Vraag:
In welke volgorde moet Asimovs Foundation-serie worden gelezen?
aceinthehole
2011-03-10 07:38:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik geloof dat Asimov zelf heeft aanbevolen ze in chronologische volgorde te lezen, maar ik las ze in de volgorde waarin ze zijn gepubliceerd en denk dat dit de beste manier is om het te doen.

Wat is de juiste volgorde ?

Gerelateerd: [Asimov - Start with Foundation or Robots] (http://scifi.stackexchange.com/q/832/35).
Wat was precies de chronologische volgorde?
@Dynamic chronologische volgorde is de volgorde waarin de gebeurtenissen plaatsvinden in de fictieve tijdlijn.
Achttien antwoorden:
#1
+152
WilliamKF
2012-10-11 04:03:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De auteur zelf, Isaac Asimov, schreef in de Aantekening van de auteur van de Prelude to Foundation dat hij een gids biedt voor die lezers die het misschien waarderen, aangezien de boeken "werden niet geschreven in de volgorde waarin ze (misschien) zouden moeten worden gelezen." Daarin biedt hij de volgende chronologische volgorde aan:

 1. De complete robot (1982) Verzameling van 31 korte verhalen over robots.
 2. The Caves of Steel (1954) Zijn eerste robotroman.
 3. The Naked Sun (1957) De tweede robotroman.
 4. The Robots of Dawn (1983) De derde robotroman.
 5. Robots and Empire (1985) De vierde (laatste) Robotroman.
 6. The Currents of Space (1952) De eerste Empire-roman.
 7. The Stars, Like Dust-- (1951) De tweede Empire-roman.
 8. Pebble in the Sky (1950) De derde en laatste Empire roman.
 9. Prelude to Foundation (1988) De eerste Foundation-roman.
 10. Fo rward the Foundation (1992) De tweede Foundation-roman. (Niet in de lijst van Asimov omdat deze nog niet was geschreven.)
 11. Foundation (1951) De derde roman van de Foundation, bestaande uit 5 verhalen die oorspronkelijk tussen 1942-1949 zijn gepubliceerd.
 12. Foundation and Empire (1952) De vierde roman van de Foundation, bestaande uit 2 verhalen, oorspronkelijk gepubliceerd in 1945.
 13. Second Foundation (1953 ) De vijfde roman van de Foundation, bestaande uit 2 verhalen die oorspronkelijk in 1948 en 1949 zijn gepubliceerd.
 14. Foundation's Edge (1982) De zesde roman van de Foundation.
 15. Foundation and Earth (1983) De zevende Foundation-roman.

Deze lijst van Prelude to Foundation (1988) is ook online gereproduceerd hier.

