Vraag:
Waarom noemt iedereen Hagrid bij zijn achternaam?
Paul L
2016-06-04 01:03:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In de romans van Harry Potter is Rubeus Hagrid het enige personage dat consequent op vriendelijke wijze met zijn achternaam wordt aangesproken. Hoewel het trio hun vijanden vaak bij hun achternaam aanspreken, en constant naar hun professoren verwijst met achternaam, spreken ze hun vrienden altijd bij voornaam aan. Harry noemt Ron nooit "Wemel", Marcel noemt Hermelien nooit "Griffel", enz. Zelfs onder het personeel spreken ze elkaar meestal rechtstreeks bij de voornaam aan. Anderling noemt Perkamentus "Albus", Perkamentus noemt Sneep "Severus", enz.

En toch spreekt iedereen - staf, student, vijand of vriend - consequent Rubeus Hagrid aan als simpelweg "Hagrid". Is daar een reden voor? Waarom de stijl van adreswijziging voor deze ene man alleen?

mijn beste gok is dat hij, toen hij naar school ging, niet veel goede vrienden had, dus het gebruik van zijn achternaam bleef hangen omdat hij nooit van school was gegaan.Ik weet persoonlijk dat mijn achternaam zelfs door mijn goede vrienden op de middelbare school werd gebruikt vanwege het unieke karakter ervan ten opzichte van mijn voornaam, die veel voorkwam in onze vriendengroep.
De studenten lijken de professoren aan te spreken met hun achternaam, terwijl professoren de studenten op dezelfde manier lijken aan te spreken.de voornaam is gereserveerd voor vrienden.inderdaad wanneer dumbledore snape of mcgonagal als severus of minerva aanspreken, het meestal in een meer besloten setting.
Perkamentus noemt hem toch Rubeus?
Misschien omdat Hagrid gemakkelijker te zeggen is en een lettergreep korter dan Rubeus?
Ik ben altijd adressen bij mijn achternaam, misschien is het tegenwoordig gewoon iets nieuws. Toch is mijn voornaam korter.
Anekdotisch noemen veel mensen me bij mijn achternaam, ook al heeft mijn voornaam minder lettergrepen.Ik denk dat het leuker / gemakkelijker is om te zeggen.Ik zou Hagrid-rollen meer van de tong vinden dan Rubeus.
Het is vermeldenswaard dat, op enkele gevallen na, Nymphadora Tonks bijna uitsluitend Tonks wordt genoemd.In haar geval horen we haar in ieder geval zeggen dat het komt omdat ze haar voornaam haat.
Vijf antwoorden:
#1
+145
Valorum
2016-06-04 01:21:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Degenen die hem niet van school kennen, noemen hem Hagrid omdat hij hun dat zegt .

'Noem me Hagrid', zei hij, 'iedereen doet het. En 'zoals ik je al zei, ik ben de sleutelbewaarder op Zweinstein - je zult natuurlijk alles weten over Zweinstein.'

Harry Potter en de Filosoof Stone

Vermoedelijk noemen degenen die hem kennen van school hem Hagrid omdat het vrij gebruikelijk is op kostscholen naar verwijzen naar iemand met hun achternaam, daarom noemen Draco en Harry elkaar voortdurend Malfidus en Potter of waarom Woods vrienden hem Wood noemen.

Sinds hij is beland die op school woont, valt vrijwel iedereen die hij kent netjes in een van deze twee categorieën.


U kunt ook opmerken dat de enige persoon die we zien die niet in beide categorie (bijv. iemand die hem kende voordat hij naar school ging) verwijst eerst naar hem met zijn voornaam.

'Rubeus! Rubeus Hagrid! Wat leuk je weer te zien ... Eik, zestien inch, nogal buigzaam, nietwaar? '
' Dat was het, meneer, ja, 'zei Hagrid.
' Goede toverstok, dat een. Maar ik neem aan dat ze het doormidden hebben gebroken toen je werd uitgezet? 'Zei meneer Olivander plotseling streng.

