkt alsof dat bedrijf ervan uitgaat dat hij nieuwe onderdelen gebruikt in plaats van gebruikte onderdelen.
De youtube video "slechtste monteur" voegt niets toe aan dit antwoord.Het heeft niets te maken met de titel.
@thedarkwanderer - Het laat ons zien dat Han slecht is in het oplossen van dingen.
@WadCheber Nee, dat is niet zo.Geen van de scènes met mechanica staan in die video.
#6
+51
Datura Seed
2016-01-01 02:00:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat een betere analogie die van de "maneschijnloper" zou zijn tijdens het verbod in de VS Illegale drank zou worden gesmokkeld in oude voertuigen die gemodificeerd zijn voor superieure prestaties ("opgevoerde jalopieën" in het taalgebruik van die tijd). Ze zouden geen geld aan het lichaam verspillen omdat het de winst zou verminderen, en het slechte uiterlijk fungeerde als camouflage en verminderde de verwachtingen van de wetshandhaving, wat hen een voorsprong zou geven in elke snelle achtervolging. De Millenium Falcon was een oud vrachtschip dat is omgebouwd tot een smokkelschip, dus het zou er aan de buitenkant onzin uitzien, maar aan de binnenkant hebben aangepaste onderdelen die snelheidsrecords kunnen breken.

Moonshine Runners.

Het strakke uiterlijk van het schip van Amidala is louter esthetisch.In de ruimte is stroomlijnen niet relevant.Maar een koningin moet er natuurlijk goed uitzien.Een vrachtschip, legaal of niet, heeft geen reden om geld te verspillen aan esthetiek.
@WGroleau Grotendeels, maar niet helemaal irrelevant.Ze moeten de atmosfeer doorkruisen om op het oppervlak van een planeet te landen.
Maar moeten ze het snel doen?Hun technologie zou een verticale afdaling bij elke snelheid mogelijk maken.
@WGroleau Als er op hen wordt geschoten, helpt snel bewegen, zowel binnen als buiten de atmosfeer.
Dit is een uitstekend antwoord.
Is dit niet hoe [NASCAR begon] (https://en.wikipedia.org/wiki/NASCAR#Early_stock_car_racing)?
@WGroleau Stroomlijnen is heel belangrijk in de ruimte omdat de ruimte niet leeg is, vooral in zonnestelsels waar je altijd heen en weer gaat.Micrometoren en orbitaal puin komen vrij vaak voor en worden met de snelheden van de ruimtevaart harder geraakt dan kogels die aanzienlijke schade aanrichten.Dat is natuurlijk waar schilden voor zijn, maar desalniettemin vermindert het verkleinen van de frontale dwarsdoorsnede de impact en dus de spanning op schilden.Interstellaire waterstof is ook aanwezig met ongeveer 3 atomen / m3 en kan weerstand bieden en uw schilden / bepantsering belasten.
#7
+35
Joel Coehoorn
2016-01-03 13:17:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit antwoord komt laat, maar je hebt een zenuw geraakt.

We weten dat de Millenium Falcon snel is, dat "ze het heeft waar het telt". En we zien het in een context waarin we gelijke tred houden met strijders van militaire kwaliteit. We weten ook dat het een licht vrachtschip van een smokkelaar is. Dat leidt vaak tot een mentaal beeld van zoiets als dit:

Cool fast car with guns

Maar ik denk dat we vaak regels missen als "What a hunk a junk ", of vergeet woorden als" oud "," licht vrachtschip ", en de volledige betekenis van het woord" smokkelaar ", dat net zo goed als al het andere niet zou willen opvallen in een menigte. Met andere woorden, ik geloof dat een betere analoog voor de Millenium Falcon zoiets is:

Non-descript white van

Nu ziet dat eruit als een licht vrachtschip. Geef hem een ​​grote V10-motor, speciale transmissie en aangepaste ophanging, en misschien een kogelvrije laaddeur achter of zelfs een stikstofoxide-injector ergens verborgen, en we beginnen het idee te krijgen. Het is zoiets dat, als je het op een vliegdekschip zag, je zou kunnen zeggen: "Ben je in dat ding gekomen? Je bent moediger dan ik dacht." Natuurlijk, elke fatsoenlijk uitgeruste sportwagen zou hem nog kunnen ontlopen, maar hoeveel van hen proberen überhaupt een Kessel-run te maken?

Als je cool wilt, denk ik dat het verste je zou kunnen gaan en nog steeds op het merkteken is het A-Team busje. Maar gezien het personage van Han aan het begin van de films, in plaats van het personage waar hij later in opgroeide, en dat deze film in de jaren 70 uitkwam, en misschien zou een Shag Van beter passen.