Uitstekende lijst - kunt u een internetlink naar de bron geven als die bestaat?
Ik heb een link toegevoegd aan een die ik heb gevonden.
Ik weet dat die lijst het Woord van God is, maar ik moet het oneens zijn over Prelude en Forward. Ze moeten * last * zijn. De originele trilogie plaatst Hari Seldon en Psychohistory op een voetstuk, als een mysterieuze en oude profeet wiens wijsheid en motieven langzaam worden onthuld. Het lezen van de prequels waarin Hari Seldon de hoofdrolspeler is die Psychohistory ontwikkelt, knoeit hiermee. Ook de overgang van het schrijven van Azimov in de jaren '50 naar het schrijven van eind jaren '80 en terug is schokkend.
Ik zou Moeder Aarde nomineren en misschien de korte verhalen van The Psychohistorians voor de lijst omdat ze zich in dezelfde setting bevinden. Toegegeven, ze voegen niet veel toe aan de plot, maar ze hebben een goed inzicht in hoe de auteur zijn universum creëerde.
Ik geloof dat een gewijzigde versie hiervan in een latere roman is verschenen (of misschien een latere editie?) - ik herinner me dat hij zichzelf citeerde en items toevoegde, waaronder _I, Robot_ (vanwege de linktekst, niet weergegeven in _The Complete Robot_) en de collecties_Robot Visions_ en _Robot Dreams_, die robotverhalen bevatten die niet in _The Complete Robot_ staan, evenals _Forward the Foundation_, die, zoals je opmerkt, van een post-datum zijn op de vorige lijst.
Ik ben het helemaal eens met Schwern, maar ik zou verder gaan en Forward volledig uitsluiten.Het gaat allemaal over de bittere gevoelens van de oude man en voegt niets toe aan het verhaal, behalve het trieste excuus voor de oorsprong van de Second Foundation.Dat doe je gewoon niet met een epische sci-fi-serie.
Kan iemand duidelijkheid bieden over de volgorde van de Empire-boeken?Verschillende bronnen suggereren dat The Stars, Like Dust chronologisch vóór The Currents of Space staat, wat in tegenspraak is met deze lijst.
Iedereen die de romans leest, moet zich realiseren dat The Stars like Dust duizenden jaren vóór The Currents of Space onbekend is en duizenden jaren vóór Pebble in the Sky onbekend gebeurt.Ik ging er altijd van uit dat de lijst in latere edities van Prelude to Foundation was gecorrigeerd.Asimov maakte op de een of andere manier gewoon een fout tijdens het beoordelen van de lijst - wat bewijst dat zelfs makers van verhalen hun feiten over hun eigen verhalen verkeerd kunnen begrijpen.
Is er dan een link naar een meer bijgewerkte lijst?Ik ben meer in de war dan ooit tevoren: D
@Nom1fan voor de empire-serie https://www.goodreads.com/series/43817-galactic-empire
#2
+42
Ojisan642
2013-11-03 23:13:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat noch de gepubliceerde volgorde, noch de chronologische volgorde de serie recht doen.

Ik heb de serie altijd in de volgende volgorde aanbevolen:

 1. Ik, Robot ( sommige lijsten laten dit weg, maar dit is echt het "oorsprong" -verhaal van dit universum - The Complete Robot kan hier worden vervangen, aangezien het dezelfde verhalen bevat als I, Robot)
 2. De Elijah Baley-serie (die vertelt schuin het verhaal van de eerste robotachtige uitstapjes van de aarde naar de ruimte)
 3. De Galactic Empire-trilogie (aangezien deze 3 boeken niet met elkaar verbonden zijn, behalve dat ze plaatsvinden in hetzelfde algemene universum, kan deze serie echt worden gelezen in elke bestelling)
 4. De originele Foundation-trilogie
 5. Foundation's Edge
 6. Foundation en aarde (voor mij is dat echt het einde van het beste van het werk, en je kunt daar stoppen. Of je kunt doorgaan naar de latere toevoegingen aan de serie, die ik niet zo goed vind als de andere.)
 7. Inleiding tot Foundation
 8. Stuur de Stichting door
 9. ol>

  De reden dat ik deze volgorde leuk vind, is dat het de chronologie behoudt van de ontdekking van de lezer van het verhaal. Noch de publicatievolgorde, noch de pure chronologische volgorde doet dit - Prelude en Forward zijn veel zwakkere items en verwijderen een deel van het mysterie dat de eerste keer dat lezer zou hebben ingegaan op de eerste Foundation-boek. Een deel van het plezier van de Foundation -roman is dat je niet weet wie Seldon is, in die openingsscènes op Trantor, of welke rol hij in het verhaal gaat spelen. Als je eerst Prelude en Forward leest, heb je al een luisterend oor over Trantor en Seldon voordat je Seldons introductie door de ogen van Gaal Dornick in Foundation . Ik negeer ook volledig de niet-Asimov-inzendingen, die naar mijn mening niet veel toevoegen aan de serie.

  Als je de originele Foundation-trilogie al hebt gelezen, raad ik je aan terug te gaan naar de andere serie voordat je afsluit met Foundation's Edge en Foundation and Earth .

  Voor degenen die de boeken al hebben gelezen, zou ik enige verdienste kunnen zien door ze chronologisch te lezen, maar voor degenen die nieuw zijn in de serie, raad ik ten zeerste aan om zowel de volgorde van publicatie als te negeren. Asimovs eigen suggestie over de leesvolgorde.