Ik geef toe dat ik dat specifieke citaat was vergeten.Toch is er een beetje circulaire logica, als hij iedereen vertelt hem Hagrid te noemen omdat iedereen hem Hagrid noemt ... Het is misschien gebruikelijk op echte kostscholen, maar zoals ik al zei, geen van de leerlingen op Zweinstein spreekt elkaar met achternaam aan, tenzij ze vijandig tegenover elkaar staan.In feite, IIRC, in Riddle's geheugen, zagen we Riddle naar Hagrid verwijzen als Hagrid, maar Hagrid noemde Riddle "Tom".
@PaulL - Tom Riddle noemt hem eigenlijk meer dan eens Rubeus;"*** Goedenavond, Rubeus," zei Riddle scherp *** "(CoS), enz
Mijn fout dan.Ik moet het hebben verward met de afbeelding van [de film] (http://screenplayexplorer.com/wp-content/scripts/Harry_Potter_Chamber_of_Secrets.pdf) van die scène.
Wood wordt door zijn vrienden altijd met zijn achternaam aangeduid.Je hebt gelijk dat het ouderwets is en daarom door de meeste studenten niet wordt gebruikt, maar het is een soort school ding.En Hagrid is tenslotte behoorlijk oud.
Dit is precies de juiste mix van uitleg binnen en buiten het universum.
@davidricherby - Blij dat je het goedkeurt :-)
@ThruGog Niet altijd.Ze noemen hem soms Oliver, bijv.in Chamber of Secrets: * "We zaten zes meter boven haar en weerhielden de andere Bludger ervan Harry, Oliver te vermoorden," zei George boos. * In diezelfde discussie noemen Harry en Alicia hem ook Oliver.
#2
+131
DJClayworth
2016-06-04 01:36:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hagrid is praktisch de enige bewoner van een 'middenweg' in de hiërarchie van Zweinstein.

De twee belangrijkste 'klassen' (bij gebrek aan een beter woord) op Zweinstein zijn de leerlingen en het personeel. In de lessen noemt iedereen elkaar bij hun voornaam - Harry noemt Ron 'Ron' en Perkamentus noemt Sneep 'Severus'. Maar leerlingen noemen het personeel bij hun achternaam, en het personeel noemt leerlingen bij hun achternaam (behalve degenen die uitzonderlijk dichtbij zijn, zoals Harry en Perkamentus).

Hagrid is lager dan personeel, maar hoger dan leerlingen. Het is volledig van toepassing voor leerlingen om hem Hagrid te noemen (aangezien hij boven hen staat) en hetzelfde voor personeel (aangezien hij onder hen staat).

Merk op dat Vilder zich in dezelfde positie bevindt en universeel Vilder wordt genoemd, niet Argus.

Je zou kunnen zeggen dat Harry, Ron en Hermelien goede vrienden worden met Hagrid, en ze zouden waarschijnlijk weg kunnen komen door hem bij zijn voornaam te noemen. Waarschijnlijk niet omdat oude gewoonten moeilijk afsterven, omdat iedereen hem Hagrid noemt, en omdat het gemakkelijker is om degenen onder jou bij hun voornaam te noemen - Perkamentus noemt Harry 'Harry', maar Harry beantwoordt nooit.

Een deel hiervan is inderdaad gerelateerd aan de Britse traditie van schoolverhalen, waar leraren en leerlingen elkaar allebei bij hun achternaam noemen.

EDIT: Als ik hier een beetje heroverweeg, geloof ik dat terwijl wat ik 'hierboven geschreven is juist, het is slechts een gedeeltelijke verklaring. Als leerlingen het personeel aanspreken, noemen ze ze niet alleen bij hun naam, maar met een eretitel - "Professor Perkamentus", bijvoorbeeld. (hoewel ze hem misschien gewoon 'Perkamentus' noemen als hij er niet is) Als dit de enige factor was, zou Hagrid terecht worden aangesproken als 'meneer Hagrid', net zoals Vilder correct wordt aangesproken als 'meneer Vilder'. Dit gebeurt niet. Dus de uitleg van @Valorum is minstens zo belangrijk als de mijne - Hagrid wordt aangesproken als Hagrid omdat hij zichzelf zo noemt.

Hij wordt universeel "meneer Vilder" genoemd in het bijzijn van de kinderen en als Vilder door de kinderen onderling en door het personeel onder elkaar (behalve Perkamentus).
principe -> opdrachtgever
Ik geloof dat McGonagall (?) Vilder op een gegeven moment "Argus" noemt.
@Randal'Thor dat is wanneer zijn kat versteend is en ze hem wil troosten als mijn geheugen mij dient.
"Hagrid is vrijwel de enige bewoner ..." is in tegenspraak met "merk op dat Vilder zich in dezelfde positie bevindt".Misschien de eerste zin veranderen in Hagrid en Vilder?
Het zijn niet alleen "verhalen".Ik woonde in de jaren 80 een voorbereidende school in de VS bij, en het aanspreken van achternaam was daar de norm.
@JoshuaLamusga "vrijwel de enige bewoner" betekent "de enige bewoner op een klein aantal uitzonderingen na".Ik zou beweren dat het een klein aantal uitzonderingen is.
@DJClayworth En toch is van 1 naar 2 gaan een toename van 100% ...
Het is niet alleen een kostschoolding.Als je andere Britse fictie leest, zul je zien dat het heel gewoon is om iemand met zijn achternaam aan te spreken.
@DJClayworth Volgens deze regels zou Perkamentus Hagrid "Rubeus" moeten noemen, omdat Perkamentus eigenlijk Hagrid's leraar was op school.Perkamentus noemt Hagrid echter consequent "Hagrid".Bovendien schakelt Perkamentus tussen "Mr. Vilder" en "Argus" voor Vilder, maar * gebruikt nooit * Hagrid's voornaam.
@BlackSheep Leraren noemen leerlingen bij hun achternaam, met weer een klein aantal uitzonderingen.
#3
+6
Peter
2016-06-06 22:13:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hagrid is zijn informele naam, terwijl Mr Hagrid zijn formele naam is.