That 70's show van


Maar ik denk dat je dit allemaal al begrijpt. Je echte vraag gaat over de beelden. Van wat je kunt zien, is de Millenium Falcon net zo mooi als al het andere.

Ik denk dat het probleem hier een referentiekader is. We krijgen zo'n kleine blik in de wereld van Star Wars, en wat we zien heeft vaak veel meer te maken met het "Wars" -gedeelte van de naam, waar de andere voertuigen die we zien ook vaak sporen van gevechten dragen. We zien het nut van de Millenium Falcon, aangezien het beter presteert dan een aantal militaire voertuigen, zien we de koelte van de Millenium Falcon, want voor degenen die nog nooit verliet de planeet alles wat door hyperspace kan reizen en lasers kan schieten heeft een bepaald element van cool, en we zien het uniciteit van de Millenium Falcon, wat bijdraagt ​​aan het "coole" effect. Maar het ontbreekt ons vooral aan een echt referentiekader om het verschil te kennen tussen kwaliteit en gek.

Je kunt hiervan voorbeelden in het echte leven zien. Stel je een Audi voor die naast een Kia van dezelfde klasse en vintage zit. De een is duidelijk beter dan de ander, maar het is vooral het merk dat het aangeeft. Als je de logo's niet duidelijk kunt zien, moet je veel beter kijken om te weten welke welke is. Hoeveel tijd krijg je echt in de loop van een film? Stel je nu voor dat de Kia modeljaar '96 is. Dat is wat we hier hebben. Maar je moet iets over auto's weten om de verschillen te zien. De beelden vallen pas op als je een geoefend oog hebt.

Al met al geloof ik dat, net als jij, meer mensen in de val trappen - en de Millenium Falcon meer als de eerste afbeelding zien - dan de val vermijden en de Millennium Falcon beter identificeren met de latere afbeeldingen . Maar de films pakken dit probleem aan; de belangrijkste reden waarom we weten dat de tweede afbeelding nauwkeuriger is, is omdat de films ons vertellen dus ... "Wat een rotzooi." ... "Dat scheepsvuilnis" ... "Ben je in dat ding gekomen?"

Het echte probleem hier is dat er een scheiding is tussen wat de films ons vertellen en wat de films ons laten zien . Dit is een echte fout in de films, maar het is er een die (naar mijn mening in ieder geval) op andere manieren meer dan goedgemaakt wordt.


Er is iets interessants om hier uit te komen - een kanttekening echt - het lijkt erop dat de legers van het Star Wars-universum een ​​waardevolle voertuigklasse missen. Stel je een Millenium Falcon voor die vanaf de grond af is ontworpen als een anti-fighter-platform. Geef de laadruimte over om plaats te maken voor een grotere energiecentrale, waar de nieuwe capaciteit vooral naar betere schilden wordt gevoerd. Nu heb je een voertuig met kleine bemande dat gemakkelijk een halve vleugel van jagers kan evenaren.

Het kan zijn dat zo'n schip een te gemakkelijke prooi zou zijn voor de linieschepen in een echt gevecht ... kwetsbaar voor grote turbolasers waar stompe jagers ze kunnen ontwijken. De enige voorbeelden die we hebben van de Millenium Falcon in de strijd zijn toen het rijk het doelbewust toestond te ontsnappen aan de eerste Death Star (dus de basis zelf nooit gericht op hem, alleen de perimeterjagers) en tijdens de aanval op de Second Death Star, toen de Star Destroyers maakten niet echt deel uit van de aanval en zelfs het plan van de Rebellen was om het schip zo snel mogelijk "veilig" in de Death Star te krijgen.

Je kunt je voorstellen dat deze kwetsbaarheid, of een ander effect, leidde op een verminderde gevechtsrol voor dit soort platform, en daarom, toen er een verscheen, was de oppositie niet klaar om het te bestrijden. Misschien was het de wil van de Force;) Maar zelfs met de zwakte lijkt het erop dat schepen als deze waardevol zouden zijn in een defensieve rol, dichtbij gehouden om je eigen kruisers of installaties tegen jagers te verdedigen. Er lijkt anders een grote ongelijkheid te bestaan ​​tussen zelfs de kleinste kapitaalschepen en de grootste snubjagers.