#3
+41
Massimo
2011-03-10 14:36:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ook ik lees ze in eerste instantie in hun volgorde van publicatie, maar nu, telkens als ik ze herlees, geef ik de voorkeur aan de chronologische volgorde, die eigenlijk logischer is.

Mijn favoriete benadering van volledige onderdompeling van Asimov is Robots - Empire - Foundation in strikte chronologische volgorde, en soms voeg ik ook graag End of Eternity toe aan het begin.

Omdat de Foundation-serie niet echt een goed einde heeft, raad ik aan om * The End OF Eternity * te lezen als een epiloog van de serie.
Ik geef de voorkeur aan The End of Eternity in het begin. Daar is het logischer. De hele Robots - Empire - Foundation is misschien wel het resultaat van de acties die zijn ondernomen in The End Of Eternity.
Voor een tweede lezing is het misschien leuk om dingen te kaderen ... maar voor een eerste lezing, denk je niet dat de publicatie-volgorde een deel van de historische context en mysterie beter bewaart?(Bijv. De invloed en context van Asimov in WO II ... ik vond het ook vooral leuk om het op een e-reader te lezen. Het sleepte me op de een of andere manier veel tastbaarder het leven hier op Terminus in.)
#4
+16
Mohammad Efazati
2011-04-14 23:37:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink
 • 1954 The Caves of Steel Dit is de eerste van de robotromans.
 • 1957 The Naked Sun De tweede robotroman.
 • 1983 The Robots of Dawn De derde robotroman.
 • 1985 Robots and Empire De vierde robotroman.
 • 1951 The Stars, Like Dust Dit is de eerste van de Empire-romans.
 • 1952 The Currents of Space Thesecond Empire roman.
 • 1950 Pebble in the Sky De derde Empireroman was echter Asimovs eerste volledige roman die werd gepubliceerd.
 • 1988 Prelude to Foundation Dit is de eerste Foundation-roman.
 • 1997 Foundation's Fear SecondFoundation-trilogie door GregoryBenford.
 • 1993 Stuur de roman van de Foundation Thesecond Foundation door (hoewel het de laatste was geschreven door Asimovhimself).
 • 1998 Foundation en Chaos SecondFoundation-trilogie door Greg Bear .
 • 1999 Triumph SecondFoundation-trilogie van de Stichting door David Brin.
 • 1951 Stichting The thirdFoundation n ovel. Het is eigenlijk een verzameling van vier verhalen, oorspronkelijk gepubliceerd tussen 1942 en 1944, plus een inleidend gedeelte dat in 1949 voor het boek werd geschreven. Verschenen, enigszins verkort, als onderdeel van een Ace Double-paperback, D-110, met de titel 'The 1000-Year Plan ", in 1955.
 • 1952 Foundation en Empire Thefourth Foundation-roman, bestaande uit twee verhalen, oorspronkelijk gepubliceerd in 1945. Dit boek werd oorspronkelijk gepubliceerd met de titel 'The Man Who Upset the Universe' als een paperback van 35cAce , D-125, rond 1952.
 • 1953 Second Foundation De vijfde Foundation-roman, bestaande uit twee verhalen, oorspronkelijk gepubliceerd in 1948 en 1949.
 • 1982 Foundation's Edge The sixthFoundation-roman.
 • 1986 Foundation en Earth Theseventh Foundation roman.

De eerste van deze lijst komt niet uit de Foundation-serie, maar ik raad je aan deze boeken eerst te lezen. Ik heb Asimov in deze volgorde gelezen.

-1 de prequels van de Foundation bevatten grote spoilers voor de juiste romans van de Foundation; alleen omdat ze chronologisch eerder zijn, betekent niet dat ze op die manier moeten worden gelezen.
Twee dingen hierover - (1) er is de I, Robot of Complete Robot-serie met korte verhalen die vóór The Caves of Steel zouden kunnen komen. (2) noem me een snob, maar ik heb nooit de boeken gelezen die niet van Asimov zijn; Ik zou ze daarom niet in de lijst opnemen.
#5
+9
JockGit64
2011-03-10 14:27:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zit in Boek 5 (Stichting en Aarde) en tot dusver heb ik ze gelezen in wat ik denk dat chronologische volgorde is.

