Vraag:
Wat gebeurt er met de geest van een ontvanger van een Jedi-geestentruc?
challen
2012-05-06 12:07:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik las over Jedi-geestentrucs en ben benieuwd wat er daarna met de geest van het onderwerp gebeurt. Op Wookieepedia staat:

Mocht de truc slagen, dan stemde hij of zij in met wat er tegen hen werd gezegd zonder zelf te kunnen denken. Even later raakten ze verbaasd over hun nieuwe mening, maar hadden ze meestal geen zin om deze terug te veranderen.

Dus als een Jedi bijvoorbeeld iemand zou misleiden om de Jedi geld te geven (of wat dan ook), zou de persoon later bij zichzelf denken: "Ik heb die Jedi 10 mille gegeven, maar wat dan ook"? Natuurlijk negeren we het feit dat Jedi deze dingen niet voor persoonlijk gewin mag gebruiken (en dat ze geen USD gebruiken).

Twee antwoorden:
DavRob60
2012-05-07 21:16:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het mooie van een geestentruc is dat de ontvanger zich er niet van bewust is dat hij wordt misleid. Hoe dan ook, het zou anders niet werken. Ze denken dat hun verandering van gedachten echt is en hebben niet de behoefte om deze opnieuw in twijfel te trekken.

Een voorbeeld is Elan Sel'Sabagno, de drugsdealer Obi-Wan bedrogen om "naar huis te gaan en [zijn] leven te heroverwegen".

Nadat hij door Obi-Wan in de Outlander Club voor de gek was gehouden, ging hij naar huis en dacht hij volledig na over zijn leven. Hij slaagde erin om zijn doodstokverslaving te doorbreken en zwoer de sluwmakerij af, maar al snel gleed hij terug in zijn oude criminele manieren [...]

De hersentruc was genoeg om hem in een nieuwe middenstaat dacht hij dat het idee om [zijn] leven te heroverwegen van hem kwam en schreef het niet toe aan Obi-Wan, maar dit was niet genoeg om zijn persoonlijkheid te veranderen.


Dus als een Jedi iemand misleidt om hem geld te geven, zou deze persoon gewoon denken "Ik heb die Jedi 10 mille gegeven omdat ..." en zal hij deze actie zelf rechtvaardigen, zoals we doen wanneer we een beslissing nemen uit een opwelling. Afhankelijk van zijn persoonlijkheid kan het zijn "omdat ik zo vrijgevig ben", "omdat het goed was voor mijn reputatie" of "omdat hij schattig was".

Donmax
2012-05-08 10:12:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In Scourge legt Mander Zuma uit aan Toro's zus, dat de hersentruc ernstige nadelige effecten kan hebben, zoals wanneer het doelwit zich bij de werper bevond, ze zich onrustig zouden voelen, omdat ze wisten dat er iets mis ging om hen heen. Daarom gebruikte Jedi deze kracht alleen op wezens waarvan ze dachten dat ze ze nooit meer zouden tegenkomen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...