+1 voor uw kanttekening.Omdat de YT-1300-serie is ontworpen voor uitgebreide modding, hou ik van het idee om er een te modificeren tot een anti-ruimte-superioriteit-jager (ruimte-inferioriteit?) -Platform.Nu hebben we het over een coole egel of stekelvarken.(Overal zijn er "geweren. Veel geweren.")
Het is iets waar ik eerder over heb nagedacht, en misschien is het een goede vraag voor deze site.Maar let ook op de zwakte van het idee.
Uw voorbeeld buiten het universum heeft in feite een real-life, gedocumenteerd exemplaar.Bekijk hier een clip uit een aflevering van Top Gear: https://www.youtube.com/watch?v=F7hfSiYQQF4
#8
+12
hive of scum and villainy
2016-01-03 08:22:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Han Solo is een smokkelaar, dus het ideale schip trekt de minste aandacht terwijl het de snelste in de melkweg is. Een smokkelaar heeft een schip nodig dat er normaal uitziet, zich kan verstoppen, een lading kan vervoeren en snel is. Han gebruikt letterlijk zijn junk-uiterlijk om aan de imperial star cruiser te ontsnappen door weg te drijven te midden van zijn eigenlijke rotzooi, hij heeft het eerder gedaan, het is een van zijn oude trucs, waar Boba Fett wijs voor is.

Zijn modus operandi is altijd onopgemerkt voorbij te gaan, hoewel het vaak mislukt, en weg te rennen als dat niet lukt. Hij kocht het schip van Lando en zou dezelfde principes hebben gevolgd als degene die er voor het eerst een smokkelschip van maakte - neem een ​​gewone oude vrachtwagen en zuig hem op met de snelst mogelijke motor, verborgen compartimenten, verdedigingslasers en communicatiedecoders. De reden dat het blijft falen, is niet omdat het een stuk rotzooi is (het ziet er maar zo uit), maar omdat het een aangepaste high-performance machine is.

Als je dingen aanpast, verander je hun normale veronderstelde werking, wat de neiging heeft om te leiden tot storingen en defecten, maar omdat je het systeem goed kent, kun je het meestal repareren met lopende reparaties. Dat is de reden waarom de Falcon vaak breekt, maar Han, die persoonlijk bijvoorbeeld die bypass heeft bedraad om de hyperdrive-subroutines te overklokken, weet instinctief dat daar de draad is losgeraakt en kan tegen het paneel slaan om het er weer in te trappen.

#9
+7
Fred Kerns
2016-01-10 12:25:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Toen ik STAR WARS voor het eerst zag in de jaren zeventig, viel het me op dat Lucas wat had gelezen over de geallieerde "Q-ships". Het concept van het "Q-ship" dateert echt uit de Eerste Wereldoorlog, maar kwam naar voren in WO II: het is een middelgroot of kleiner vrachtschip (bestaande schepen werden in het droogdok geplaatst en gereviseerd, in plaats van een Q-ship. " speciaal gebouwd '') met versterkte motoren, die tot de tanden bewapend waren.

WW1-veldkanonnen met een groot kaliber zouden te midden van schepen op de dekken worden gemonteerd en er waren snel neergehaalde loodsen gebouwd om ze te camoufleren. Indien mogelijk zouden hogedrukstoomleidingen vanaf de ketels worden aangelegd en "Holman Projectors" aan het dek bevestigd (Holmans vuurde gemodificeerde Mod.36 Mills-bommen af ​​met geweergranaatbeker-ontladingsschijven eraan - hierdoor konden schepen vuren fragmenteert ongeveer 300 meter; of bijna in de gezichten van duikbommenwerperpiloten, of recht boven de hoofden van onderzeese dekgeschutbemanningen.)

Tegen het einde van de anti-suboorlog, "Hedgehog Projectors "waren ook gemonteerd op Q-schepen --- deze vuurden een cirkelvormige cluster van door inslag gesmolten bommen af ​​op een ondergedompelde onderzeeër; ze waren zeer nauwkeurig - meer dan "olie-drum" dieptebommenwerpers, en waren dodelijk tegen onderzeeërs op periscoopdiepte. Bovendien waren Q-schepen voorzien van evenveel .30-kaliber machinegeweren en hopelijk zelfs .50-kaliber zware machinegeweren, als er konden worden gevonden.

Deze "jager-killer-vrachtschepen" zagen er uit. als vrachtschepen, en liepen met hen mee in konvooi, maar was beschuldigd van het aanvallen van Duitse onderzeeërs die tussen vrachtschepen opdoken om het dekgeschut te gebruiken om schepen aan te vallen. Dit was economisch - munitie voor dekgeschut was goedkoper dan "tin-fish", en er konden meer granaten worden vervoerd dan torpedo's - plus een onderzeeër kon boven water komen en verschillende vrachtschepen onder de waterlijnen raken voordat een duidelijk oorlogsschip dichtbij genoeg kwam om aan te vallen de onderzeeërs.