Dat wil zeggen:

 1. Stichting
 2. Foundation en Empire
 3. Second Foundation
 4. Foundations Edge
 5. Foundation en aarde

Tot nu toe het is geweldig gelezen.

Ik lees Foundation en Empire en ik ben in hoofdstuk 10. Moet ik stoppen met lezen en teruggaan naar "foundation"? Ik heb de bestelling verpest.
Dit klinkt als volgorde van publicatie, niet als chronologisch. "Prelude to Foundation" en "Forward the Foundation" gaan chronologisch vooraf aan de Stichting.
Dit is de volgorde van publicatie - en mijn favoriete leesvolgorde - ik denk dat dit het mysterie bewaart - en de invloed van de tijd op het werk, het beste.
#6
+6
matthew.perron
2016-01-12 00:53:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hallo medeleerlingen / lezers Frans. Hier is de lijst die ik heb opgesteld voordat ik deze serie aanviel. Titels zijn in het Frans. Ik heb de Engelse titel tussen haakjes toegevoegd ter referentie. Het gebruikte formaat was Jaar - Franse titel (Engelse titel) .

Veel plezier!

De Robots series

 1. 1950 - Les robots (I, Robot)
 2. 1964 - Un défilé de Robots (The Rest of the Robots)
 3. 1986 - Le roboot qui rêvait (Robot Dreams)

De Elijah Baley -serie

 1. 1953 - Les cavernes d'acier (The Caves of Steel)
 2. 1956 - Face aux feux du Soleil (The Naked Sun)
 3. 1983 - Les robots de l 'Aube (Robots of Dawn)
 4. 1985 - Les robots et l'Empire (Robots and Empire)

The Empire serie

 1. 1952 - Les courants de l'Espace (The Currents of Space)
 2. 1951 - Tyrann (The Stars Like Dust)
 3. 1950 - Cailloux dans le Ciel (Pebbel in the Sky)

The Foundation Series

 1. 1951 - Fondation (Foundation)
 2. 1952 - Foundation et empire (Foundation en Empire)
 3. 1953 - Seconde Fondation (Second Foundation)
 4. 1982 - Fondation foudroyée (Foundation's Edge)
 5. 1986 - Terre et Fondation (Earth and Foundation)

De Prelude to Foundation

 1. 1988 - Prélude à Fondation (Prelude to Foundation)
 2. 1993 - L'aube de Fondation (Stuur de Stichting door)
#7
+3
user1027
2011-03-10 07:48:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik las ze grofweg in de volgorde waarin ze waren gepubliceerd, en ontdekte dat het goed werkte. Ik las eerst de Robots-verhalen, daarna de originele Foundation-boeken en als laatste de boeken die de twee met elkaar in verband brachten. Ik heb ze grotendeels in deze volgorde gelezen, want het was de volgorde waarin ik eraan werd blootgesteld. Ik begon de Robots-boeken, toen beval een vriend de Foundation-boeken aan, en toen vertelden ze dat hij de twee had gekoppeld. Ik vond het leuk om in die volgorde te lezen omdat ik me bewust was van de ruwe kantjes rond de integratie van de twee universums, dus alle ongemakkelijke stukjes voelden normaal voor mij en niet als slecht schrijven.

Huh, na het lezen van een paar Wiki-pagina's, heb ik misschien nooit de Empire-boeken gelezen, alleen de Robot- en Foundation-boeken.
#8
+3
jwenting
2011-03-10 14:05:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb ze zowel in volgorde van publicatie als in chronologische volgorde gelezen (onvermijdelijk, aangezien ik er meer dan een paar heb gelezen voordat de meester stierf, dus voordat ze allemaal waren gepubliceerd), en ze zijn hoe dan ook goed te lezen.