Een informele naam is een zelfgekozen naam, die gewoonlijk, maar niet altijd, de voornaam van de persoon is. Als je je de televisieserie A-Team herinnert, waren de informele namen van de personages Hannibal (John Smith), Face (Templeton Peck), Murdock (H.M. Murdock) en B.A. (Bosco Albert Baracus). Hoewel de informele naam gewoonlijk de voornaam is, hoeft dat niet zo te zijn. Sommige mensen gebruiken hun middelste naam als hun informele naam, anderen gebruiken een variant van hun voornaam, zoals Bob of Dick voor Robert of Richard. Anderen gebruiken een volledig verzonnen naam. Het gebruik van uw achternaam als uw informele naam is ongebruikelijk, maar niet ongehoord.

Zoals @Valorum zegt, stelt Rubeus Hagrid zichzelf meestal voor met zijn informele naam Hagrid , waardoor mensen gebruik zijn informele naam.

Informele namen kunnen tijdens het leven van de persoon veranderen. In een omgeving waar elkaar met een informele naam de standaard is, zullen minder goede vrienden af ​​en toe iemand bij hun voornaam noemen in plaats van hun informele naam, wat verklaart waarom Tom Riddle Hagrid Rubeus noemt.

Ik denk dat MacGyver het daarmee eens zou zijn.
#4
+2
Disney3002
2016-11-01 16:24:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nou, ik denk dat het een ouderwets (respect?) soort ding is dat blijft hangen bij families met zuiver bloed, Hogwarts en dergelijke. Je zult bijvoorbeeld zien dat Malfidus bijna altijd iedereen bij hun achternaam noemt, zelfs zijn twee vrienden Korzel en Kwast. Malfidus noemt ook Harry 'Potter', Ron 'Wemel' en Hermelien 'Griffel' evenals alle anderen. Ik denk dat hij ze bij hun achternaam noemt (zoals mensen hebben gezegd) omdat hij denkt dat ze onder hem staan. Professor Sneep noemt Harry ook 'Potter' omdat hij een hekel aan hem heeft en dus denkt dat Harry onder hem staat. Ook een raar feit, ze noemen Draco Malfidus 'Malfidus' en Lucius Malfidus 'Lucius' (Hmm?). Maar in de tweede film ( Harry Potter and the Chambrr of Secrets ) aan het einde noemt Harry Lucius Malfidus 'Mr Malfidus', wat gewoon raar klinkt! Er zijn veel vreemde dingen over hoe iedereen elkaar noemt, ik zou door kunnen gaan, maar ik denk dat je na het lezen van de antwoorden van alle anderen en de mijne een redelijk goed idee hebt waarom ze Hagrid 'Hagrid' noemen.

(Vincent) Korzel en (Gregory) Kwast.
Als u aanvullende vragen heeft, kunt u ook de "[ask] (http://scifi.stackexchange.com/questions/ask)" knop gebruiken
#5
+1
fran
2016-06-07 05:31:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb gemerkt dat mensen, volgens de Britse traditie, de neiging hebben om elkaar bij achternaam te noemen ... Ik ben opgegroeid in Trinidad in het Caribisch gebied, en zelfs op de middelbare school hadden we de neiging om elkaar informeel bij achternaam te noemen , en zet meneer of mevrouw voor formaliteit. In de serie wordt Harry Potter genoemd door Sneep (achternaam), en Malfidus (achternaam) .. Hermelien heet Griffel, en nou, iedereen zegt Dumbeldor (achternaam) ... Het is cultureel. Hagrid noemen bij zijn achternaam is dus normaal, in tegenstelling tot in de VS waar de voornaam vaker wordt gebruikt

Zoals is opgemerkt, spreken professoren in de Harry Potter-serie studenten aan met achternaam, studenten adresseren professoren met [Professor] achternaam, studenten spreken elkaar aan met voornaam en professoren spreken elkaar aan met voornaam.Hagrid is de enige die door zowel professoren als studenten met achternaam wordt aangesproken.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...