De Q-schepen waren opzettelijk smerig en niet innemend gehouden, om geen argwaan te wekken bij de onderzeeboten.

Dezelfde filosofie werd gevolgd tijdens de jaren vijftig en de opkomst van de ‘Koude Oorlog’: alle grote mogendheden waren zeer nieuwsgierig geweest naar wat hun tegenstanders hadden gezegd en hadden opdracht gegeven tot veronderstelde ‘trawlers’ en andere ‘aanbestedingen’. die zeilden met de vissersvloten van de naties die vol stonden met elektronica. Bijna elke zeiler uit die tijd hoorde verhalen over "Sovjet-trawlers" die nooit vis vingen, maar die massa's snel gecamoufleerde radioantennes hadden, waarmee ze het radioverkeer van het Pentagon konden afluisteren.

trawlers en hun metgezel 'vissersvloot-offertes' hadden er net zo berucht en onverzorgd uitgezien als andere vissersvlootboten. Ze hadden ongebruikte netten en sleeparmen om het beeld hoog te houden; en als ze over de 'Continentale Limiet' zouden sluipen en aan boord zouden kunnen gaan van de 'Coasties', dan zouden de bemanningen zelfs 'eruitzien en roken als Russische vissers'. Binnen de "visruimen" bevonden zich echter de spionage-elektronica en de KGB-spooks die Uncle Sam afluisteren.

Alle grote naties hadden zogenaamd "spionagetrawlers" en soortgelijke schepen opgesteld. De Chinezen hadden vermoedelijk tientallen, zo niet honderden. Zelfs de Israëli's hadden zogenaamd verschillende van hun eigen unieke soorten spionageschepen ingezet.

Dit alles was zogenaamd 'gewone roddels' onder kustwachters en koopvaardijzeilers, evenals de meeste anderen die tijd doorbrachten op zee.

Er was ook EEN ANDERE klasse van "geheime vaartuigen" die zogenaamd onder verschillende vlaggen hadden gevaren in de jaren 70 en 80 - de zogenaamde "Black-Ops" vrachtschepen. De CIA, de KGB en andere spionagediensten bezaten naar verluidt gereviseerde en omgebouwde vrachtschepen die ze hadden gebruikt om wapens en 'guerrillastrijders' over de hele wereld te smokkelen.

Toen ik STAR WARS had gezien en erover hoorde de 'Falcon', had ik aangenomen dat George Lucas dezelfde verhalen had gehoord als ik over die geheime schepen en de 'herbestemde' vrachtschepen die opzettelijk armoedig en vervallen werden gehouden, om verdenkingen weg te nemen .

Het enige probleem met uw argument is dat de Millennium Falcon zeer slechte wapens had.Ze konden alleen tie-fighters schieten en konden niets groters krabben.
Ex Duitse E-boten werden gebruikt om spionnen aan wal te zetten in de Baltische staten in de late jaren 40 en vroege jaren 50
#10
+4
Nu'Daq
2018-07-04 07:17:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om de Millennium Falcon Workshop Manual te citeren:

"Han Solo en Chewbacca weten dat piraten, dieven en keizerlijke douane-expediteurs zich minder aangetrokken voelen tot een schip dat eruitziet alsof ze klaar is voor de sloperij, en ze doen er alles aan om het vervallen uiterlijk van de Falcon te behouden ... Ondanks het uiterlijk is de romp van de Falcon eigenlijk in opmerkelijk goede staat. "

Mensen bellen het is een stuk rommel omdat de piloten van plan zijn dat het eruit ziet als een stuk rommel om de verkeerde aandacht te vermijden.

#11
+2
AustinG
2016-01-05 06:04:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De eigenschappen die de Falcon tot een rotzooi maken, zijn een voorbeeld van impliciete kennis (een veelvoorkomend kenmerk van de eerste trilogie) waarvan de personages zich bewust zijn dat we niet hoeven te weten waarom ze het weten. De Falcon is een stuk rotzooi omdat de personages weten dat het dat is. En zo is het grappiger.

+1 voor het juiste idee, maar ik denk dat @Richard dat al bedekte met _ “Je moet niet vergeten dat deze mensen in het Star Wars-universum leven.Net zoals jij of ik het verschil zouden kunnen zien tussen een mooie auto en een vreselijke auto,… ”_ Hoe dan ook, welkom bij SE en bedankt voor je bijdrage!


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...