Het was leuk om de chronologische volgorde uit te zoeken voordat de definitieve lijst werd gepubliceerd door Asimov zelf, en om het grotendeels goed te krijgen bevredigend :)

Kunt u een link naar deze lijst van de auteur geven?
een snelle blik in mijn persoonlijke bibliotheek vond het in de epiloog van de Grafton pocketeditie van Foundation's Edge uit 1984, maar het kan ook in andere boeken voorkomen.
#9
+3
user1164
2011-03-11 14:52:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lees gewoon:

1.Foundation2.Foundation en Empire3.Second Foundation

en negeer de rest. De anderen zijn niet vergelijkbaar.

en hier dacht ik dat de serie pas echt tot zijn recht kwam tot het einde
Ik ga nog verder en stel voor dat je halverwege * Foundation en Empire * stopt met lezen voordat je bij * The Mule * komt. Op die manier krijg je de hoogtepunten.
#10
+3
Gaurav
2011-04-13 12:37:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk niet dat je de serie in een bepaalde volgorde ten opzichte van elkaar hoeft te lezen. Ik las bijvoorbeeld I, Robot en andere Susan Calvin-boeken voordat ik meteen in de Foundation -serie sprong en The Robots of Dawn ergens tussenin pakte . Dus het was een beetje een schok toen:

ik ontdekte dat de aarde verlaten was dankzij de machinaties van die lieve kleine gedachtenlezende robot en zijn mensachtige robotvriend toen ik eindelijk Robots en Empire las. En dat alles in de boeken van de Foundation een enorme Xanatos Gambit was, ontworpen door genoemde mensachtige robotvriend toen ik bij Foundation and Earth aankwam.

Maar ik denk dat elke afzonderlijke serie in volgorde moet worden gelezen: je krijgt grote spoilers als je Second Foundation leest voordat je Foundation and Empire leest, want bijvoorbeeld.

Om eerlijk te zijn, was ik er nooit * helemaal * zeker van dat de Foundation-serie überhaupt naar mensen verwees. Ze waren 'menselijk', maar ik denk niet dat werd onderstreept dat ze specifiek van menselijke oorsprong waren. Ik dacht dat het bij gebrek aan robots 'geen mensen' was of een andere canon (er is geen wet die zegt dat een auteur zich aan slechts één serie met zijn eigen type universum moet houden). Toen de boeken kwamen die de twee universums met elkaar verbonden, was dat een verrassing voor mij!
#11
+3
Justin C
2011-03-10 08:45:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ook ik las de boeken van de Stichting in de volgorde waarin ze waren gepubliceerd en vond ze op die manier leuk. Ik leende mijn collectie echter uit aan een vriend die besloot om met Prelude to Foundation te beginnen en de rest vervolgens in volgorde van publicatie te lezen. Hij houdt vol dat het een geweldige manier was om ze te lezen.

Prelude is een heel ander boek dan de originele Foundations, dus iedereen die dat als eerste leest, moet worden gewaarschuwd voor de verandering. Maar gezien het feit dat het kan helpen om de originele Foundation-trilogie spannender te maken om er meer over te weten over Seldon.

#12
+2
Algernon_Asimov
2012-08-04 04:52:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ga mijn eigen persoonlijke hybride aanbevelen, deels gebaseerd op de volgorde waarin de verhalen zijn geschreven en deels op de interne chronologische volgorde. Naar mijn mening geeft het een beter idee van de ontwikkeling van het verhaal en Asimovs richting dan simpelweg de chronologie of de schrijfvolgorde te volgen. Ik denk ook dat het verplicht is om 'Forward the Foundation' als laatste te lezen. Asimov "beëindigde" de serie door het terug te brengen naar het begin - ik vind het een leuke bijkomstigheid. Ook is de slotscène in dit boek een leuke manier om af te sluiten.

Dus ...

 1. Ik, Robot

 2. The Caves of Steel

 3. The Naked Sun

 4. The Robots of Dawn

 5. Robots en rijk

 6. The Currents of Space

 7. The Stars, Like Dust- -

 8. Pebble in the Sky

 9. Stichting

 10. Stichting en Empire

 11. Tweede fundament

 12. Foundation's Edge

 13. Foundation en aarde

 14. Prelude to Foundation

 15. Stuur de Foundation door

#13
+2
Stephen Collings
2012-06-27 23:02:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik beschouw de serie graag als het verhaal van R. Daneel Olivaw, waardoor ik een andere volgorde heb dan de meeste. Omwille van de eenvoud en focus worden de korte robotverhalen, de Empire-romans en de Caliban-trilogie weggelaten als interessant, maar niet-essentieel.

