Vraag:
Verhaal met meerdere 'derde planeet'-races
DJClayworth
2016-08-04 21:45:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zoek de naam en auteur van een roman (of mogelijk een novelle). Ik las dit voor het eerst in de jaren zeventig en ben misschien ouder dan dat. Het is misschien geschreven voor tieners.

Het verhaal speelt zich af op een planeet die wordt bewoond door een primitief mensachtig ras, ruwweg het stenen tijdperk als ik het me goed herinner. Een bezoek aan deze planeet is een klein team van een meer gevorderd ras, ook humanoïde en met ruimtevaarttechnologie (uiteraard!). Ze zijn er om te helpen of te observeren, geen schandelijke doeleinden. Ik denk dat ze het contact met de primitieven vermijden, althans aanvankelijk. Er wordt expliciet vermeld dat de planeet die ze bezoeken de derde is van een middelgrote ster, net als hun eigen thuiswereld. Ook rond de planeet draaien is een nog geavanceerdere race, waarbij hightech wordt gebruikt om voor beide anderen verborgen te blijven. Ze observeren de hele situatie, en opnieuw wordt vermeld dat dit een 'derde planeet' is, net als hun eigen thuiswereld.

Ik ben een beetje wazig over de rest van het complot, maar ik denk dat de super-geavanceerde race onthult zichzelf, ook al is het niet de bedoeling.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van zowel de tweede als de derde race (misschien ook de eerste, ik ben het vergeten)

EDIT: Voor de duidelijkheid, het blijkt dat mijn herinnering niet klopte, en het tweede ras komt inderdaad naar de planeet voor snode doeleinden. En de planeet bevindt zich in het middeleeuwse stadium, niet in het stenen tijdperk.

Een antwoord:
gowenfawr
2016-08-04 23:21:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn enkele kruispunten met Enchantress from the Stars door Sylvia Engdahl, maar ik kan me niet herinneren dat 'derde planeet' ergens gestrest is, en de line-up van races is niet niet helemaal zoals je beschrijft. Ik ga het beschrijven voor het geval je geheugen niet goed uitgelijnd is :)

Ik las dit voor het eerst in de jaren zeventig, en misschien is het ouder dan dat. Het kan zijn geschreven voor tieners.

Het werd in de jaren 70 gepubliceerd als een roman voor jonge volwassenen. De schrijfstijl is misschien wat dik voor pre-tieners; Ik heb het onlangs opnieuw gelezen en realiseerde me dat ik verwend was door het eten van de moderne YA :).

Het verhaal speelt zich af op een planeet die wordt bewoond door een primitief mensachtig ras, ruwweg steen leeftijd als ik het me goed herinner.

De thuisrace van de planeet is in een middeleeuwse staat, met een koning en ridders genoemd. De setting is echter puur landelijk; de enige interacties met een native zijn met een houthakker.

Een bezoek aan deze planeet is een klein team van een meer gevorderd ras, ook humanoïde en met ruimtevaarttechnologie (uiteraard!). Ze zijn er om te helpen of te observeren, geen schandelijke doeleinden. Ik denk dat ze het contact met de primitieven vermijden, althans in eerste instantie.

De "Federatie" (in latere boeken de "Dienst") is een multi-race agentschap van ruimtevarende waarnemers, toegewijd om races te zien groeien naar volwassenheid en uiteindelijke opname in de Federatie. Er zijn zeer strikte verboden tegen openbaring aan onvolwassen rassen, in de trant van Star Trek's "Prime Directive"; Van agenten wordt verwacht dat ze sterven voordat ze hun aard onthullen.

Ook een baan rond de planeet is een nog geavanceerdere race, die hightech gebruikt om voor beide anderen verborgen te blijven. Ze observeren de hele situatie,

Hier valt de analogie uiteen. In Enchantress is het derde ras van middelmatige vooruitgang - ruimtevaart, maar onvolwassen. Ze zijn gearriveerd om de natuurlijke hulpbronnen te verkrachten en de inheemse bevolking als primitieven zonder rechten te beschouwen.

maar ik denk dat het super-geavanceerde ras zichzelf onthult, ook al is het niet de bedoeling dat ze dat doen

Uiteindelijk onthullen de Federatie-agenten zichzelf op een beperkte manier aan een native, om hem te manipuleren om de aanvallers weg te jagen. Het vinden van een beperkte weg - en er levend uitkomen ondanks dat het niet verloopt zoals gepland - is het hoogtepunt van het boek.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van zowel het tweede als het derde ras (misschien ook de eerste, ik ben het vergeten)

Ja, alle drie de rassen hebben standpunten; de houthakker voor de inboorlingen, en IIRC twee gezichtspunten ("vastberaden commandant" en "gewetensvolle soldaat") voor de indringers, en Elena de Federatie-agent. Het grootste deel van het boek is vanuit het standpunt van Elena.

Ik denk dat dit het is, ondanks de verschillen met mijn herinnering.De Federatie zou de derde race zijn, de 'nog meer gevorderde' en de 'onvolwassen' race de tweede race.De vermelding van 'sterven voordat ze hun aard onthullen' doet een belletje rinkelen, en ook de Wikipedia-samenvatting raakt een snaar.Ik herinner me ook net een ander detail, dat ik erin zal bewerken. Omdat ik niet zeker weet of ik dit open laat voor het geval iemand met een andere suggestie komt.
Terwijl ik dit overweeg, komt er meer bij me terug.Is er een scène waarin Elana's vader haar bij de Federatie zweert, ook al is ze technisch niet gekwalificeerd, waardoor ze haar verplicht om voor de dood te kiezen in plaats van voor blootstelling?
@DJClayworth, ja, die exacte scène staat in het boek.(Ze belanden in die positie omdat ze zijn poging om haar te evacueren verijdelde van wat bedoeld was als een simpele observatie die vervolgens werd bemoeilijkt door de komst van de indringers).
Dat verzegelt het.Je krijgt het vinkje.Briljant werk.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...