Ten eerste moeten de vier Robotromans worden gelezen voordat de Stichtingsromans, in chronologische volgorde / volgorde van publicatie:
A) The Caves of Steel
B) The Naked Sun
C) The Robots of Dawn
D) Robots and Empire

Na de Robotromans komen de romans van de Stichting: zeven van Asimov, plus de tweede trilogie van Benford, Bear en Brin. Sommige bevatten de tweede trilogie, andere niet. Ik geef er de voorkeur aan om er twee op te nemen, omdat ik merk dat ze het algemene verhaal van Daneel verbeteren. Foundation's Fear van Benford kan volledig worden overgeslagen; het is respectloos voor het bronmateriaal, voegt bijna niets toe aan het algemene verhaal en het is gewoon niet prettig om te lezen.

Zoals je zei, zijn de twee algemene aanbevelingen om deze ofwel in volgorde van publicatie ofwel in chronologische volgorde te lezen. Ik heb een derde aanbeveling: begin met de originele trilogie, lees dan de prequels en eindig met Edge en Earth.

A) Stichting
B) Stichting en Rijk
C) Tweede Stichting
D) Opleiding tot Stichting
E) Stichting Angst (als het echt moet)
F) Stuur de Stichting door
G) Stichting en Chaos
H) Stichting Triumph
I) Stichting Rand
J) Stichting en Aarde

Dit geeft stilistisch een goed arrangement, waarbij de eerdere romans worden gevolgd door de latere. De schrijfstijl van Asimov verandert duidelijk in de loop van de tijd. Het geeft ook chronologisch een goede rangschikking, waarbij de prequels de laatste twee boeken voorafschaduwen, in plaats van dingen uit te leggen waarover je al hebt gelezen. (Dit kan worden vergeleken met de Machete-volgorde van het bekijken van Star Wars-films. Maar ik dwaal af.) En het beste van alles is dat je eindigt met de cliffhanger, in plaats van deze te lezen en vervolgens nog 2 tot 5 boeken die het niet oplossen.

En als de cliffhanger je stoort, heb ik een conclusie geschreven die erg geliefd lijkt.

#14
+1
CharlesAsimov
2016-06-09 02:56:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

1e groep - lees de Foundation-trilogie - Foundation, Foundation en Empire, Second Foundation - en iRobot, het maakt niet uit of je iRobot of de trilogie eerst leest, in welke volgorde dan ook.

2e groep - Elijah Bailey-trilogie - Caves of Steal, Naked Sun, Robots of Dawn).

3e - Galactic Empire Trilogy - draagt ​​bij aan de serie, maar is echt optioneel, en een beetje schokkend gezien het feit dat het terug is naar Foundation / iRobot kwaliteit schrijven. Als je ze gaat lezen, is Pebble in the Sky verreweg het belangrijkste, maar minder belangrijk dan alle Foundation- en Robot-boeken.

4e - Foundation Sequels (Foundation's Edge, en Foundation en Earth)

5e - Robots en Empire

6e - Foundation Prequels (Prelude and Forward) en ik ben het echt niet eens met een bovenstaande poster, deze boeken waren uitstekend, en een geweldige afsluiting van het hele Asimov-universum. Lees deze niet voor de anderen, want ze zullen de dingen enorm bederven. Het zijn prequels, in die zin dat ze plaatsvinden vóór de directeur - maar ga door en beëindig het verhaal in plaats van een achtergrondverhaal toe te voegen.

#15
+1
Len
2018-01-19 02:49:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik las ze alleen in volgorde van publicatie en voelde me nooit verloren. Maar wat u ook doet, lees eerst Foundation , Foundation and Empire en Second Foundation en in die volgorde.

Weet ook dat de Empire-romans en de Robots-serie een belangrijke rol spelen in de Foundation-saga. Vooral Robots en Empire en Foundation en Earth zijn sterk met elkaar verbonden.

Waarom worden die drie het belangrijkste eerst gelezen?Is er een bepaalde reden?
@Edlothiad - Ik ben het ermee eens dat dit logisch is met betrekking tot de 7 eigenlijke Foundation-boeken.Die drie boeken leggen de, nou ja, basis voor de boeken die later zijn geschreven, zelfs degenen die chronologisch eerder plaatsvinden.En het is mogelijk (ik heb ze al een tijdje niet gelezen) dat de latere boeken enkele van de verrassingen in * Foundation en Empire * en * Second Foundation * zouden bederven.
@Edlothiad, zoals RDFozz zegt, die boeken vormen de "basis" voor Foundation, geen woordspeling bedoeld.Ik kon me niet voorstellen dat ik een van de anderen eerst zou lezen, aangezien ze waren geschreven met de eerste drie in gedachten, ook al zijn het misschien prequels als het ware.Een voorafschaduwing sluipt naar binnen. Alles komt voort uit die eerste drie.
@Len Ik probeerde gewoon te zien of je het antwoord een beetje zou kunnen invullen, aangezien de meeste mensen langskomen zonder veel te weten over de Foundation-serie, hoe het is ingedeeld of met wat 'de geest waarmee het is geschreven' is.Het is dus nuttig om die duidelijke omlijning in uw antwoord te geven.
Het eerste hoofdstuk van Foundation begint met een / de hoofdpersoon in de serie, Hari Seldon, die zijn betoog over / voor Foundation maakt.Hierin staat alles wat u ooit over de hele serie moet weten.Hoewel er overal interessante wendingen zijn, is al het andere een logische conclusie uit dat eerste hoofdstuk.Ik geloof oprecht dat je er het beste van zult genieten als je die eerste drie eerst leest.En wees niet in de war over de titel van Second Foundation - dat is eigenlijk het derde verhaal.
#16
  0
briano
2013-11-20 08:51:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink
 1. The Caves of Steel
 2. The Naked Sun
 3. The Robots of Dawn
 4. Robots en Empire
 5. Prelude to Stichting
 6. Stuur de Stichting door
 7. Stichting
 8. Stichting en Rijk
 9. Tweede Stichting
 10. Stichting Rand
 11. Foundation and Earth

Ik geloof echt dat als Asimov wilde dat een lezer het in volgorde las, dit het zou zijn!

Kunt u een reden geven om deze specifieke volgorde voor te stellen? Wat betreft 'als Asimov wilde ...', heb je het antwoord van WilliamKF gelezen?
#17
  0
M. A. Golding
2017-01-08 04:37:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Deze lijst is gebaseerd op Isaac Asimovs eigen lijst van de fictieve volgorde van zijn werken, met één correctie en één toevoeging:

The Complete Robot (1982) Verzameling van 31 korte verhalen over robots.

The Caves of Steel (1954) Zijn eerste Robotroman.

The Naked Sun (1957) De tweede Robotroman.

The Robots of Dawn (1983) The derde Robotroman.

Robots and Empire (1985) De vierde (laatste) Robotroman.

The Stars, Like Dust-- (1951) De eerste Empire-roman.

The Currents of Space (1952) De tweede Empire-roman.

Pebble in the Sky (1950) De derde en laatste Empire-roman.

"Blind Alley" http://www.isfdb.org/cgi-bin/title.cgi?41602 [1]

Prelude to Foundation (1988) De eerste roman van de Foundation.

Stuur de Stichting door (1992) De tweede roman van de Stichting. (Niet op de lijst van Asimov, aangezien deze nog niet was geschreven.)

Foundation (1951) De derde roman van de Foundation, bestaande uit 5 verhalen die oorspronkelijk tussen 1942-1949 zijn gepubliceerd.

Foundation en Empire (1952) De vierde roman van de Foundation, bestaande uit 2 verhalen, oorspronkelijk gepubliceerd in 1945.

Second Foundation (1953) De vijfde roman van de Foundation, bestaande uit 2 verhalen, oorspronkelijk gepubliceerd in 1948 en 1949.

Foundation's Edge (1982) De zesde Foundation-roman.

Foundation and Earth (1983) De zevende Foundation-roman.

De lijst is gebaseerd op Asimovs lijst van fictieve chronologische volgorde in het doorsturen naar Prelude to Foundation Met één correctie. Asimov plaatste The Currents of Space per ongeluk voor The Stars Like Dust .

In The Stars Like Dust weet iedereen het dat de radioactieve aarde de oorspronkelijke thuiswereld van de mens was. Slechts een deel van de melkweg is tot nu toe verkend en gekoloniseerd.

In The Currents of Space is elke regio en elke planeet in de melkweg onderzocht en hebben de meeste bewoonbare planeten zich al eeuwen of millennia gevestigd. De planeet Trantor, nabij het centrum van de melkweg, die waarschijnlijk niet eens werd ontdekt in het tijdperk van The Stars Like Dust , is al zo lang bewoond en zo geavanceerd in bevolking en industrie dat het veroverde de helft van de melkweg. Niemand weet op welke planeet de mens is ontstaan ​​- de aarde is slechts één kandidaat.

En in Pebble in the Sky heeft de Republiek Trantor de hele melkweg veroverd en verenigd en is het het Galactische Rijk geworden . Als ik het me goed herinner, is het jaar zevenhonderd en zoiets van het Galactische Rijk. Aardmensen zijn de enige mensen die beweren dat de aarde het oorspronkelijke huis van mensen is. Aan het einde van het verhaal begint een project om de radioactiviteit van de aarde te verwijderen.

Ik weet niet zeker of het Galactische Rijk in "Blind Alley" hetzelfde is als in de Foundation-serie. Maar ik denk dat het geen kwaad zou zijn om het te lezen. En er zou naar kunnen worden verwezen in een van de romans van de Foundation die na de dood van Asimov zijn geschreven, zoals Foundation's Fear (1997) door Gregory Benford, Foundation and Chaos (1998) door Greg Bear, of Foundation's Triumph (1999) door David Brin.

Als ik het me goed herinner is "Blind Alley" in het jaar achthonderd en iets van het Galactische Rijk.

Sommige mensen raden aan om Foundation (1951), Foundation and Empire (1952) en Second Foundation (1953) te lezen vóór Prelude to foundation en de foundation -romans door te sturen om spoilers van verrassingen in die romans.

Deze lijst bevat meer of minder werken uit de serie Robots / Empire / Foundation:

https://en.wikipedia.org/wiki / Foundation_series # Other_authors [1]

#18
  0
Yoshi Bro
2017-06-14 04:40:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er moet nog een roman aan deze lijsten worden toegevoegd. Donald M. Kingsbury schreef, met toestemming van het landgoed Asimov, een roman die zich afspeelt in het nieuwe / Second Foundation Empire. Het boek heet Psychohistorical Crisis . Het werd in 2001 gepubliceerd en is een fantastische aanvulling op de canon van Asimov's Foundation-boeken.

Hier is informatie die ik heb gekregen van de site www.FantasticFiction.com: https://www.fantasticfiction.com/k/donald-m-kingsbury/psychohistorical-crisis.htm

Discrepanties worden verklaard als gevolg van een informatie-overload. Hoe verder voorwaarts of hoe verder terug men gaat met behulp van psychohistorie, men krijgt meer een algemeen overzicht waarbij precieze details worden vergeten. Er moet logischerwijs een grondlegger van de psychohistorie zijn, maar steeds meer details worden in de loop van de tijd ondergebracht.

Neem medicijnen als voorbeeld. De eed van Hippocrates is bijna alles wat we weten van Hippocrates van Kos. Wikipedia citeren: Historici zijn het erover eens dat Hippocrates rond het jaar 460 voor Christus werd geboren op het Griekse eiland Kos; andere biografische informatie is echter waarschijnlijk niet waar. Dat is de geschiedenis van één wereld met een tijdsverloop van ongeveer 2600 jaar. Vermenigvuldig dat met de geschiedenis van honderdduizenden werelden en de vooruitgang van honderden kunsten en wetenschappen.

Hippocrates heeft een eed afgelegd. Pythagoras heeft een stelling. Euclides heeft een soort geometrie die naar hem is vernoemd. Kun je me veel meer vertellen over deze geleerde mensen zonder naar informatie te zoeken? Die informatie is ondergebracht in een groter geheel.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...